Térdfájásra, gyulladásra, fájdalomra természetes megoldások és a vérnyomásmérés értékei

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), egészséges test, természetgyógyászat

A nyugati orvostudományon (allopátia) kívül létezik még néhány, több ezer éves, független, természetes, mellékhatások nélküli gyógyászati rendszer. Ezek megközelítésén keresztül fogok írni a fenti jelenségekről. A végén pedig a vérnyomás normál értékeiről, jelentéséről lesz szó.

A térd kopogás tünetéről, megoldásairól már írtam korábban, mely probléma húsz évvel később jelentkezik, mint mikor megalapoztuk annak kialakulását pl. a cső nadrágokkal, melyben nem volt levegő, ami szigetelt volna és melegen tartotta volna a térdet, de a sok sport, esetleg motorozás is hozzájárulhatott mindehhez.

Most kimondottan a térd fájás természetes megoldásairól szeretnék írni, attól függetlenül, hogy minden esetben javaslom, hogy keressük fel az orvosi szakrendelést. Főleg, ha a térd fáj, vagy megduzzad, illetve olyan érzésünk van, mint „valami beakadna”.

A kínai medicina megoldásai

Az akupunktúra (tűszúrásos gyógymód) kiválóan alkalmazható mozgásszervi problémákra is, mely többek között a különféle meridiánokban lévő energia állapotát rendezi. Ezt a tudományt már az MTA is elismeri, miután a meridián (energia csatornák) létezése be lett bizonyítva. Esetfüggő a probléma feltérképezése, a diagnózis megalkotása, mely nemcsak egy tünetet kezel, hanem az egész testet holisztikusan vizsgálja és teljes egészségre törekszik. Maga a gyomor meridián megy át a térden. De mellette a lábon halad el a lép meridián, hátul a húgyhólyag meridián, és mediálisan (belül) a vese meridián, máj meridián, illetve laterálisan (szélén, kívül a lábon) megy végig az epehólyag meridián.

Lehetőség van egy kellemes masszázson is részt venni és kézzel stimulálni ugyanazokat az akupunktúrás pontokat (lásd akupresszúra). Nagyon szeretem ezt a tudományt, mely alkalmával néhány hatékony pont stimulálása pl. fej, fül, fogfájásra, magas vagy alacsony vérnyomásra, megfázásra stb. könnyen elsajátítható pár perc alatt és szépen kiegészítheti az allopátiát.

A térd körüli izmok erősítése guggolással, futással (ha éppen nem fáj a lábunk), biciklizéssel megerősíthető, de a kínai tai chi is sokat segíthet. A kínai tornák pl. meridián torna, vagy chi gong (csikung) is nagy szolgálatot tehet számunkra, de vigyázzunk, hogy hiteles oktatót találjunk, mert ha az energia bent marad és elakad az idegrendszeri problémákat okozhat. A jóga pedig szintén a különféle nyújtásokban is szerepet játszik többek között, így átveheti más izomzat a térd munkájának bizonyos szerepeit.

 

Ayurvédikus megoldás

Az ayurvédában a térd ízületi problémáira a janu vasti-t szokták alkalmazni. A terapeuta tésztából készült kör alakú tartófalat épít fel a térd körül. Ezt elkezdi egyre melegebb gyógynövény olajjal feltölteni, valósággal ellepi a térdet a gyógynövény olaj. A meleg növeli a vérkeringést. Nincs masszírozás hanem szép fokozatosan vissza veszi a gyógynövény olajat a térd területről.

 

Hideg és meleg krémek használata gyulladásra, fájdalomra

„Csak úgy” tünet nélkül ne használjunk túl sok krémet pl. a térdünk kezelésére, mert mindegy milyen krémet használunk, a gyógynövények is telítődhetnek a szervezetünkben és utána kiütéssel válaszol a bőrfelület. Amúgy is először kis mennyiségben szokták ezt tesztelni, megvárni pár óráig, hogy hogyan reagál a szervezet az adott krémre. Helyzetfüggő, de általánosságban elmondható, hogy ha pl. fáj a térdünk, akkor használhatunk akár napi 2-3-szor kúra szerűen melegítő hatású lóbalzsamot. Be is szokták takarni az adott területet, testrészt, hogy még hatásosabb legyen a kúra, de néha az is előfordul, hogy órákkal később kezd el intenzíven dolgozni a krém, illetve a gyógynövény (meleg, égető érzés jelentkezik).

Gyulladásra hideg hatású krémet használjunk (ez is lehet lóbalzsamból), de fájdalomra, pl. izomfájásra meleg krémben gondolkozzunk. Végül is az ízületet is bemelegítjük sportolás előtt. De, ha be van gyulladva pl. beütöttük a lábunkat és fáj, akkor ne melegítsük, ne használjunk meleg krémeket.

 

Mágneses térdvédő

A mágnes, lásd pl. különféle karperecek többek között az ionokat rendezik szervezetünkben. Nem tudok negatív melléhatásról. Ugyan orvosilag a hatása még nem bizonyított, és amolyan elfelejtett tudományként tekinthetünk rá (egyiptomiak is használták), de más területeken az orvostudományban is használatos, lásd magnetoterápia.

Térdfájdalom kapcsán sokan beszámolnak arról, hogy futáskor pl. mágneses térvédőt vesznek fel és az nagyon hatásos számukra. Ad egyfajta merevítést is a térdnek, de nem szabad túlzásba vinni a használatát, nehogy „ellustuljon” a lábunk.

 

Érdekességként a sérülés utáni szövődményekről

Egy tüdőgyulladás után (általában vírusos, bakteriális), melyet lábon hordtunk ki lehet szövődmény, hogy futásnál nehezen vesszük a levegőt később. Vagy megnyúlt a szalagunk és emiatt könnyebben kimegy pl. a lábunk. Ez természetes. Ezért fontos, hogy figyeljünk oda megfelelően a testünkre és ne várjuk meg azt, amikor már irreverzibilis (visszafordíthatatlan) folyamatok indulnak be és gyenge pontok alakulnak ki.

 

Vércukorszint, koleszterinszint, vérnyomás mérő készülékek

Körülbelüli értéket mutatnak általában ezek az egyszerűbb készülékek. Azért lehet érdemes esetleg megvásárolni ilyet, mert, ha problémák vannak és pl. a vérnyomásmérő is kimutatja ezt, akkor el tudunk menni az orvoshoz. Főleg, ha hajlamosak vagyunk ilyen szindrómákra.

Általában vérszegénységet (hemoglobin), vércukorszintet, koleszterint és húgysavat lehet mérni ezekkel az egyszerűbb készülékekkel. Azért azt érdemes tudni, hogy nem mindegy, hogy higanyos (pontosabb), vagy automata készüléket használunk pl. vérnyomásmérésre. Nem mindegy továbbá az sem, hogy a mandzsettát hogyan helyezzük fel a vérnyomásmérésnél. A cukor mérésénél sem az a lényeg, hogy mekkora az érték, hanem az eltérés számít igazán. Pl. éhgyomorra 5,5 mmol / l alatt kellene lennie az értéknek, de ezt többi, más napokon is meg kellene mérni. Ha jóval magasabb pedig csak pl. kis gyümölcsöt ettünk akkor gond van. Ha ugyan magas, de jól bekajáltunk előtte, akkor ez normális. De függ attól, hogy előző nap pontosan mit ettünk, illetve ittunk. Érdemes rendszeresen mérni az értékeket, illetve vizelet és vérvételre járni. A koleszterin kapcsán pedig különbséget kell tenni a hasznos és rossz koleszterint illetően (lásd, laborértékek).

 

A normál vérnyomás értékei

Az orvosok szerint az a jó érték, ha 140/90 Hgmm alatt van, de 120/80 Hgmm alatt az optimális ez a számérték.

10-30 év között: 120/80 Hgmm
30-40 év között: 125/85 Hgmm
40-60 év között: 135/90 Hgmm
60 év felett: 140/90 Hgmm

Magas pulzusról (tachycardia) 100-as pulzus felett / perc beszélünk. A normális érték hozzávetőlegesen felnőtt korban 80 / perc alatt van (sok minden befolyásolja: testalkat, stressz, túlsúly, edzettség stb.).

 

A vérnyomásmérés adatainak értelmezése

A felső, első szám megmutatja a kar fő artériájában lévő nyomását (a szív összehúzódásakor alakul ki, lásd szisztolés vérnyomás). A második, alsó szám a szívverések közti szünetben mérhető nyomást mutatja (lásd diasztolés vérnyomás). A maga vérnyomásnak egyébként nagyon komoly szövődményei lehetnek (stroke, szívelégtelenség, látásvesztés, vesekárosodás stb.).

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
kamaszkori pszichológiafül-orr-gégészeti prblémák