A keleti gyógyászat különleges, mellékhatások nélküli megoldásai: bőrbetegségek

 In betegség és egészség, Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek)

A bőrdaganatok kialakulása a nyugati orvostudomány alapján

A Nap ultraibolya sugárzása, illetve a különféle környezeti ártalmak bárkinél jóindulatú bőrbetegséget idézhetnek elő. A viszonylag friss tudomány, a környezeti medicina nem véletlenül fektet hangsúlyt a külső tényezőkre, melyek különféle betegség állapotát tudják előidézni bennünk (pl. mobil, internet sugárzása, adalékanyagok, mágneses tér, levegő minősége stb.).

A bőrrák főleg azoknál alakul ki, akik túl sokat tartózkodnak a napon, vagy a szoláriumban. Intő jel az anyajegyek megváltozása, növedékek (lásd, fibroma, főleg a testhajlatokban, nyakon, emlők alatt) kialakulása a bőrünkön, mely felszínén leváló pörk képződik. Ilyenkor azonnal bőrgyógyászhoz kell mennünk, elkerülve az átterjedést. A jó indulatú bőrrák lassan, vagy egyáltalán nem terjed.

Bőrrák

Két népszerű típusát említeném meg a bőrráknak, mindkettő általában akkor jelentkezik, ha tartósan Napon tartózkodunk. A basalioma (carcinoma basocellulare) a leggyakoribb rosszindulatú bőrrák hazánkban. A spinalioma ritkábban fordul elő, de akár a nyálkahártyán is megjelenhet.

 

Pikkelysömör (psoriasis)

Gyakran hosszú teljesen tünetmentes szakaszok súlyos bőrtünetekkel járó szakaszokkal váltakoznak és végleges gyógyítása a nyugati medicinában még nem ismeretes. 2 %-unkat érinti hazánkban ez a fajta betegség. Stressz, hormonok, öröklődés, láz, helytelen táplálkozás, gyulladás, egyes gyógyszerek is kiválthatják.

 

Ekcéma (dermatitis)

Vissza-vissza térő betegség, mely a bőr gyulladásával, kipirosodással is együtt jár, majd hólyagok jelennek meg rajta. Vegyszer, fém, növényi, állati eredetű anyagok is kiválthatják. A bőr kiszáradása is kiválthatja, lásd pl. idősebb korban a faggyúmirigyek működése csökken.

 

Melanoma

Ez a festék tartalmú sejtek rosszindulatú burjánzását jelenti. Nagyon komoly áttéteket képez, kialakulhat a talpakon, körömágyban, tenyereken, nyálkahártyákon, és a szemben is. Sok esetben anyajegyből keletkezik. A sok anyajegy és napozás nagy kockázatú tényezőként esik a latba.

 

Szemölcs

A különféle szemölcsök is a bőrbetegség kategóriájába tartoznak, melyek főleg idősebb korban szoktak kialakulni.

 

A zsíros, pattanásos, acnés bőr

Az acne (zsíros bőrön pattanások kialakulása) rendkívül gyakori jelenség. Gondoljunk a serdülőkre.

 

Bőrgomba

A hám felső szarurétegét, testszőrzetet, a haj, a körmöket célozzák meg és nem feltétlen jelenlétük, hanem túlzott elszaporodásuk okoz valódi problémát, lásd pl. Candida (albicans). Kipirosodás, fájdalom, hámló foltok, melegség érzet, hólyagok, duzzanatok, nedvező felrakódások tüneteivel járhat a bőrgomba.

 

Megoldások a keleti gyógyászat szemszögén keresztül

A kínai gyógyászatban a bőr a tüdőhöz kapcsolható, mely a szomorúság érzelmi állapotának felel meg. A tüdőt a lép és a gyomor táplálja, a tüdő rendellenessége pedig a vesére is kihat. Közvetett módon a szív, vékonybél és szívburok is hat a tüdőre. A személyre szabott pontos elemzés könnyen szolgál konkrétumokkal, hogy ne csak a tünetet kezeljük. Erőtlen hang, fáradtság, rövid légzés jellemezheti azt, ha a tüdővel probléma van.

Akupresszúrás pontok nyomkodásával be lehet szabályozni a megfelelő meridiánt (csatornát), mely nagy szolgálatot tehet nekünk. Tanultam olyan akupunktúrás pontokat a körömágy mellett, mely megszúrásával nagyon hatékonyan orvosolható pl. a körömgomba. De fontos megjegyeznem, hogy ezzel az eljárással orvoshoz forduljunk, mert csak ő tarthat akupunktúrás kezelést számunkra.

A megfelelő légző gyakorlatok szintén a tüdőre hatnak, keleten azt szokták mondani, mi európaiak csak felületesen lélegzünk, nem pedig hasból, mely sokkal egészségesebb, mélyebb: jógatudomány, pránajáma.

Továbbá a tisztítókúrák is rengeteget segíthetnek ebben a helyzetben, de ez attól függ, milyen stabil a szervezet. Sokszor a szaunázás is jó kiegészítő megoldás lehet.

 

A bőrdaganat lelki okai

A pszichoszomatikában pedig a bőrkiütés (akne, ekcéma) tekintetében a bőr a határ, kapcsolat, érzékenység, érintés nimbusza. A félelemmel teli védekezés az újjal szemben úgy nyilvánul meg, hogy az elfojtott dolgok a bőrön keresztül áttörést hoznak létre e betegség segítségével. Ilyenkor a tudatos és tudattalan konfliktusokat kell megélnünk. Bőrgombásodás esetén a határainkat kell kinyitnunk. A bőrrák üzenete pedig az, hogy teljesen eltértünk eredeti fejlődésünk irányától határainkat, kapcsolatainkat illetően, ezért a testünk átvette az irányítást… Itt is a határaink megnyitása a cél.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
autoimmun betegségdaganatos megbetegedések