A vastag szívizom érdekessége, és tévhitek a futásról, fogyásról. És mi a fejfájás oka szauna után?

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), egészséges test, természetgyógyászat

Mi az a vastag szívizom?

A bal kamra megvastagodása, érfal beszűkülése. Így nagyobb lesz az izom, hogy ki tudja nyomni a vért a szív. Ha sokat rendszeresen sportolunk kialakulhat a sport szív (pl. futásnál) megfelelő – futótechnikáról már írtam korábban -, ám ilyenkor kifelé nő a szív izomzata és nem befelé! Ez óriási különbség. Fontos, hogy orvossal konzultáljunk erről és általában, ha valaki nincs a sporthoz hozzászokva, akkor fokozatosan nagy sétákat szoktak javasolni neki első lépésben. Fontos nyilván a megfelelő étkezés is – lásd pl. érvek a paleolit táplálkozás mellett és ellen és a vegetarianizmus -, stb. A dohányzás emellett összehúzza az ereket, így külön rossz hatással van a vastag szívizomra. Az alkoholról nem írom le az ellenkezőjét, nehogy valakit arra csábítsak, hogy igyon.:) – vastag szívizom, futás fogyás, fejfájás szauna után

Éhgyomorra történő sportolás jobban fogyaszt? – futás fogyás

Állítólag tévhit, hogy éhgyomorra történő sportolással jobban fogynánk, mert a raktárunkban lévő energiát használjuk fel. És mindegy, hogy előtte vagy utána töltjük fel a raktárunkat, ráadásul sokan arról számolnak be, hogy éhgyomorral nincs energiájuk sportolni és így „nem indul be” a szervezetük, ha nem esznek reggel valamilyen pl. gyümölcsöt. Mint tudjuk millió elmélet van erről, hogy pl. naponta 4-5-ször kellene enni stb. De, ha így esik jól, akkor indíthatjuk a reggeli sportot egy banán bekebelezésével:), vagy két almával, pici mézes magvakkal stb.

Miért izzadunk, amikor évek után először kezdünk el sportolni és mit ne csináljunk ilyenkor?

Ha kimaradt évekig a sport, akkor ezt ne azzal kompenzáljuk – megterhelve testünket -, hogy bűntudatból naponta órákig sportolunk, lásd kompenzáció, mint elhárító mechanizmus a pszichológiában.

Mikor évekig nem futottunk és nekikezdünk a nagy haditervnek és idővel elkezdünk hetente legalább 4-5-ször a zsírégető futáshoz, akkor teljesen természetese, hogy az elején nagyon erősen megizzadunk. Ilyenkor azért izzadunk jobban, mert mikor nő a vérnyomás, akkor nő a belső hő termelése is, így lesz nagyobb a teljesítményünk, ami ilyenkor számottevő. De a sportoláson belül érdemes megismerkedni az izmok fajtáival, edzésével, a body building egy külön tudomány minderre, hogy pl. az ízületet tartó izmot fejlesztjük, tehát nyilván más a szálkásítás és a gyors izmok fejlesztése, lásd átmeneti, gyors és lassú izom.

A fogyókúra kapcsán már sokat írtam, de most kiegészítésként annyit hozzá fűznék, hogy mikor odafigyelünk a táplálkozásra és rendszeresen sportolunk, pl. zsírégető tartományban kevésbé intenzív sporttal, akkor a leghatékonyabb a fogyás. Tehát pl. a súlyzós edzés alacsonyabb pulzussal történik, mint a futás, így a zsírégetés szempontjából a futás hatékonyabb lehet. A fogyás, pedig az első pár hét során látványos. Pl. hetente 1-2 kg a maximális egészséges fogyás mértéke. De utána lelassul a folyamat. Ne feledkezzünk meg a súlyállandóról. Tehát az eleje látványos, aztán ugyanúgy kitartónak kell lennünk és a testünk hozzászokva tovább fogyhat. De ez nem egy nap. Ahogyan nem egy nap alatt híztunk meg…


Fejfájás szauna után

A vérnyomás megváltozik és ez válthatja ki a fejfájást. Érdemes kevesebbet szaunázni, ráérezni, hogy pontosan mire van szüksége a testünknek. Sokszor utólag fáj a fejünk pl. pár órával később, vagy másnap. Egyébként való igaz, hogy mikor sportolunk akkor is megváltozik a vérnyomásunk, ám ilyenkor az izomba megy a vér ezért nem szokott fájni a fejünk ebben az esetben. A szaunáról még annyit, hogy érdemes sok-sok tiszta vízzel pótolni a folyadék veszteséget és akár az egyéb ásványi anyagokat is és inkább több részletben kevesebbet szaunázni, nem túlságosan megterhelve a szervezetünket.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Segítsd kérlek támogatással a honlap fenntartását, kutatómunkámat

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
álpszichológusok, álpszichiáterek321 meridián torna