Ép test és lélek: a sarokfájdalom kialakulása pl. futás miatt és annak kezelése, lelki okai

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), egészséges test, természetgyógyászat

Miért alakul ki a sarokfájás? És milyen torna vagy kezelés segíthet?

A futásról már írtam korábban: Ép test + lélek: Így fogyhatunk gyorsan lazább sportolással. Normális, hogy sport közben „nincs energiám” effektust élünk meg. Nem akkor égetjük a zsírt, mikor intenzíven sportolunk – sport előnyei és fogyás, fogyókúra, pulzusmérés zsírégetés, futás kalória, tévhitek, futótechnika

Általában a sarokfájdalom úgy alakul ki, hogy nem melegítünk be kellőképpen futás előtt és a sportolás végeztével is elhanyagoljuk az izmok lenyújtását. Konkrét módszerekről már írtam itt: Ép test és lélek mix: testsúlyunk 2-3-szorosával érkezünk a földre futásnál, ha nem figyelünk oda és az aszfalton történő futás tönkre teszi a lábat. Kerékpározás és futás előtti bemelegítés, nyújtás konkrét gyakorlatok

Ilyenkor általában főleg a vádli nyújtása került elhanyagolásra, hiszen az Achilles-ín tapadási pontja itt található meg. Komolyan kell venni a dolgot, mert a sarkantyú is kialakulhat és később akár járni is nehezen tudunk, nemhogy újra futni – sarokfájdalom futás, torna, kezelése, oka, lelki okai.

A megoldás az, hogy annak ellenére, hogy fájlaljuk a sarkunkat, ami begyulladt, elkezdjük nyújtani (lásd fenti cikkben a gyakorlatok). És sokszor írtam azt is, hogy ha valaki hosszú évekig nem sportolt, akkor ne kompenzálja ezt azzal, hogy azonnal órákat kezd el futni. Hagyjunk időt a testünknek, ami jelzi, ha valamit rosszul csinálunk pl. egy sarokfájással:). Egy másik tapasztalat pedig arról árulkodik, hogy hiteles forrásból tájékozódjunk. Vannak olyan komoly élsportolók, akik tanácsot adhatnak, edzést tervezhetnek nekünk, de sok esetben – tisztelt a kivételnek -, saját magukból indulnak ki. Az egyensúlyra kell törekedni, elkerülve a szélsőséges dolgokat, amit csak az elme és ego preferál, habár néha kis kihívást megélhetünk és megvizsgálhatjuk a határainkat.

A sarokfájdalom lelki okai

Manapság divat minden mögött misztikus jeleket, okokat találni, ami biztonságot ad nekünk, de ez nem valódi tudás. Jóllehet a pszichoszomatika érdekes összefüggésekre jutott e téren, de pl. a germán medicina – mely máshogy közelíti meg a dolgokat – szintén figyelemre méltó. És akkor még nem beszéltünk a jógatudományról vagy számtalan más megközelítésről, ahol a sarok a tudattalannak felel meg. Akkor most melyik az igaz és melyik nem az? Mindenben van igazság, de a teljes élet az elméleteken túl létezik. A legjobb, ha megtesszük, amit kell, de elfelejtjük a fejünket és az okos elméleteket és a létezésre összpontosítunk, mely már önmagában teljes és melynek mi is a részei vagyunk, a sarkunkkal együtt:).

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
éntudat, egoegeszséges étrend, életmód