Gerinc problémák nélkül boldogan és a szűnni nem akaró gerinc fájdalmak, zsibbadás, pánik megszüntetése

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), kínai orvoslás

A témáról már írtam korábban:

Meditációban jelentkező gerincfájdalom, befeszült gyomorizom, gyomorfájás, hasnyálmirigy problémák kezelése

A csontkovácsolás, masszírozás megelőzheti a szívrohamot, gerincsérvet és a derékfájást, makacs fejfájást (migrént) is?

 

Gerincprobléma lelki okai

A kínai közmondás szerint kétféle ember van: akinek van gerinc problémája és akinek majd lesz. De ez a holisztikus tudomány (HKO) nagy hangsúlyt fektet a prevencióra, megelőzésre. Ahogy mondani szokták, szomjasan kutat ásni nem sok értelme van.
Kevesen tudják, de a HKO (Hagyományos Kínai Gyógyászat) az egyes lelki hangulatot is hozzáköti a szervek működéséhez, pl. lép (töprengés), máj (düh) és ezen kívül a gerinc mentén két oldalt a csigolyáknál is következtetni tudunk arra, hogy mivel van a probléma (pl. 3-as csigolya mentén 2 ujjnyira tüdő, 5-ös csigolya mentén 2 ujjnyira szív, 10-es epe, 11-es lép stb.). Hát igen, a test-lélek még mindig összefügg.

Gerincsérv és egyéb problémák gyökere

Régen az emberek dagasztottak, fát vágtak, gyümölcsöt szedtek stb., és nem ezt a cikket olvasgatták a neten.:) Tehát nyújtották, forgatták, lazították stb. természetes módon a gerincüket. Ma ez ritkán jellemző, így érdemes lenne 30 percenként felállni az ülésből pl. 5 percre egy pohár vizet inni, vagy a mosdóba menni. De 2 óránként egyszer minimum ezt meg kellene tenni. Tehát variálni kell a tartást, ez a súlyzózásnál is igaz, hogy ne mindig ugyanott kopjanak az ízületek. Aki tanul annak is érdemes 20 percenként 5 percre váltania és teljesen mással foglalkoznia, ha hatékonyan akar tanulni folyamatosan ugyanolyan lendülettel. A gerincsérv 65 %-a lelki eredetű (friss, angol kutatás, szívsebésztől). A kobra jóga pózban olvasás is jó ötlet (másik irányba nyomjuk a gerincet), bár attól függ kinek, pl. akinek van deformitása, annak nem jó.

 

Fitt-ball (ülőlabda)

Ezek nem rosszak, de én láb nélkülit javaslom, mert ha elmozog (ha lába van nem tud elmozogni), akkor az azt jelzi, hogy rosszul ülünk rajta. Teljes talppal üljünk a felületén és 90-120 fok közötti szöget zárjon be a térd. Néha picit rugózhatunk rajta, az segít koncentrálni. Ha mással együtt használjuk vehetünk nagyobbat, legfeljebb leeresztünk belőle annyit, hogy mind a kettőnknek jó legyen (pl. 169 és 184 cm-es embereknek 75 cm-eset). Ezt használhatjuk tornagyakorlatokhoz is. És ne aggódjunk nem fog kidurranni, 4-500 kg-ot elbír.

Háromszögű párna, mely megtámasztja a gerincet otthonra és a kocsiban + henger a fotelezéshez

Ezek jók, de nem mindenki ugyanakkora, így egy sablont mindenkire ráhúzni nem a legjobb megoldás, de ettől függetlenül segíthet, ki kell próbálni. Hosszú több órás utazáshoz tényleg jól tehermentesítheti a lenti csigolyákat (a helyes fiziológiás görbületet állítja helyre). Ugyanis, ha gyógytornázunk, vagy jógázunk az is legjobb esetben napi, vagy heti pár alkalommal 30-90 perc, utána egész nap helytelenül tartjuk magunkat, szóval a párna segít egész nap helyesen tartani a gerincünket. De ki tudja egész nap kihúzva tartani magát? Senki. Aki karót nyelt:), na jó, tisztelet a jógi kivételeknek. Ezért a fotelben mikor hátra dőlünk akkor henger párnával (egy párnát is begyúrhatunk magunk alá) tudjuk ezt elérni.

 

Kínai gerinctorna

Nagyon sok fajta van, különféle hullámzás, de a csikung, tájcsi is segíthet. A kínaiak azt szokták mondani, hogy óvatosan válasszuk ki mesterünket, mert pl. a csikung és kínai gerinc torna esetében, ha nem tanuljuk meg jól irányítani az energiát, akkor az bent maradhat, ami rossz hatást fejthet ki (lásd idegi problémák). De a jóga is nagyszerű megoldás akár a kínai gerinctorna helyett is.

Bármit csinálunk szinte folyamatosan fáj a gerincünk, zsibbadás (kéz, láb, légzési nehézség), pánik stb.

Mikor gerinc gyulladásba kerül sokszor odáig fajulhat a dolog, hogy ülve tudunk csak aludni, különben összeesik a tüdő és alig kapunk levegőt, ami pánikot idézhet elő érthető módon. Szinte bármilyen pózt veszünk fel, mindig elő jön a zsibbadás, fájdalom, jelezve, hogy a mozgás jó hatással van a gerincünkre. Ilyenkor csökkentett módra kapcsol a szervezet, ahogyan a számítógép is, mert kell az energia. Erre rágörcsölhetünk, ami pánikot válthat ki, de valójában emiatt veszítjük el az energiát. Ilyenkor elképzelhető, hogy nem találunk segítséget, mert néha jól, néha rosszul vagyunk. És előfordulhat, hogy pont akkor vagyunk jól mikor az orvoshoz van időpontunk.

Egyik esetben a csigolyák kilépő idegpályánál volt gyulladás, ami egy ellenállásnak minősül (ugyanúgy, mint elektronikában) és nem tudja ezáltal a feszültséget leadni. Ez ugyanaz, mint mikor valaki a szívénél érez fájdalmat, de valójában ilyenkor a háti 10-es csigolyánál van a probléma, ami átsugároz. Vagy mikor a lábszárunk fáj, de valójában a 4-es, 5-ös háti csigolya a ludas. Egy nagy tudású masszőr, csontkovács ezt ki tudja masszírozni (röntgen nélkül). Szóval, ne adjuk fel, olyanról is hallottam, hogy valakinek évekig fenn állt ez a helyzet és az állását is elveszítette emiatt. Emberek, van megoldás!

Ja, és még valami. Ha valaki scheuermannos, annál elég egy kis gyulladás pl. megfázás és könnyen visszatérhetnek a fenti tünetek. Ismerjük meg önmagunkat és a testünket a gyenge pontokkal együtt, hogy kezelni tudjuk azt.

A cipekedés nem tesz jót a gerincnek

Ezért a vásárlásnál érdemes a kosár helyett magunk után húzni a kis bevásárló kosarat. Súlyzózásnál más, hogy maximum egy percig csinálunk egy gyakorlatot, de 15 percen keresztül nem egészséges folyamatosan, főleg testtől eltartva hordozni a bevásárló kosarat, de máshogy meg nem tudjuk megoldani a bevásárlást. Ráadásul nem ugyanakkora a terhelés a két oldalon, mert az egyik nylon zacskó nehezebb a másiknál, ami ferdülést hoz létre. Ugyanilyen a háti táska, amit egy pánttal nem kellene használnia a diákoknak, mert gerincferdülést okozhat.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
tudatállapotok fajtáivitaminok, csontritkulás, porcerősítés