Műtét érzéstelenítés nélkül? Az akupunktúra, akupresszúra érdekességeiről

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), kínai orvoslás

Forrás: dr. Debreceni László, Akupunktúra a gyógyításban

Akupresszőrként végeztem és sok érdekességről írtam már a hagyományos kínai orvoslás kapcsán. Az akupunktúra során az orvos tűt használ, akupresszúrában pedig ugyanazokat a pontokat stimuláljuk ujjunk (akár masszázsként), vagy lézer, köpöly, moxa, kristály esetleg elektroakupunktúrás stb. készülék segítségével.

Az akupunktúráról néhány gondolat

A hagyományos (tradicionális) kínai orvoslás, gyógyászat több ezer év alatt fejlődött ki interdiszciplináris (több tudományra kiterjedő) tudományként. Az egész orvostudományt (belgyógyászat, ideggyógyászat, nőgyógyászat, fül orr gégészet stb.) magába foglalja, de főleg mozgásszervi betegségeknél nagyon hatékony, melyben a lézer és elektroakupunktúrát tartja a leghatékonyabbnak dr. Debreceni.

Nem kimondottan természettudományos módszer, mert főképpen empírián(tapasztalaton) alapszik. Bár egyre több kutatás bebizonyította létjogosultságát. Yin és yang egyensúlyára osztja fel a dolgokat, de fontos tudni, hogy ami yin, abban is található yang minőség is, sőt minden lehet yin és yang is, mert ez mindig viszonyítás kérdése (mihez viszonyítva yin vagy yang).

 

Természetes fájdalomcsillapító az akupunktúrában

Milyen hasznos, mikor pár perc alatt megtanulunk néhány pont stimulálását és ezzel akár fejfájásunknak is búcsút inthetünk. Már a hatvanas években is műtöttek érzéstelenítés nélkül Kínában a megfelelő pontot stimulálva (feltehetően a Vab-4-ről van szó). Az idegrendszeren belül működő szervet saját fájdalomcsillapító (analgetikus) rendszerét természetes módon aktiválja maga a fájdalomcsillapítás (egyéb természetes fájdalomcsillapító).

 

Hogyan lehetséges, hogy egy aku (akupunktúrás / akupresszúrás) pont stimulálása hat a szerveinkre?
Minden bőrszelvény beidegződése a gerincvelő egy-egy meghatározott szelvényhez (szegmentumához) tartozik ahogyan pl. epehólyag görcse okozhat fájdalmat a hátban, vagy vállakban is.

 

Akupunktúrás pontok

Az energiák kiegyenlítése a cél a többlet, vagy hiány mind problémát okoz.
– tonizáló pont
– szedáló pont
– forráspont (ha tonizáló ponttal ingereljük erősít, ha szedálóval akkor szedál, ha csak önmagában, akkor kiegyenlít)
– passzázspont (két egymáshoz közel eső meridián kiegyenlítésére való)
– alarm, azaz vészpont
– asszociációs pont (háton)
– meridián kezdő pont
– meridián végpont (Pálos prof. hatásosnak tartotta önmagában a kezdő és végpont kezelését, és az elektroakupunktúrában is, ha a kontrollpontok megfelelő értéket mutatnak ki szokták mérni a meridián távol eső pontjait is, mert a szervezet kompenzálhat, mely megtévesztő diagnózist mutathat)
– külön pontok vannak még izmokra, csontokra, érrendszerre, vérre, energia-háztartásra, légzésre, kötőszövetre, idegrendszerre, bőrre

A tonizálás a szimpatikus, amíg a szedálás a paraszimpatikus idegrendszert serkenti élettani alapon. Ez hasonló ahhoz, mikor a térdízület szalagra gyakorolt ütés hatására meghúzódó comb feszítő izomzata a benne elhelyezkedő idegvégződésekkel ingerületbe kerülnek.

 

A szervek újabb összefüggése „Férj-feleség” szabály alapján

A lényeg, hogy a szerveink, mint a fogaskerekek együttműködve szavatolják egészségünket. Ez alapján minden yin szervnek, van yang párja és a kettő hat egymásra pl. Szív-Vékonybél, Máj-Epehólyag stb. De más összefüggésben is van kapcsolat a szervek között.

Vékonybél-Vastagbél

A nyugati medicinában így magyarázhatjuk ezt: egyik bélszakasz kóros folyamatai az őt megelőző és követő szakaszok körfolyamata követi.

Gyomor-Epehólyag

A gyomornedv kémhatása befolyásolja az epeürítést. Az epekapillárisokról, illetve Gyomor és Máj összefüggéseiről már írtam korábban.

Húgyhólyag-Hármasmelegítő

Vese-Szívburok

A keringést, szexualitást köti a Szívburokhoz dr. Debreceni. A Vesének van vérnyomás szabályozó szerepe, ezért is a magas vérnyomás vesebetegséget okoz és fordítva.

Máj-Lép

A hasnyálmirigyet is ehhez köthetjük prof. Pálos szerint. Hasnyálmirigy által termelt inzulin szükséges a májglikogén (keményítő) képződéséhez.

Szív-Tüdő

Lásd, kisvérköri keringés alapján történő összefüggés.

A jó akupunktőr tudja, hogy az energiaáramlás zavarai egész más területeken is megmutatkozhatnak, mint a primér zavaré. És sokan választják a fülakupunktúra természetgyógyászati kezelést, mely főleg addiktológiában (szenvedélybetegség) hatásos. A franciák, illetve volt Szovjetunióban sokat kutatták ezt a tudományt és dr. Debreceni beszámolt arról, hogy sok esetben hatásos volt, mikor az akupunktúra kevésbé járt sikerrel. De az is előfordul, hogy aki érzékeny arra, hogy megszúrják a fülét, esetleg szívműködés zavart okoz ez a fajta beavatkozás.

 

A hibás akupunktúrás kezelés veszélyei
– Légmell
– Ideget érhet
– Izomzatba törhet a tű (főleg régebben volt igaz, ma már más alapanyagokból készítik el a tűket)
– Fertőzés
– Megfertőzés
De melyik az a gyógyszer, vagy gyógyászati eljárás, aminek ne lenne minimális veszélye? A bőrt fertőtlenítő (50 %-os alkohol) oldattal le kell mosni a szúrás előtt, mert a bőr sérülésén keresztül is bejuthat pl. AIDS, fertőző májgyulladás stb., és a tűnek streilnek kell lennie.

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Segítsd kérlek támogatással a honlap fenntartását, kutatómunkámat

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
orvostörténelem, orvostörténet, orvoslás története, az orvostudomány fejlődése, gyógyszerészet történetelézerterápia, akupunktúra, elektroakupunktúra