Civilizációs betegségek nélkül

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), egészséges test, természetgyógyászat

Nincs időnk, csak gyorsan valaki mondja meg mi a megoldás és kalap, kabát. A megoldás az, hogy nem rohanunk. Mert, nincs hova…

Glutén érzékeny, asztmás, allergiás vagyok, autoimmun beteg, vagy rákos, szívbeteg, pajzsmirigy problémám van, magas a vérnyomásom, cukorbeteg vagyok, stroke-ot, szívrohamot kaptam, így érthető, hogy nincs időm. De az Alzheimer, demencia, Sclerosis Multiplex, inzulinrezisztencia is felsorakoztatható itt. Az elhízás, súly felesleg pedig már alap… Ez már természetes.

És a sort folytathatjuk a depresszióval, pánikzavarral, skizofréniával, paranoiával és stressz-szel, autizmussal, hiperaktivitással, figyelemzavarral. Mi ezekben a közös?

Az, hogy okozhatja egy állandó méreg, amit mi magunk szedünk be nap, mint nap. Ez nem más, mint az a sok cukor, tej és agyon finomított élelmiszer. Legalábbis tudományos alapossággal Szendi ennek járt utána és felfedezése egyezett már egy meglévő életmóddal, amit paleonak hívnak. Tehát mások is ugyanerre jutottak nem elméleti, hanem gyakorlati oldalról megközelítve a kérdést.

Régen nem voltak civilizációs betegségek 2 millió évig az evolúció során hal, gyümölcs, hús és zöldség volt a menü. Megszoktuk.  Aztán az utóbbi 10.000-15.000 évben jött a gabona és a 18. század harmadik felétől a glutén egyik fajtája került a tányérunkra és 200 éve isszuk egy másik állat tejét, ami arra való, hogy a boci óriásit nőjön egy év alatt.

Egyre betegebb a társadalmunk, szinte már nincs egészséges ember. De, mi történt pontosan?

Sajnos többek között az új, gyors felszívódású cukrok károsak (gabona). A szénhidrátból ugyanis cukor lesz. Ide sorolják a WGA miatt is a hüvelyeseket, a kukoricát, krumplit, rizst is. Nekem nagyon tetszik Gál Bence megközelítése, aki módjával történő fogyasztás mellett nem ellenzi a szénhidrátot, hüvelyeseket (persze megfelelő formátumban és minőségben). A búza valóban nem a legjobb megoldás (acelluláris).

A bélrendszerre tapad és nem tudjuk feldolgozni, létrehozva a szivárgó bél szindrómát, mely ezáltal áteresztő lesz.  Nem szerencsés, hogy a vérbe kerülnek különféle anyagok, amiknek nem ott lenne a helye és utána ez autoimmun reakciót vált ki. Azaz, a szervezet saját magát kezdi megtámadni, leépíteni.

Az egész szervezet konstans gyulladásban áll, nő a cukor mennyisége, amit a szervezet nem tud ledolgozni, így a viszcerális zsírban helyezi el (ez főként UH felvételen látszik). Ezután a fogaskerekekbe homokszem kerül és az mindenre kihat.

Hiszen sok fajta betegség van, de egyfajta egészség. Ezért nem csoda emberekre, gyógyszerre van elsősorban szükség, hanem életmódváltásra. De, honnan tudom melyik működik? Az infókat természetesen le kell ellenőriznünk, megemésztve, átgondolva és a gyakorlat mércéjén lemérve…

Kinek milyen piaci érdeke fűződik ahhoz, hogy ezt vagy azt eladja? Csak egy felkapott tézisről van szó, egy újabb diétáról, vagy egy valódi, leigazolható, logikus megoldásról, életmódról, mely során nem kell éhezünk?

Lehetőségünk van lefogyni és normálisan annyit enni, amennyit szeretnénk, mert nem leszünk elhízva sem alultápláltak? Nem kell feltétlen teljes mértékben likvidálnunk mértékkel fogyasztva az édességet, mely evolúciós igényünk is?

Az egészséget általában mindenki megkapja ingyen. De a fenntartása már más tészta, és Szabó Lőrinc „Veszítve szeretünk csak igazán” gondolata meghatározó lehet itt is.

Ennyibe kerül, leveszem a polcról – ez igaz lehet egy tárgyra, de a testünk nem egy gép. És igen, a génektől kezdve sok minden meghatározó.

Kilencvenes évek óta érdekel a téma, voltam vega, vegán, húsevő stb. És láttam meghalni viszonylag fiatalon azokat az embereket, akik nagy szájjal hirdették pl. a sómentes táplálkozást, könyveket írva róla, másokat (kérés nélkül) hangosan kioktatva összejöveteleken.

Engem az igazság érdekel és nem az, hogy nekem igazam legyen. Ha látom, hogy tévedek, azonnal váltok. Számomra megdöbbentő az a sok esettanulmány, melyből kiderül, hogy sok ezer ember gyógyult meg a helyes étrendnek köszönhetően. Mind hazugság lenne? Esetleg nem elég misztikus, komplikált ahhoz, hogy hinni tudjunk benne? Pedig a test feltételei egyszerűk. Meg kell adni a feltételeket neki és teszi a dolgát, öngyógyító…

Az ayurvéda is a fő központoknak az emésztőrendszert nevezi meg. Ha folyamatosan mérgezem magam, persze, hogy diszfunkcionalitás vagy valamilyen szervgyógyászati diagnózis üti fel a fejét.

Hihetetlen, hogy ha a természeti népeket (nem ősembereket) vesszük alapul, akkor 19-21-es BMI érték, max. 4,5-4,7-es éhgyomri vércukorszint lenne a normális a mi esetünkben. Ideiglenes gyógymódként állítólag a ketogén táplálkozással is megszüntethető a cukorbetegség és a rák esetében is sokat segíthet. Ezt megfelelő például infúziós C-vitamin is erősen meg tudja támogatni mindezt (Gál részletesen kifejti, hogy az orálisan bevitt C-vitamin is lehet hasonlóan hatásos béltoleranciáig növelve a mennyiséget, például éhgyomorra nagyobb mennyiség jobban hasznosul a kevéssel szemben stb.).

Ha tényleg 2300-ra 100 év lesz az átlagéletkor, akkor abból a felét vegetálással töltjük el? Esetleg helyette megtisztítva a testünket, megfelelő táplálékokat keresünk, száműzzük a tejet, tejterméket (kivéve az érett sajtokat), gabonát, hüvelyeseket, finomított élelmiszert, cukrot és fellélegezve méltón éljük életünket idős korunkban is?

Ilyenkor felmerül a sok vegyszer kérdésköre. Szerencsére a természetes vegyszerek – amik a gyümölcsben, zöldségben megtalálhatóak -, nagy része megemésztődik magától. Gyakorlatilag kevesebb vegyszert viszünk be a testbe, ha halat, húst, zöldséget, gyümölcsöt eszünk a gabonák, tejtermékek, finomított élelmiszerek helyett.

Vitaminkultúra

Egy agrár professzor kimutatását olvasgattam már régebben is, ahol kiderült, hogy ha jól emlékszem a hatvanas évekhez képest kb. 5-10%-a található meg a vitaminoknak, nyomelemeknek, ásványi anyagoknak a zöldségben, gyümölcsben, az akkori állapothoz mérten.

Erre, ettől függetlenül a szervezetnek szüksége van. De nem fogunk 50 kg almát enni naponta, már a sok gyümölcscukor miatt sem. Ezért muszáj jó minőségű vitamint szednünk. Ami fel is szívódik.

Az érelmeszesedés elkerülése, immunrendszer erősítése, oszteoblasztok (csontszövet építő része) stb. szó szerint életet menthet. Egy hosszú távú befektetés. Ha most nem is látszik, azonnal az eredménye…

Szinte biztos, hogy rossz döntést hozunk, ha csak úgy, egy nagy boltban levesszük a polcról a multivitamint, hogy ez majd jó lesz mindenre. Létezett olyan multivitamin, amiben az A-vitamin több, volt, mint a D-vitamin, így A-vitamin mérgezést okozott.

Amúgy is személyre szabottan kell bevinni a vitamint. Kérdés, hány kilósak vagyunk, mit szedtünk előtte stb. A vegáknak kötelező például a B12 vitamin és egyéb kiegészítő. Minden esetben konzultájunk orvossal vagy megfelelő kompetenciával rendelkező szakemberrel.

Emellett nem mindegy a vitamin molekulaszerkezete, felszívódás és vívőanyag mértéke és így tovább (Dr. Bíró). Az sem mellékes, hogy K2-vitamin van a címkén (Mk-7-re asszociálunk), de valójában MK-4-gyel szembesülünk tudtunk nélkül. Az alapok fontosak.

Ha nincs a gyártó, csak a forgalmazót látjuk a csomagoláson, akkor körültekintőnek kell lennünk.

Ha a vegyület helyett a  koncentrátum kerül meghatározásra, mert ilyenkor csupán komponensek vannak-e feltüntetve a készítményen.

A formátum és a készítmény oldhatósága is fontos kérdés. Nem mindegy ugyanis, hogy miben oldódik fel. És mit tudunk a vivőanyagról, a hordozóról? Milyen mennyiségben van benne a vitamin? Sokszor feltöltik a nagy részét olcsó aszkorbinsavval (ez nem C-vitamin, hanem annak antioxidánsa Dr. Bíró szerint, bár szakirodalom ilyet sehol sem állít, a kettő valószínűleg ugyanaz), de a molekula szerkezete megegyezik a C-vitaminnal, így érdemes élnünk vele. Ráadásul savanyú káposztát fermentálással mi is készíthetünk. A sort még lehetne folytatni. Érdemes az összefüggéseket is tanulmányozni. Például a D3 és K2 kombó nem rossz, de magnéziumra (felszívódáshoz), de A-vitaminra is szüksége van a D-vitaminnak (az A-vitamin túladagolása pedig káros). Elemi magnéziumot kell alapul vennünk, de van olyan változat, aminek csak pár százaléka szívódik fel, vagy tartalmaz elemi részeket, így itt is körültekintőnek kell lennünk.

A vitaminok összhangjára kell figyelnünk, és nem korlátozódni egy-egy vitaminra. Tehát a legfontosabb a megfelelő táplálkozás, életmód, rendszeres mozgás (gyulladáscsökkentő hatással bír) és az egészséges mikrobiom fenntartása mert, ha szemetet eszünk, akkor a vitamin kidobott pénz…

Ne várjunk csodára, gurura, egyszerűen csak józan paraszti ésszel, némi szkepticizmussal tanulmányozva a témát, nyitottan, újra éljünk természetesen, hogy elkerüljenek a betegségek.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

További cikkek
Átgondolt táplálkozásTúllégzés