A keleti gyógyászat különleges, mellékhatások nélküli megoldásai: allergia, asztma, szénanátha

 In betegség és egészség, Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek)

Mi az asztma és allergia a nyugati orvoslás szemszögéből?

Az allergia az immunrendszer egy túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről. Az ilyen anyagokat allergéneknek nevezzük. Az asztma pedig, orvosi nevén (asthma bronchiale) krónikus, vagyis véglegesen nem gyógyítható a nyugati orvostudomány szerint, de jól kezelhető betegség, melynek eltérő típusai és súlyossági fokai léteznek.

Az allergia fajtái közül néhány

– eperallergia
– állati szőr okozta allergia
– ételallergia
– fogkrém (főleg fluorid okozhatja)
– fém allergia (érintett területen: vörösség, hámlás, viszketés, kiszáradt bőr, duzzanat)
– nikkel, pl. különféle eszközök érintése váltja ki
– földimogyoró (főleg kis gyerekeknél, életveszélyes is lehet)
– gabona
– speciális allergia (pl. szintetikus anyagok hatására)
– pollen allergia (szezonális allergia, szénanátha a fák, füvek hatására)
mosópor allergia
– tavaszi allergia (egyes növények hatására)
– latex (kesztyű, óvszer) allergia
– vegyszer allergia
– tehéntej allergia
– tojás allergia
– lisztérzékenység (vékonybél felszívódási zavar)
– gyógyszer allergiák

A mellékhatások nélküli keleti gyógyászat megoldásai

Fontos a megfelelő szakorvosi ellátásban részt vennünk, de most vegyük végig a kevésbé ismert, természetes megoldásokat.

Fájdalommentes, gyors diagnózis – allergiavizsgálat

Hogy mire vagyunk allergiások azt Voll-diagnózissal, vagy Food dective megoldásokkal fájdalommentes módon 1-2 óra alatt ki tudjuk deríteni.

 

A mellékhatások nélküli, természetes megoldások közül néhány

dr. Eőry Ajándok, orvos-természetgyógyász pl. egy hónappal szokta az allergia megjelenése előtt a vastagbél meridiánon (csatornán) stimulálni a megfelelő pontot, mely megakadályozza a szénanátháját. Az akupresszúrában az a jó, hogy nincs negatív mellékhatása, nemigen lehet elrontani a terápiát. Bárki megtanulhatja ezeket a pontokat pár perc alatt. A kínai gyógyászat az MTA által elismert és teljesen különböző és komplex, a nyugati orvostudományhoz képest, így jómagam nagy örömmel mélyedtem el a tanulmányozásában. Nyilván a kínai gyógyászat a diagnózis felállításával kezd, és utána jelöli ki a terápiát, de dr. Eőry szerint sokszor elég a különféle pontokat stimulálni, ha búcsút akarunk inteni egy problémának, működészavarnak.

Továbbá a kínai medicina azt mondja ki, hogy ha a védelem megfelelő (wei chi), akkor mindegy milyen kórokozó akar behatolni, úgysem fog tudni. E szempontból a emésztőrendszer megfelelő működése is nagyon fontos, mert így tudnak a tápanyagok felszívódni. Ha ez a struktúra felbomlik (pl. túl sok, vagy túl kevés energia áramlik), akkor ezek kiegyenlítésével szintén feloldhatók a betegség állapotai.

Az allergia ezen kívül dr. Rideg Sándor főorvos szerint a megfelelő pl. homeopátiás információ kivezetésével, a szervezet megtisztításával és számunkra kimért táplálék kiegészítőkkel szintén megszüntethető. A tisztítókúra megint egy külön téma, melyről szinten napokig lehetne beszélni.

Harmadik, negyedik megoldásként említeném meg, a feltehetően több ezer éves pranajama (lásd jógatudomány) hatásaira épülő, orosz orvos által kifejlesztett dr. Buteyko légzés technikáját.

Negyedik megoldásként fontos, hogy a természetgyógyászatban meghatározottak szerint éljünk (rendszeres sport, stressz mentes életmód, egészséges táplálék stb.) és ne terheljük túl a szervezetünket különféle toxikus anyagokkal, mert ez okozza az allergiát. ezt már nem bírja a test elviselni…

Rengeteg megoldás áll még rendelkezésre, pl. a lelki vonatkozásokra ott a pszichoszomatika tudománya, mely megmutatja, mit üzen a lelkünk a testi betegség segítségével számunkra. A tüdő a kapcsolat, kommunikáció nimbusza, a szervezet védekező rendszere. Ha túl sokat akarunk venni, de keveset adni, akkor az adás-kapás polaritása felbomlik és asztmát alakíthat ki. De az emberi kapcsolatokkal történő ellenállás is kiválthatja az asztmát, de rengeteg más ok is ide tartozik. Az allergia esetében a nagyfokú agresszió és érzékenység problematikájába soroljuk ezt a jelenséget.

Vannak megfelelő kérdések, melyek őszintén történő megválaszolásával feloszlathatóak, sok esetben ezek a kórképek. Ezen kívül a kínai gyógyászatban a tüdő a szomorúsághoz kapcsoltható, mint emóció (csípős ízhez és általában bőrproblémákhoz köthető). Itt is nagyon szépen fel lehet fejteni a valódi okokat a tünetkezelése helyett, mely nem hoz sok esetben végleges megoldást.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
orvosi szótár, szakkifejezésekautoimmun betegség