A keleti gyógyászat különleges, mellékhatások nélküli megoldásai: endokrin betegségek

 In betegség és egészség, Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek)

Először a nyugati orvostudomány szemszögéből közelítem meg a témát és utána a mellékhatások nélküli, természetes megoldásokról fogok írni, de minden esetben forduljunk a megfelelő szakorvoshoz.

Az endokrin rendszerről (hormonháztartás) általánosan a nyugati orvostudomány alapján

A hormonok összetett biokémiai anyagok, melyek valamit elindítanak a szervezetben, reakciókat váltanak ki, és ezáltal bizonyos tevékenységre ösztönöznek szerveket. A sejtek közti kommunikációt többek között a hormonháztartás biztosítja. A különféle mirigyek által termelt hormonok a vérbe jutva fejtik ki hatásukat. A sejtek pedig a bennük, vagy felszínükön elhelyezkedő receptorok segítségével fogják fel a hormonális üzeneteket.

Az agyalapi mirigy (hipofízis) vezérli

– a pajzsmirigyet (anyagcsere),
– mellékvesét (anyagcsere szabályozás, só-vízháztartás irányítása, nemi fejlődés),
– petefészek és here (női ciklusért, másodlagos nemi jelleg kialakításáért, szaporodásért felelősek).

Az ADH és az oxitocin csak tárolódik az agyalapi mirigy hátsó lebenyében.

Nem az agyalapi mirigy szabályozása alatt áll

– a mellékpajzsmirigy (kalcium anyagcsere szabályozása)
– hasnyálmirigy (sok funkció, pl. inzulin termelése, mely a vércukorszintet csökkenti, cukorbetegség a keleti gyógyászat szemszögéből)
– tobozmirigy (az agy apró része, melatonin hormont termel sötétben, mely altató hatású)

Ezen kívül a gyomor-béltraktusban is termelődnek különböző hormonok különféle hatásokkal.

Pajzsmirigy alul és túlműködése

A pajzsmirigyhormonok képződéséhez megfelelő jódbevitel szükséges. A pajzsmirigy betegségek elősegíthetik a: vetélés, meddőség, a magas koleszterin szint, szívritmuszavarok, elhízás vagy a depresszió tüneteit. Attól függően, hogy alul- (hypothyreosis), vagy túlműködés (hyperthyreosis) alakult ki, a következő tünetek jelentkezhetnek: aluszékonyság, hízás, fázékonyság, vagy felgyorsult beszéd és gondolkodás, izzadás, hasmenés. Tükörrel szemben, miközben egy korty vizet lenyelünk tudjuk egyenesen tartott nyaknál észlelni a megnagyobbodást (nőkben maximálisan 18 cm3, férfiakban 25 cm3 térfogatú), melyet a vérvizsgálat eltérő TSH (thyrotropin hormon) szintje is jelezheti számunkra. Diétára és megfelelő mozgásformára, szűrővizsgálatokra van szükségünk, ha ebben a betegségben szenvedünk. A pajzsmirigy megnagyobbodását golyva és struma elnevezéssel is szokták illetni.

 

Pajzsmirigy alulműködés tünetei

– gyengeség
– fáradékonyság
– rossz közérzet
– székrekedés
– szívműködés lassulása
– nemi funkciók felborulása (pl. menzeszavar, nemi vágy csökkenése)
– vetélések
– idegesség, ingerlékenység
– álmatlanság

– hajhullás
– testsúlynövekedés
– koncentrálóképesség csökkenése
– hangulatingadozások
– bőr szárazság

 

Pajzsmirigy túlműködés tünetei

– a pajzsmirigy megnagyobbodása
– meleg nedves bőr
– érzelmi labilitás
– alvászavar
– szívritmus gyorsulása, emelkedett vérnyomás
– menzeszzavar

– fogyás fokozott étvágy mellett
– hasmenés
– gyengeség
– remegés
– meleg intolerancia
– fokozott izzadás
– gyenge koncentrálóképesség

 

Pajzsmirigygyulladás

A pajzsmirigyrákról már írtam korábban és a különféle tüneteiről is. A pajzsmirigygyulladás ritka betegség, mely alkalmával különböző kórokozók pl. baktériumok jutnak be a pajzsmirigy szövetébe, gyulladást okozva, de a pajzsmirigy hormon szintje nem változik meg, és általában antibiotikummal szokták kezelni ezt a betegséget. A szubakut granulomatózus pajzsmirigygyulladás ismeretlen, valószínűleg vírus okozza. Tünetei: felső légúti hurutos tünet, izomfájdalom, fájdalmas, duzzadt pajzsmirigy, láz jellemzi (fül irányába sugárzik ki). A pajzsmirigy gyulladást a túl sok jód bevitele is kiválthatja.

 

Basedow-kór

Basedow-kór esetén pedig a pajzsmirigy fokozottan működik, melyet szapora szívműködés és az előredülledő szem mellett a pajzsmirigy megnagyobbodása jellemez.

A keleti medicina, természetgyógyászat mellékhatások nélküli megoldásai

Érdekességképpen jegyzem meg, ha már a hormonproblémákról szól ez a cikk, hogy a klimax sem az állatvilágban, vagy a természeti népeknél, sem a távol-keleti, illetve dél-amerikai kultúrákban sem fordul elő, csak nálunk civilizált szintetikus életet élő embereknél és nálunk is csak pár száz éve hallani erről a jelenségről.

Először nézzük át a pajzsmirigy alulműködés, majd a pajzsmirigygyulladás és pajzsmirigy túlműködés lelki okait, hátterét. A pszichoszomatikában a pajzsmirigy a fejlődésért, érettségért felel, a nyak pedig a kapcsolat, kommunikáció, bekebelezés szimbóluma. Alulműködés tüneti szinten az elszigetelődést a világtól jelentheti számunkra, mely alkalmával egyfajta védőfalat építünk e kettő közé. Hiányzik a gyökér, az élet sava-borsa, mintha minden hidegen hagyna bennünket. A pajzsmirigygyulladás esetén az anyagcserében (belső tűz) kell keresni a problémát, ez maga a fejlődés konfliktusa. A céljainkat, fejlődésünk elképzeléseit kell górcső alá vennünk. Ha pedig túlteng a pajzsmirigy, akkor a növekedési és fejlődési kényszer túlzott akaratával állunk szemben (túlzott becsvágy). A félelem arra irányul, hogy valamiről lemaradunk. Ezeket kell tudatosítanunk, lehetőleg egy megfelelő mentor segítségével, aki objektíven rálát minderre.

A kínai gyógyászatban a pajzsmirigy kapcsán már írtam korábban: a pajzsmirigy felel a könnyedségért, mozgékonyságért, fejlődésért, mely a tűz elemnek felel meg. A kínai medicina először diagnózist készít, de ettől függetlenül nagyon hatékonyan stimulálható akupresszúrás pontokat sajátíthatunk el, akár pár perc alatt, mely az energiarendszert segít rendezni. Persze választhatjuk a tűvel történő kezelést is, lásd akupunktúra. Nagyon hatékony, gyakorlati tudományról van szó, melyet szintén régóta tanulmányozom.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
emésztőrendszeri betegségekfogászati betegségek