A keleti gyógyászat különleges, mellékhatások nélküli megoldásai: endokrin betegségek

 In betegség és egészség, Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek)

Először a nyugati orvostudomány szemszögéből közelítem meg a témát és utána a mellékhatások nélküli, természetes megoldásokról fogok írni, de minden esetben forduljunk a megfelelő szakorvoshoz.

Az endokrin rendszerről (hormonháztartás) általánosan a nyugati orvostudomány alapján

A hormonok összetett biokémiai anyagok, melyek valamit elindítanak a szervezetben, reakciókat váltanak ki, és ezáltal bizonyos tevékenységre ösztönöznek szerveket. A sejtek közti kommunikációt többek között a hormonháztartás biztosítja. A különféle mirigyek által termelt hormonok a vérbe jutva fejtik ki hatásukat. A sejtek pedig a bennük, vagy felszínükön elhelyezkedő receptorok segítségével fogják fel a hormonális üzeneteket.

Az agyalapi mirigy (hipofízis) vezérli

– a pajzsmirigyet (anyagcsere),
– mellékvesét (anyagcsere szabályozás, só-vízháztartás irányítása, nemi fejlődés),
– petefészek és here (női ciklusért, másodlagos nemi jelleg kialakításáért, szaporodásért felelősek).

Az ADH és az oxitocin csak tárolódik az agyalapi mirigy hátsó lebenyében.

Nem az agyalapi mirigy szabályozása alatt áll

– a mellékpajzsmirigy (kalcium anyagcsere szabályozása)
– hasnyálmirigy (sok funkció, pl. inzulin termelése, mely a vércukorszintet csökkenti, cukorbetegség a keleti gyógyászat szemszögéből)
– tobozmirigy (az agy apró része, melatonin hormont termel sötétben, mely altató hatású)

Ezen kívül a gyomor-béltraktusban is termelődnek különböző hormonok különféle hatásokkal.

Pajzsmirigy alul és túlműködése

A pajzsmirigyhormonok képződéséhez megfelelő jódbevitel szükséges. A pajzsmirigy betegségek elősegíthetik a: vetélés, meddőség, a magas koleszterin szint, szívritmuszavarok, elhízás vagy a depresszió tüneteit. Attól függően, hogy alul- (hypothyreosis), vagy túlműködés (hyperthyreosis) alakult ki, a következő tünetek jelentkezhetnek: aluszékonyság, hízás, fázékonyság, vagy felgyorsult beszéd és gondolkodás, izzadás, hasmenés. Tükörrel szemben, miközben egy korty vizet lenyelünk tudjuk egyenesen tartott nyaknál észlelni a megnagyobbodást (nőkben maximálisan 18 cm3, férfiakban 25 cm3 térfogatú), melyet a vérvizsgálat eltérő TSH (thyrotropin hormon) szintje is jelezheti számunkra. Diétára és megfelelő mozgásformára, szűrővizsgálatokra van szükségünk, ha ebben a betegségben szenvedünk. A pajzsmirigy megnagyobbodását golyva és struma elnevezéssel is szokták illetni.

 

Pajzsmirigy alulműködés tünetei

– gyengeség
– fáradékonyság
– rossz közérzet
– székrekedés
– szívműködés lassulása
– nemi funkciók felborulása (pl. menzeszavar, nemi vágy csökkenése)
– vetélések
– idegesség, ingerlékenység
– álmatlanság

– hajhullás
– testsúlynövekedés
– koncentrálóképesség csökkenése
– hangulatingadozások
– bőr szárazság

 

Pajzsmirigy túlműködés tünetei

– a pajzsmirigy megnagyobbodása
– meleg nedves bőr
– érzelmi labilitás
– alvászavar
– szívritmus gyorsulása, emelkedett vérnyomás
– menzeszzavar

– fogyás fokozott étvágy mellett
– hasmenés
– gyengeség
– remegés
– meleg intolerancia
– fokozott izzadás
– gyenge koncentrálóképesség

 

Pajzsmirigygyulladás

A pajzsmirigyrákról már írtam korábban és a különféle tüneteiről is. A pajzsmirigygyulladás ritka betegség, mely alkalmával különböző kórokozók pl. baktériumok jutnak be a pajzsmirigy szövetébe, gyulladást okozva, de a pajzsmirigy hormon szintje nem változik meg, és általában antibiotikummal szokták kezelni ezt a betegséget. A szubakut granulomatózus pajzsmirigygyulladás ismeretlen, valószínűleg vírus okozza. Tünetei: felső légúti hurutos tünet, izomfájdalom, fájdalmas, duzzadt pajzsmirigy, láz jellemzi (fül irányába sugárzik ki). A pajzsmirigy gyulladást a túl sok jód bevitele is kiválthatja.

 

Basedow-kór

Basedow-kór esetén pedig a pajzsmirigy fokozottan működik, melyet szapora szívműködés és az előredülledő szem mellett a pajzsmirigy megnagyobbodása jellemez.

A keleti medicina, természetgyógyászat mellékhatások nélküli megoldásai

Érdekességképpen jegyzem meg, ha már a hormonproblémákról szól ez a cikk, hogy a klimax sem az állatvilágban, vagy a természeti népeknél, sem a távol-keleti, illetve dél-amerikai kultúrákban sem fordul elő, csak nálunk civilizált szintetikus életet élő embereknél és nálunk is csak pár száz éve hallani erről a jelenségről.

Először nézzük át a pajzsmirigy alulműködés, majd a pajzsmirigygyulladás és pajzsmirigy túlműködés lelki okait, hátterét. A pszichoszomatikában a pajzsmirigy a fejlődésért, érettségért felel, a nyak pedig a kapcsolat, kommunikáció, bekebelezés szimbóluma. Alulműködés tüneti szinten az elszigetelődést a világtól jelentheti számunkra, mely alkalmával egyfajta védőfalat építünk e kettő közé. Hiányzik a gyökér, az élet sava-borsa, mintha minden hidegen hagyna bennünket. A pajzsmirigygyulladás esetén az anyagcserében (belső tűz) kell keresni a problémát, ez maga a fejlődés konfliktusa. A céljainkat, fejlődésünk elképzeléseit kell górcső alá vennünk. Ha pedig túlteng a pajzsmirigy, akkor a növekedési és fejlődési kényszer túlzott akaratával állunk szemben (túlzott becsvágy). A félelem arra irányul, hogy valamiről lemaradunk. Ezeket kell tudatosítanunk, lehetőleg egy megfelelő mentor segítségével, aki objektíven rálát minderre.

A kínai gyógyászatban a pajzsmirigy kapcsán már írtam korábban: a pajzsmirigy felel a könnyedségért, mozgékonyságért, fejlődésért, mely a tűz elemnek felel meg. A kínai medicina először diagnózist készít, de ettől függetlenül nagyon hatékonyan stimulálható akupresszúrás pontokat sajátíthatunk el, akár pár perc alatt, mely az energiarendszert segít rendezni. Persze választhatjuk a tűvel történő kezelést is, lásd akupunktúra. Nagyon hatékony, gyakorlati tudományról van szó, melyet szintén régóta tanulmányozom.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
emésztőrendszeri betegségekfogászati betegségek