Kínai gyógyászat: szonopunktúra, manupunktúra, akupresszúra, (lézer) akupunktúra, Head-zóna, trigger

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), kínai orvoslás

Forrás: dr. Simoncsics Péter, A kínai akupunktúra régen és ma
 
A kínai gyógyászatról, orvoslásról már sok cikket írtam. Most néhány kevésbé ismert fogalmakról szeretnék bővebben írni. Érdekes, hogy néhány akupresszúrás pontot akár pár perc alatt megtanulhatunk és stimulálásával azonnal diagnosztizálni tudjuk egyes szerveink állapotát.

 

Akupresszúra, vagy manupunktúra és akupunktúra

Amikor az akupunktúrás / akupresszúrás pontokat a testen pl. kézzel, ujjal stimuláljuk, akkor akupresszúráról (pontnyomás), azaz manupunktúráról beszélünk. Ha tűt használunk, akkor beszélünk akupunktúráról, de ugyanazokat a pontokat stimuláljuk akkor is.

Már a rendszerváltás idejében is legalább 20 féle ősi és modern akupunktúrát tanítottak az egyetemen (lásd forrás). És ahogy mondani szokták „a fül az a hely, ahol valamennyi csatorna találkozik” (a fülakupunktúráról bővebben).
 
dr. Simoncsics megemlíti, hogy elektromos ellenállás mérésével (pontosabban a szervek reagálása elektromos áramra) is megállapítható a szerveink állapota (a Voll diagnózisról és terápiáról bővebben), mely elektroakupunktúrás kezelést is tud adni számunkra. Fontos, hogy a bőr ép legyen, ne legyen túl zsírós, vagy túl hideg-meleg stb. Azért nagyon sok kívánalom van még ezen kívül, mely befolyásolja a mérést, milyen anyagból van a szék, a ruhánk, vettünk-e be gyógyszert stb.

„Tű árnyéknak” hívják azt az eljárást, mikor akupuktúrában a tűk segítségével érzéstelenítenek műtét során. Nagyon hasznos lehet pl. allergiás megbetegedéskor, vagy, ha a magzatot sértené az érzéstelenítés hatása. Legkönnyebben a nyak, torok, mandula, fogak érzésteleníthetőek.

 

Lézerterápia, lézerpunktúra

dr. Simoncsics 904nm, 632nm és 8 nm-es teljesítményű készülékeket említ a hatékonyság jegyében, de ez a könyv 1988-ban íródott azóta sokat fejlődött ez a tudomány is és függ az indikációtól is, hogy milyen lézert érdemes használnunk (lézerterápiáról bővebben), lásd pl. bőr vagy ízületi problémára. Egyébként 85 %-os javulásról számol be a könyv szerzője.

 

Ultrahangos akupunktúra (szonopunktúra)

Főleg nőgyógyászati megbetegedésre, övsömör, szalag- és izom megbetegedésre, zúzódásra használják ezt az eljárást.

 

Keleti és nyugati medicina találkozása, akupunktúrás és trigger pontok

A keleti és nyugati orvoslás találkozási pontjairól már írtam korábban. Ezt sok mindennel ki lehet egészíteni, pl. a „trigger pontokkal”. Ugyanis a kínai medicinában sok helyen azonos az aku pont a „trigger-pontokkal”, lásd reumatológia.

A „trigger” egyébként a „puska ravaszát” jelenti. Ezek fájdalmas, érzékeny területek, melyek izgalomban meglepő távolságban állandó fájdalmat vagy keringési zavart tartanak fenn pl. helyi izomgörcs tartós fejfájást is kiválthat. A lényege, hogy ezeket a pontokat stimulálva a csonthártya receptorok útján kóros impulzust adnak le a gerincvelői szelvényhez…

– Shen Men (idegnyugtató pont, a testen és a fülön is megtalálható)

– Gy-36 (az isteni nyugalom pontja), de gyomor-, és öregedéssel kapcsolatos problémákra is kiváló (4 legfontosabb pont egyike a sok száz közül), dr. Eőry

Fontos megemlíteni a meridiánokat (energiarendszer) illetően, hogy a végtagokon a yin-yang párok mindig az ellenműködő (antagonista) izompárok felett húzódnak. Yin-yang meridiánt nem tonizálhatunk egyidejűleg ugyanazon a végtagon.

 

Head-zóna fogalma

Ez az a bőrterület, mely a beidegződésének köszönhetően kapcsolatban áll az adott szervvel. Az ősi szelvényezettségnek megfelelő egyes bőrterületek, csonthártyafelületek idegi ellátását egy-egy gerincvelői szelvényhez kapcsolja, melyek nem mindig felelnek meg a meridiánok lefutásainak.

 

Pontkiválasztási szabályok

Ez alapján a diagnózis felállítása után kiválasztja az akupunktőr, akupresszúr a pontokat, melyeket stimulálni fog. Pl. Anya-Gyermek szabály, de sok egyéb szabály alapján is kiválaszthatóak a pontok miután látjuk, hogy az adott szerv alul, vagy túl működik.

Ezen kívül a fájdalmas régió pontjait, de a meridiánon kívül eső fájdalmas pontokat is lehet stimulálni, lásd Ah-Shi pontok, jelentése „Ó, igen!”. Ez olyan, mint az „Aha” élmény.

Egyéb pontokról a fenti linken már írtam, lásd vészpont, shu pont, mely segítségével azonnal kideríthető, ha az egyik szervünk energetikájával probléma van, így diagnosztikai jelentőségű. De léteznek elsősegély pontok is (Xi kulcspontok), melyek „vér-energia csapdák”, torlódásnál fájdalomgörcsöt okozhatnak (Hung pontok) stb. Krónikus megbetegedésnél szokták még használni a Yuan-forráspontokat.

A kínai gyógyászat eszköztára

Leendő akupresszőrként tanulva, megtanultuk, hogy az elsősegély pontok szó szerint életet menthetnek…

De fontos megjegyezni, hogy az akupunktúra, akupresszúra, lézer terápia, ultrahang terápia, elektroakupunktúra stb. csak egy része a kínai orvoslásnak, mert a terapeuta alkalmazhat köpöly, moxa, kristály, fitoterápiát, fülakupunktúrát, légzésterápiát, mozgásterápiát (kínai tornák, tai chi, csikung) stb. az orvos vagy természetgyógyász.

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
kínai álomfejtés, álmok megfejtése, álom megfejtése, kínai gyógymódgyermeknevelés, gyereknevelés, gyereknevelés tippek, gyereknevelés tanács