Az ayurvéda lényege. Rád szabott: életmód, étkezési tippekkel, természetes vitaminokkal és házilag, fillérekből kivitelezhető tisztítókúrával

 In ayurvédikus orvoslás

Választ kapsz arra a kérdésre, hogy…

– Mi az ayurvéda lényege (vázlatszerűen, gyorsan áttekinthető formában)
– Milyen típusba tartozol
– Mi a legegészségesebb életmód, étel a számodra és mi az, ami káros
– Milyen terápiával kezel az ajurvéda és mikor, hogyan és mit ír elő tápláléknak, megfelelő életmódnak, mely segít elkerülni a betegségeket (könnyen megtalálhatod, hogy neked mire van szükséged, hogy minden kerek legyen, kivéve a testedet)
– Mi a baj a mostani élelmiszerekkel, termőfölddel
– Mit kell tudni a mostani szintetikus és természetes élelmiszerekről
– Mi az, ami még károsabb függetlenül attól, hogy vegaként élsz vagy sem
– Konkrétan mi a megoldás, hogy ne csak folyton a problémákról értekezzünk
– Mennyibe kerül és mire számíthatsz egy ajurvéda konzultáció, terápia alkalmával Magyarországon
– Milyen ajurvéda képzések vannak ma hazánkban
– Milyen házilag kivitelezhető tisztítókúrát végeztem el fillérekből
– Mi a lényeg, összefoglalás (ha a lényegre fókuszálnál és utána hozzá csippentheted a kiegészítő infókat)

 

 

Mi az az ajurvéda?

Az ajurvéda egy ősi, indiai egészségügyi és gyógyászati rendszer, amely az egészség és boldogság személyre szabott megőrzésére és helyreállítására összpontosít. Nemigen van negatív mellékhatása. Az ajurvéda alapjait három alapvető doshára vezethetjük vissza, és az egyensúlyban tartásukra építi. Ezek a Vata, Pitta és Kapha doshák (lásd később).

Összességében az ajurvéda egy holisztikus megközelítést alkalmaz az egészség és a jó közérzet fenntartására, amely figyelembe veszi az egyén testi, érzelmi és szellemi állapotát is.

Nem egy tünetet próbál megszüntetni, harcolni valami ellen (ami általában csak olaj a tűzre), hanem a teljességre törekszik. Számomra az újonnan (például pár tíz éve) felmerült divat hullámzatok az ayurvédához mérve, ami több, mint ötezer éves és nem rotálta ki az idő: olyan, mintha egy most épülő, néhány személyes sátrat hasonlítanánk egy hatalmas több száz emeletes felhőkarcolóhoz. Általában ebből szoktak egy-egy részt kicsípni és a legjobb megoldásként tálalni. Az ayurvéda, élet tudománya nagyon komplex, magában foglalja többek között a jógatudományt, mellyel önmagában lehet gyógyítani, nem is beszélve a meditációról, pránajámáról (légzőtechnikákról). Emellett megtalálhatóak benne a különleges méregtelenítő és kényeztető masszázsok, gőzöléses megoldások és egyéb tisztítókúrák, hasznos életmódbeli tanácsok is.

Igyekszem lényegre törően, helyenként vázlatosan leírni a legfontosabb dolgokat összeszedve. Az ayurvédáról sokszor írtam már az elmúlt 10 évben:

Az ajurvéda hagyományos (ősi) gyógyászata

Ayurvéda és a jóga I.

Ayurvéda és a jóga II.

Ayurvéda, minden medicina alapja

Ayurvéda, ebből alakult ki minden orvostudományi irányzat

Az ayurvéda érdekességei és összefüggései a nyugati medicinával

Ayurvédikus és a nyugati orvoslás összefüggései

Jadzsna, dósák területei, finomtestek, ízek és ételek hatásai

 

 

A teljes értékű indiai orvostudományban kik a hiteles orvosok, gyógyítók?

Az „ájur” életet jelent, a véda pedig tudományt, bölcsességet. Tehát az ajurvéda az élet tudománya. Több, mint ötezer éves, mellékhatásmentes, természet működését követő rendszer, nem csupán filozófia, életmód, hanem teljes értékű orvostudományi rendszer. Nem egy felkapott, divatos, pár tíz éves hóbortról van szó, mert ami nem működik azt az idő kirostálja előbb vagy utóbb.
Az ayurvéda orvos konkrétan orvostudományi egyetemen tanul ugyanúgy, mint a nyugati medicina képzésén, doktori, professzori stb. fokozatra tehet szert.

Orvos diplomával lehet gyógyítani. Ő írhatja elő a terápiát, nem egy pancsakarma (tisztítókúra) technikus. A tanácsadó nem orvos. 3 év orvosi képzés után szakosodnak, hogy allopátia (nyugati medicina), vagy ayurvéda irányában folytathassák tovább a képzést.

Emellett az sem mindegy, hogy a különféle hatóanyagok teljes értékűek-e stb. A megfelelő tudás hiánya lehet az is, mikor keverjük a dolgokat. Hiányzik a tudás, ezért egy teljesen más rendszer elemivel töltöm ki az üres rést. Találkoztam már akupunktőr orvossal, aki röntgennel indított és hallottam nyilatkozni ajurvéda tanácsadót, aki belekeverte önismereti hiedelmeit, problémáit a tiszta ajurvédába. Könnyű az elméletekbe beleragadni. Aminek az ellenkezője is bármikor fellelhető. Már eleve a nyelv (mint kifejező eszköz) a tagadásra épít…

 

A teljes értékű rendszer, mely a legtökéletesebben leírja a valóságot

A Purusha örök, állandó, nem teremt, így nincs karmája, nem rossz és nem jó, túl van a kategóriákon. A prakriti teremt (dr. Daubner Béla).
Számomra ez azt jelenti, hogy egyetlen teljes igazság létezik: végtelen tér, szabadság, mely halhatatlan. Nincs részekre osztva. Ez formaként megnyilvánul (5 elem keveredése által) formát létrehozva, mely mulandó. Ezen keresztül érzékeli önmagát a végtelen igazság. Pont.

A forma nem különálló egyénként létezik, hanem a teljesség (változó) része. Az illuzórikus énnek nincs külön élete (csak azt álmodja), cselekedete, gondolata stb. Ha a személy szemszögéből vizsgálódunk, akkor bölcsebb azt mondani, hogy rajtam keresztül (mint üres forma) nyilvánul meg a teljesség. Még a bennünk felmerülő gondolat is magától jelenik meg bennünk, nem mi hoztuk létre. Ezért a bölcs érzékeli a felmerült spontán gondolatokat, érzéseket de nem azonosul az élettörténetével és nem gondolja tovább. Csak folyamatosan felismeri a valóságot, mely minden pillanatban megújul és mindez magától következik be. Nincs senki, aki bármit akarna, értékelne, nincsen másik ember csak egyetlen valóság számtalan, végtelen formája…

 

Az ajurvéda 8 ága

Kája csikitszja – belgyógyászat
Sálákja tantra – fül-orr-gégészet és szemorvoslás
Salaja tantra – sebészet
Agada tantra – toxikológia (méregtan)
Bhúta vidja – mentálhigiénia vagy pszichiátria
Kaumárabhritja – szülészet-nőgyógyászat és gyermekgyógyászat
Raszajana – az idős kor és a fiatalítás
Vádzsikarana – a nemzés és szaporodás tudománya

 

 

Személyre szabott megoldás és könnyen értelmezhető folyamatok

Mindenkiben megtalálható a 3 dosha, csak más-más arányban. Általában 2 dosha (dósa) szokott uralkodni az emberek nagy részében. Mindannyian rendelkezünk egy alap doshával születéskor, ez pulzusdiagnosztikával és az ayurvéda ismeretével könnyen meghatározható. Léteznek tesztek is, de ezek sok esetben félrevezetőek lehetnek és csupán pillanatnyi benyomást adhatnak. A dosha hibát, eltolódást jelent. A cél, hogy fenntartsuk az egyensúlyt.
Ezért teljesen személyre szabott megoldással szolgál mindenki számára. Ami valaki számára előnyös, az más számára előnytelen. Például egy sok tartalék kötőszövettel rendelkező ember (értsd elhízott) egyénnek nem olajos, nehéz ételekre van szüksége, egy kórosan sovány illetőnek pedig pont ez segíthet.

Az ajurvéda szerint minden ember egyedi, és az egyes egyének különböző arányban bírnak a doshákkal. Ennek megfelelően az ajurvéda tanácsokat ad arra, hogy az egyén hogyan tartsa egyensúlyban a dosháit az egészség és jó közérzet érdekében.

Az ajurvéda az egyén egyensúlyát felismeri és támogatja a megfelelő táplálkozással, életmóddal, gyógynövényekkel és kezelésekkel (masszázs, jóga, tisztítókúra, pulzus és nyelvdiagnózis stb.). Fontos szerepet tulajdonít az ételeknek és gyógynövényeknek, valamint az életmód és szokások harmonizálásának az egészség és az egyensúly megőrzése érdekében.

A prevencióra helyezi a hangsúlyt. Könnyű az alapokat elsajátítani, mert ugyan az orvosin a szanszkrit nyelv tanulása is fontos (nyugati egyetemen a latin, ill. anatómia napi tanulása az alap), de mivel a természettel együttműködve létezik, írja le a különféle folyamatokat, így egyszerűen megjegyezhető.

Példának okáért a váta dosha hideg, szárító hatása alapján tudjuk, hogy nemcsak a bőr szárazság lehet váta eredetű (igaz a pitta tüze is okozhat kiszáradást), hanem a nyár után a fák levelei kiszáradnak, lehullanak, tehát az ősz, mint évszak is a váta minőségnek tekinthető.

Az ajurvéda szintén hangsúlyozza a test és az elmék összekapcsoltságát, és hangsúlyt fektet az egészséges életmód elemeire, mint például a megfelelő alvás, testmozgás és relaxáció. Az ajurvéda segít az egyénnek jobban megérteni saját testét és szükségleteit és megtalálni az egyensúlyt az élet különböző területein.

 

Az 5 őselem, mely mindenben megtalálható

Az őselem, anyag (prakriti), lásd pra = elő és kriti = teremtő szóösszetétel alapján épül fel.

Az 5 őselem leegyszerűsítve így jön létre: a térben (éter), mely nélkül nincs semmi, tárgyak mozognak a (levegőben), ami fényt, tüzet hoz létre (tűz), ez olvadási folyamatokat eredményez (víz), mely besűrűsödik (föld).

Finomabb elemek a hang, mely a térben terjed (szájhoz kapcsolódik), a tapintás, mely a levegőhöz kapcsolódik, a tűz, mely a látás, fénnyel kerül összefüggésbe. A víz az ízhez köthető, a föld pedig a szagláshoz. A hang a szájhoz kapcsolódik. Az 5 őselemből vezethető le a 3 dosha, mely mindannyiunkban megtalálható más-más arányban.

 

Váta dosha (éter, levegő)

Vastagbél a székhelye, mozgékony, ha valaki sokat ül, az is kibillenést okozhat, kicsit mozog és máris helyreáll az egyensúly. Szikár, csontos, nincs elég szövet, átlátszó bőr, kicsi és vékony, nem tud hízni, száraz, hideg, könnyű, ropog, recseg az ízülete, száraz a bőre. A hideget nem szereti, könnyű minőséget képviseli.

Ezért olajozni kell kívül belül és lédús, olajos étel egyensúlyozza ki. Nehezen viseli a hideget. Hideg végtagok, gyors ráncosodás, emésztési problémák, szétszórt elmés működés jellemezheti kibillenés esetén. Az emésztése változó, sokszor elfelejt enni. Szereti a változást, kreatív, aggodalmaskodó, sokat gondolkodik. Jó ötletei vannak, de a megvalósítást nem tudja végrehajtani. Érzékeny, elcsúszás esetén még jobban lefogy, kiszárad stb. Könnyen kialakít függőségeket. Művész lélek, rosszul alszik, szeretetre van szüksége, nem presszióra. Depresszióra, öngyilkosságra, ízületi problémákra hajlamos. Le kell földelni, például fekvő ászanákkal, ill.amikben van dinamizmus. Emésztési probléma kapcsán csavaró mozdulatot tartalmazó ászanák segíthetnek. Rendszerre van szüksége. Érzelmek segítségével kell vele kommunikálni.
Párás meleget szereti, általában vékony, magas, vagy alacsony vékony testfelépítés jellemzi.
Ide tartozik a fül és a csont, a hallás, a pislogás, szívverés, vérplazma kiválasztása, széklet, vizelet ürítés, mint mozgás és idegrendszer. A (túl) sok beszéd is váta kibillenést mutat.

Pitta dosha (tűz, víz)

Vékonybél a székhelye, meleg, könnyű, olajos bőr, átlagos testalkat, arányos, nincs sok szövet, nincs elhízás. Nem recseg ízület, nem száraz a bőr. Túl meleget nem szereti, tavaszt, őszt preferálja, a szeles időt is szeret. Vörös haj, szeplő, erek nem látszanak, szemük érzékeny, szemüveg, napszemüveg viselése, pattanás, ekcéma, pikkelysömör, erős emésztés. Jól fejlett izom, általában túlzottan ég a tűz bennük: állandó éhség, gyulladásos problémák kialakulása, düh. Intelligens, céltudatos és el is éri, amit akar.
Munkamániás, empátiahiány jellemezheti, szeret vitatkozni. Kibillenés esetén erőszakos, dühös, agresszív. Szúrós szagú és sok verejtékezés jellemzi elcsúszásnál. Szívvel, stresszel kapcsolatos problémákra érzékeny. Hűtő dolgokat érdemes fogyasztania (nem hideget, azt nem szabad senkinek sem, lásd étel, ital). Alkohol, koffein, állati eredetű hús nem jó a számára, mert fokozza a tüzet. Az ajurvéda amúgy is a lakto-vegetáriánus étrendet javasolja. Szeret a természetben tartózkodni, ami kiegyensúlyozza. Logikusan működik, így érvekkel, kutatási eredménnyel lehet meggyőzni. Céltudatos, így a jógában türelmetlen lehet, pedig jó hatással van rá. A váltott orrlyukú légzés megnyugtatja. Az előrehajlást képviselő ászanák, hasonfekvő, hátizomerősítő (has megfelelő részét, lásd vékonybél stimulálja) ászanák a jók. A gyertya, fejenállás póz, mely lehűti.

Ide tartozik, mint gyulladás a Crohn-betegség, gyomorfekély, reflux. A bőr, szem, agy, vér, máj, epe, lép, verejtékezés köthető ide. Könnyű, olajos minőség köthető ide.

Kapha dosha (föld, víz)

Nehéz, hideg, olajos, legerőteljesebb (erős, stabil testalkat), csont, szövet, sosem lesz csont és bőr alkatú, de az elhízás az már kibillenés. Dús, hullámos, szép, vastag, sötét haj. Olajozott bőre vastag, később ráncosodik, szép, tökéletes fogak, kezük, lábuk hideg, nyirkosodás, hideget nem szereti. Lassú emésztés, könnyen létrejövő dugulás (szeret enni). Emiatt puffadásra, szelesedésre hajlamos a vátával ellentétben, aki inkább a rendszertelen evés miatt éli meg ugyanezt.
Gyomornehézség, ha emésztés tüze túl van terhelve. Evés után rosszul teszik, ha alszanak, helyette sétálniuk kellene. Ödémásodhatnak a rossz nyirokrendszeri működés miatt, lásd bedugulás. Szeretetteljes emberek, romantikusak, stabilak, nem szeretik a változást, szentimentálisak. Hagyománytisztelő, családcentrikus emberek. Kibillenés esetén makacs, hasonlóan a pittához (nekem van igazam). Ellustulhat, túl sok evés, alvásba kezdhetnek. Érdemes minden nap mozognia és hiába érvelsz, ha megmakacsolta magát. Inspirálni, motiválni kell.

Dinamikusabb ászanák, Hold, Nap üdvözlő ászana a neki való például, a homorítás, mellkasnyitás, a pangásra, eldugulásra a fejenállás, gyertya és az erőteljesebb gyakorlatok.

Ízület olajozása, immunitás, összetartás, szerkezetet ad, nedvesíti a bőrt. Tüdő, szív, nyirok, homloküreg, arcüreg, nyelv (ízlelés) és plazma (tápanyag, sejt építés), pangás, ízületi nedvek tartoznak ide. Stramm, lassú, olajos, nehéz, hideget nem szereti.

 

Mindenki más típusú a családban, akkor mit főzzek és mikor, mit egyek?

Alapesetben olyan ételeket ehetünk, ami mind a 3 dósának kedvez (tridosha), hogy ne kelljen többféle dósának külön-külön főzni. A legfontosabb a megfelelő étkezés, mert ez minden nap kihat ránk és nem lehet egy pár napos kúrával rendbe rakni azt, amit évekig csináltunk.

A vizelet és széklet minősége, mennyisége megmutatja a bennünk lévő emésztési tűz minőségét.

Pár napig ugyanazt az ételt elkészítve, szintén egyfajta diétát alkalmazhatunk, mert ilyenkor a szervezetnek nem kell egyszerre többféle ételt elfogyasztania.

Nemcsak a dósák, elcsúszások, tünetek, hanem az évszakok, életkorunk és a napszak is nagy befolyással van arra, hogy mit érdemes megennünk.

Reggel 7 óra körül célszerű reggelizni, könnyű ételt elfogyasztva. 12-14 között jöhet az ebéd, ez legyen a fő étkezés. Este 18-ig érdemes a vacsorát elkölteni, melynek szintén egyszerűbb ételnek kellene lennie. Az ajurvéda a lakto-vegetáriánus étrendet preferálja. Ma már sajnos a tejtermékek is sok esetben erőszakkal vannak kikényszerítve az állatokból, így sokszor erről is lemondanak az ayurvéda hívei, mert az ahimsza (erőszakmenteség) nagyon fontos számukra. Ez abban is megnyilvánul, hogy saját magunkat sem erőszakoljuk meg olyan dolgokkal, amire nem vágyunk igazán.

Mindig azt együk, ami a környezetünkben terem éppen, bárhol is élünk. Ne nassoljunk, az étkezések között legalább 1-2 óra teljen el.

A nyers ételeket nehéz megemészetni, így az ajurvéda nem csupán nyers ételeket preferálja. A pitta tudja a legjobban megemészteni a nyers ételt, de érdemes neki is előfőzni az ételeket, főleg, ha kibillent és kevesebb emésztési tűzzel rendelkezik éppen. Nagyjából 30 év felett már senki sem tudja megfelelő módon megemészteni a nyers ételt.

Lassan, jó hangulatban, az ételt megrágva étkezzünk. A rohanó, versengő, negatív híreket tartalmazó cikkek olvasását felejtsük el. Inkább befelé, magunkra figyeljünk.

 

Egyéb hasznos dolgok

A ghí egy gyógyszer, amit vajból készíthetünk el. Ha éhgyomorra fogyasztunk pár napig egyre több ghí-t, akkor ne felejtsük el a ghí által összegyűjtött méreganyagot kivezetni (masszázs, izzasztás stb.), melyben szakember tud segíteni.

 

Immunerősítés magyar és egyéb gyógynövényekkel

Nagyon jók az indai gyógynövények, de érdemes a magyar megfelelőt választani, ami a közelünkben van: édesgyökér, kurkuma, galagonya, csipkebogyó, kökény, zsálya.

 

Toxikus jelek

A salakanyag felszaporodásával (ama) csökkenhet a tűz. Ha csökken az emésztés tüze, akkor az étvágy is csökkeni fog. Ha nincs reggel étvágy, az nem jó jel. Ha összeettünk valami kedvezőtlen dolgot (amit inkább csak az elménk preferált) és reggel érezzük a méreganyagok felhalmozódását, akkor ne együnk. Mert ezzel csak fenntartjuk a mérgezést. Ha a nyelvünk nem nedves és nincs étvágyunk, akkor ne együnk.

 

Milyen dósa uralkodik napközben és mit érdemes ekkor csinálni?

Hajnali 2-6 között váta, ébred a természet, ezért érdemes 6 óra körül felkelni, mert ilyenkor sokkal könnyebb ezt megtenni. Nyelvkaparás (ez az első felkelés után), olajrágás 10-15 percig (védi a fogakat, ínyt), fogmosás, önmasszázs (olajozás), zuhanyzás, meditáció, jóga, szent iratok olvasásának időszaka. Emellett ghí-vel vagy szezámolajjal az orrlyukakat, akár fület is bekenhetjük finoman. Rózsavízből készíthetünk szemcseppet, főleg télen, illetve Covid idején. A neti csészével kipucolhatjuk az orrjáratokat. Ebben az időszakban üres az elme és a gyomor.

6-10 óra között már elnehezülünk, mert a kapha minőség veszi át az irányítást. Nem véletlen, hogy ha sokáig alszunk, akkor a kapha minőségű ödéma könnyen megjelenik. Reggelizzünk meg 7 óra körül. Mindent a dósának megfelelő módon kell elvégezni. Például egy kapha típusú embernek nem kell ötször ennie egy nap, de egy vátának nem árt, mert neki úgyis a rendszerességre kell figyelnie. Az jó, ha a szervezet megszokja a napi rendszert és mindig ugyanazt a rutint követjük.

10-14-ig a pitta uralkodik, a Nap a legmagasabban van az égen, bennünk pedig az emésztés tüze a legerősebb.

14-18 óra között a váta időszakról beszélhetünk: sport, jógázás ideje.

18-22 óra között: ismét a kapha kerül előtérbe, ezért jó volna 22-ig lefeküdni, mert így tud az idegrendszerünk regenerálódni.

22-02 óra között: pitta dósa uralkodik, aki fennmarad éjjel, az könnyen megéhezik a pitta tüze miatt és ha elkezd enni, akkor teljesen felborítja a természet rendjét.

 

Életkor szerint megnyilvánuló dósák

Születésünktől 30 éves korig a kapha dósa uralkodik. Ilyenkor fontos az, hogy a testünk gyarapodjon, felépüljön, így az első 5 év elég intenzív ezen a téren.

30-60 éves korban a pitta uralkodik és 60 év felett a test haláláig a váta minőség van jelen.

 

Évszakok alapján történő besorolás

Tavasz
Hagyma, retek nő ilyenkor, ami méregtelenítésre is kiváló, igaz, hogy az ayurvédában a hagymát nem használják. Kezd a tűz (pitta) emelkedni és az ősszel felhalmozott méreganyagtól most tudunk megválni. Ezt a természet is segíti. Csalántea is segíthet a tisztításban. Tartózkodhatunk egyre többet a természetben. Könnyebb ételeket ehetünk immár téllel ellentétben. A csípős étel picit megmozgatja a tisztuló folyamatokat. A keserű, fanyar íz összehúzódást, tisztulást eredményez szintén. Egyre aktívabbak leszünk, ahogy jön a meleg. Érdemes mentális szinten is méregteleníteni, nemcsak testi szinten. A méregtelenítést a húsvéti időszakban a böjt teszi teljessé.

Nyár
Szélsőség, például napsütés, aztán nagy eső, hidegebb időjárás, villámlás következik be (ez bennünk is leképeződik), így a pitta (tűz és víz) mellett a váta (levegő és éter) energiája a legerősebb. Ezért a vizesedés, túlhevülés, kiszáradás szelesedés a jellemző kibillenés esetén.

Ne terheld túl a tested, főleg a legnagyobb melegben, délben. Ilyenkor a lédús, akár nyers ételek lehetnek a kedvezőek. A természet bölcs, ha valami a nagy forróságban terem, akkor az hűtő hatású, hogy az egyensúly meglegyen. Így könnyű megjegyezni.

Hazánkban az uborka, cukkini, leveles zöldségek, dinnye, mind hűsít. Nem véletlenül teremnek ilyenkor. Mentás víz és a levendula szintén hűsít.

Ne hideget, mert a gyomornak fel kell melegítenie, hanem hűsítő hatásút, szoba hőmérsékletű italokat igyunk.

Könnyű ételeket együnk. A pránajáma segít kiegyensúlyozni a szélsőségeket. Megnyugtatja az elmét. Ez az időszak a feltöltődés, vidámság időszaka. Ilyenkor jutunk hozzá a vitaminokhoz is.

Ősz
Váta időszak: durva, könnyű, száraz és a mozgás minősége van jelen. Ez természetesen kihathat pl. emésztésünkre is. Érdemes kívül-belül olajozni (önmasszázs segítségével), használhatunk ghí-t. Előtérbe kerülnek a meleg, főtt, lédús ételek. Az olajat negyed óráig hagyjuk a testünkön, aztán jöhet a fürdés vagy szauna. Ma már egyszemélyes gőzsátrakat is könnyen be lehet szerezni, amelyekben a fejünk kívül maradhat, aromaterápiát is alkalmazhatunk egyes készülékekkel, melyek kevés áramot fogyasztanak és elérhető áron megvásárolhatóak. Tapasztalataim szerint ezek nagyjából 40 celsius fokra fűthetőek fel.

Fűtő hatású a chili, gyömbér, fahéj, de fontos, hogy ne szárítson ki minket. Jó megoldás az ánizs, szegfűszeg, amit teába, vagy akár egy almakompótba is beletehetünk. A gyömbérből nem szabad túl sokat elfogyasztani. Ilyenkor a természet általában ezt adja: szilva, szőlő, körte, alma.

Tél
Áttérünk a szárazabb minőségből a nedves időszakba. Ez a kapha időszaka. Nagyjából novembertől március közepéig van jelen ez az időszak. Teljesen természetes, hogy ilyenkor pár kg-ot hízunk, mert a szervezet felhalmoz. Ne dolgozzunk ellene, ne ilyenkor akarjunk lefogyni, hanem tavasszal legyen ez egy pozitív mellékhatása a tisztítókúrának.
Ekkor a gyökérzöldség, cékla, répa, fehér répa, zeller, burgonya, csicsóka, édes burgonya, káposzta féléket válaszd.
Ne használj mikrót (egyik cikkemben írtam ugyan, hogy tudományos vizsgálódás kapcsán 2 ismert kutató szerint nem káros), de az ayurvéda szerint megöli a pránát. A nem szezonális ételek, a 8 ezer km-ről idecitált ételek sem biztos, hogy a legjobbak a táplálék beszerzéséhez.

Meleg, lédús, tápláló kásák jó választás lehet. Fűtő hatású a római kömény, mely puffadásra is jó az édesköménnyel együtt. Gyömbértea 1-2 csésze erejéig kedvező, de afölött savat hoz létre a szervezetben. A feketebors szintén tridósa (mind a 3 dósának kedvező). A kardamom, csillagánizs, szegfűbors, fahéj, gyömbér lehet a kedvező fűszer (gyógynövény) és érdemes befelé menni meditáció, jóga segítségével. Nagyon fontos, főleg a váta dósának olajoznia a bőrét, ízületeit.

 

Sport és megfelelő légzés

Ne vigyük túlzásba, érdemes kevesebbet de minden nap sportolni, mozogni. Napi egy óra mozgás megfelelő lehet. A megfelelő légzés is meghatározó.

 

A betegség 6 lépcsője

Méreganyag (áma) halmozódik fel a szervezetben. Először az emésztőrendszerben, ez lehet fizikai vagy pszichológiai jellegű is. Például valamit összeeszünk egymással, ami elkezd rothadni, vagy túl sokat agyalunk (váta) és az ez stresszt okoz és megterheli az idegrendszert stb.

A nyugati orvostudomány az 5. szinten kezd el szervgyógyászati diagnózis alapján diagnózist felállítani és kezelést végrehajtani.

Az ayurvéda hamarabb lép, igyekszik elkerülni a betegséget. Az alapokat régen mindenki ismerte, így a megfelelő életvitellel igyekezett fenntartani a harmóniát.

Első szinten puffadás, hasmenés, székrekedés alakulhat ki. Pitta probléma lehet az is, hogy az étkezés után szinte azonnal a mosdóban kötünk ki. A túl sok pitta a vékonybélben gyülemlik és lázat, savasodást idézhet elő, emellett a kapha pedig a gyomorban nő és ellustulást, sápadtságot okozhat.

Az ajurvéda „lassan gyógyít”, sőt maga a természet gyógyítja önmagát, aminek a részei vagyunk. Itt nem a tünetkezelés a cél, hanem a valódi gyógyítás. Például nem azért tartunk tisztítókúrát, hogy lefogyjunk, ez csak pozitív mellékhatás.

A második szinten erősödnek a tünetek, melyekről az első szintre hivatkozva írtam. Alhasi görcsök, fájdalmak jelentkezhetnek (váta), hányinger, savasodás (kapha) jelenhet meg.

A harmadik szinten túllépik az emésztő szerveket a doshák, elcsúszások. Kialakulhat ízületi fájdalom, bőrszárazság (váta), hasmenés, epeprobléma, gyulladás (pitta), nyáktermelés, köhögés, asztma (kapha).

A negyedik szinten állandósul egy adott szerv körül a probléma és a dosha ezt szállja meg.

Az ötödik szinten a betegség diagnosztizálható. Ekkor már nem könnyű az eredeti okot megállapítani. Az ajurvédában nem az a cél, hogy a betegséget elemezzük és latin kifejezésekkel értekezzünk róla elméleti szinten. A megoldásra, egészségre fókuszál. Az orvos nem a pénzgyarapodás célzatával dolgozik futószalag mellett, hanem mantra ismételgetésével, imával, meditációval kezdi a gyógyítást a legjobbat kívánva a gyógyulni vágyóknak. Természetesen biztosan van kivétel minden medicinában, elnézést a negatív felütésért.

A hatodik szinten már felborul az egészség. Egyre nehezebb a gyógyulást elérni. A cél nem egy régi állapot visszahozása, hanem a szervezet megtisztítása és megerősítése természetes módon.

 

A dósák és betegségek, egészséges állapotok összefüggései

A dósa, egyfajta irányítóelv, energia, a durva és finom energiát köti össze, átjárásuk van e két minőség között, így a teljes világunkra hatnak.

Az energiacsatornák, nádik kereszteződésében pedig úgynevezett marma pontok vannak, amit az ajurvédikus masszőrők jól ismernek. Ilyen marma pont például a halántéknál is megtalálható. A méltatlanul lejáratott csakrák pedig az energia központok. Az ajurvéda felfogás szerint az utolsó fázis az, amikor a finom energiák a durva testben manifesztálódnak, de sokszor nem ott kell a probléma gyökerét megkeresnünk. Tulajdonképpen a blokkok a dósákon keresztül jelennek meg a fizikai síkon.

Váta, köldök alatti terület, fájdalom, ingerülettel kapcsolatos történések. Levegő, tér, minden mozgás példának okáért a nyelés, pszichológiai problémák, stressz, depresszió, kapkodás, kiszáradás, alvási nehézségek, aggodalom, félelem, túlzott gondolkodás, torokfájás, fejfájás, fülfájás, száraz köhögés (produktív, köpetürítéssel járó az már kapha minőség), magas vérnyomás, izomgörcs.

Pitta, köldök fölötti terület, tűz és víz, az emésztést irányítja. Átalakít, hiszen amit a tűzbe teszel, az sosem lesz ugyanaz. Savasodás, gyomorhurut, reflux, túlságosan felgyorsult emésztés, túl sok evés (tűz miatt), gyulladás például pattanás, bőrproblémák, pikkelysömör, ekcéma.

Kapha, gyomor felső területe, tüdő, mellkas, föld, víz, izmok, csont sorolható ide. Felső légúti betegség, ödéma, zsírlerakódás, elhízás, arcüreggyulladás, asztma, allergia, ami felső légúttal kapcsolatos, cukorbetegség mely sokszor elhízást követi, gennyesedés pl. tél hurut, nyák felhalmozódás.

Ha a dósa megfelelően működik, akkor finomabb energiát termel: tedzsaszt (pitta, például átható tekintet, egészséges arc), odzsaszt (kapha minőség, lásd boldogság, béke, gondoskodás), pránát (váta minőség, egyfajta energiát jelent) termel, ami védi is a testet. Ezekről bővebben összehasonlítva a kínai gyógyászattal: tedzsasz, odzsasz, prána

 

Ízek és azok hatása

Nem az elméleti, kémcsöves elemzésekkel foglalkozik, hanem egy empirikus (gyakorlati, működő) tudomány. Ízekre és nem kémiai összetevőkre fókuszál. Például a keserű, fanyar, csípős, nyákoldó (kapha túlsúly idézi elő).

– Édes (föld és víz) – a víz raktározása, szövetek erősítése, emésztés-étvágy csökkenés

– Sós (tűz és víz) – megtartja a vizet, ásványi egyensúly és víz fenntartása

– Savanyú (tűz és föld) – víz megjelenítése, pH beállítása, szomjúság, emésztés-étvágy növekedés

– Csípős (levegő és tűz) – anyagcsere, emésztés-étvágy növekedés

– Fanyar (levegő és föld) – szöveterősítés

– Keserű (éter és levegő) – méregtelenítés

Vata erősítése: keserű, csípős, fanyar, száraz ételek, stresszes élethelyzet

Pitta erősítő: savanyú, sós, sült ételek, idegeskedés

Kapha növelő: édes, olajos, mozgásszegény életmód

 

Ezeket az ízeket keresd

Minden dósa esetén 3 íz kedvező és 3 íz kedvezőtlen (kevesebbet szabad belőle elfogyasztani). A 3 másik íz nem jó a vátának nagyobb mennyiségben.

Váta: édes, sós, savanyú a kedvező (étvágyfokozó, tápláló).
A csípős íz átmenetileg étvágyat fokoz, segíti az emésztést, de túl száríthatja, ezért télen a megfelelő a tridósás ital fogyasztása, ami ánizs, kardamom teát jelent és fűt.

Pitta: édes, keserű, fanyar a kedvező íz.
Szárító hatás miatt megfelelő a rozs, kukorica, hüvelyesek, lassú felszívódású szénhidrátok fogyasztása.
A sült, olajos, csípős ízt kerüljük.

Kapha: olajos magvak kerülése, csípős, keserű és fanyar a kedvező íz számukra.
Nem a jellegzetesen magyar csípős ízről van szó pl. fahéj is csípős, rózsabors, hosszú szemű bors, cayen bors.
1-1 étkezést elhagyhatnak, de a főétkezés legyen meg (ebéd).
A füstölt, fűszeres íz miatti feldolgozott hús fogyasztását gabonakolbásszal is meg lehet oldani a hús helyett.
Szénhidrátból, cukorból keveset fogyasszanak.
Vacsorára zeller krémleves jó neki (fanyar), étvágyat csökkenti.
A keserű és fanyar étvágycsökkentő.

 

Az ama (salakanyag) megmutatkozásának jelei

– ragadós, fehér bevonatú nyelv (reggel érdemes megvizsgálni felkelés után)

– az ízérzés csökkenése

– a felhalmozott ama gyulladást okoz

– fáradtság, nehézségérzet, lemerültség érzése

– hasi, emésztési problémák

– kedvetlen állapot

 

3 kötőerő

Tama guna: tudatlanság, rothadó, sötét helyen nő, erőszak, például hús, állott étel, gomba.

Radzsa: szenvedély, túlzó, túl sok, túl kevés, túl gyorsan elkészülő stb. (az ajurvéda konyha, kíméletesen, lassú tűzön főz, süt több ideig, így a tápérték nagy része megmarad az ételekben, a fagyasztást pedig nem kedveli).

Szattva: édes, tejtermék, zöldség, gyümölcsök, gabona egy része tartozik ide.

 

A 6 íz és azok hatásai

Édes: tej, tejtermékek nagyrésze, fehér liszt , cukrok fehér rizs

Sós: lásd sós íz, sók, ásványi sót tartalmazó fűszerek (például borsikafű)

Savanyú: ecet, joghurt, sajt, citrusfélék

Fanyar: bogyós gyümölcsök, kurkuma, birsalma, gránátalma, éretlen gyümölcs, egres, hüvelyes, csírafélék

Csípős: chilli, gyömbér, torma, mustár hagyma, retek,

Keserű: keserűfüvek, spárga, grapefruit, friss gyömbér, mandula, friss citrom héja, tökfélék, például cukkini, leveles zöldség, saláta, spenót

– édes, hideg, föld-víz – pittát, vátát csökkenti, kaphat növeli

– sós meleg, víz-tűz – kaphát, pittát növeli, vátát csökkenti

– savanyú, meleg, föld-tűz – éter kaphát, pittát növeli, vátát csökkenti

– csípős, meleg, tűz-levegő – pittát, vátát növeli, kaphát csökkenti

– keserű, hideg, levegő-éter – kaphát, pittát csökkenti, vátát növeli

– fanyar, hideg föld-levegő kaphát, pittát csökkenti, vátát növeli

 

Hatékony táplálkozási tanácsadás

1-2 hétig írd le mit ettél és azt is, hogy milyen hatása van rád. Ebből elég könnyű felderíteni, hogy mi az, ami jó a számodra. Alap esetben a 3 dósának ezek a megfelelő irányvonalak, de ne felejtsük el, hogy az emberek nagy része 2 dósás pl. kapha-váta vagy váta-kapha stb. Semmi sem fekete-fehér, így nyitottnak kell maradni és a gyakorlatra helyezni a hangsúlyt a túl sok elmélet helyett.

 

Pitta étrend
Neki értelemszerűen nem szabad a pittát erősítő ételeket túlzásba vinnie. Akár naponta ötször is ehet, mert az emésztő tűz miatt szüksége lehet erre. Ahogy fent írtam, a szárító hatású ételek jók lehetnek a számára: rozs, kukorica, hüvelyesek és a lassú felszívódású szénhidrátok.
Az állati eredetű termékek, példának okáért hús (édes ízhez sorolják) és zsiradék kerülése legyen a cél, mert ezek egyszerre növelik mind a 3 dósát és fűtenek, amely számukra könnyen gyulladást okoz. Hasonló a paradicsom is, ami mindhárom dósát növeli egyszerre, így nem túl szerencsés választás senkinek sem.
A tejtermék jó lehet a számukra, mert kicsit lefoglalja az emésztést. A koffein tartalmú dolgok szintén a tüzet erősítik, de az ajurvéda amúgy sem javasolja a kávét. Pittaként a sült, olajos, csípős ízt kerüljük és az édes, keserű, fanyar kedvező ízt válasszuk inkább nagyobb mennyiségben.
Az olajos magvak nem túlzásban, édes íznek számítanak, pörköletlen, sózatlan formában jó választás. 1-2 napnál tovább ne böjtöljenek, idegesek lesznek és megnövekszik a tűz.

Kapha étrend
A hizlaló olajos magvak kerülése legyen a cél. A csípős, keserű és fanyar is kedvező számukra. Itt fontos megemlíteni újfent, hogy nem a magyar csípős ízről van szó, hanem például a fahéj is csípős. Ha kezdenek elhízni, akkor hagyják el a vacsorát, aztán a reggelit. Ne nassoljanak.

A vegák fel szokták hívni a figyelmet, hogy sokszor a hús íze hiányzik nekik, ami egyrészt megszokás, másrészt a fűszereknek köszönhető, de nagyon jó fűszeres, „húspótló” ételeket lehet előállítani, lásd gabonakolbász. Ne egynek túl sok szénhidrátot, cukrot.
Jó megoldás lehet például a fanyar íz estére, ami étvágycsökkentő egy zellerkrémleves formájában, a keserű és fanyar íz ugyanis étvágycsökkentő.

Váta étrend
A csípős, fanyar és keserű ízek növelik a vátát, így abból keveset szabad elfogyasztani.
Válasszuk az édes (ez természetesen nem édességet, hanem természetesen édes ízeket jelenti), savanyú és sós ízeket. Mivel az emésztés nem túl erős és a váta hideg minőség, így meleg ételeket fogyasszunk, melyhez adhatunk vajat, olajat. A ghí evését egyik dósának sem szabad túlzásba vinni. Az tulajdonképpen egy orvosság.

A nedves ételek, mint példának okáért a főtt gabona (búza, barna rizs), zabkása, zöldségleves is jó választás a vátának. Ezek ugyanis enyhítik a szárazságot a testben. Egy pohár meleg mézes magtejre is eshet a választás.

 

Pancsakarma

Öt cselekvést jelöl a kifejezés, mely egy nagyon hatékony tisztítókúra. Nekem csak jó tapasztalataim vannak ezekkel az eljárásokkal. Beszámoltam már a sós vizes kúráról, olajos májtisztításról (ez ugyan nem a pancsakarma része), önhánytatásról, beöntésről stb., melyben az elmúlt 20-25 évben részem volt. Tapasztalataim szerint ezek a tisztítókúrák nagyon egészségesek és hatékonyak.
A panchakarma során a testet megtisztítják a felhalmozódott méreganyagoktól és egyensúlyba hozzák a doshákat (energiatípusokat).

Előkezelés (Purva Karma) tűz, olajkezelések és hőkezelések. Ezt követi a fő kezelés (Pradhana Karma) különféle tisztítással (Virechana), masszázsokkal és egyéb beavatkozásokkal (Abhyanga). Emellett fontos megemlíteni a beöntéseket (Basti) és felső légutakkal, ill. az orral kapcsolatos kezeléseket (Nasya).
Először az ajurvéda orvos meghatározza a születéskori dósánkat és sok egyéb információt pulzusdiagnózissal. Egyéb más, árulkodó jelet is szemrevételez, nyelvdiagnózist is használhat. Konkrét tervvel szolgál és elmondja mi a számunkra legjobb életmód. Elindul a kezelés a diagnózis megalkotása után.
1. Snehan (olajozás): Az első lépésben az ayurvédikus masszázs és olajozás segítségével puhítják és feloldják a testben felhalmozódott méreganyagokat. Ez általában a teljes kúra alatt folyamatosan történik.
2. Swedan (gőzkezelés): Ezután következik a gőzkezelés, amely segít felszabadítani a méreganyagokat és kitágítja a test pórusait. A szaunában a fej kívül marad.
3. Panchakarma terápia: Ebben a szakaszban különböző ayurvédikus terápiákat alkalmaznak, mint például a hánytatás (gyomor tisztítása), hashajtás (vékonybél megtisztítása), beöntés (vastagbél tisztítása), felső légutak kezelése, érvágás (piócával vagy vérvétel segítségével).
4. Sansarjan karma (utókezelés): Végül a panchakarma folyamat után speciális diétát és életmódot kell követni, hogy fenntartsuk a test tisztaságát és egyensúlyát.

A panchakarma folyamat általában 7-21 napig tart, és nagyon hatékony a krónikus betegségek, emésztési problémák és stressz kezelésében. Fontos, hogy a panchakarma folyamata alatt szakember felügyelete mellett történjen és az egyén testi és szellemi képességeit figyelembe véve legyen megszervezve.

A pancsakarma öt fő része
Hánytatás (vamana), hashajtás (virichana), beöntés (bhasti), orrnyálkahártya kezelése (nasya), érvágás (raktamoksana).
Általában mind a három dósa területe kapcsán végrehajtják a tisztítókúrát, függetlenül attól, ha csak az egyik dósa növekedett meg. A legfontosabb a betegségtől, állapottól függetlenül az adott dósa székhelyét tisztítani (gyomor, vékony és vastagbél).

 

A növényi termesztés káros hatásai és vitamintartalma

Nagyjából a tápanyag nagy részét elveszítettük az elmúlt fél évszázadban. Ha ehhez azt is hozzá vesszük, hogy például a paradicsom esetében, az üvegházas termések fele, a fóliás termények pedig csupán egyharmad arányában marad meg a C-vitamin, akkor nem sok vitamin jut be a szervezetünkbe (Papajcsik Péter). Ha „megtoldjuk” mindezt a glikozát (növényvédőszer), GMO (több vegyszer, például gyomirtót tartalmaz és mesterségesen át van alakítva) problémával, a hormonokat, antibiotikumokat, transzgéneket tartalmazó műhússal, melyben a növényi szabályzó képtelen lebomlani (Prof. Dr. Bardócz Zsuzsanna)… Emellett kiegészítjük azzal az infóval, hogy manapság divatos a napfényt speciális „lámpák” fényével pótolni (fotoszintézis folyamatát), akkor lehet, hogy többé semmit sem fogunk enni.

Emellett a túlszennyezett termőföldek és nem megfelelő mikrobiom (ezáltal a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek fel sem tudnak szívódni) problémája is előtérbe került. A gombaölő szerrel teli talaj a mezőgazdaságban használt diklór-fenoxi ecetsav (növények növekedési hormonját károsítja a szervezetünkben, hormon, pajzsmirigy és immunproblémát okozhat), az atrazin gyomok elleni permete (békák 40%-át hermafroditává tette) és a glifozát (jó baciknak káros) mind óriási károkat okozhat a lektint tartalmazó (bélgyulladást okoz) termésekkel együtt, a lizin (szükséges, de nem mindegy a forma) pedig már a fűszerekben is megtalálható és lokális arginin hiányt okoz (Mester Károly).

 

Amikor a vegaság még egészségtelenebb megoldás

Ma már nem csak az a fontos, hogy mit eszünk meg és mit nem, hanem, hogy amit megeszünk az milyen minőségű. Példának okáért a szója (tele van lektinnel) jó dolog, de keleten fermentálva eszik. Nem mindegy. A mű húsok a fent leírtak alapján még egészségtelenebbek lehetnek, mint a házi hús.
A hidegen sajtoláshoz az olajok esetében vegyszerekre van szükség (Mester Károly), szóval ember legyen a talpán, aki tudja mi a jó pontosan.

 

Természetes kontra mesterségesen előállított vitaminok

Az alapokat itt találod meg a vitaminokról:

A hosszú és minőségi élet (nem) titka

A mikrotápanyagok csodája

Ezekből a cikkekből kiderül miért lehet probléma a vas, kalcium, folsav bevitellel és hogyan okozott egy multivitamin A-vitamin mérgezést stb.

Vitaminokra, ásványi anyagokra, nyomelemekre szükségünk van. A természetes vitaminoknál nem ismerek tökéletesebb megoldást. A természet ugyanis tökéletesen működik. Sajnos elenyésző vitaminokat tartalmaznak ételeink (napi C-vitamin fedezéséhez, melyet GAL és Szendi javasol, lásd 2-4 g, összesen 5-10 kg citromot kellene elfogyasztanunk), mely életre hívta a táplálékkiegészítők piacát. Ám ez is sok esetben a bizniszről szól és a kémcsőben a molekulák máshogy viselkednek, mint a mi szervezetünkben (in vivo). Kutatások pedig pénzért érhetőek el…
Hazánkban is egymást perelik az étrendgyártó, forgalmazó cégek. Ez nem azt jelenti, hogy ezek nem működnek, sőt nagyon hasznosak lehetnek, de a kérdés az, hogy a szintetikus anyagok hosszú távon milyen eredménnyel szolgálnak.

Egyes felhangok alapján a szintetikus vitamin nélkülözi az enzimeket, koenzimeket, kofaktorokat, melyek a működéshez elengedhetetlenek és a vesét is megterhelhetik, és más tápanyagok hasznosulását is csökkenthetik (dr. Csuth Ágnes).

A mesterséges vitaminok hatása rosszabb, mint a természetes vitaminoké és vivőanyagok, színezőanyagok, konzerváló anyagok is belekerülhetnek a termékbe. Adalékanyagok, aromák, édesítőszerek is lehetnek a kész termékben.

Összefoglalva egyetlen természetes vitamin van: zöldség, gyümölcs, a többi mesterségesen előállított, de szükséges (dr. Lenkei).

Mi a megoldás?
Ha integráljuk az összes infót, amit a hiteles kutatók mondanak, akkor nagyjából semmit sem ehetünk. A legjobb megoldás, az elcsendesedés és belsőnkre való hallgatás, megfigyelve a testünket, megkülönböztetve az elme sóvárgásától. Nyilván jólesik egy nagy adag fagyi, de attól még nem biztos, hogy az egészséges a számunkra, sőt… Azért nézzünk néhány konkrétumot és ne feledjük el, hogy nincs olyan, ami mindenkinek használ. Ami nekem jó, lehet neked rossz és vice-versa.

A minőségen van a hangsúly
Tiszta, természetes zöldségek, gyümölcsök fogyasztása, saját, lehetőleg bio termesztés (persze könnyű mondani, írni) egy jó cél lehet vagy a környékről beszerezni ilyen jellegű zöldségeket, gyümölcsöket. Ha részben meg tudjuk valósítani az is sokat jelenthet. Ha erre nincs lehetőség, akkor a marketing helyett az összetevőkre figyeljünk. Legyen minél természetesebb.

 

Néhány szuperélelmiszer és a benne lévő mikra, makro tápanyagok

Például az alga, ami sok jódot tartalmaz és nem (nehézfémekben) szennyezett vízből ered valószínűleg természetesebb megoldás. A propolisz antioxidáns tartalommal rendelkezik, természetes antibiotikum. Flavonoidokat valamint ferulasavat tartalmaz, emellett vannak benne enzimek, aminosavak, kevés B1, B2, B6, C, E-vitamin és ásványi anyagok.

A nyers (nem száraz) virágpor (allergén, csak óvatosan): 22/20 aminosav, 18 vitamin, 25 ásványi anyag, 59 nyomelem, 11 enzim, 14 zsírsav, 11 szénhidrát, kb. 25% fehérjét tartalmaz (nagy része fehérje). A virágporban 2-15%-ban tartalmaz zsírt (kb. 20%-a telítetlen). A benne lévő karotinoidok pedig A-vitaminná alakulnak át. Antioxidáns flavonoidok, hormonok és egyéb természetes antibakteriális anyagok is vannak benne.

100 gramm virágpor fél kilogramm marhahúsnak megfelelő aminosavat tartalmaz, ami 7 tojásnak felel meg e tekintetben. Ásványi és nyomelemek: magnézium, vas, réz, szilícium, kén, nátrium, kalcium, mangán, cink, króm, nikkel, szelén, kobalt, lítium, foszfor és kálium. A benne lévő vitaminok: B1-, B2-, B6-, B12-, C-, D-, E-, G-, H- és K-vitamin, folsav, pantoténsav és nikotinsav (függ attól, hogy milyen virágokból nyerték ki). A nyers virágpor 7-15 milligramm mennyiségben tartalmaz C-vitamint. 20 gramm nyers virágpor tápanyagtartalma nagyjából 1 kg vegyes zöldség és gyümölcs tápanyagának felel meg.

Naponta 35 gramm virágpor fedezni a szervezet fehérjeszükségletét (nyilván súlyfüggő) és napi 25 gramm az összes létfontosságú aminosavat tartalmazza. 80 kg felett 20-25 g-ot javasolnak naponta (óvatosan, először nagyon keveset szabad csak fogyasztani belőle, mert erős allergén hatása van és előtte konzultáljunk szakértővel a dologról, mert allergén rohamot is kiválthat a fogyasztása).

A méz pedig enzimeket tartalmaz főként a mikro és makro tápanyagok tekintetében. Termeszthetsz akár a garázsban gombát is, attól függetlenül, hogy az ajurvéda nem javasolja a gombafogyasztást. Persze lehet, hogy így is kevés lesz a bevitt vitamin.

Felmerül a gyulladás csökkentése érdekében az omega-6 csökkentése és omega-3 növelése törekedve az 1:1 arányra, de a chiamag (aztékzsálya-mag) is tartalmaz omega-3-at és egyéb értékes ásványi anyagokat, vitamint a természetes roston, fehérjén kívül: kalcium, kobalamin (B12 vitamin), folsav, vas, magnézium, foszfor, kálium, bór mind megtalálható benne. Persze az arányokra, hasznosulásra is figyelnünk kell. 100 g-ban 468 mg magnézium található meg. Gal javaslatra a napi 2 grammra azonban szükség lehet. Az elemi magnézium nagy része nem szívódik fel és nem mindegy, hogy biszglicinát, magnézium-citrát vagy magnézium-laktátról beszélünk-e. 3,8 az aránya az omega-6 ás omega-3 ALA tekintetében, az omega-3 javára, ami jó hír. Étrend kiegészítő esetén az omega-3 kapcsán az EPA és DHA értéket vizsgáljuk, melynek nem árt, ha 500 mg-ra tehető a számuk.

A lényeg, hogy nézzünk utána a (szuperélelmiszer) superfood-oknak, melyek magas rosttartalmúak, bővelkednek ásványi anyagokban és vitaminokban, emellett antioxidánsokbanis gazdagok. Ha úgy döntünk nem akarunk táplálék kiegészítőt választani, melyekről a fenti linkeken részletesen írtam (mit érdemes figyelnünk és mi az, ami inkább ártalmas, mint előnyös).

 

Egyéb megoldás és fermentálás

Lehet fermentálással megtöbbszörözni a természetes vitamin mennyiségét, például savanyú káposzta formájában (a csipkebogyó is sok C-vitamint tartalmaz), de fermentálással kimchit is előállíthatunk vagy készíthetünk különféle tinktúrákat. Használjuk a hazánkban fellelhető gyógynövényeket, megoldásokat, például víz és szódabikarbóna segítségével készíthetünk fertőtlenítőszert.

Készíthetünk kombucha teát szintén fillérekből. Évek óta iszom, egy kedves szomszéd ajándékozta oda a gombát, melyhez csak egyszerű fekete és zöld tea valamint cukor kell. Azóta sok embernek ajándékoztam kombucha gombát (szaporodik, a többletet a legjobb elajándékozni). Finom gyömbérhez hasonló szénsavas csoda íze van, amit a természet állít elő.

Vannak olyan termékek, amik a mikrobiom-ot rendezik, ha megfelelő a táplálkozás, akkor ez meg is tartható. Ha erre nincs lehetőség, akkor fogyasszuk a zöld leveles salátákat naponta, ez a legfontosabb (Mester Károly). Ne feszüljünk rá túlságosan a dologra, problémát kreálva belőle, mert akkor a figyelmünk csak fel fogja nagyítani a negatív oldalt.

Hazánk tele van gyógynövényekkel, amit a Herbárium (lásd irodalom) könyv segítségével meg tudsz nézni, hogy hogyan, mikor kell betakarítani és mi a hatása (indiai és kínai gyógyászat alapján). A Kóstolj bele az ájurvédába! könyv (lásd irodalom) Magyarországon is fellelhető hozzávalókat is tartalmaz, hogy könnyedén belekóstolhassunk az ajurvédába.

 

 

Milyen ajurvéda tanácsadás, kezelés érhető el jelenleg hazánkban?

Elmehetsz napi 100.000-150.000 Ft-ért wellnessezni pár hétre és pancsakarmázni, de én a „csináld magad” mozgalom híveként fillérekből megoldottam magamnak itthon. Leírom, hogy hogyan a pontos arányok nélkül, mert személyre kell szabni és azt szeretném, ha első körben egy (ajurvéda) orvossal egyeztetnél. Például hiába írják a neten a rizsnyákos étel mellé az egy kanál (kérdés, evő vagy mokkás kanálra gondol a költő) ricinus olajat, ha nekem az a tapasztalatom, hogy egy evőkanál sem indított el semmit. Szóval óvatosan ezekkel az infókkal, amibe természetesen ez a cikk is beletartozik. 50 kg-osan és 120 kg-osan eleve mások az arányok és akkor még alkatról, elcsúszásokról, vélt vagy valós érzékenységről nem is beszéltünk.

Természetesen van ahol adnak különféle szereket a hashajtáshoz és visszajárhatsz masszázsra, szaunázni és talán 100.000-200.000 Ft-ból kijön a mutatvány. Tanácsadóhoz is elmehetsz, aki szintén meghatározza (jobb esetben) a születéskori dósádat, elmondja, hogy mit érdemes enned és mit nem, elmondja, hogyan tudsz otthon tisztítókúrát csinálni. De hivatalosan csak orvos állíthat fel diagnózist és a valódi pulzusdiagnózishoz is komoly tudás kell.

A lényeg, hogy először megvizsgálnak és személyre szabott infókat kapsz. Szerintük ezt nem tudod könyvekből összeszedni (lévén empirikus tudományról van szó és ez érthető is), de néhány tanácsadó úgy láttam mégis ebből szedte össze és nemcsak saját magát, hanem másokat is fogad (meg kell nézni, ő hol tanult).

A neten láttam olyan ayurvéda tanácsadót, aki sok hasznos dolgot mondott róla, nemigen van vélemény, pedig több, mint 10 éve foglalkozik ajurvéda tanácsadással (honlapomon közel 400 pozitív visszajelzés található) és azt mondta, hogy vitaminokat nem szabad szedni, mert az szintetikus készítmény és a szervezet nem tudja értelmezni, sőt a C-vitamin gyomorproblémákat okoz. Másik előadásában a D és C-vitamin fontosságára felhívta a figyelmet (jogos) és megemlített egy táplálékkiegészítőt. Megvizsgáltam. Azon kívül, hogy C-vitamin van benne (napi adag ötvened része) folsavat tartalmaz (folát helyett), tele van mesterséges dologgal, fruktózzal, tartósítószerrel (Natrium-benzoát) és van benne B3, ami napi fogyasztása az esetleges toxinok elszaporodása miatt nem javasolt, főleg megfázás idején.

Bizniszt csináltak abból (tisztelet a kivételnek), hogy kivisznek Indiába és ott elvégzik a pancsakarmát. Hiteles (bármit is jelentsen ez) ajurvéda orvos tud csak segíteni, de nem mindenki milliomos és a saját testem, az én felelősségem, hogy mit kezdek vele, nem másnak kell helyettem megoldani a dolgokat… ezért én belefogtam a saját tisztítókúrámba, ráadásul 20-25 éve végzek el hasonlókat…

Ajurvéda oktatás Magyarországon

Vannak tanfolyamok a pár alkalmas képzéstől az egy évesig, ahol havonta egy hétvégét érint az oktatás. Ezek biztos nagyon hasznosak, bár az elméletet könnyű összeszedni, hiszen számtalan infó található a neten, könyvekben. Sokszor ez hangzik el előadások keretein belül. Persze a könyvtől nem lehet kérdezni. Találkoztam olyan ajurvéda oktatóval, aki a vegaságot hirdeti, de ő nem az.

A gyakorlat pedig hazánkban nagyjából kimerül a masszázsokban. Ebből is vannak egy és több napos képzések. A Miskolci Egyetem indított ájurvéda tanácsadó terapeuta szakképzettséget adó, 2 éves kurzust, mely többek között meglévő orvos- és egészségtudományi képzési területen, legalább alapképzésben szerzett oklevélre (diplomára) épül. Államilag elismert képzések közül ez a legkomolyabb jelenleg nálunk. Tulajdonképpen életviteli tanácsadásra alkalmas, de valószínűleg orvosi felügyelettel, ahogyan a természetgyógyászat is működik (legalábbis a jogszabályok alapján).

 

 

Házilag is kivitelezhető tisztítókúrák fillérekből

A lényeg, hogy először beszélj (ayurvéda) orvosoddal, ill. saját felelősségre kezdj bele bármibe, bátorításként pedig leírom tapasztalataimat. Jómagam böjtöléssel kezdtem. A húsvéti időszak erre kiváló alkalom lehet, a keresztény megközelítés nagyon jól alátámasztja az ajurvéda bölcsességét, tudását. Hiszen egy igazság van, mindegy, hogyan értekezünk róla, minek nevezzük el. Ha pitta vagy 1-2 nap böjtölésnél ne csináld hosszabb időszakig. Vátaként inkább felejtsd el, a kapha pedig jól bírja a böjtöt, főleg ha el van hízva.

Önmasszázs, olajozás, gyógynövények, megfelelő zöldségek (tavasszal csalán, medvehagyma, torma, retek) használatával érdemes ezután kezdened. Én szoktam enni csalánt nyersen is. Nem kell tőle félni. Egyébként frissen szedem le ezeket és úgy használom. Minek rendeljek sok ezer km-ről különféle divatos készítményeket, amikor karnyújtásnyira megtalálhatóak ezek díjmentesen?

Mást is megkérhetsz, hogy gyúrja át a hátad, az ayurvéda a marma pontokra helyezve a hangsúlyt. De a semminél az is jobb, ha pár svédmasszázs fogást megnéztek, a gyógymasszázs is többek között erre épül egyébként.

Az olajozást pitta túlsúly esetén kókuszolajjal oldottam meg. Késztettem ghí-t 82%-os zsírtartalmú vajból. Azt hiszem ez bármelyik dósának jó, így nem tudjuk elrontani a dolgot, de semleges (tri-dósás) megoldás a hidegen sajtolt napraforgó olajjal együtt. Természetesen szezámolajat szoktak javasolni, olajrágásra is.

Én ezt is kókuszolajjal oldottam meg a nyelvkaparás után 10-15 percig reggel. Aztán jöhet a fogmosás. Neten írják, hogy használj másik fogkefét, az olaj miatt és fertőtlenítsd azt. Valószínűleg az ír ilyet, aki még sosem próbálta ki, ugyanis erre nincs szükség.

Éhgyomorra, melegen eszem kis ghí-t pár napig, ami összegyűjtötte a toxikus anyagokat. Ezután ezt kivezetve masszázzsal és utána szaunával folytattam a tisztítókúrát. Ez mehet a teljes kúra alatt, de a szauna miatt szükség lehet extra ásványi anyagokra. Vásároltam egy egyszemélyes gőzszauna sátrat, ami elérhető áron megvásárolható és 1000 W-ot fogyaszt óránként (ha a maximum értéket vesszük alapul, ez óránként 38 vagy nem rezsicsökkentett értéken 70 Ft-ot jelent). Előre felforraltam a vizet és azt tettem a bojlerbe, így pár perc alatt bemelegedett a sátor. Közel 2 L vizet tudok beletölteni, ami a legmagasabb 9-es fokozaton biztosítja a 45-60 perces szaunaélményt közel 40 celsius fokon. Illó olajat nem szabad beletölteni, így azt a sátoron belülre tettem. Menta, levendula, eukaliptusz tiszta olaj jó megoldás lehet, ha hűteni akarsz. Keress rá a sátorra, mert külföldről rendelve jóval olcsóbban találhatsz ilyet rákeresve a „portable steam sauna”-ra. Swedana box-ot egy cipőtartónak szánt szekrényből is lehet csinálni és külön meg lehet venni a gőzölő bojlert (15.000-20.000 Ft-ért), de a sátrat is külön kb. 30.000-40.000 Ft-ért árulják.

Az ajurvédában a 60-90 perces masszázs után úgynevezett swedana-boxba helyezik a páciens-t 15 percre, hogy még hatékonyabb legyen a méregtelenítés, olajos masszázs. Ebben az a jó többek között, hogy a fejed nincs a szaunában, de egyes ajurvéda központokban infraszaunát használnak állítólag. No comment. Én szándékosan gőz és nem normál szaunát vettem, mely nagyjából 50-55 fokra fűthető fel és a fejem nincs a szauna sátorban benne. Egyébként lehajtott fejjel, vagy a szék kicserélése zsámolyra, sörös rekeszre ezt a problémát is megoldja, ha éppen erre vágynál. Picit szoktam a fejemet is gőzölni. Légy kreatív, használd a vátát!

Vicces, de általában ha bemegyek egy patikába, akkor 500 Ft-okat szoktam fizetni (ma ennyibe kerül 30 ml ricinusolaj 2024-ben, ami nagyjából 2-3 evőkanál mennyisége lehet), veszek ricinus olajat, vagy magnézium szulfátot. Mindenre van megfelelő megoldás, mert egy valóság létezik, így ha felmerült egy kérdés, akkor már a válasz is rendelkezésre áll.

Reggel jógázom, tornázom, bár ez utóbbit például böjt alatt nem szokták erőltetni tudtommal, de én szeretek mozogni. Természetesen az étkezésre is odafigyeltem. Mivel nem egyedül élek és más-más a dósánk, ezért tri-dósás ételeket ettünk, meg ami jólesik. Amúgy reggel nemigen szoktam enni (maximum minimálisat) és 16-17 után már nem eszem mostanság. Tapasztalataim szerint pár hét után „átáll” a test. Ahogyan a szerzetesek, sokszor 11-12 körül eszem egyszer. Tudományosan ez nem biztos, hogy jó, de könnyen elhíznék, ha többször ennék egy nap.

Ja, útifűmaghéj volt itthon, így reggel 1 dl vízbe egy evőkanállal összekevertem és megittam. Aztán 1-2 pohár (nem hideg, inkább meleg) vizet ittam. Én fordított ozmózisos vízszűrőt használok. Mivel ez a desztilállt vízhez hasonló vizet állít elő, ezért mehet bele pici só vagy citromlé, esetleg kevéske a csapvízből.
Még nincs vége a kúrának, de a következő lépésben rizsnyákot basmati rizsből és mungóbabból főztem (a feles a nyerő, ami hántolt). Ezt pár napig érdemes enni. Közben hasmenést idéztem elő a tiszta ricinus olajjal, ami nyugtató hatású és a hasmenés tisztítja a vékonybelet stb. Teljesen semleges az íze, nem tudom miért írják a neten, hogy tegyél hozzá például gyömbérport, citromlevet, ha rossz az íze.

A hasmenés előtt érdemes a gyomortisztítást megcsinálni, amit sós vízzel is meg lehet tenni. Ilyenkor az ember nincs rosszul, így ez a fajta hányás nem rossz érzés. Azt tapasztaltam, hogy mikor a nyelvgyökön stimulálom a dolgot sok víz elfogyasztása után, akkor sugárban jön ki a víz.
Lefelé haladva (hashajtás után) ezt követi a beöntés. Korábban csináltam vízzel, kávéval, 1 méteres katéter csővel és tiszta olajjal is. Ez utóbbival vigyázni kell, mert én azt tapasztaltam aznap, hogy később is maradhat még bent olaj, ami ki akar jönni.
Az ajurvédában úgy tudom, hogy a víz szárít, így olajat is fogok használni vízzel. Nyilván a szezám olaj lenne a legjobb, de valószínű más olajjal fogok dolgozni. Például az olívaolaj is vátát csökkent de masszázsnál nem hatol olyan mélyre a szövetek közé.
A beöntés is könnyen kivitelezhető, patikában vásárolható irrigátor segítségével. De mikor sokat iszunk, az is előidézhet hasonló folyamatokat. Az is beöntés csak nem alul. Például egyszer mikor a napon szomjas voltam megittam citromlével, msm (metil-szulfonil-metán), aszkobinsavval, stevia-val dúsított vizet és hasonló élményem volt.

Amíg nem volt neti csészém, addig az orrtisztítást egy régi maci mézes műanyag flakonnal csináltam meg lereszelve a cső végét, nehogy megsértse az orromat. Most beszereztem egy neti csészét, ez is filléres dolog. Fiziológiás sóoldattal mosom át az orrom. Mivel vért csapolni, piócázni biztos, hogy nem fogok, ezért az orrtisztítás az attrakció vége, bár ez mehet minden nap reggel.

Ghí-vel bekentem az orrom, fülem. Ez mehet ősszel, télen reggelente. Jó kis védelmet ad. Korábban saválló pálcával tisztítottam az orromat (koponyáig betolható), de ezt semmiképpen sem javaslom. A katétercsöves tisztítást sem, amit szintén kipróbáltam. Tényleg csak azt csináld meg, az orvosi konzultáció után, amit megterveztek neked.

Ezek a szerek fillérekért beszerezhetőek, amikről írtam csak egy kis leleményesség kell hozzá. Ahogyan futni is elmehetsz mezítláb vagy egy bőrdarabból szandált gyártva és vehetsz 300.000 Ft-ért cipőt, ruhát magadnak stb. De a lényegen nem, csak a pénztárcád méretén fog változtatni. Persze egy jó futócipő biztos jó szolgálatot tehet.

 

Összefoglalás

Nézd meg, hogy mely dósák uralkodnak nálad (váta, pitta, kapha). Átfuthatod könnyedén a cikk alapján, mert összefoglaltam a lényeget. Ne feledd, általában 2 meghatározó dósa a jellemző, a harmadik kisebb mértékben jelenik meg. Természetesen lehet, hogy te kivétel vagy. Ez alapján tudni fogod, hogy mikor mit érdemes csinálnod, kerülnöd, enned stb. Figyelj a testedre, megérzéseidre, ne csupán a száraz előírásokat kövesd. Próbálj jó minőségű ételekhez jutni a megfelelő ízeket követve. Ha valamelyik dósa túlteng, csillapítsd a megfelelő ízzel, étellel, jóga ászanával, pránajámával, masszázzsal egyéb életmóddal, amit leírtam.

Élj egyensúlyban önmagaddal. Vedd észre a betegség (kibillenés) enyhe jelzését, ne várd meg a szervgyógyászati diagnózist. Ne erőltess semmit (ahimsza). Ne aludj napközben, de 22-kor legkésőbb érdemes ágyba bújnod. Ne edd tele magad, rágd meg az ételt és sose fogyassz hideg ételt, vagy folyadékot. Étkezés előtt és után kerüld a folyadékot, Indiában a leves inkább főzelék és nem a gyomorsavat felhígító étel. Inkább segítsd az emésztést, ne gátold. Szedhetsz táplálékkiegészítőt vagy természetes vitaminokat (superfood) formájában, ha jónak látod. Ősszel, tavasszal érdemes tisztítókúrát csinálnod, ami a 3 dósát csökkenti az a böjt.

Nagyon hatásos, de akár egy beöntést sem túl bonyolult kivitelezni, ha nem kontraindikált. Főzz jó hangulatban, enyhe tüzet használva kíméletesen főzve, kerülve a gyors felmelegítést, mikrót (a kutatások szerint a mikró nem ártalmas, de az ajurvéda szerint megöli a pránát). Reggeli (7 körül) és esti ételed (18 előtt lehetőleg) könnyű legyen, az ebéd lehet a fő étkezés 12-14 között.

Már egy egyszerű meleg vizes kortyolgatással (10 percig felforralt, visszahűtött) max. 1-2 hétig átmoshatod a szervezetedet, csökkentheted a gyulladást. Az ajurvéda hívei lakto-vegetáriánusak. Bárhogyan is döntesz ne légy „véres szájú” vega, aki erőszakkal elítéli azt, aki nem az. Én több lehetőséget mutatok meg, nyitottan hagyva az ajtót, hogy mindenki eldönthesse, hogy mit szeretne kezdeni az életével.

Remélem tudtam egy-két hasznos megoldással szolgálni. Bárhogyan is döntesz, kérlek ne e cikk alapján tedd ezt, mert ez félreértést szülhet, beszélj előtte megfelelő szakemberrel, hiszen mindenki állapota, célja más. Az irodalomban találsz a könyvekben bővebb infót. Sok sikert a megvalósításhoz!

 

Esetleges elírások, észrevételek

dr. Kmeth Sándor fogorvos, Herbárium című hiánypótló könyve kapcsán: vízre a savanyú nem biztos, hogy ideális, mert a tüzet és a vizet növeli. Ezért vizes betegségre nem biztos, hogy jó a savanyú (22. oldal). Sajnos a csipkebogyót nem tartalmazza a könyv. Az alma a tüzet képes fokozni (40. oldal), de csökkenti a vizet (460. oldal). A savanyú a vizes

 

Irodalom

dr. Vasant Lad, Ayurvéda
dr. Vasant Lad és David Frawley, Gyögynövény jóga
dr. Kmeth Sándors, Herbárium

Prof. Dr. Bardócz Zsuzsanna biokémikus előadása

dr. Csuth Ágnes, Természetes és szintetikus vitamin – Nem mindegy

Papajcsik Péter, Egyre kevesebb a vitamin a zöldségekben és a gyümölcsökben

Mester Károly, Az egészségkárosító gyilkos 4-es fogat és Az immunrendszer működési feltételei és Mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma

dr. Lenkei Gábor, A természetes és szintetikus vitaminokról

Kóstolj bele az ájurvédába! Hémangi Déví Dászi

Tudástár – Virágpor, Tudástár, virágpor

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

További cikkek
ayurvédikus gyógyítás