Ép test + lélek: az aszfalton történő futás tönkreteszi a lábat. Kerékpározás és futás előtti bemelegítés, nyújtás

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), egészséges test, természetgyógyászat

A futásról már sokat írtam: a kocogás ártalmasabb, mint a futás, lásd bővebben itt. Vagy a helyes légzésről, ebben a cikkemben. Vegyünk egy nagy levegőt futás előtt, tíz búvárból kilenc ezt ajánlja.:) Most a futás és a kerékpározás előtti bemelegítés, nyújtás kapcsán szeretnék mutatni néhány gyakorlatot és eloszlatni néhány tévhitet.

Betonon lehetőleg ne fussunk speciális futócipőben sem… és a helyes futótechnikáról

Voltam egy szakboltban, ahol futócipőt vettem és az eladó lekezelően mondta, hogy lehet aszfalton futni, de ehhez megfelelő cipő kell, mert a testsúlyunk 4-5-szörösével érkezünk le a földre futás közben. Szerintem, ha én a 4-500 kg-mal érkeznék le a földre, akkor eltörne a lábam. Először is maximum 2-3-szorosa lehet ez valójában a testsúlyunknak és, ha megtanulunk helyesen futni, akkor ez még jobban lecsökken. Erről írtam már korábban: a lényeg, hogy ne ugrálva kocogjunk, hanem minél puhábban érkezzünk a földre hangtalanul, először a sarkunkon, majd végig gurulva a lábunk külső részén. A másik megközelítés szerint pedig érdemes a lábpárnára érkezni (nem a sarokra) és mezítláb futni vagy nagyon vékony cipőben, egyenes gerinccel mintha egy bárszéken ülnénk, annyira kell lejjebb mennünk a súlyponttal.  Emellett kb. másodpercenként 3-at kell lépnünk a két lábunkkal. Így nem megy tönkre a lábunk és nem vesztünk annyi energiát. Ez a jó ritmus.

Ezt az utóbbi futótechnikát lehet azzal finomítani, hogy ugyanúgy a lábpárnára érkezünk, de nem piciket lépünk, ez amolyan japán szokás, amikor még más ruhában jártak ez volt előnyös… Hanem szökellve előre felé próbálunk nagyokat lépni, de ugyanúgy hangtalanul, kímélve a lábunkat, ahogy leírtam. Így érdemes többet nyújtani a vádlit, ami ezáltal hamarabb elfárad. Télen figyeljünk arra, hogy megfelelő vékony talpú cipőben fussunk és ne fázzunk fel…

És hiába van bármilyen szuper cipőnk az aszfalt az aszfalt, ami nem jó a lábunknak hosszú távon. Ha a fejemet a falba verem minden nap 20-30 percig, hiába veszek fel fejvédőt, ami valóban csökkenti a hatást, de higgye el a kedves olvasó, hogy előbb utóbb nem fogok cikkeket írni, ha ezt tovább folytatom.:)

A futás és kerékpározás előtti bemelegítés, nyújtás komplex gyakorlatai

Fontos, hogy ne csak az egyik oldalt lazítsuk ki, így ez elég komplex bemelegítési gyakorlat futás vagy bicajozás előtt:

1. Vádli kilazítása: egyik lábunkkal előre lépünk és a kezeinkkel mintha el akarnánk tolni a falat az előttünk lévő tárgyat toljuk kinyújtva a vádlinkat. Aztán jöhet a másik láb is.

2. Hátsó comb lazítása: Előrehajlással tudjuk lazítani a combunknak ezt a részét.

3. Első comb lazítása: Felemeljük jobb lábunkat és a jobb kezünkkel álló helyzetben megfogjuk a lábfejünket és nyomjuk lefelé. Itt szoktunk hibázni, erről már írtam korábban itt: Sokan mikor felemelik egyik lábukat, akkor csak a combjukat nyújtják meg, miközben az egyik kezükkel a lábfejüket fogják meg.

Sokszor előre is dőlnek, de attól még nem fog semmi történni. Nem muszáj előre dőlni, de fontos, hogy a lábfejet is próbáljuk lefelé nyomni, miközben ellen tartunk a kezünkkel neki, így az az izomzat is ellazulhat. Ezután természetesen a másik lábunknál is megismételjük mindezt.

4. Angol spárga: Ilyenkor oldalra mennek ki a lábak és nem előrefele.
Érdemes a sportolás után is nyújtani az izmokat. Itt is az egyensúlyra kell törekedni. Tehát nyújtanunk is kell, de az izmok fejlesztése is fontos. Ha pl. valaki nagyon kövér persze, hogy lazának tűnik, mert nincs izma, ami megtartaná pl. ha üt egyet. Ez nem vicc.

5. Csípő kilazítása: Egyenesen állunk, majd felemeljük bal lábunkat úgy, hogy a lábfejünk kb. a jobb lábunk térde mellett balra legyen. Megfogjuk jobb kezünkkel a bal lábunk térdénél és jobbra húzzuk finoman, hogy kilazulhasson a csípő (lásd jóga ászana állva megcsinálva).

További bemelegítő gyakorlatok futás és biciklizés előtt

Emellett lehet csípőkörzést, pl. 8-as alakban, ellentétes karkörzést, előre hajlást, és térdkörzést is végezni a felső testre.

Ha futás közben a felső testet is edzeni szeretnénk

A futás, bicajozás nagyon jól edzi a szívünket, állóképességünket. És, ha a mellkasunkat is bemelegítettük, akkor a fekvőtámasz, illetve ezen kívül a felülés jól kiegészíti a futást. Így csináljuk (lásd cikkemben) a felülést, hogy ne legyen belőle sérv. Továbbá futás közben pedig, ha előre ütögetünk a megfelelő módon, akkor a felső testet, állóképességet is tudjuk edzeni.

Ezt tanítják pl. a Kempo harcművészetben (lásd lengyel gyakorlatozás: egyenes ütés előre + horog + felütés bemelegítésre). Ekkor érdemes a vállat és kezet is kilazítani pl. vállkörzéssel. További gyakorlat még, hogy egyik kezünket kinyújtjuk előrefele vízszintesen. A másik kézzel megfogjuk a könyökünket kívülről és nyomást fejtünk ki rá úgy, hogy a kinyújtott kezünket befelé a mellkasunk felé húzzuk, így kilazulhat a tricepszünk és vállunk. Később, ha kilazult, akkor a kinyújtott kezet nem a könyöknél, hanem beljebb a váll irányába is nyomhatjuk és a másik kezünk csuklójával fejthetünk ki rá hatást, hogy tovább tudjuk nyújtani. Tricepszre jó lazító gyakorlat még ha hátunk mögött kinyújtott kézzel felfelé húzzuk kezünket. Így a tricepsz súlyzózásnál keletkező könyök fájdalom is el szokott múlni.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
tudatos meghalásantibiotikum helyett