A keleti gyógyászat különleges, mellékhatások nélküli megoldásai: fog és szájbetegségek

 In betegség és egészség, Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek)

Először a nyugati medicina szemszögéből írok a fenti jelenségekről, betegségekről, azután pedig a keleti pszichológia és gyógyászat mellékhatások nélküli megközelítéseit veszem górcső alá, de fontos, hogy minden esetben forduljunk szakorvoshoz.

A fog és szájbetegségek a nyugati orvostudomány szemszögéből

Általában külön kell tekintenünk az általános testi panaszokra és ettől függetlenül érdemes tünetmentesen is, rendszeresen a fogszakorvost és nőknek pedig a nőgyógyászt, férfiaknak az urológust felkeresnie.

A fogszuvasodás (caries)

A kemény fogállomány végleges roncsolódását jelenti, de ha a fogzománc legfelső rétegét érinti csak, akkor még visszafordítható (reverzibilis) folyamatról beszélünk.

A fogszuvasodás kialakulásának oka

– szájban lévő baktériumok
– a megfelelő táplálék
másodlagos tényezők:
– kor
– nem
– a nyál összetétele
– földrajzi elhelyezkedés
– szociális és gazdasági tényezők
– genetikai tényezők

A fogak felszínén már a teljes fogmosás után 20 perccel megjelennek a dentális plakkok (baktériumok összessége) főleg a gödröcskékben, illetve a kis- és nagyőrlő fogak barázdáiban. Csökken a ph érték a plakk és a fog között, így a zománcból ásványi anyagok oldódhatnak ki. Tehát a plakk képes ásványi anyagok megkötésére, ami fogkőképződéshez vezet és fogágy-betegségek elindítója is lehet. Pl., ha a fogkövet nem távolítjuk el, akkor az íny idővel visszahúzódhat, és elsorvad.

A nyál lúgos és fertőtlenítő hatású, de a fogkő („megkövesedett plakk”) kialakulása egyén függő, pl. függ a nyál összetételétől, fogmosás jellegétől is. A fogkő eltávolítása (depurálás) rendszeresen el kell végeztetni a fogszakorvossal, vagy parodontológussal, mely
alkalmával 30 ezerszer rezdül meg másodpercenként a készülék, mely lerobbantja a fogakról a felesleges felrakodást.

Fogágy betegségek

A fogakat támasztó, rögzítő szövetek betegségei magukra hagyva a fogak meglazulását, elvesztését okozhatják. Az egészséges fogíny rózsaszín, és valamennyire fedi a fogakat is, főként a fognyak területén. A fogak körüli (periodontális) megbetegedés okai:

– magas életkor
– a hormonális háttér (pl. pubertás, várandóság)
– különböző gyógyszerek
– a rossz szájhigiénia
– a szájüreg baktériumflórájának rossz minősége

A tasak fertőzött gócként tekinthető, így nagyon fontos, hogy parodontológushoz forduljunk a kürettelés, tisztítás kapcsán. Fontos tehát az íny alatti terület tisztítása (zárt curettage), illetve a lebenyes tasakműtét (nyitott curettage).

Szájüregi daganatok

A daganatos megbetegedésekről, a keleti gyógyászat szemszögén keresztül már írtam korábban. Viszonylag korán észrevehető és kezelhetők a szájüregi daganatok. Ezek a területek érintettek általában ilyenkor:

– a szájpadlás
– az ajkak
– a nyelv
– a nyelv alatti terület
– a szájüreg folytatását képező garat
– a szájnyálkahártya
– az íny
– a nyálmirigyek

A szájnyálkahártyán, szájpadon a tumoros betegségek leggyakrabban fehér vagy vörös (leukoplakia, eritroplakia) formában jelentkeznek, de göb, fekély, szemölcs formájában is felbukkanhatnak a daganatok. A fehér folt nem összetévesztendő az aftás fertőzéssel, mely finom dörzsöléssel letörölhető, a daganatos betegség első jeleként megjelenő folt azonban biztosan nem törölhető le. Persze szájüregi gyulladás, szuvas fog is okozhat hasonló tüneteket, mely nem daganatos megbetegedésre utal. Fontos, hogy legkésőbb 1-2 héten belül keressük fel a fogorvosunkat, ez akkor is igaz, mikor egy ínygyulladás, ínyvérzés nem akar megszűnni ennyi idő alatt sem.

Fogszabályozás

Ha szükséges, akkor érdemes a korai időszakban elkezdeni a fogszabályozást, hiszen a fogszakorvosnak abban az időben kell beavatkoznia, amikor az állcsontok növekedése még folyamatban van, általában 5-12 éves korban. A folyamatos nyomás csontátépülést okoz, ez a fogszabályozás lényege.

Fogászati implantátumok

Létezik fix, vagy kivehető fogpótlás, sokszor sajnos egészséges fogat is le kell csiszolni az ügy érdekében, hasonlóan egy híd elhelyezésekor. Olyan is előfordult már, hogy a hatékony fogszakorvos minden áron el akarta kerülni a fog kihúzását és folyamatosan figyelemmel kísérte a folyamatokat, panoráma röntgennel is megvizsgálva a fogüreg állapotát, de a gyulladásnak köszönhetően a fog csontja kipusztult, így nemcsak fogpótlásra, de előtte csontpótlásra is szükség volt. Ráadásul góc pontként folyamatosan gyulladás volt a szervezetben emiatt. Fontos, hogy tudjunk a páciens alap betegségeiről, gyógyszereiről a beavatkozás előtt. Emellett hála Istennek a műtéttel járó szövődmények viszonylag ritkák.

Szájhigiénia, megelőzés (prevenció)

Reggel és este is fontos a fogmosás (naponta fogselymezés) és, hogy óvatosan együnk vagy igyunk rendszeresen savas tartalmú dolgokat (pl. savanyú káposzta, citromlé, gyümölcsök), mert ezek felpuhíthatják a fogzománcot a fogunkról. Ha ezután közvetlenül eszünk, az sérülést okozhat fogainkon. Fontos, hogy étkezés után is minimum 30 percet várjunk a fogmosással. Kerüljük a cukros ételeket. A megelőzésben továbbá a nyugati orvostudomány szerint legfontosabb szerepe a plakk eltávolításának, a fogmosásnak (fogselyem rendszeres használatának), illetve rendszeres, a megfelelő szájhigiénének, félévenkénti fogorvosi ellenőrzésnek van. Vérző íny, vagy herpesz után cseréljük le a fogkefénket , amit 2 havonta alap esetben is érdemes cserélni, vagy ha hamarabb elhasználódott. A fogak végei haladva az ínyről is el kell távolítani a lepedéket. Érdemes a nyelvet is lesikálnunk a fogkefével, vagy nyelvkaparót beszereznünk erre a célra. Ezen kívül a szájszárazság, további szájüregi betegségeket okozhat, mivel a nyál ez esetben nem elég a lepedékben lévő savak közömbösítéséhez.

A keleti természetgyógyászat és pszichológia szemszögén keresztül vizsgálva a fog és szájbetegségeket

A biológiai fogászat segítségével fel tudjuk mérni, hogy az adott fog problémája melyik szervünk gondjairól árulkodik. A funkcionális orálakupunktúráról és az amalgám tömések problematikájáról is szintén a fenti linken írtam. A gócot nagyon komolyan veszi a biológiai orvoslás (lásd pl. tasakok), mert úgy tudom a gyulladás a szívizomra is ráhúzódhat és ez a fajta regulációs góc (zavarómező) az egész szervezetre kihat. Ezért elengedhetetlen, hogy a fogainkat és szájhigiéniát rendben tartsuk.

Nézzük meg a fogszuvasodás és egyéb fogbetegségek lelki okait, hátterét. A pszichoszomatikában a fogak a kemény fegyverek a szájban, melyek az agresszivitás, vitalitás nimbuszai, lásd mikor „kimutatjuk a fogunk fehérjét”. Ide elsősorban a problémamegoldó készséget, a „fogas kérdéseket”sorolhatjuk, de fontos, hogy ne „rágódjunk” túl sokat a dolgokon. Bele kell vetnünk magunkat az életbe, megragadni a dolgokat kellő védekezéssel, ha foggal kapcsolatos problémáink vannak. A foggyökér a szánkban lévő fegyverek gyökereit, míg a fogzománc a fegyveracélt (létért való küzdelem) jelenti. A fogíny pedig az ősbizalom reprezentánsa e feltételezésben.

A kínai gyógyászatban a fogak a veséhez köthetőek. Ha valaki fázékony az is veseproblémára utalhat. A nyelvdiagnózisban a nyelv hátsó része érintett, ez jelzi az adott problémát, azaz ott látható eltérés (lepedék, elszíneződés stb.), mely a húgyhólyaggal is összefügg, mely tárolja a vese által kiválasztott vizeletet. A kínai gyógyászatban az első a diagnózis felállítása, ám akár pár perc alatt elsajátítható néhány akupresszúrás pont masszírozásával, mely stimulálása hathat az adott szervre. Ezt tűvel (akupunktúra kezeléssel) is lehet gyógyítani, vagy a reflexológia (talpon elhelyezkedő pontok) segítségével is, a vese meridián (csatorna) amúgy is a talpról ered.

A kínai a veséhez köti a speciális készségeket, a húgyhólyaghoz pedig a folyadék tárolását. A vese a hallásra is kihatással van, és a hajban, csontokban is jelentkezhet érintettsége. Ez azt jelenti, hogy az ezekkel kapcsolatos probléma utal a vese problémájára. A nyugati orvostudományban is a vese a kalcium beállítódásért is felel többek között. Nagyon érdemes a vészjelző és forráspontok fogásait elsajátítani, hogy fel tudjuk mérni, ha az adott szervvel problémánk van és utána a másik pont stimulálásával ki tudjuk egyenlíteni az energiákat, akár pár perc alatt. Nagy örömmel tanulmányozom ezt a témát, mely fájdalommentesen, negatív mellékhatás nélkül ad megoldást számunkra.

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
endokrin, hormon, betegségekkamaszkori pszichológia