Egészségügyi érdekességek, kiegészítve a keleti gyógyászat megközelítéseivel

 In betegség és egészség, Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek)

A légzés érdekességei

A fiatalabb embereknek szaporább a légzésszáma (felnőttnél, normál: 12-16 légzés / perc). A keleti gyógyászatban a megfelelő légzés gyógyító hatású. Pl. az asztma (nyugati medicinában gyógyíthatatlan), Buteyko légzéssel tünetmentesek lehetünk. Légző gyakorlatok (pránajáma), melyek sok ezer éves tapasztalaton alapszanak.

Az elme működése és a légzés mindig kapcsolatban áll egymással. Pl. mikor valami szépet vagy csúnyát látunk, azt mondjuk „elakad a lélegzetünk”. És ne feledkezzünk meg az allotróp, illetve transzlégzés terápiás erejéről sem.

A vérnyomásról, pulzusról, testhőmérsékletről néhány mondat

A test hőmérséklete, amit lázmérővel megmérünk, az a testfelszínt jelenti (maghőmérséklet: 37,1-37,2 celsius fok). Ezen kívül, ha nagyobb a testtömegünk, akkor a vérnyomásunk is nő, emiatt sem olyan jó a túlzott elhízás… Magzati korunkban a legmagasabb a pulzusunk száma, mely idővel csökken.
A láz csillapítására elkészített hűtőfürdőben nem szabad benne hagyni senkit sem, mert ha lázgörcsöt kap, akkor meg is fulladhat.

A csukló területével érdemes a víz hőmérsékletét megnézni (itt a légvékonyabb a bőr). A láz megállapításához a hemokultúra, mint eljárás 1-2 hétig is eltarthat, addigra derül ki mi a pontos probléma forrása és erre nem mindig van idő…

A testhőmérséklet emelése növeli a pulzusszámot. Ha automata vérnyomásmérőt használunk, akkor érdemes a pulzusunkat három ujjal kitapintani és, ha nagy az eltérés, akkor lehet, hogy a vérnyomásmérő rosszul mér (pár évente kalibráltatni kell, így őrzi meg a garanciát is).

Ez esetben általában a systolés, dyastolés és pulzus érték is eltérhet a valóságtól (összes érték hibás szokott lenni). De mást hallhatunk fonendoszkóppal vizsgálva a pulzust, mint kitapintva… A pulzusdiagnózis alapján a keleti medicina a legfontosabb szerveink állapotára re is következteti tud (lásd HKO, azaz hagyományos kínai orvoslás és ayurvéda).

A HKO-ban pl. három akupresszurás ponttal pár perc alatt tudunk következtetni a szív állapotára: Bef-14, 17 és Sz-8 (ha érzékenyek a pontok, akkor érdemes vérnyomást mérni és EKG-t csináltatni, mert a szív mindig „utólag” jelez…). HKO-ban hőség típus: vörös nyelv és arc, szaporább pulzus stb.

 

Egészségügyi dokumentáció

Orvosi, egészségügyi ellátásaink listája megtalálható az interneten és le tudjuk kérni azt. Általában 5 évig a háziorvosnál, 30-35 évig pedig a központi irattárban tárolják a dokumentumokat. A sürgősségi ellátást akkor is megkapjuk, ha a tb-t nem finanszíroztuk (ez esetben utólag megkapjuk a számlát).

A HKO-ban három havonta a páciensek megelőzés gyanánt megmutatják a nyelvüket és a pulzusukat, hogy az orvosok előre jelezzék, ha valami probléma van. A nyelvdiagnózis hosszabb távon, a pulzus diagnózis inkább rövidebb távon mutatja meg a legfontosabb szervek működését és a yin-yang egyensúlyt.

 

Fertőzésveszély az egészségügyben

A nozokomiális ártalom azt jelenti, hogy az egészségügyben összeszedtünk pl. egy fertőzést (pl. mutálódott multi rezisztens kórokozót). Egyébként az egészségügyi dolgozók a kórházban mindent potenciálisan fertőzőnek tekintenek és betartják az aszepszis és antiszepszis szabályait.

Számukra ma már elég egyszer a hepatitis B (májbetegség) ellen beoltaniuk magukat, nem kell rendszeresen… Ha pedig egészségügyi maszkot használ az egészségügyi dolgozó, akkor azt 3 óránként cserélni kell.

 

Adatvédelem

Megtilthatom az egészségügyi dolgozó számára, hogy hozzátartozómnak adatot adjon ki (orvosi titoktartás, ugyanis nevével ellentétesen mindenkire vonatkozik). A hatóságnak is csak azokat az adatokat kell kiadni, amit elkérnek a kórháztól (nem pl. az egész kartotékot).

 

Sürgősségi ellátás

Fontossági sorrendben szólítanak minket, de 24 órán belül kell jogszabály szerint ellátniuk minket. ha valaki azért megy a sürgősségire, mert nem akar szakrendelésen sokat várni, az lehet, hogy rosszul jár ez esetben…

 

Panasz esetén

Kivizsgálása intézményen belül 10 nap, de az eredmény 30 napon belül érkezik meg. De pl. az ÁNTSZ azonnal kimegy ellenőrizni, ha szükséges…

 

A prevencióról néhány szó

A prevenció (megelőzés) lehet primer (pl. pihenés, mozgás, megfelelő táplálkozás stb.), szekunder (szűrővizsgálatok) és tercier (kialakult betegség kezelése, hogy ne súlyosbodjon). A keleti gyógyászat óriási hangsúlyt fektet a prevencióra.

 

Az orvosetikát felváltották a betegjogok

A hetvenes években volt néhány ilyen alapvető jog, jelenleg 9 főbb ilyen meghatározás van törvényileg szabályozva (1997. évi CLIV. törvény):

Az egészségügyi ellátáshoz való jog

Az emberi méltósághoz való jog

A kapcsolattartás joga

Az intézmény elhagyásának joga

A tájékoztatáshoz való jog

Az önrendelkezéshez való jog

Az ellátás visszautasításának joga

Az egészségügyi dokumentáció megismerésének joga

Az orvosi titoktartáshoz való jog

Természetesen a páciensnek is vannak kötelezettségei.

 

További érdekességek

Evészavaroknál a férfiakat érintő anorexia nervosa-t hívjuk monorexia-nak és az izomdiszmorfia az, amikor kényszeres lesz az edzés számunkra (túlzott izomnövelés)…

További érdekesség az egészségügy területéről, hogy mikor egy hölgy áldott állapotban van, nem minden esetben folyik el a magzatvíz…
A szakorvos 10-20 %-ot tévedhet a költségvetést illetően, de jogszabály szerint a kórház gondoskodik a gyógyszerekről is, de ha egy osztályra 250.000 Ft jut havonta, hogyan finanszírozza mindezt?

Hollandiában létezik eutanázia, nálunk jelenleg bűncselekménynek számít.
Boncolás elrendelése: idegenkezűség, vagy ritka betegség, vagy negatív donorlista esetén… Alapvetően felhasználják a szerveinket, hogy mások életét megmenthessük vele. Alkoholista is „igényelhet” pl. új májat. És, ha pl. a fél vesémet felajánlom pénzért (pl. 3-4 millió Ft-ért), az bűncselekmény.

Nem kereskedhetünk vele! Ahogy a béranyaság felajánlása (pl. ha valaki 8-10 millió Ft-ért felajánlja mindezt) szintén tilos! A dajkaanyaság felajánlása nem pénzért, nem számít bűncselekménynek, de mindig tájékozódjunk az aktuális jogszabályok felől és egyeztessünk szakorvossal.

Ma már orvos visszautasíthatja az abortuszt (esküjére hivatkozva). Egyébként a 24. hétig lehet abortálni a magzatot. És óránként jelenleg 5-6 terhesség megszakítás van hazánkban. És érdekesség, hogy jogi értelemben ütközhet a magzatnak az élethez való jogával az abortusz… Tehát akadnak itt is ellentmondások bőven jogi és egészségügyi szempontból.

Ha pedig spermabank szolgáltatását vesszük igénybe, akkor, ha genetikai probléma lép fel, akkor a szülők nem tudnak segíteni. A géntérkép elkészítése kb. 1-1,5 millió Ft, melyet vérből lehet elkészíteni, ez alapján mindenkinek személyre szabott lehetne a gyógyszerelés.

És elég lenne egyszer elkészíteni mindezt. De a fertőzés megváltoztathatja a kromoszómákat.
A baktérium fertőzés ellen nincs oltás. A férgek és egyéb kórokozók szívtől az agyig megjelenhet pl. elúszhat a szemben és neurológiai tünetet is produkálhat, de pszichés tünettel is összekeverhetjük. Ne feledjük ma már elég hamar lehet kontinenseket átutazni, így bármit „összeszedhetünk” másoktól…

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
ayurveda táplálkozás, ghi készítése, ghi vaj, tridósa, maharishi ayurveda