A természetes vitamin olcsóbb és hatásosabb mint a szintetikus?

 In egészséges test, természetgyógyászat

Tematika

  • Miért kell vitaminokat szedni és mit kell tartalmaznia a vitaminoknak, pontosan mire hatnak stb. (régi cikkek hivatkozásai).
  • Mi a különbség a természetes vitamin és szintetikusan előállított vitamin között?
  • Mi számít konkrétan természetes vitaminnak?
  • Pontosan hány százalék szívódik fel (természetes és szintetikus vitaminból), mennyibe kerül, mik az előnyei, hátrányai.
  • Konkrét multivitaminok összetevőinek és árainak összehasonlítása, kiegészítve a szerintem szükséges összetevők meghatározásával (legyen mihez viszonyítani).
  • Kik elfogultak a témában?
  • Egyéb érdekességek és összefoglalás

 

Miért van szükség mikro tápanyagokra?

Ahhoz, hogy megfelelően működjön a testünk, számos mikro és makro tápanyagokra van szüksége. Ma már az sem kétséges, hogy ezeket a normál táplálkozással nem tudjuk pótolni.

A mikrotápanyagok csodája

A hosszú és minőségi élet (nem) titka

De miből fedezzük ezeket?

A fenti linken igen részletesen kifejtettem ezt, hogy szintetikus vitaminok segítségével miből, mikor és mennyit érdemes beszednünk. Sőt, azt is megírtam, hogy mi az, ami ártalmas lehet, akár multivitaminként alkalmazva. Sokan érvelnek azzal, hogy nem is létezik természetes vitamin kellő mennyiségben.

Szintetikus vagy természetes megoldás?

Nagy a vita és minden szentnek maga felé hajlik a keze, így óvatosan vizsgáljuk azoknak az eredményeit, akik mellesleg, akár saját termékük értékesítésében érdekeltek. Ez nem azt jelenti, hogy nem hiteltérdemlő, amit mondanak, de a kutatások is sokszor szubjektívek, lásd a pénz iránya határozza meg a kutatás témáját stb.

Éppen ezért szkeptikusan vizsgálódjunk. Lehet találni pro és kontra is kutatásokat. Még akkor is, ha törvénytelen hamis értékekkel előhozakodni.

Természetgyógyászként úgy gondolom, hogy vannak a piacon minőségi termékek, de igyekszem mindent a természet segítségével megoldani és saját testemre figyelve megtalálni a legjobb megoldást. Éppen ezért elkezdtem a természetes vitaminokat, nyomelemeket keresgélni.

Egy természetes vitamin, ami könnyen elérhető

Kuriózum például a messzi Indiából behozatni ayurvédikus dolgokat, nincs is ezzel probléma, de jobban szeretem a lehető legközelebbről beszerezni amit lehet, már csak azért is, mert annak a minőségét is könnyebben le tudom csekkolni.

Ezért elkezdtem megvizsgálni a virágport. Méhészekkel is konzultáltam a kutatási eredmények elolvasása mellett. Fontos kiemelni, hogy mivel nem lehetséges ugyanolyan színű és nagyságú apró golyókat létrehozni, amit a méhek alakítanak ki, így nem hívható gyógyhatású terméknek. Ennek ellenére sokan beszámolnak gyógyító hatásáról.

 

Vitamin és virágpor összehasonlítása

Szerintem mindkettő jó megoldás lehet, de azért nézzük a számokat, bár a természet nem Excel táblákban gondolkodik. Lécci beszélj orvossal mielőtt eldöntöd, hogy miből, mikor mennyit veszel be, én most a saját tapasztalataimról beszélek. A virágpor erős allergént tartalmaz, így nagyon keveset szabad csak először beszedni próba gyanánt annak, aki nem allergiás rá.

Egyes vélemények szerint ellentétben a szél sodorta pollennel (anemofil), a méhek által begyűjtött virágpor (entomofil), nem okoz allergiát, sőt előfordulhat, hogy a nyers virágpor fogyasztása akár 20-40%-kal lecsökkenti az allergiás tüneteket. De azért legyünk óvatosak, mert rohamot is kiválthat…

Vivőanyaggal együtt egy korrekt multivitamin 1,9 g / nap + omega-3 kapszula 1,5 g / nap, magnézium: 2 g / nap, C-vitamin: 2-4 g / nap, azaz összesen: 7,4-9,4 g.

1 evőkanál virágpor: kb. 8 g (de ez nem szintetikus) és én 80-90 kg-ot nyomva a mérlegen 20-25 g-ban gondolkodom naponta. Ez három evőkanál és háromszorosa nagyjából a multivitaminnak, illetve egyéb alap vitaminoknak, amire alapból szükség van.

Nyers vagy szárított virágpor?

A nyersvirágpor (leszedése és postázása a hűtés miatt körülményes) különféle flavonoidokat, gyakorlatilag minden tápanyagot tartalmaz. Nem mindegy az sem, hogy hány fokon és mennyi ideig szárítják.

 

 

 

Ok, de mit tartalmaz a virágpor?

Erről az ayurvédikus orvoslás kapcsán már írtam, de íme egy gyors ismétlés: A nyers (nem száraz) virágpor 22-ből 20 aminosavat, 18 vitamint, 25 ásványi anyagot, 59 nyomelemet, 11 enzimet, 14 zsírsavat, 11 szénhidrátféleséget, kb. 25% fehérjét tartalmaz.

A virágpor 2-15%-ban tartalmaz zsírt (kb. 20%-a telítetlen). A benne lévő karotinoidok pedig A-vitaminná alakulnak át. Antioxidáns flavonoidok, hormonok és egyéb természetes antibakteriális anyagok is vannak benne. 100 gramm virágpor fél kilogramm marhahúsnak megfelelő aminosavat tartalmaz, ami 7 tojásnak felel meg e tekintetben. Ásványi és nyomelemek: magnézium, vas, réz, szilícium, kén, nátrium, kalcium, mangán, cink, króm, nikkel, szelén, kobalt, lítium, foszfor és kálium. A benne lévő vitaminok: B1-, B2-, B6-, B12-, C-, D-, E-, G-, H- és K-vitamin, folsav, pantoténsav és nikotinsav (függ attól, hogy milyen virágokból nyerték ki).

A nyers virágpor 7-15 milligramm mennyiségben tartalmaz C-vitamint. 20 gramm nyers virágpor tápanyagtartalma nagyjából 1 kg vegyes zöldség és gyümölcs tápanyagának felel meg. Naponta 35 gramm virágpor fedezi a szervezet fehérjeszükségletét (nyilván súlyfüggő) és napi 25 gramm az összes létfontosságú aminosavat tartalmazza. 80 kg felett 20-25 g-ot javasolnak naponta.

A méz pedig enzimeket tartalmaz főként a mikro és makro tápanyagok tekintetében. Omega-3 és omgega-6 is van benne. ALA (alfa-linolénsav) van benne = ebből EPA és DHA-t képes a szervezet előállítani, erről a fenti linkekre klikkelve találsz bővebb infót. Katechineket, antibakteriális anyagot is tartalmaz és béta-szitoszterol tartalma gyulladáscsökkentő.

A jó hír, hogy a gyulladáscsökkentő hatását kutató legtöbb tanulmány in vitro és in vivo módon is megvizsgálta a kérdést [Weis WA et al. (2022) An overview about apitherapy and its clinical applications. Phytomedicine Plus. DOI: 10.1016/j.phyplu.2022.100239.].

Sok antioxidánst tartalmaz, mely nemcsak tápláló, de szív- és májvédő, gyulladáscsökkentő, antibakteriális, daganatellenes, immunstimuláló és vérszegénység elleni hatást is mutat (Rzepecka-Stojko et al., 2015).

 

És milyen mennyiségben van jelen ez a sok hasznos mikro tápanyag?

A teljes igazsághoz (amit sok vitamingyártó kihagy a képletből) pl. molekulaszerkezet, felszívódás, együtthatás stb. fontos megemlíteni, hogy nagyjából 0,5% vitamint tartalmaz a virágpor! Nagy része fehérje és cukor. De én bízom a méhekben, nem szeretném, hogy kipusztuljanak és nem véletlenül készítik el így ezt a tápláló kincset.

40% szénhidrát, 35 % fehérje, 10 % víz, 5 % zsírok, a maradék egyéb anyagokat tartalmaz a virágpor.

Egy másik kutatás szerint nincs konkrét kémiai összetétel, az átlagos összetétel 40-60% egyszerű cukrot (fruktóz és glükóz), 20-60% fehérjét, 3% ásványi anyagokat és vitaminokat, 1-32% zsírsavakat és 5% változatos komponenseket tartalmaz. Nyilván függ attól is, hogy milyen környezetben tevékenykednek a méhek. A török méhek által összegyűjtött virágporban például K-vitamint is találtak (K2, MK-4).

1 g virágpor nagyjából 7-15 milligramm C-vitamint tartalmaz. K-vitamin pedig az erjesztett virágporban, a méhkenyérben van.

Nézzünk egyéb kutatási eredményeket: a virágpor szénhidrátot (13-55%), fehérjét (10-40%), lipideket (1-13%), nyersrostot (0,3-20%) és hamut (2-6%) tartalmaz (Campos et al., 2008). Ezen kívül minden esszenciális amino- és zsírsavból, szabad aminosavból, főleg B-komplex vitaminokból, esszenciális ásványi anyagokból, karotinoidokból és flavonoidokból áll (Mărgăoan et al., 2014; de Melo et al., 2016; Ghosh & Jung, 2017; Thakur és Nanda, 2018a).

A méhek virágpora táplálkozási és fizikai-kémiai összetétele szerint a létfontosságú aminosavak, ω-3 zsírsavak, B-komplex vitaminok, ásványi anyagok és polifenolok kiváló forrása. Fontos megjegyezni, hogy az eltérő botanikai és földrajzi eredetből adódó óriási összetételbeli eltérések azonban továbbra is kihívást jelentenek a méhek pollenpiacának népszerűsítésében.

A virágpor vitaminbomba, mely 0,02–0,7%-ka vitamin, nagy része vízben oldódó.

A-vitamin (β-karotin és retinol) is kimutattak (2021, Bayram és munkatársai)

D-vitamin (Campos, Komosinska-Vassev és Khalifa)

E-vitamin (α-tokoferol, β-tokoferol, γ-tokoferol és δ-tokoferol)

A virágpor egyszerű bélbaktérium-faunával rendelkezik, azaz probiotikum. Ez 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás, a gyulladások, a daganatok, az allergia, az anyagcsere-rendellenességek és a fertőző betegségek ellen is hatásos megoldás lehet (2018 George Kerry R., Patra J.K., Gouda S., Park Y., Shin H.-S., Das G. Benefaction of Probiotics for Human Health)

A kálium magas koncentrációban található a méhek virágporában (400-2000 mg/100 g méhpollen). Foszfor is (0,80–6 mg/100 g méhpollen) van jelen.  A magnézium (Mg; 20-300 mg/100 g méhpollen), a kalcium (Ca) a pollenben is jelen van (20-300 mg/100 g pollen) és a kalcium (1100 mg/nap) a szükséges 7%-ot fedezi.

 

A vas (Fe), a cink (Zn), a réz (Cu) és a mangán (Mn) szintén nagy mennyiségben megtalálható a méhek pollenjében. A vérképzés, növekedés, szaporodás miatt ezek meghatározó komponensek.

 

A csontok és az agy, ill. pajzsmirigyhormonok anyagcseréjében, DNS-szintézisben, oxidatív károsodás és fertőzések ellen a kobalt (Co), a szelén (Se), a molibdén (Mo) és a bór (B) van segítségünkre.

A nátrium (Na) a méhek pollenjében is jelen lévő fontos makroelem. Ezen kívül, tartalma magas K/Na arány mellett 2 g/kg alatt marad és ez az arány jó elektrolit-egyensúly mellett hasznossá és biztonságossá teszi a méhpollent a napi étrendben.

 

 

Hogyan kell tárolni, fogyasztani és meddig őrzi meg a minőségét?

Mivel egyfajta héj van a száraz virágporon, ezért jól meg kell rágni, különben emésztetlen marad.

Tavasztól augusztusig gyűjtik a virágport többnyire. Mikor lezárják, akkor dátumozzák és ráírják a felhasználás dátumát, ezt vegyük figyelembe. Én ettem olyan virágport, ami ugyan lejárt, de az állaga ugyanolyan volt és szerintem semmi baja sem volt. De ezt nem azért írom le, hogy bárki romlott terméket fogyasszon el. Az a tapasztalatom, hogy 2 évig simán eláll a virágpor.

 

Tudtommal a nyers vegyes virágpor fagyasztón kívül, felbontatlan csomagolásban 5 napig őrzi meg minőségét. Miután felbontottuk 10 napig tárolható hűtőben, anélkül, hogy értékes összetevőinek a hatása csökkenne.

 

A virágpor tulajdonképpen egy aszalvány. A száraz virágport 3 hét után érdemes 2-3 napra fagyasztóba tenni. Ugyanis a méhész is fagyasztja, de ha az nem lett volna elég hatásos, akkor ezzel a trükkel biztosra mehetünk. Ezután levegőmentes, jól zárható üvegbe tegyük és nem kell hűtőbe tenni. A moly miatt szokták egyből hűtőbe tenni és ott tárolni. Ez is egy megoldás. Néha panaszkodnak az állaga miatt, de ez akkor fordul elő, ha a melegben (pl. radiátor mellett) vagy napon van, akár az üzletben tárolva. Érdemes reggel és délután beszedni. Mindegy, hogy evés előtt vagy után vesszük be és nem kell arra sem figyelnünk, hogy mindig ugyanakkor szedjük be.

 

Általában repce, de napraforgó és kevés kukorica is kerül bele, így általában vegyes virágporról beszélünk. Igaz ma már többféle virágpor közül választhatunk. Ha fulladásos probléma áll elő, akkor annyit kell az orvosnak megtudnia, hogy van-e benne tartósítószer (nem jellemző). Általában a pihentetés után szokták szárítani.

 

A szintetikus multivitamin vagy a természetes virágpor napi 20-25 g elfogyasztása a hatásosabb a konkrét értékek tükrében?

 

A szintetikus multivitaminok és a természetes virágporok között sokkal több különbség van, mint hasonlóság. A következőkben megvizsgáljuk, hogy a napi 20-25 g elfogyasztása hatásosabb-e a konkrét értékek tükrében.

A szintetikus multivitaminokat gyártó cégek a természetes élelmiszerekben megtalálható vitaminok és ásványi anyagok pontos mennyiségét próbálják utánozni. Ezeket a táplálékkiegészítőket gyakran ajánlják az embereknek, hogy pótolják a hiányzó vitamintartalmukat. De mi ennek a hibája egyes vélemények szerint?

 

  1. Kicsit túl sok vagy túl kevés anyag: A szintetikus multivitaminokban a vitaminok és ásványi anyagok mennyisége egyezik a természetes forrásokkal, de ebben a nagy mennyiségben az emberi test nem tudja felhasználni. Azonban a kívánt mennyiség bevitelével ez a probléma kiküszöbölhető.

 

  1. Hiányzik a komplex hatás: A szintetikus multivitaminok csak a vitaminok és ásványi anyagok egyedi hatóanyagait próbálják utánozni, de nem tartalmazzák azokat komplex hatásokat, amelyek a természetes élelmiszerekben találhatók.A szintetikus vitaminok esetén a komplex hatás azzal kapcsolatos, hogy a szervezet nem tudja felhasználni a vitamin nagy részét. Ez gyakran azért következik be, mert a szintetikus vitaminokat nem úgy állítják elő, hogy a szervezet könnyen feldolgozhassa őket. A szintetikus vitaminokat gyártó cégek általában a vitamin molekulájának strukturális egyszerűségét hangsúlyozzák, hogy meggyőződhessenek arról, hogy a vitaminok pontosan ugyanúgy működnek, mint az élelmiszerben találhatók.

Ez azonban nem mindig igaz. A szervezet sokkal többet is veszít el a szintetikus vitaminokból, mint amennyit hasznosít. A szintetikus vitaminok túladagolása is problémát jelenthet, mert a szervezet nem tudja elhelyezni őket. Ebben az esetben a vitaminok tárolódnak a szervezetben és káros hatással lehetnek az egészségre. Lásd, például nem megfelelő formátumú A-vitamin felhalmozása (főleg, ha nincs egyensúlyban a D-vitamin bevitellel), vagy vas, ami főként vércsapolással rendezhető, lásd véradás.

 

  1. Kockázatok: A túlzott mennyiségben fogyasztott szintetikus multivitaminok esetén kockázatok is felmerülhetnek, például vérképzési problémák, máj- és veseelégtelenség. Nyilván a természetes élelmiszerekkel nem feltétlen eshetünk ebbe a hibába, de azért van kivétel, az egyoldalú táplálkozás elég nagy károkat okozhat a szervezetünkben hosszú távon. Ráadásul úgy tudom, a sarkkörön túrázó szakemberek étel híján egy medve máját ették meg és A-vitamin mérgezést kaptak. Felmerült az is, hogy nem-e a túl nagy adag belső szervnek köszönhetően…A B-komplex szintetikus bevitelekor fellépő sárga váladék (féltszer) általában a Niacin (B3) és a Biotin (B7) vitaminok túladagolásának eredménye.

A Niacin túladagolása a napfény érzéshez vezethet, amely sárga váladékot okozhat. A biotin túladagolása pedig különböző tüneteket okoz, például súlyos fáradtságot, folyamatos kiégést és köröm problémákat.

A sárga váladék kialakulása a szervezetben lévő Niacin és Biotin együttes túladagolásának eredménye. A túladagolás okozta sárga váladék viszont nem csak káros, hanem bizonyos esetekben akár életveszélyes is lehet.

Mindenesetre a szintetikus vitaminok befogadásakor fontos figyelemmel lenni arra, hogy a dózis megfelelő legyen és figyelemmel kell lenni a gyógyszerekkel való kompatibilitásra is.

Nem tévesztendő össze a sárga vizelettel, mely a nagy dózisú niacin (B3) kiegészítők szedésének gyakori mellékhatásként jelentkezik, mivel a vese több vizeletet üríthet ki, ami a megnövekedett húgysavkoncentráció miatt sárgássá válhat. Tapasztalataim szerint ezt nemcsak a B3-vitamin okozza, hanem a többi B-vitamin összetevője is.

Mi a helyzet a virágporral? A természetes virágpor olyan élelmiszer, amely alapjában fogva tartalmazza a vitaminokat, ásványi anyagokat és más tápanyagokat, amelyek jótékony hatásúak az emberi testre. A virágpor esetében milyen hibákról beszélhetünk?

 

  1. Változó minőség: A természetes virágpor minősége attól függ, hogy milyen változatot választunk, és hogy milyen módon hőkezelték. Ez természetesen a multivitaminokra is vonatkozik, ám az esetben számtalan előírásnak meg kell felelni és kontrollálható a gyártás teljes folyamata.
  2. Alacsony koncentráció: A természetes virágporban található vitaminok és ásványi anyagok koncentrációja alacsonyabb lehet, mint a szintetikus multivitaminokban.
  3. Kockázatok: A túlzott fogyasztásra jellemző kockázatok is felmerülhetnek, például allergia vagy intolerancia.

 

Ez alapján mi a tanulság? A szintetikus multivitaminok és a természetes virágpor közötti választáskor érdemes figyelembe venni az alábbi pontokat:

– A természetes virágpor része az élelmiszernek és könnyen beépíthető az étrendbe.

– A szintetikus multivitaminok viszont „gyógyszer” formájában jelennek meg és kötelező orvosi javaslat nélkül is fogyaszthatók sok esetben.

– Ha Ön úgy dönt, hogy szintetikus multivitamint vagy természetes virágport fogyaszt, akkor szigorúan kövesse az ajánlott adagot és konzultáljon orvosával vagy egy táplálkozási szakemberrel az étrendje kapcsán.

 

 

 

 

 

A szintetikus multivitamin vagy a természetes virágpor napi 20-25 g elfogyasztása hatásosabb a konkrét értékek tükrében?

 

A virágporban található vitaminok hatásossága nagyon komplex folyamat, amelyet több tényező is befolyásol. A hatásosság alapja, hogy a vitaminok és ásványi anyagok egymással komplexen dolgoznak együtt melyek a természetes élelmiszerekben megtalálhatók.

A természetes virágporban található vitaminok átlagos koncentrációja 0,5% körül van. Ez azt jelenti, hogy ha 20-25 g természetes virágport fogyasztunk el, akkor az átlagos vitamin-koncentráció 100-125 mg lesz.

 

A szintetikus multivitaminokat gyártó cégek általában pontosan meghatározzák a vitaminok és ásványi anyagok mennyiségét, hogy garantálni tudják a hatásosságot. Az átlagos szintetikus multivitaminokban 20-25 g-os adagban az átlagos vitamin-koncentráció 200-250 mg lesz.

 

A szintetikus multivitaminok és a természetes virágpor közötti hatásosság-változás a következő:

– A szintetikus multivitaminokban található vitaminok hatásossága átlagosan 200-250 mg-os koncentrációval jön létre.

– A természetes virágporban található vitaminok hatásossága átlagosan 100-125 mg-os koncentrációval jön létre.

– A szintetikus multivitaminok hatásossága 60-80%, magasabb az ugyanakkora mennyiségű természetes virágporéhoz képest.

 

A szintetikus multivitaminok hatásossága jelentősen magasabb az ugyanakkora mennyiségű természetes virágporéhoz képest. A szintetikus multivitaminokat arra tervezték, hogy pontosan meghatározott mennyiségben tartalmazzák a vitaminokat és ásványi anyagokat, hogy garantálni tudják a hatásosságot. A természetes virágporban található vitaminok hatásossága viszont komplex folyamatnak része, amelyet sok tényező befolyásol.

 

Ha komplex folyamat a természetes virágpor konkrét vitamin felszívódására vonatkozó folyamata (nehezen kimutatható) és a szintetikus vitamin nagy részét nem tudja a szervezet felhasználni, akkor hogyan beszélhetünk konkrét értékekről?

 

Jogosan megkérdőjelezhető a természetes forrásokból származó vitaminok biológiai hozzáférhetőségére vonatkozó konkrét állítások érvényessége a szintetikus forrásokkal szemben. A vitaminok biológiai hozzáférhetősége összetett folyamat, amely számos tényezőtől függ, beleértve az egyén táplálkozási állapotát, a bélrendszer egészségét és a genetikai hajlamokat.

 

Ahogy említettem, a természetes forrásokból származó vitaminok biológiai hozzáférhetőségét nehéz számszerűsíteni és nem ritka, hogy a vizsgálatok egymásnak ellentmondó eredményekről számolnak be. Például egy, a Journal of Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy a narancsléből származó C-vitamin biohasznosulása lényegesen magasabb, mint a szintetikus kiegészítőké. Egy másik, a Journal of Food Science folyóiratban publikált tanulmány azonban megállapította, hogy a halolajból származó D-vitamin biológiai hozzáférhetősége hasonló a szintetikus kiegészítőkéhez.

 

Ezen túlmenően a szervezet vitaminfelszívódásának és felhasználásának képességét számos tényező befolyásolja, beleértve az életkort, a nemet, az étrendet és az egészségi állapotot. Például az idősebb felnőtteknél csökkent a vitaminok felszívódása a csökkent bélpermeabilitás és a megváltozott bélmikrobiom miatt.

 

Tekintettel ezekre a bonyolultságokra, nehéz konkrét állításokat tenni a természetes forrásokból származó vitaminok biológiai hozzáférhetőségére vonatkozóan a szintetikus forrásokkal szemben. A legfontosabb, hogy a jó minőségű élelmiszerekre, megfelelő életmódra helyezzük a hangsúlyt és megfigyeljük, hogy ránk hogyan hatnak ezek a táplálékkiegészítők lehetőleg kiküszöbölve a placebo hatást.

 

 

 

 

Mennyibe kerül a vitamin és azt helyettesítő virágpor?

Azt hiszem a legnagyobb magyar virágpor „kereskedővel” sikerült beszélgetnem. Lassan 40 éve méhészkedik és sok új fejlesztést is kitalált.

Ő azt javasolta, hogy elég 2-3 hónapig szedni, az ökölszabály a napi 15 g és utána tarthatunk 1-2 hónap szünetet. Kiszámoltam, hogy így 4.000 Ft / kg áron számolva (ennyiért tudok hozzájutni) postaköltséggel (1 évre megrendelve) nagyjából 2 fő (kisebb és nagyobb testalkattal számolva, lásd napi 15 és 25 g-mal számolva) 39.000 Ft-ból megvan a teljes adag. Ezt a minőségi vitaminokkal (a fent leírt hatóanyagokkal számolva). Fejenként 1625 Ft a virágpor ára a szünettel együtt. A jó minőségű multivitamin, magnézium, C-vitamin, omega-3 összesen kb. havi 10.000 Ft / fő. Vannak akciók, ill. utántöltő csomagok, de jelentős különbség így sem lesz. Gál Bence „vitamin szakértő” szerint például lehet évente tartani 1-2 hét szünetet, de nem muszáj. A virágport sokan ősszel és tavasszal szedik be 1,5-1,5 hónapig, de van, aki folyamatosan szedi. Ezt is nézzük meg, mert így korrekt az összehasonlítás: (2 fő) 40 g x 30,5 x 12 = 14,640 g. 4 e Ft-os kg áron, 3 e Ft-os kiszállítással ez 58.560 Ft, ami havonta fejenként 2440 Ft-ot jelent.

 

 

Multivitaminok összehasonlítása

Konkrét cégnevet nem fogok írni, mert nincs kedvem bíróságra járni. A leírás a saját véleményemet tükrözi, nyugodtan cáfolható. A szkepticizmus amúgy is alap a mai internetes világban, ahol pro és kontra minden infó fellelhető, melyben a tudományos információk keverednek a véleményekkel. Emellett különféle akciók keretein belül lehet, hogy egynéhányhoz kicsit olcsóbban is hozzá lehet jutni.

Azt is figyelembe kell venni, hogy jogszabályok előírják a maximum mennyiséget, például a napi 0,5 g L-aszkorbinsavat, bár én találtam olyan terméket, ami ezt túlszárnyalta. Lehet, tévesek az értesüléseim.

A. példa

Nagyjából 6 e Ft / fő / hó áron lehet hozzájutni. Megtalálható benne minden fontos vitamin, ráadásul a B3-at kihagyták belőle, vélhetően azért, hogy a rendszeres szedése a különféle toxinok elszaporodásában ne játszhasson szerepet. Van benne pl. 4 e NE D-vitamin, ami nyáron elegendő. Hiányolom belőle a magnéziumot és a 0,5 g C-vitamintól sem ájulok el, amiből és sokszor 2-4 g-ot is beszedek. De ez nem azt jelenti, hogy te is ennyit szedj be belőle, először konzultálj orvosoddal. Emellett omega-3-at is érdemes a C-vitaminon, magnéziumon kívül megvenni mellé és akkor jók vagyunk. Ár-érték arány nem rossz, így ezt a csomagot fogom referenciaértéknek venni.

B. példa

14 e Ft / havi adag. Magnézium 270 mg, 2000 g helyett, de bórból és szilíciumból több van benne. K2 van benne, de K1 nincs, ami talán sokkal fontosabb lenne. E-vitaminból kb. 20%-kal kevesebb van a refrencia „A.” példához mérten. Emellett van benne B8-vitamin is (kolin). DHA 160 mg, ami kevés, így emellé is kell omega-3-at szedni. Van benne szőlőmag is.

C. példa

Nincs multivitaminja, így külön kell megvenni a vitaminokat. Nagyjából korrekten tartalmazza ugyanúgy a megfelelő hatóanyagokat, de helyenként akár dupla annyiba is kerülhet mindez. Egyetlen termék volt 300 Ft-tal olcsóbb, ami több vitamint is tartalmazott egyben, de ez sem fedi le a teljes skálát.

D. példa

Nagyjából az ára megfelel az „A.”-nak. Utánanézve később hozták létre, lehet másolási szándékkal? Ebben már van B3, de B1-ből csak az A. vitamin 40%-át tartalmazza és a B7-ből is csak a fele mennyiség található meg benne, azonban B9-ből 33,3 %-kal többet tartalmaz. Rézből több, szelénből kevesebb van benne, „A.” vitaminhoz hasonlítva és a króm is fele annyi, viszont van benne mangán. C-vitamin pedig ötöde az „A.”-nak (amit amúgy is 4-gyel legalább megszoroznék). Cserébe van benne kolin. Az E-vitaminból 11,6%-kal kevesebb van benne. K1-ből 10%-kal kevesebb van benne, de K2-ből 1000%-kal több!

E. példa

3,6 e Ft / hó / fő. C-vitamin 200 mg (2000-4000 g helyett). Flavonoid (ami a nedves virágporban is megtalálható), lactobacillusok, grapefruit kivonat is van benne. B5 6 mg (6%-a A-nak), B2 1,4g (5,6%-a „A.2-nak) stb. A-vitamin (53%-a „A.”-nak). A K-vitamin (7,5%-a „A.”-nak). D-vitaminnál át kell váltani nemzetközi egységgé. Ha minden igaz, ez 5%-a „A.”-nak.

 

F. példa

Havi 7,5 e Ft. A-vitamin 100 e NE (20.000%-a „A.”-nak), de ez úgy tűnik a teljes éves adagot tartalmazza, remélem. Ez alapján 1666%-a. Óvatosan az A-vitamin mérgezéssel!
B1 300%-kal több, mint „A.” példa. B2 100%-kal több benne. C-vitamin is 100%-kal több benne. Ez nem rossz. A D3 azonban csak 32,5%-a „A.”-nak. E-vitamin azonban több, mint négyszeres. „A.” azonban nem tartja ezt a mennyiséget preferáltnak. Emellett van benne kalcium és vas. A kalcium sclerotikussá teheti az érpályát, a D3, K2, magnézium kombóval C-vitamin (alap), elő tudja a szervezet állítani a kalciumot és a megfelelő helyre szállítja a csontokba, hogy ne az érpályán rakódjon le.  A túl sok vasat pedig hatásosan véradással lehet leadni. Vaspótlásra a laktoferrin lehet ideális megoldás. Persze nem biztos, hogy ez túl sok mennyiség lenne. Jó, hogy van benne halolaj, de ez kevésnek tűnik.  Van benne bioflavonoid az jó… Mivel sok az A-vitamin benne, amit nem egyensúlyoz ki a D-vitamin és nincs benne K-vitamin, így ez a gyenge pontja többek között. stb.

G. példa


Ezt egy gyógyító ajánlotta egy előadásában, így megnéztem. Szidta a szintetikus vitaminokat. 18,9 e Ft / hó

Fruktóz (cukor), folsav (folát helyett), B3 (nem a legjobb naponta szedni a toxinok miatt), Kálium-szorbát (tartósítószer), Natrium-benzoát (tartósítószer) tartalmaz. Gratulálok hozzá! C-vitamin 60 mg a min. 2000 helyett. Stb.

H. példa

10,7 e Ft / hó. Tartalmaz kalciumot, folsavat, vasat sajnos. Fent leírtam, hogy mi a probléma ezzel, nem ismétlem magam. Fele a D3 (2 e NE), A (két és fél szerese a D-nek, és itt nemcsak a mennyiség, hanem a D-hez mérten kell számolnunk), K-vitamin nincs benne, helyette kapunk 100 g algakivonat, C-vitamin (200%-a „A.”-nak), kolin, inozit is van benne, bár inkább magnéziumot raktak volna bele stb.

 

Egyéb érdekesség

Legyünk résen, mert a mézet is sokszor felcukrozzák, sokszor a bolti változatban, így ellenőrizzük a minőségét. Nagy tételben külföldről is behoznak virágport. Külön elosztó üzemek is vannak hazánkban.

 

A propolisz is nagyszerű megoldás, mely például 70%-os tinktúraként igazi természetes antibakteriális szer. Fogfájásra is kiváló megoldás öblögetéssel alkalmazva, amíg eljutunk a fogorvoshoz.

 

Méhszúrás, apiterápia, propolisz, méhpempő: a daganatos, hormonális, ízületi, idegi, autoimmun, sclerosis, asztma, allergiára

Emellett a virágpornak nagyon finom édeskés íze van és nemcsak önmagában vehetjük be, hanem kiegészítő élelmiszerként is felhasználhatjuk pl. joghurtba téve. Sokan arról számolnak be, hogy több energiával rendelkeznek miután vitaminokat vesznek magukhoz, illetve az allergia ellen is hatásos lehet a virágpor, sokak álláspontja szerint. Kérdés az is, hogy természetes vitaminként pontosan mennyi vitamin szívódik fel a szintetikushoz mérve? Érdekes, hogy a virágporban a felszívódáshoz szükséges zsiradék is megtalálható, így ez tényleg egy igazi szuper élelmiszer és vitaminbomba egyben.

A kínai gyógyászatban régóta használják a virágport és Hippokratész ezzel is gyógyított.

 

 

Összefoglalás

A méhész, aki saját virágporát árulja, vagy a vitamingyártó, esetleg, aki ezt kutatja és jutalékot kap vagy elfogult és menthetetlenül csak a saját igazát akarja bizonyítani, mind elfogult lehet. Mivel a vagy-vagy helyett az is-is filozófia nekem jobban tetszik követve kelet tanításait, ezért a szintetikus és természetes vitaminok mind jó megoldást jelenthetnek. Azonban nem mindegy, hogy milyen minőségben gondolkodunk és mekkora mennyiségben, ahogy az összehasonlításban is kifejtettem. Hiába van egy komponensből 10 mcg, hogy rá lehessen írni, hogy tartalmazza, ha az kb. a 0-val egyenlő. Ahogyan a cukrozott bolti méz sem biztos, hogy a legjobb választás. És akkor még nem beszéltünk az örökölt génekről, életmódról, mikrobiomról, megfelelő, minőségi táplálékról. Cikkemben nem akartam tudományosan egy tézist vagy antitézist bizonyítani, hanem igyekeztem a természetes vitaminokról is írni a virágpor kapcsán, mert a különféle vitaminokról már elkészítettem az összefoglalást előző cikkeimben. Bármit is választasz, kicsattanó egészséget kívánok hozzá!

 

 

Irodalom

Érdemes Gubicza prof írását olvasni, aki már nincs köztünk. Emellett Dr. Deák Gábor nagy tudású 93 éves, szellemileg (is) friss úriembernek köszönhető, hogy hazánkba is behozták a méhpempőt. Ő ékes példa lehet arra, hogy a méhek egészségmegőrző ereje nem mindennapi. Román nyelven található meg a legtöbb szerteágazó irodalom. Ha angolul kutakodnánk, akkor a bee pollen szóra keressünk rá.

Kaur et al. (2015). Bioavailability of vitamin C from orange juice and synthetic ascorbic acid in human subjects. Journal of Nutrition, 145(12), 2531-2538.

Gylling et al. (2014). Bioavailability of vitamin D from fish oil and synthetic vitamin D3 in healthy adults. Journal of Food Science, 79(5), S1429-S1436.

Wang et al. (2018). Aging and gut health: The impact of age on gut microbiota and nutrient absorption. Nutrients, 10(12), 1881.

 

National Library of Medicine


Healthline


Bee pollen, Wikipédia

ScienceDirect

 

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

keresés

További cikkek
Túllégzés