A helyes futás légzésről, sportról. És magas vérnyomás csökkentése és a természetes megoldás alacsony vérnyomás ellen

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), egészséges test, természetgyógyászat

Az izmokról, edzéstervekről már írtam korábban, ép testben ép lélek alapon:

A testünk megmutatja hogyan használjuk elménket. Egy hiteles harcművész, csontkovács, akitől sokat tanulhatunk testünk működése kapcsán– edzésterv, testépítés, izomfajták, ízületi betegségek – helyes futás légzés, sport,  magas vérnyomás csökkentése azonnal házilag, alacsony vérnyomás ellen.

  A férfi és női légzés különbözőségei

A férfiaknak általában a gyomra “jobban enged”, mellkas erősebb, ezért hasi légzés könnyebben megy (így elhízásra is alkalmasabbak vagyunk). Alapból a teljes légzés 30 %-a bennünk marad, mert bármikor szükségünk lehet hirtelen egy kis levegőre, mikor pl. valamilyen fizikai munkát kell ellátni azonnal, vagy támadás ér stb. A hármas légzés a jógában is visszaköszön: has, mellkas, kulcscsonti légzés kapcsán. A nőkben azonban az van belekódolva, hogy ne a hasukból lélegezzenek, mert akkor, ha várandósak, akkor a magzatot veszélyeztetik ezzel. Meg kell tanulnunk az egészséges mély, hasi légzést.

 

Helyes futás légzés (sportolásnál pl. futásnál a légzés 3 üteme)

Futásnál érdemes 3 szakaszban lélegezni, majd akár egyre csökkentve folytatni tovább 2-es és 1-es ütemben. Minden lépés egy lélegzetvétel, majd kifújás. 3 szakaszban szívjuk be a levegőt (3 szakaszban veszünk egy nagy levegőt): bal, jobb, bal lábbal lépve. Utána 3 szakaszban fújjuk azt ki: jobb, bal, jobb lábbal lépve. És ilyenkor (vagy nagyobb sport teljesítmény alkalmával) nem biztos, hogy sikerül csak az orrunkon levegőt venni, így a szánkat használjuk a gyors oxigénjutáshoz ebben az esetben.


Nagyobb perspektívában nézzük a dolgokat

A matematika a fizika barátja. A fizika barátja a kémia. A kémia barátja a biológia. Nem kell tehát feldarabolnunk a tánclépéseket, minden közvetlen, vagy közvetett módon összefügg egymással. Pl. egy bokasüllyedés térd problémákhoz vezethet, ami csípő gondokat okoz, így egyoldalú lesz a tartásunk, amit a nyak próbál kompenzálni. Tehát teljesen el tudunk ferdülni akár egy bokasüllyedés következtében és oda az egyensúly… A nyaki izmok begörcsölnek stb. Tehát, ha az egyik szervünkkel baj van, az hathat a következőre, de az is lehet, hogy csak közvetett módon hat rá. Így minden mindennel összefügg.


Magas vérnyomásra sport? És alacsony vérnyomásra mi a gyógyír? (magas vérnyomás csökkentése azonnal házilag és alacsony vérnyomás ellen)

Ha magas a vérnyomás akkor a szív és az agy jobban igénybe lesz véve. Ha azonban elkezdünk sportolni ilyenkor, akkor a vér – ami az energiát szállítja –, az izmok felé kezd el mozogni. De nem győzöm hangsúlyozni, hogy érdekességképpen írok ezekről a dolgokról, de mindig előbb tájékozódjunk orvosok által és saját felelősségre végezhetjük el ezeket a gyakorlatokat, amiket cikkeimben leírok. Mert pl. ha valaki evés után kezd el sportolni, akkor az emésztés nem tud befejeződni, a vér innen szintén az izmokhoz megy (gyomor helyett).

A szervezetnek döntenie kell és ezért egyre nehezebbnek érezzük a gyomrunkat, szédülni kezdünk stb. majd kiokádjuk, amit megettünk, mert a testünk azt hiszi arra nincs szükségünk, és helyette az izmokat stimulálja. Egyszerre nem megy a kettő. Ugye milyen intelligens a test és milyen fontos lenne, hogy megismerjük annak működését? Ha pedig alacsony a vérnyomásunk, akkor hanyatt kell feküdnünk. Ilyenkor a lábat is felpolcolhatjuk. A jógában léteznek megoldások légzésszünetek a vérnyomás csökkentésére (lásd kumbhaka) és növelésére, melyről már írtam. De mivel több, mint hetvenezer idegvégződés van a talpunkon, így azokat is lehet stimulálni és megváltoztatni a vérnyomásunkat.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
gerincfájdalom meditációbanpaleolit