A keleti gyógyászat különleges, mellékhatások nélküli megoldásai: füll-orr-gégészeti betegségek

 In betegség és egészség, Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek)

Először a nyugati medicina megközelítése segítségével írom le lényegre törően a füll-orr-gégészeti problémák lényegét, aztán rátérek a keleti medicina, mellékhatások nélküli, teljesen más megközelítéseire. Ettől függetlenül, ha problémánk van forduljunk szakorvoshoz.

 

A nyugati orvostudomány álláspontja (füllel kapcsolatos tünetek)

Száraz orrnyálkahártya, vérzés mind fogékonyabbá tesz minket a fertőzésre. Ha tartós fájdalom, vagy halláscsökkenés következik be, azt vegyük intő jelnek és forduljunk azonnal szakorvoshoz. Nem mindegy, hogy a halláscsökkenést fülzsír (cerumen, fülviasz), középfülgyulladás vagy hallójárat gyulladás okozza. Középfül gyulladást pl. az is okozhat, ha egyszerre fújjuk ki a két orrlyukunkon a váladékot és nem pedig külön-külön. Továbbá a klóros uszodai víz okozhat hallójárat gyulladást. Ezt többek között úszásra alkalmas füldugóval védhetjük ki. A vizet úszás után ki kell rázni, a hallójáratot ki kell szárítani.

Fültisztítás helyesen

A hallójáratban lévő speciális mirigyek termelik a fülviaszt (zsíros, kenőcsös massza, mely levált hámsejteket, szőrszálakat, port és szennyeződéseket tartalmazhat). Elég a szakorvosok szerint összecsavart törülköző megnedvesített sarkával megtisztítani a fülbemenetet (csavaró, tekerő mozdulattal), mert így nem toljuk be a fülzsírt, hanem eltávolítjuk azt. Fülmosással ne kísérletezzünk otthon: sérülhet a dobhártya és a hallójárat fala is. A vattapálcás fültisztító használata a hámsejtvándorlást gátolhatja a szakemberek szerint, ráadásul fülzsírdugót alakíthat ki és a hallójáratban mikro sérülést okozhat, mely elősegítheti a kórokozok mélybejutását.

Nagyot hallás

A halláskárosodás visszafordíthatatlan, de pl. a fülzsír eltávolítása szakszerű módon javíthatja a hallást. A hallás audiológussal, vagy szakorvos segítségével korrigálható. Cochlearis implantátum, illetve hallókészülék segítségével szokta a nyugati medicina orvosolni a nagyot hallás problémáját, főleg idősebb korban jellemzők az ilyen eljárások.

Orrdugulás

Az orrüreg egy összetett szerv, felmelegíti, párásítja és megtisztítja a levegőt. A szaglást biztosító nyálkahártyát fontos, hogy ne borítsa lepedék. Allergia és fertőzés hatására előfordul, hogy nem szelel az orr és létrejön az orrdugulás. Fontos megemlíteni a vazomotor rinitisz-t, mikor a váladék vízszerű, arcüreggyulladásnál egyéként zöldes a váladék, nátha esetén pedig sárga színű. Az orrsövényferdülés is gátolhatja az orr szelelését. A túl sok orrcsepp nyálkahártya duzzanatot okozhat és ez is meggátolhatja a szelelését az orrnak. De egyes gyógyszerek is kialakíthatják ugyanezt a problémát (rhinitis medicamentosa) pl. béta blokkolók, lásd szívproblémára szedett gyógyszer.

Mandulagyulladás

Fokozódó, rendszeres fülfájásnál forduljunk szakorvoshoz ugyanis az orr- és a garatmandulák gyulladását vírus- és baktériumfertőzés okozhatja. Nagyon gyakori, hogy a megfázáshoz, felső légúti huruthoz, kapcsolódik a tünet. Gyenge immunrendszer, nem megfelelő higiénés körülmények, elégtelen táplálkozás vagy valamilyen más betegség okozhat ilyen jellegű betegséget.

Fülzúgás (tinnitus)

Olyan érzés, mintha belülről hallanánk csengő, búgó, zakatoló, vagy csiripelő hangot, de általában 1-2 nap alatt elmúlik a jelenség. Ha hosszabb ideig fennáll, akkor érdemes a szakorvost felkeresni. Összetett dologról van szó, mert okozhatja magas vérnyomás, egyes gyógyszerek mellékhatásai, vérszegénység, pajzsmirigy alul működés is ezt a jelenséget. De a nyaki fejverőér (carotis) elszorítása is okozhat fülzúgást, susogást, pl. anatómiai sajátosságnak, tartásbeli problémának köszönhetően vagy meszesedés miatt, melyet ultrahanggal szoktak diagnosztozálni stb. Létezik objektív fülzúgás (háttérben lévő pl. izmok ritmikus összehúzódásának hangja) és szubjektív fülzúgás (csak a páciens hallja a hangot), mely nagyot hallással, halláscsökkenéssel jár. Ennek oka lehet fülzsír, víz, fület érintő fertőzések, zajkárosodás (pl. petárda, hangos koncert, munkahelyi tartós zaj) agyi vérellátási zavar,de a fülkürthurut, hallójáratgyulladás is okozhat fülzúgást. Ha láz is társul a fülzúgáshoz, akkor valószínűleg középfülgyulladásról van szó. A Meniere-betegség rohamokban jelentkező szédüléssel, fülzúgással, ismétlődő halláscsökkenéssel jár.

A keleti gyógyászat és pszichológia megközelítése a füll-orr-gégészeti problémákra

És most nézzük át közösen, hogy milyen megoldásokat találunk a természetgyógyászat segítségével a fenti problémákra, melyek mellékhatások nélkül kínálnak megoldásokat számunkra.

Fülzúgás, fülfájás lelki oka és a kínai medicina megközelítése

A pszichoszomatikában a fül az engedelmesség nimbusza. A zajokat, azaz a megoldhatatlan problémákat az okozza, hogy a stressz-t elfojtva „befelé visszük” és mindent magunk akarunk megoldani. A csend utáni vágy kerül előtérbe ilyenkor. Fontos, hogy képviseljük igazunkat, de befelé is figyeljünk és hallgassuk meg a belső hangunkat is.

A kínai gyógyászatban általánosságban elmondható, hogy a füllel kapcsolatos tüneteket pl. a fülcsengést a vese működéséhez köthető. Fontos, hogy nemcsak megtisztítani kell a vesét (vesetisztítás), hanem táplálni is. Ahogy öregszünk a vese és a máj erősítése elengedhetetlen. A vese problémát persze másik szervek gyengesége, vagy megnövekedett ereje is okozhatja, mely megbontja a harmóniát. A szédülés is ide tartozik a kínai medicina szerint és ez összefügghet a nyugati medicinával, lásd Meniere-betegség, mely szédüléssel is jár többek között. A vese problémánál általában túl sok, vagy túl kevés sós ételre vágyunk. A vese speciális készségekért felel, amíg a húgyhólyag a folyadékok tárolásával van összefüggésben a kínai megközelítés szerint.

A haj és a csontrendszer is a vese működéshez köthető (így lehet a vese állapotára következtetni), mely a nyugati medicinában sincsen máshogy, hiszen a kalcium szint beállítódásért is felel a vese. A veséhez a kínai gyógyászatban a félelmet és a pánikot kötjük, valamit a sóhajtozást, nyögdécselés jeleit. A kínai medicinában a diagnózis felállítás az első és alkalmazhatnak akupunktúrás kezelést (tűszúrás) többek között, de lehetőség van akupresszúrás kezelésre is (akupresszúrás pontok nyomkodása). Ezek a pontok akár pár perc alatt elsajátíthatóak és általuk azonnali hatás tapasztalható. Nagyon szeretem ezt a fajta tudományt és a hozzá kapcsolódó pontok stimulálását. Nem véletlen, hogy a HKO-t az MTA is elismeri.

 

Orrvérzés, orrsövénygyulladás lelki háttere és a kínai medicina megoldásai

Az orr a hatalom, büszkeség, szexualitás szimbóluma a pszichoszomatikában. A gyerekek pl. tudattalanul orrvérzéssel fejezhetik ki veszélyeztetettségüket, védtelenségüket. Ha a fejbe áramlik a vér, akkor az orrvérzés a túlnyomás kiegyenlítése lehet. Az orrsövényferdülésnél az egyik orron keresztül több levegő (energia, prána) áramlik be, mely túl erősítheti az adott oldalt, megbontva a harmóniát. A jobb oldalunk a férfi, a bal oldalunk a női oldal. Fontos, hogy mind a két agyfélteke megfelelő módon legyen stimulálva. Mérje le ezzel a teszttel egy pillanat alatt, hogy ön melyik agyféltekéjét használja jobban (női vagy férfi oldal dominanciája).

Fontos, hogy az elnyomott oldalt is megerősítsük. Emellett a pránajáma jógában ismert tudománya foglalkozik a légzésterápiával. Érdekes összefüggés, hogy a nyugati medicinában általában az egyik orrnyílás részlegesen eldugul 45-90 percig, míg az ellenoldali ilyenkor kevésbé vérbő, tehát az intelligens testünk megfelelően egyenlíti ki az energiát a két pólus között.

Az akupresszúrában van olyan pont, mely azonnal oldja az orrdugulás tünetét és pár perc alatt elsajátítható. Hihetetlenül gyakorlatias és hatékony tudomány a HKO, mely mellékhatások nélkül orvosolja, természetes módon a problémákat.

A mandulagyulladás lelki okai

A torok a kommunikáció, kapcsolat, beilleszkedés reprezentánsa a pszichoszomatikában. A mandulagyulladáshoz egyfajta agresszív harcot sorolhatunk a testi világ bejáratánál, ugyanis a kórokozók felingerlik a védekező csapatokat ebben a helyzetben. Ilyenkor már nem akarunk semmit sem lenyelni és bezárjuk magunkat a külső problémák, teher alól. Fontos ilyenkor az agresszió kifejezése és a menekülő attitűd megváltoztatása, illetve megtanulni nem-et mondani.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
térdfájástüdőgyulladás, influenza, nátha