Lágyéksérv gyógyítása műtét nélkül házilag?

 In betegség és egészség

Megtudhatod a cikkből

– Nemcsak az alap infókat, amik terjednek a neten a lágyéksérv kapcsán, hanem ami a kiváltó okok közül mindig kimarad és segít a gyógyulásban is.

– Videóban a gyakorlatokat is megtalálod, ha szeretnéd jó messziről elkerülni a műtétet (ha orvosod is jóváhagyja ebbéli szándékodat).

– Sebész professzorok véleményét is összegyűjtöttem, akik bizonyos esetekben nem preferálják a műtétet.

– Leírom, hogy mik az előjelek saját és mások tapasztalatai alapján (ezek szintén kimaradnak rendszerint a cikkekből).

– Beszámolok konkrét lágyéksérv méretről és gyógyulási időszak hosszáról a módszert ismertetve.

– Az anatómia további részleteit (amik úgyis megtalálhatóak minden sarkon) és félelemkeltő dolgokat kihagyom, de tudom, ha megvágom a kezem, abba is bele lehet halni a fertőzések miatt, de ehelyett inkább motiváló részeket fogok ecsetelni, hogy lásd igenis van természetes megoldás sok esetben.

 

 

Megtapasztaltam a lágyéksérvet, van egészségügyi végzettségem és nem akarok semmit sem eladni

Arról szeretek írni, ami nemcsak infó szinten eljutott hozzám (elmélet), hanem tapasztalati szinten is. Sajnos ez most a lágyéksérv esetében is igaz. Szerencsére azonban úgy tűnik van rá egyszerű, természetes megoldás. A jó hír, hogy nem akarok senkinek semmit sem eladni, így objektív lehetek és van a nyugati és keleti medicina területéről államilag elismert szakvizsgám.

A lágyéksérvvel hova forduljak?

Beutaló nélkül menj a sebészhez. Ő tud diagnosztizálni.

 

A test öngyógyító

Részletesen leírok mindent, mert én úgy éreztem, hogy kell lennie természetes megoldásnak, mert a test képes önmagát meggyógyítani, csontot „összeforrasztani” 6 hét alatt, sőt csak ebben a gyógyításban hiszek, amit természetesen megfelelő tisztítókúra, gyógynövény, mikro és makro táplálékok vagy akár ritka esetben gyógyszer, műtét is megtámogathat.

 

Te döntesz

Kérlek, hogy minden esetben fordulj orvoshoz, természetesen semmilyen felelősséget nem vállalok más (ismeretlen) emberek élete kapcsán, de tapasztalataimat szívesen megosztom. Az életmódod, kitartásod, sérv nagysága is különböző lehet, ami kizáródhat, üszkösödhet a dokik szerint.

A lágyéksérv tünetei

Nyomásérzet, fájdalom, de tünetmentes is lehet azon kívül, hogy a hasüregből kitüremkedik egy hasűri szerv, például bélszakasz egy része.

A lágyéksérv férfiaknál miért gyakoribb?

A here leszállása miatt magzati korban eleve keletkezik egy „lyuk” (lásd lágyékcsatorna), ami emiatt hajlamosító tényező.

A lágyéksérv valódi oka

A hasfali izom gyengesége, részleges hiánya, illetve az izombőnyék (az izomszövetet borító kötőszövet) gyengesége is okozhatja. Emellett az elhízás, dohányzás, várandósság, tartós köhögés, korábbi hasi műtét, peritoneális dialízis (testen belül zajló vértisztítási eljárás, amire a veseelégtelenségben szenvedő betegeknek van szüksége), genetikai hajlam, mozgásszegény életmód is bekavarhat.

Valójában nem „lyukad ki az izom”, hanem a haránt hasizom és a hozzá tartozó fascia vékony és petyhüdt, amit viszont meg lehet erősíteni. Ezt ultrahangon keresztül lehetne látni, ha valóban elszakadna az izomszövet (George Hurst).  Egyes hasi izomzatot a vákuum (jóga) gyakorlat (lásd „gyomor porszívó”) tud csak megerősíteni, amit természetesen a cikkben videóban bemutatok.

 

Jómagam naponta egy órát sportoltam, éppen nemigen volt rajtam felesleg, semmi cukrot, tejterméket és szénhidrátból keveset fogyasztottam, ellenben sok zöldséget ettem. És éppen I-es típusú kollagént és megfelelő mennyiségű mikro tápanyagokat vittem be. Sosem dohányoztam, nem üldögéltem a WC-n stb.

Az a tapasztalatom, amiről sehol sem írnak (ezért is írom meg ezt a cikket), hogy a medence helytelen tartása is okozhat lágyéksérvet, melyről még írok lent és később láttam, hogy más is hasonló megfigyelésre jutott.

Egyébként a megfigyeléseim alapján a lágyéksérv azzal kezdődhet, hogy fájlalod a herét. Ez akár emelés után is bekövetkezhet, olyan érzés lehet, mintha megduzzadt volna. 20 évvel korábban többször tapasztaltam ilyet. Elementem az orvoshoz (urológus), de nem talált semmit és mire sorra kerültem elmúlt a fájdalom. Ő nem mondta el nekem ezt a hasznos infót, hogy ez lehet a lágyéksérv kezdeti jele, erősítsd meg a hasizmodat (ahol kell), figyelj a medencéd megfelelő tartására (elülső medencedőlés), izmok erősítésére, nyújtására, mert ilyenkor egyes izmok megfeszülnek és ezt kompenzálva bizonyos izmok pedig kilazulnak. Konkrétan az ABS hasi izom, farizmok (gluteus-ok) és hamstring (hátulsó combizmok) elgyengülnek, a csípőhajlítók pedig túl feszesek lesznek. A lordosis részen a gerincen (lásd fenék feletti ív) rövid és feszesek lesznek az izmok. Emiatt sokszor a derékfájás is borítékolva van. Vele szemben a hasi részen, hosszú, feszes és gyenge lesz az izomzat. Az elülső combizomzat pedig rövid és túl feszes lesz szintén.

 

A legfontosabb gyakorlat a medence helyreállítására

 

 

 

Egy ipari orvosi vizsgálat

Az unott orvos a „mondja!” felkiáltással köszöntött. Mikor megtudta, hogy lágyéksérvre gyanakszom, mondta, hogy toljam le a gatyám a két női asszisztens előtt. Ők intelligensen elfordultak, egyikük előtte elkezdte a vizsgáló ágyat előkészteni. De arra nem volt szükség, mert a gyógyítási szándék híján lévő orvos fel sem állt a székből, nekem kellett odamennem. Egy másodpercig sem tartott a vizsgálat, éppen, hogy megérintette és közölte, hogy a diagnózis helytálló.

 

Természetesen nem kell egy orvosnak kedvesnek lennie, nem akarok vele házasságot kötni, de az alapos vizsgálat és megfelelő tájékoztatás elvárható. Nemigen tud a másik meggyógyítani, mert én döntöm el mit, mikor eszem, mennyit mozgok és alszom és milyen fokú stressz van az életemben. Ez a helyes életmód. Nincsen csodakapszula, ami több tíz év után mindent helyre rak, ha közben folyamatosan mérgezem a testemet.

Visszatérve, a sebész jelezte, hogy műtétre kell mennem és mielőtt ebbe beleegyeztem volna, már hívta is az egyik orvost. Utána egy másikat, de egyik sem vette fel a telefont. Hiába kérdeztem meg, hogy úszással, hasizom erősítéssel nem lehet megerősíteni a hasizmot, elkerülve a műtétet, ami vélhetően kötőszöveti gyengeség eredménye. A sebész csak legyintett. És érdemes sérvkötőt használnom (?) – kérdeztem. „Az semmit nem ér” – jött az ellentmondást nem tűrő, látszólag biztos tudáson alapuló válasz.

Közölte, hogy ne emeljek súlyt (jogos) és rákérdeztem, hogy futás közben (szinte minden nap futottam) sérvkötővel tudok sportolni? „Abban nem lehet futni.” Ekkor eszembe jutott, hogy ellentmondásba keveredett saját magával, hiszen előtte azt mondta, hogy nem ér semmit a sérvkötő, amit egyébként felírhatott volna, mert 2024-ben 18-20 e Ft-ért lehetett megvenni a gyógyászati segédeszköz boltban.

Még annyit mondott, hogy nem mindegy hova megyek, mert nem mindenhol van laparoszkópos sérvműtét. Közben eszembe jutott, hogy ha arra sem volt hajlandó szinte, hogy kisujját megmozgassa (szó szerint), vajon abban miért volt motivált, hogy két orvost is felhívjon a műtétem miatt? Azt hiszem a kedves olvasó sejti a választ, amit biztosan nem tudhatunk, de mindenesetre elgondolkodtató.

A sebész elmondta, hogy a lágyéksérv műtét mennyi ideig tart. Ha jól emlékszem egy nap alatt elvégzik a műtétet, de már előtte be kell menni.

Tulajdonképpen a sors most is sokat segített, mert megérzésemet kiválóan megjelenítette ennek az orvosnak köszönhetően. Ilyen hozzáállással, engem senki se gyógyítson meg. Ettől függetlenül nem szeretnék általánosítani, biztos rossz napja volt stb., de én eldöntöm, hogy a saját testemmel kivel és mit csinálok. Ma már nagyon színvonalas klinikák is vannak, komoly vizsgálatokkal, köhögtetik a páciens-t és gondosan megvizsgálják, de én természetgyógyászként először mindig a természetes megoldást keresem. Ebben hiszek…

Másfelől egy egészségháznak nem a félelemről, hanem a pozitív jó érzésről kellene szólnia, ahol megerősítést kapok arra, hogy meg fogok gyógyulni. Például egy ajurvédikus kórházban, ahol ott lehet az egész család, jógáznak, meditálnak az emberek, tisztítókúrán esnek át, ami megfiatalítja a testüket stb. Ahol öröm együtt tisztulni, gyógyulni a többi motivált emberrel.

 

A lágyéksérv műtét mennyi ideig tart és mik a rizikói

Ez nem az én utam, így ebben nem mélyedtem el túlságosan. Nagyjából 6 hétig valószínűleg nincs sport, pár évvel később lehet, hogy meg kell ismételni (lágyéksérv műtét után kiújulás) és állandó fájdalmat is okozhat. Lágyéksérv műtét utáni véraláfutás, hegek is keletkezhetnek. De, természetesen valakinek ez a legtökéletesebb megoldás és nem biztos, hogy komplikációk merülnek fel. Én szeretek perecet hajtogatni magamból, így nem szívesen örülnék neki, ha egy háló lenne bennem.

Emellett a műtéti videókból egyértelműen kiderült, hogy a hasizom nem elég fejlett a lágyéksérv esetén, így nekem ez tünetkezelésnek tűnik. Ráadásul magánklinikán állami támogatással is úgy tudom 2024-ben fél millió Ft-ba is belekerülhet a mutatvány. Engem érdekel a valódi ok és annak megszüntetése a tüneti kezelés helyett, mert lehet a másik oldalon is kijöhet stb. De nem vagyunk egyformák nem mondom, hogy mindenkinek, vagy bárki másnak ezt az utat kell követnie. Olvassunk utána a lágyéksérv műtét szövődményeinek is, különféle fertőzéseket is elkaphatunk stb., lásd iatrogén ártalom stb.

Azonban a dokik kizáródott lágyéksérv tüneteire felhívják a figyelmet, ami akut életveszélyes állapot, ezért ne vegyük félvállról a dolgot.

Hiteles sebész professzorok, adjunktusok véleménye

Egy 2006-os cikkben (lásd forrás, cikk végén), az omahai Creighton Egyetem sebész professzora szerint a sérvet nem kell megműteni, ha nincsenek panaszok és együtt tud vele élni a páciens. A Journal of the American Medical Association (2006.01.18.) tanulmánya szerint a megműtött és műtétet elkerülő páciensek összevetve ugyanolyan fájdalomról számoltak be, akiknél panasz lépett fel.

Dr. Robert J. Fitzgibbons, Jr. szerint a sérvkizáródás és üszkösödés kockázata a korábbi történelmi idők hiedelmein alapszik, amikor nem volt azonnal elérhető az orvosi segítség.   Véletlenszerűen 720 lágyéksérvben szenvedő pácienst vizsgáltak meg. Ez alapján Dr. Olga Jonasson, a chicagói Illinoisi Egyetem sebész professzora azt mondta, hogy aki tünetmentes, vagy enyhe tünettel rendelkezik, az elnapolhatja a műtétet, ill. a a sérv megműtése komplikációkat okozhat a műtétnek köszönhetően. Ha nincs vele probléma, akkor nem kell “megjavítani”, 40 éves sérvvel is léteznek emberek.

Dr. David R. Flum, a Washingtoni Egyetem sebészeti docense pedig arról számolt be, hogy sokan nem is tudják, hogy sérvvel rendelkeznek. Nagyon kicsi annak a kockázata, hogy a sérv veszélyessé váljon, amit meg kell műteni, hangsúlyozza Flum. Ha a tünetek jelentkezése előtt műtik meg az embert, akkor nem járnak jobban vagy rosszabbul, mint azok a csoportok, akik úgy döntenek, hogy megfigyelik a kórlefolyást és várnak, ami tünetmentessé is válhat.

Erről Tom Maher is beszámolt (lásd, lenti videók). Ultrahanggal megvizsgálva diagnosztizálták nála a lágyéksérvet, műtétet javasolva, majd pár évvel később újra megvizsgálták és nyomát sem fedezték fel a lágyéksérvnek. Ha valóban izomszakadásról van szó, akkor ez hogyan regenerálódott, hogy nyoma sem maradt a sérülésnek?

Flum szerint, ha nincs sérülés, akkor nincs szükség műtétre. Dr. Robert Bell, a Yale Egyetem Orvostudományi Karának sebészeti adjunktusa azt mondja, hogy ha nem zavar, akkor felesleges megműteni. Ha zavar a lágyéksérv, akár pszichológiailag, akkor természetesen megműtik.

Ha ez igaz, akkor 18 év alatt miért nem került be az orvostovábbképzésbe ez a fontos információ, mely során az orvosok tudásának szinten tartása történik? Zöldfülű halandóként is megtaláltam ezt az infót…

 

 

Egyéb megoldások keresése, lásd lágyéksérv kezelése otthon

Félreérthető reklámot találtam a gyógytorna kapcsán, mely műtét nélküli megoldást hirdetett, de aztán kiderült, hogy ez a műtét utánra vonatkozik, ami a rehabilitáció része.

A véleményem az, hogy a gyógytorna egy nagyon klassz megoldás, terápia, mely a jógatudományból alakult ki (szétszedve, hosszabb ideig kitartva az egyes ászanákat).

Mivel a jógában van egy magasabb szinten terápia, így beszéltem egy jógatanárral, aki azt mondta, hogy nagyjából mindegyik ászanát csinálhatom és segítenek, ha akarom, ők meggyógyítják maguknak a test deformációkat.

Ezután elkezdtem tanulmányozni a nyugati medicina mellett a nagy szerelmemet: az ayurvédát, mely része a jóga tudomány. Az indiai gyógyászat segítségével gyógyítanak lágyéksérvet. De ez én vagyok, nem tudom, hogy tiéd milyen állapotú, mi okozza, így fordulj orvoshoz mindenképpen. Olvastam, hogy vannak jó fej orvosok, akik úszást ajánlottak kisebb sérvre és ez meg is oldotta a problémát.

A neten magyarul kevés infót találtam, ezért is írom ezt a cikket. Ráadásul az sem mindegy, hogy ők konkrétan mekkora sérvvel rendelkeztek és milyen mozdulatnál és mikor jön ki a sérv. Találkoztam olyan emberrel, aki 2 golflabda nagyságú sérvvel küszködött. Neki is az egyik oldalon jött ki. Lehet ugyanis kétoldalú is a sérv. És évekkel később sikerült a lágyéksérvet minimálisra csökkentenie (ujjnyi méretű pici kitüremkedés, ami csak néha bukkan elő és tünetmentes). Konkrétan a medence tartásának korrigálásával 3 hét alatt felére csökkent a lágyéksérve. Ez azért elég bíztató. Motivált, kitartó ember, mellékelem is majd a gyakorlatait ebben a cikkben.

Egy másik sportember, aki szintén lágyéksérvvel rendelkezett 2 hónap alatt meggyógyult, de nem tudni mekkora volt az ő sérve. Korábban 4 és fél éve kisebb sérvem már volt, de az magától megszűnt.

Arra figyeltem, hogy akik beszámoltak a tapasztalatokról, azok évekkel később (2 és 6 év) is jelezték, hogy azóta is jól vannak és nem mentek el műtétre.

Eldöntöttem, hogy a lehető legtöbb ideig bent tartom a sérvet, mert ez a normális és nem akarom, hogy kizáródjon. Arra gondoltam (ettől még nem biztos, hogy igaz), hogy a hálót (ami sebészi úton helyeznek el) jól helyettesítheti a lágyéksérvkötő. A gyógyászati segédeszköz boltban egy kedves hölgy elmesélte, hogy férjének is hasonló problémája volt és sokáig sérvkötőt használt aztán magánklinikán műtötték meg és ezért nagyon hamar munkába állhatott és jóval hamarabb felépült. Egyik ismerőse már nem volt ilyen szerencsés, bár ő az SZTK-ban vette igénybe a kezelést. Szóval, van pozitív és negatív visszajelzés a műtét kapcsán.

 


A lágyéksérvkötő használata

A lényeg, hogy ez a kedves hölgy elmondta, hogy a lágyéksérvkötő használata úgy történik, hogy először vissza kell tenni a helyére a sérvet és utána beigazítani a szorító kötést. Aztán tanulmányozva a témát láttam, hogy vannak keményebb sérvkötők, amik állítólag kényelmetlenek lehetnek egy idő után. A hevedert a fenéken átfuttatva lehet kényelmesen elhelyezni. Az enyém tépőzáras megoldásként működik, állítható. Van olyan megoldás, ahol a szorító szivacsot külön ki lehet venni és érdemes legalább kettőt megvásárolni, ha az egyik tönkremegy, vagy mosni kell stb.

A lágyéksérv gyógyítása természetes módon saját tapasztalataim alapján

Saját tapasztalataim ezek voltak. Természetesen az emelést abba kell hagyni. Fekve szabad csak emelni. Mivel előtte is súlyzóztam picit minden nap és nem szerettem volna „betegnek” minősíteni magam és az ágyban fetrengeni, így elkezdtem megfigyelni a testemet.

Ülve tudtam folytatni a súlyzózást. Figyeltem, hogy mikor pattan ki a lágyéksérv. Állásnál azonnal kijött. A legolcsóbb sérvkötő kb. 10.000 Ft volt + kb. 5.000 Ft volt a kiszállítás webshopon keresztül. Ugyanezt megtaláltam egy népszerű kínai webáruházban 2301 Ft-ért 0 Ft kiszállítással, jóllehet 1-2 hetet várnom kellett rá, addig övet és a kezemet használtam.

 

 

A lágyéksérv megszüntetése és hogyan tudtam a lágyéksérvvel sportolni?

Elkezdtem hordani a lágyéksérvkötőt is megfigyelni a testemet. Rájöttem, hogy fokozott kyphosisom van a gerincemnél. Magyarul az „S” alakú gerinc fokozott, ami azt jelenti, hogy valójában „belül” túl egyenes a gerincem és a fenék felhúzódik, ami nagyobb terhelést adhat és a has is nagyobbnak tűnik (elkezdtem előre billenteni a csípőmet). Emellett például a lúdtalp is árulkodik a kötőszöveti gyengeségről többek között.

Ezért az I-es típusú kollagén kúrát tovább folytattam.  A mozgást nem hagytam abba, ülve súlyzóztam és közben figyeltem a sérvet. A fekvenyomás helyett fekvőtámaszt csináltam. Minden nap tornáztam továbbra is és utána jógáztam, olyan ászanákat választva, amiket amerikai srác csinált, aki szintén aktív sport mellett lágyéksérvet kapott és azóta meggyógyult (Tom Maher). Sziklát mászott, futott, muay thai boksz-olt, jógázott, szóval aktív életet élt ő is. Ebben benne van a Nauli Kriya (hasporszívó), ami kiemelten fontos, ezt többen kiemelték, akiknek sérvük volt:

 

 

 

És plusz hasizom erősítő gyakorlatokat kezdtem el csinálni mellé, amit a fent leírt floridai csóka csinált és gyógyította meg a lágyéksérvet:

The Therapeudics of Activity – Andrew A. Gour munkája alapján, 1916

 

George Hurst nem hagyta abba a sportolást, de minden eset más és ő saját övet fejlesztett ki (vízálló, neoprém anyagból, amilyen a búvárruhák), ami a helyén tartotta a sérvet, legyen szó futásról, szörfözésről, muay thai  box-ról.

 

Tanuld meg visszahúzni a sérvet

Idővel azt vizsgáltam, hogy hogyan lehet sérvkötő nélkül, akár csak pár percre a lágyéksérv kitüremkedése nélkül létezni. Szerintem ez a Nauli Kriyára épül. Erre is találtam egy jó videót. Egyébként én többször a kezemmel is visszaraktam, ha kimozdult. Elkezdtem próbálgatni azt, hogy picit mindig megfeszítettem a hasizmot, hogy legyen egy kis tartása (ezt nem tudom, hogy hosszútávon érdemes-e csinálni, meglátjuk). A lényeg, hogy felhúzod a hasad a borda irányába és a pisilés abbahagyásánál használatos izmot is használod erre. Mintha a golyókat fel akarnád húzni teljesen. De szerintem a hasizom rendszeres megfeszítése is sokat segít.

 

 

 


Az ajurvéda megközelítése a lágyéksérv kapcsán

Tilos nyers ételt, például zöldséget, gyümölcsöt enni és kész ételeket, süteményeket, húst. Gondolom az emésztés miatt, ami ilyenkor nem tökéletes és a gyulladás elkerülése miatt. Erre sokan hivatkoznak, hogy a húst mellőzik és a glutént (gyulladás elkerülése miatt) és könnyebb ételeket esznek. Ez valószínűleg inkább csak egy elképzelés és filozófiai okai vannak a vegaságnak, ami nagyon szép dolog.

Fontos azonban, hogy mit és mikor eszünk. Ha este zabálunk be nehéz ételeket elfogyasztva, akkor az már valóban nem fog megemésztődni és rothadni kezd a vékonybélben, gázképződéssel. Ez biztos nem jó. Ha azonban 12 után már nem nagyon eszünk nehezet, akkor van esély rá, hogy estére már fermentálódjon a feldolgozott táplálék, amivel nemigen van probléma, sőt aktív sporthoz sokszor úgy érezheti az ember, hogy kell a husika.

Inkább kevesebb és több étkezést javasol az ayurvéda. Az ayurvéda szerint étkezés közben ne igyunk vizet lágyéksérv mellett és nyilván hideget soha ne együnk vagy igyunk. Ne igyunk szénsavas italokat, de vizet igen (de csak jóval étkezés előtt és után). Ez is segítheti szerintem a gyulladás csökkentését.

Ajánlott egy pohár zöldségből vagy gyümölcsből frissen facsart gyümölcslé, különösen a sárgarépalé fogyasztása, mivel kalciummal és A-vitaminnal dúsítva segíti a gyógyulást. Emellett lágyéksérv esetén az ajurvéda javasolja a teljes kiőrlésű gabonák, diófélék, magvak, zöldségek és gyümölcsök (nem nyers) fogyasztását.

Emellett különféle diétát és időszakos böjtöt sokan alkalmaznak. Én tisztítókúrát is bevetettem. Nyilván a vékonybél érintett többnyire, ami a pitta területe, ami gyulladást is okoz, de a váta is lehet érintett. Lásd:

Az ayurvéda lényege. Rád szabott: életmód, étkezési tippekkel, természetes vitaminokkal és házilag, fillérekből kivitelezhető tisztítókúrával

 


Ne add fel + egyéb tippek

Egy szintén aktív sport életet élő huszonéves srác (Logan Grant) szintén meggyógyult. Minden reggel erősítette a hasizmát többek között és felhagyott a junk food-dal. Neki hüvelykujj nagyságú sérve volt, ami a herébe lehúzódott. Beszámolt róla, hogy többször elmúlt és visszajött a sérv, de nem szabad feladni.

Emellett jegelte napi 2-3-szor 20 percig. Körkörösen masszírozd meg például ricinusolajjal. Ha elfogyott az olaj, akkor zuhanyzás közben anélkül is megmasszírozható. A gyógymasszázsban egyébként létezik hasmasszázs, de azért körültekintőnek kell lenni. George Hurst pedig (aki a hasizom gyakorlatokat megosztotta) be is nyomta erősen a két kezével és elkezdte felfelé húzni a borda irányába. A lépcsőzésnél a sarokra lépve a medencét „erősítheted” számol be róla Logan. Akár lábujjhegyen is érdemes kicsit sétálni, mely szintén a medencét „rendezi”, melyet akár fogmosás közben is alkalmazhatunk.

 

 

Újabb sikertörténet

Újabb siker story-ról számolt be egy szintén aktívabb ausztráliai férfi (John Bransby), aki a „mélyebb medence izmok” erősítésére törekedett, melyet ultrahang segítségével pontosan megmutatott neki egy gyógytornász és emellett evezőgéppel erősítette az izmait. Kerüli a kenyeret, iszik megfelelő mennyiségű vizet és eszik rostokban gazdag ételt. Segíthet az is, ha guggolva próbálunk könnyíteni magunkon a WC-n. Emellett egy fél teniszlabda méretű sérv jön elő az úriembernél stressz hatására.

 

 

Ha tovább kutakodnál

Angolul az „ingunial hernia” kifejezésre keress rá, az ayurvédában pedig ezt a Antra Vriddhi írja le a lágyéksérvet. Úgy tűnik ezek az izmok érintettek, amiket meg kell erősítened: transversus abdominis, inner és outer obliques. A transversus abdominis a lágyékcsatorna elülső falát alkotja. Az elülső medencedőlés angolul anterior pelvic tilt.

 

A hasi sérv műtét hálóval videó
Ilyeneket nem nézegettem, mert nekem ez nem alternatíva. A legjobb, ha a természet munkájába minél kevesebbet okoskodunk bele. A nyugati orvostudományban még sok minden bizonytalan és sokszor úgy tekintenek ránk, mint egy gépre, amin elég kicserélni ezt/azt vagy tünetkezelést végrehajtani, ami ki tudja milyen (akár nemkívánt) folyamatot indít be. Ez az én véleményem, de mindenki azt csinál, amit csak akar.

 

 

Egyéb ötletek és összefoglalás

Kereshetjük az okot, de attól még nem biztos, hogy meggyógyulunk. Ha nem csinálunk semmit, akkor valószínűleg a műtét jó megoldás lehet, kár lemondani az élet örömeiről, ha van rá megoldás, hogy kikerüljünk ebből az állapotból. Azon kívül, hogy nap, mint nap erősíted a hasizmot, jógázol, csinálod a vákuum gyakorlatot (hasbeszívás) lehet, hogy neked is a csípőt nyitnod kell. Ezzel kapcsolatosan a lótusz ülés türelemmel történő gyakorlását választottam (korábban alkalmaztam, mikor meditáltam).

Használd a sérvkötőt, ne legyen kint huzamosabb ideig a sérv, figyelj a testedre, mikor jön elő a sérv és a táplálkozásodra. Például nekem, ha előre dőlök, hajolok, akkor rögtön kijön a sérv. Még.

Ami gázképződést okoz, azt felejtsd el és lehetőleg székrekedésed se legyen (ne székelj sokat a WC-n). Erről elég sok infót találsz a honlapomon. Lehetőleg köhögésnél, orrfújásnál, székelésnél, tüsszentésnél tarts ellen a kezeddel, hogy ne ugorjon ki a lágyéksérv. Hanyatt fekve, ülve általában visszamegy magától a sérv és reggel később jön ki idővel akár emiatt.

Ami gyulladást okozhat azt kerüld el, például glutén, ill., ha a húst úgy ítéled meg, vagy egyél kevesebbet belőle. Délben a legjobb az emésztés, este már nem kellene bezabálni, mert elkezd rothadni a vékonybélben a kaja. Én 16.30-kor ettem utoljára mikor kijött a sérv. A futást lehet el kellene kerülni és az ugrálást, ill. mikor a sarkad a talajhoz csapódik (tesztelem még). De ha a kezed a lágyéksérven van, akkor úgy is érezni fogod mi milyen hatással van rá. Ha túlsúlyod van, fogyj le, a lenti cikk segíteni fog. Emellett relaxációval is rágyúrhatsz és elképzelheted, ahogy megerősödik a szövet a lágyékcsatornánál, hogy tényleg elhidd, meg fogsz gyógyulni és nem kell parázni.

Szedhetsz I-es típusú kollagént, mert abból az ízületeket illetően szinte bármit fel tud építeni a szervezet, minimum 3 hónapig. A kollagénekről itt írtam bővebben az egyéb mikro tápanyaggal együtt:

A hosszú és minőségi élet (nem) titka

A mikro tápanyagok csodája


Konklúzió és összefoglalás

Sok hozzászólást olvastam külföldi portálokon, ahol több embernek sikerült meggyógyulnia. Én még dolgozom rajta, de jobbnak tűnik a dolog pár hónap távlatából és bízom benne, hogy a lágyéksérv visszahúzódik teljesen. Nem akarok ráfeszülni, így a legjobb, ha a lágyékkötő megtartja, közben figyelek a helyes tartásra, has behúzására és erősítem a hasizmomat, jógázom. Minden rendben van. Mikor kell megtartom a kezemmel. Ha mégsem működne a dolog, akkor pedig lehet műtétre menni. A természet lassabban gyógyít, de valójában ez csak az azonnali tünetkezeléshez viszonyítva tűnik lassúnak. És én úgy hiszem az igazi gyógyítás túlmutat a tünetkezelésen, de nem vagyok semmi ellen, olykor szükség lehet gyógyszerekre, műtétre.

 

 

 


Forrás:

 

Helth Day, News for healthier living

Medicover Kórház és Fejlett Diagnosztikai Központ

My Natural Hernia Cure

Tom Maher

Librate, orvosi fórum

Bene Máté

Cathy Orlando Physical Therapy

Logan Grant

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

keresés

További cikkek