A keleti gyógyászat különleges, mellékhatások nélküli megoldásai: fog és szájbetegségek

 In betegség és egészség, Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek)

Először a nyugati medicina szemszögéből írok a fenti jelenségekről, betegségekről, azután pedig a keleti pszichológia és gyógyászat mellékhatások nélküli megközelítéseit veszem górcső alá, de fontos, hogy minden esetben forduljunk szakorvoshoz.

A fog és szájbetegségek a nyugati orvostudomány szemszögéből

Általában külön kell tekintenünk az általános testi panaszokra és ettől függetlenül érdemes tünetmentesen is, rendszeresen a fogszakorvost és nőknek pedig a nőgyógyászt, férfiaknak az urológust felkeresnie.

A fogszuvasodás (caries)

A kemény fogállomány végleges roncsolódását jelenti, de ha a fogzománc legfelső rétegét érinti csak, akkor még visszafordítható (reverzibilis) folyamatról beszélünk.

A fogszuvasodás kialakulásának oka

– szájban lévő baktériumok
– a megfelelő táplálék
másodlagos tényezők:
– kor
– nem
– a nyál összetétele
– földrajzi elhelyezkedés
– szociális és gazdasági tényezők
– genetikai tényezők

A fogak felszínén már a teljes fogmosás után 20 perccel megjelennek a dentális plakkok (baktériumok összessége) főleg a gödröcskékben, illetve a kis- és nagyőrlő fogak barázdáiban. Csökken a ph érték a plakk és a fog között, így a zománcból ásványi anyagok oldódhatnak ki. Tehát a plakk képes ásványi anyagok megkötésére, ami fogkőképződéshez vezet és fogágy-betegségek elindítója is lehet. Pl., ha a fogkövet nem távolítjuk el, akkor az íny idővel visszahúzódhat, és elsorvad.

A nyál lúgos és fertőtlenítő hatású, de a fogkő („megkövesedett plakk”) kialakulása egyén függő, pl. függ a nyál összetételétől, fogmosás jellegétől is. A fogkő eltávolítása (depurálás) rendszeresen el kell végeztetni a fogszakorvossal, vagy parodontológussal, mely
alkalmával 30 ezerszer rezdül meg másodpercenként a készülék, mely lerobbantja a fogakról a felesleges felrakodást.

Fogágy betegségek

A fogakat támasztó, rögzítő szövetek betegségei magukra hagyva a fogak meglazulását, elvesztését okozhatják. Az egészséges fogíny rózsaszín, és valamennyire fedi a fogakat is, főként a fognyak területén. A fogak körüli (periodontális) megbetegedés okai:

– magas életkor
– a hormonális háttér (pl. pubertás, várandóság)
– különböző gyógyszerek
– a rossz szájhigiénia
– a szájüreg baktériumflórájának rossz minősége

A tasak fertőzött gócként tekinthető, így nagyon fontos, hogy parodontológushoz forduljunk a kürettelés, tisztítás kapcsán. Fontos tehát az íny alatti terület tisztítása (zárt curettage), illetve a lebenyes tasakműtét (nyitott curettage).

Szájüregi daganatok

A daganatos megbetegedésekről, a keleti gyógyászat szemszögén keresztül már írtam korábban. Viszonylag korán észrevehető és kezelhetők a szájüregi daganatok. Ezek a területek érintettek általában ilyenkor:

– a szájpadlás
– az ajkak
– a nyelv
– a nyelv alatti terület
– a szájüreg folytatását képező garat
– a szájnyálkahártya
– az íny
– a nyálmirigyek

A szájnyálkahártyán, szájpadon a tumoros betegségek leggyakrabban fehér vagy vörös (leukoplakia, eritroplakia) formában jelentkeznek, de göb, fekély, szemölcs formájában is felbukkanhatnak a daganatok. A fehér folt nem összetévesztendő az aftás fertőzéssel, mely finom dörzsöléssel letörölhető, a daganatos betegség első jeleként megjelenő folt azonban biztosan nem törölhető le. Persze szájüregi gyulladás, szuvas fog is okozhat hasonló tüneteket, mely nem daganatos megbetegedésre utal. Fontos, hogy legkésőbb 1-2 héten belül keressük fel a fogorvosunkat, ez akkor is igaz, mikor egy ínygyulladás, ínyvérzés nem akar megszűnni ennyi idő alatt sem.

Fogszabályozás

Ha szükséges, akkor érdemes a korai időszakban elkezdeni a fogszabályozást, hiszen a fogszakorvosnak abban az időben kell beavatkoznia, amikor az állcsontok növekedése még folyamatban van, általában 5-12 éves korban. A folyamatos nyomás csontátépülést okoz, ez a fogszabályozás lényege.

Fogászati implantátumok

Létezik fix, vagy kivehető fogpótlás, sokszor sajnos egészséges fogat is le kell csiszolni az ügy érdekében, hasonlóan egy híd elhelyezésekor. Olyan is előfordult már, hogy a hatékony fogszakorvos minden áron el akarta kerülni a fog kihúzását és folyamatosan figyelemmel kísérte a folyamatokat, panoráma röntgennel is megvizsgálva a fogüreg állapotát, de a gyulladásnak köszönhetően a fog csontja kipusztult, így nemcsak fogpótlásra, de előtte csontpótlásra is szükség volt. Ráadásul góc pontként folyamatosan gyulladás volt a szervezetben emiatt. Fontos, hogy tudjunk a páciens alap betegségeiről, gyógyszereiről a beavatkozás előtt. Emellett hála Istennek a műtéttel járó szövődmények viszonylag ritkák.

Szájhigiénia, megelőzés (prevenció)

Reggel és este is fontos a fogmosás (naponta fogselymezés) és, hogy óvatosan együnk vagy igyunk rendszeresen savas tartalmú dolgokat (pl. savanyú káposzta, citromlé, gyümölcsök), mert ezek felpuhíthatják a fogzománcot a fogunkról. Ha ezután közvetlenül eszünk, az sérülést okozhat fogainkon. Fontos, hogy étkezés után is minimum 30 percet várjunk a fogmosással. Kerüljük a cukros ételeket. A megelőzésben továbbá a nyugati orvostudomány szerint legfontosabb szerepe a plakk eltávolításának, a fogmosásnak (fogselyem rendszeres használatának), illetve rendszeres, a megfelelő szájhigiénének, félévenkénti fogorvosi ellenőrzésnek van. Vérző íny, vagy herpesz után cseréljük le a fogkefénket , amit 2 havonta alap esetben is érdemes cserélni, vagy ha hamarabb elhasználódott. A fogak végei haladva az ínyről is el kell távolítani a lepedéket. Érdemes a nyelvet is lesikálnunk a fogkefével, vagy nyelvkaparót beszereznünk erre a célra. Ezen kívül a szájszárazság, további szájüregi betegségeket okozhat, mivel a nyál ez esetben nem elég a lepedékben lévő savak közömbösítéséhez.

A keleti természetgyógyászat és pszichológia szemszögén keresztül vizsgálva a fog és szájbetegségeket

A biológiai fogászat segítségével fel tudjuk mérni, hogy az adott fog problémája melyik szervünk gondjairól árulkodik. A funkcionális orálakupunktúráról és az amalgám tömések problematikájáról is szintén a fenti linken írtam. A gócot nagyon komolyan veszi a biológiai orvoslás (lásd pl. tasakok), mert úgy tudom a gyulladás a szívizomra is ráhúzódhat és ez a fajta regulációs góc (zavarómező) az egész szervezetre kihat. Ezért elengedhetetlen, hogy a fogainkat és szájhigiéniát rendben tartsuk.

Nézzük meg a fogszuvasodás és egyéb fogbetegségek lelki okait, hátterét. A pszichoszomatikában a fogak a kemény fegyverek a szájban, melyek az agresszivitás, vitalitás nimbuszai, lásd mikor „kimutatjuk a fogunk fehérjét”. Ide elsősorban a problémamegoldó készséget, a „fogas kérdéseket”sorolhatjuk, de fontos, hogy ne „rágódjunk” túl sokat a dolgokon. Bele kell vetnünk magunkat az életbe, megragadni a dolgokat kellő védekezéssel, ha foggal kapcsolatos problémáink vannak. A foggyökér a szánkban lévő fegyverek gyökereit, míg a fogzománc a fegyveracélt (létért való küzdelem) jelenti. A fogíny pedig az ősbizalom reprezentánsa e feltételezésben.

A kínai gyógyászatban a fogak a veséhez köthetőek. Ha valaki fázékony az is veseproblémára utalhat. A nyelvdiagnózisban a nyelv hátsó része érintett, ez jelzi az adott problémát, azaz ott látható eltérés (lepedék, elszíneződés stb.), mely a húgyhólyaggal is összefügg, mely tárolja a vese által kiválasztott vizeletet. A kínai gyógyászatban az első a diagnózis felállítása, ám akár pár perc alatt elsajátítható néhány akupresszúrás pont masszírozásával, mely stimulálása hathat az adott szervre. Ezt tűvel (akupunktúra kezeléssel) is lehet gyógyítani, vagy a reflexológia (talpon elhelyezkedő pontok) segítségével is, a vese meridián (csatorna) amúgy is a talpról ered.

A kínai a veséhez köti a speciális készségeket, a húgyhólyaghoz pedig a folyadék tárolását. A vese a hallásra is kihatással van, és a hajban, csontokban is jelentkezhet érintettsége. Ez azt jelenti, hogy az ezekkel kapcsolatos probléma utal a vese problémájára. A nyugati orvostudományban is a vese a kalcium beállítódásért is felel többek között. Nagyon érdemes a vészjelző és forráspontok fogásait elsajátítani, hogy fel tudjuk mérni, ha az adott szervvel problémánk van és utána a másik pont stimulálásával ki tudjuk egyenlíteni az energiákat, akár pár perc alatt. Nagy örömmel tanulmányozom ezt a témát, mely fájdalommentesen, negatív mellékhatás nélkül ad megoldást számunkra.

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
endokrin, hormon, betegségekkamaszkori pszichológia