A keleti gyógyászat különleges megoldásai: mozgásszervi megbetegedések

 In betegség és egészség, Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek)

Ismét először szárazan írok a tényekről és a nyugati orvostudomány megközelítéseiről, terápiáiról, aztán a keleti, természetes mellékhatások nélküli gyógyászat megoldásokat veszem sorra. Minden esetben forduljunk szakorvoshoz.

Térdfájás, térdkopogás, sarokfájás és a megelőzés

Ha olyan érzés, mintha elakadt volna valami a térdében mikor mozgatja, illetve megduzzad, vagy fáj, akkor keresse fel a megfelelő szakorvost. A térdfájás természetes kezelése (mikor forduljunk orvoshoz?), illetve a térdkopogás kapcsán már írtam korábban.

Ha pl. futás, vagy egyéb sport miatt fájlaljuk a térdünket, annak rengeteg oka lehet: túl gyakori, pl. naponta, főleg aszfalton történő és / vagy helytelen technikájú futás, rossz futócipő, illetve előtte és utána nem megfelelő bemelegítés, nyújtás (vagy annak hiánya) stb. Kialakulhat sarokfájás is, ennek természetes megoldásairól is írtam már cikket.

Egyéb a témával kapcsolatos, illetve a fenti problémákat elkerülendő megoldások:

Tévhitek a futásról, fogyásról

Futótechnika, pulzusmérés, fogyás laza sporttal

Megfelelő bemelegítés, nyújtás sportolásnál + az aszfalt tönkre teszi a lábunkat futásnál

A helyes légzésről futás, sportolás közben

Artrózis (ízületi porckopás)

Az artrózis lényege, mely bármelyik ízültet érintheti, hogy az ízületeket borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, idővel pedig felszívódik. Sajnos oki kezelés nincs rá, csak tüneti, de csökkenthető és együtt lehet vele élni. Általában ízületi fájdalom, merevség (rugalmasság elvesztése), csontos kinövések az ízület környékén, időjárásra érzékeny ízület, ízületi duzzadás (főleg mozgás után) jellemzi ezt a betegséget. Általában a boka, csípő, térd érintett, mert a legnagyobb terhet ezek az ízületek „hordozzák”, de a gerinc és ujjak illetve az egyéb ízületek is érintettek ebben a betegségben. Feltételezés szerint öröklődés, terhelés (izomgyengeség, öregedés, elhízás, nehézmunka, versenysport) járulhat hozzá az artrózishoz.

 

Derékfájás

Sokszor előfordul, hogy pl. gondjaink támadnak a térdünkkel és a derekunk kompenzál, persze az is lehet, hogy a nyak területéig terjed ez a kör és a nyakunk fájdalmának valódi oka a bokánál keresendő, ami eszünkbe sem jut. A leggyakoribb oka a derékfájásnak a túlnyújtott (meghúzódott) gerincízületi szalagok, hátizmok kialakulása. Ezen kívül a túlságosan összenyomott porckorongok és a görcsös gerinckörnyéki izmok (izomspazmus), illetve nem megfelelő emelés, hirtelen rossz mozdulat járul hozzá ehhez a tünethez. Sokszor jelentkezik ez a fajta izommerevség reggel kb. negyed óráig, melyhez az artrózis is hozzájárulhat. A szakorvosok szerint, ha egy napig folyamatosan kemény rugózású ágyon alszunk az is sok esetben megoldhatja a problémát. Érdemes megfelelő tornát, guggolást, úszást végeznünk, de ha 1-2 hét után sem szűnik meg a fájdalom, akkor forduljunk szakorvoshoz.

Gerincbántalmak, gerincsérv (porckorongsérv)

Ez is örök téma, már írtam róla a keleti gyógyászat szemszögén keresztül: hagyományos kínai gyógyászat (gerincproblémák). Tehát idővel sajnos rendszeresen felütheti fejét ez a probléma, betegség is, de nagyon hatékony eszközök vannak, melyekkel kezelni tudjuk azt. A jóga ebben a helyzetben is a segítségünkre lehet. Ami pedig a gerincsérvet illeti, erről már írtam korábban cikket. Gond akkor van, ha idegrendszeri érintettségű a gerincbántalom: zsibbadás, hangyamászás-érzés, érzéskiesés, vizelet- és székletürítési zavar.

Idült (krónikus) gerincfájdalomról akkor beszélünk, ha minimum 3 hónapja fenn áll a fájdalom. Gyakrabban fordul elő irodai munkát végző embereknél, mint a fizikai munkát végzők társainál. A degeneratív elváltozások szokták a problémát megjeleníteni (porckorong kopás, szalagok, izmok túlterhelése, gyulladása), de nőgyógyászati, vagy vesebetegség is megnyilvánulhat hátfájdalomként. Pl. a vesével kapcsolatos ilyen jellegű fájdalom nem játék, nem véletlen, hogy urológiára nem kell beutaló. Fontos továbbá, hogy gyerekkorban felismerjük, és ha nem is gyógyítható, de kezelni tudjuk ezeket a deformitásokat.

 

Ínhüvelygyulladás

Általában egyoldalú megerőltetés hatására (pl. pénztárosoknál, zongoristáknál) alakul ki főleg az ujjainkon jelentkező fájdalom és két fajtát különböztetünk meg egymástól. Az ínhüvely az inak mozgását könnyíti meg. Sok esetben a hideg vizes borogatás segít, persze makacs, gennyes gyulladás esetében fel kell keresnünk a szakorvost. Ha megerőltetésről van szó, akkor általában ilyenkor 1-2 hétre sínbe teszik az adott végtagot, hogy pihenni tudjon. Ha azonban fertőzés következtében pl. egy szálkának köszönhetően alakult ki (lásd gyulladás), vagy átterjedt, pl. egy korábban kialakult körömágygyulladásnak köszönhetően, akkor a gennyes ínhüvelygyulladás tünete viszonylag hamar kialakul. Ilyenkor láz, elesettség, hidegrázás tünetei jelenhetnek meg. Fontos a gyors sebészeti beavatkozás a siker érdekében.

 

Megelőzés (prevenció)

– rendszeres, napi mozgás
– helyes testtartás (idővel megszokott, paraszimpatikus lesz) Ne csak a gerincre, a nyakra is gondoljunk, pl. ne kidüllesztett nyakkal előre nézzük a monitort, vagy utcán sétálva az előttünk lévő dolgokat, hanem a fejünket mozgassuk helyette.
– megfelelő életmód
– elhízás elkerülése
– lapos párna és viszonylag kemény fekvőhely (hanyatt, vagy jobb oldalunkra feküdve, így a szív védelme miatt is megfelelően tudunk aludni, elkerülve, hogy zsibbadásra ébredjünk reggelente)

Műtét előtt és lehetőleg helyette fogadjuk meg a gyógytornász tanácsait, esetleg járjunk rendszeresen úszni stb. Én nagyon javaslom a jógát, esetleg kínai tornát, csikungot beleértve a megfelelő légzőgyakorlatokat is. Egy hatékony gyógymasszőr, csontkovács rendszeres segítségével és a fent leírt megoldásokkal csodákat tehetünk.

 

Izomsérülés (zúzódás, vérömleny, izomszakadás)

Az izomsérülésről elmondható, hogy többnyire fájdalommal és gyakran ínszalag és csontsérüléssel jár (duzzanat, végtag alakjának megváltozása, fájdalom, mozgáskiesés). Ha a bőr esetleg az izom sérül, akkor az lágyrész-zúzódásnak minősül, de az izomszakadásnál (részleges vagy teljes) már az izom folytonossága megszakad (ilyenkor vagy egyáltalán nem, vagy nagyon nehezen mozog az adott végtag). Általában duzzanat is kíséri az adott fájdalmat. Vérömleny (hematóma) esetében az izomrostok között vérzés alakul ki. A traumatológia van a segítségünkre ilyen helyzetekben és sokszor egyszerűbbnek tűnő sérülés is okozhat komoly problémát később. Röntgenfelvétel segít a diagnózis felállításában, az izmokat is MR, vagy ultrahang vizsgálattal szokták megvizsgálni, a lágyrész sérülésekre pedig következtetni lehet akár ezekből is. Előfordulhat súlyos esetben, hogy sebészeti eljárásra van szükség.

 

A keleti orvostudomány mellékhatások nélküli megoldásai

A kínai gyógyászatban a csonttal kapcsolatos problémát a veséhez kötjük, mely valóban felelős a kalcium szint beállításáért többek között. A tai chi, csikung (chi gogng), kínai torna fontos segítség lehet ilyen helyzetben, de a megelőzésben talán még nagyobb a szerepe. Az akupunktúra is nagyon hatékony gyógymód a mozgásszervi megbetegedésekben, de a különféle pontokat nyomással is stimulálhatjuk (akupresszúra). Tapasztalati úton mondhatom, hogy ezeket a fogásokat pár perc alatt elsajátíthatjuk és a hatásuk szinte azonnal jelentkezik. Szinte minden problémára, tünetre vannak akupresszúrás pontok a testünkön, persze a mikroakupunktúrás pontokról (lásd pl. reflexológia, fülakupunktúra főleg addikciók esetén stb.) sem szabad elfeledkeznünk az elektroakupunktúrával együtt. A hatása nem lehet placebó, mert pl. a háziállatokon is működik az akupunktúra. A HKO-t nem véletlenül ismeri el most már az MTA is. Persze a tünetkezelésen kívül a kínai gyógyászat első lépése az allopátiában is fontos diagnózis felállítása.

 

A térdízületi gyulladás lelki háttere

A térdízület az alázatossághoz sorolható a pszichoszomatikában: gondoljunk a templomban történő letérdepelésre, de a keleti vallásban is sokfajta leborulás van pl. a buddhizmusban. A vérkeringés következtében is kialakulhat a térdízületi gyulladás (tbc, azaz tüdővész, tripper, azaz kankó, vagy vérbaj, azaz szifilisz stb. miatt. Ez saját vitalitásunkból eredő konfliktusainkra utalhat természetesen az alázatosság terén, melynek oka a helyileg illetékes alapbetegség. Tehát ott kel keresgélnünk elsősorban és az alázatosság témakörét megvizsgálva kell önvizsgálatot tartanunk a feloldásához.

 

Artrózis (ízületi porckopás) lelki üzenete

Szinte minden ízület a mozgékonyságért felel. A csípőízület a kilépésért, ellépésért, a térdízület az alázatért, a sarokízület az elrugaszkodásért, a kéz, ujjak ízületei a megragadásért, cselekvőképességért felel a pszichoszomatikában. A csípőízület esetében a mozgékonyság hiányát kell orvosolnunk. A térdnél viszont kell megvizsgálnunk, hogy mi előtt nem tudunk térdet hajtani (alázat-megalázás témaköre). A sarokízület problémájánál nem vagyunk képesek „nagy ugrásokra”. A kéz ízületi probléma esetében nem tudjuk megragadni a dolgokat, így el kellene őket engednünk.

 

Derékfájás (lumbágó) lelki háttere

A gerincoszlop a tartás, dinamika, egyenesség, őszinteség nimbusza a pszichoszomatikában. Az „alsó” impulzus és „felső” igény közötti konfliktusa, lásd ösztönök és azok kezelése, illetve kisebbrendűség, önmagunk felvállalása tartozik ebbe a témakörbe. Mi az, ami éppen elcsavarja a fejünket, derekunkat? A fizikai túlterhelés helyett a lelki terhelésre kellene a hangsúlyt fektetnünk.

 

A gerincferdülés lelki üzenete

A gerincoszlop tehát a tartás, dinamika, egyenesség, őszinteség nimbusza a pszichoszomatikában. A gerincferdüléskor a középpontunkból (férfi, női oldal, lásd Jung anima, animus) térünk ki. Vagy egyiket túl erősen éljük meg, eltaszítva magunktól a valóság egyik részét. Ne ide-oda csavarva, hanem egyenes utón haladjunk életünk során. Álljunk ki magunkért és vállaljuk az ezzel járó felelősséget is.

 

Az ínhüvelygyulladás lelki háttere

A kar az erő és hatalom reprezentánsa a pszichoszomatikában. A görcs, ellenállás alakítja ki ezt a tüntet, ha hiányzik belőlünk a lazaság. El kell fogadnunk az élet által felkínált gondolkodási sémát, valóságot és azzal együtt áramolnunk. Nem a cselekvés, hanem a belső tartás, mögötte lévő öröm kell, hogy kibontakozhasson akár a monotonnak tűnő cselekvésben is.

 

Az izomszakadás lelki üzenete

A mozgásszerv izomzata az erőt, motort szimbolizálja a pszichoszomatikában. Az izom túlnyújtása szakadáshoz vezethet, így megszakad a mozgékonyságunk, mert túlzott követelmények elé állítottuk rugalmasságunkat. Fontos, hogy meghúzva a határt ne lépjük túl saját lehetőségeink határát. Ne feszítsük túl a húrt, mert elszakad. Tudatosan irányítva testünket megfelelő szellemi háttérrel éljük mindennapjainkat.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
tüdőgyulladás, influenza, náthaegeszséges életmódra nevelés