A kínai medicina mélyebb szintjei

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), kínai orvoslás

Forrás: B. Auteroche – P. Navailh, Diagnózis a kínai orvoslásban
Nyelvdiagnózisról már írtam korábban és a kínai medicináról is, illetve a Yin-yang alap felfogásáról és a pulzusvizsgálatról, öt elem tanáról. Akupresszőrként most az alapok után mélyebb szinten felsorolásszerűen folytatom az infók megosztását.

Megtekintés

A nyugati medicinában ezt hívjuk inspekciónak.

– arckifejezés (Shen, mint lelkiállapot), arcszín, általános kép az egész testről, bőr színe (12 csatorna és 365 Luo Vére és qi-je az arcon sűrűsödik és áthalad a nyílásain), testi megjelenés (forma, testtartás, mozgás)

– a nyelv megvizsgálása (nyelvdiagnózis)

– a test különböző részeinek megtekintése pl. fej, bőr

– ürülék megtekintése

– kisgyermekek mutatóujja (lásd véredényrajzolat)

A szervek Jing qi-je a szemnél gyűlik össze. A Shen-t a szív tárolja („a szem a lélek tükre”). Az a jó, ha fényes, csillogó a szem. Mind a kettő.:) Tiszta tudat, érthető beszéd, egészséges kinézet, élénk arcszín, szabályos légzés stb.

A fehér arc vérvesztést, Hideget „jelent”, a sárga arcszín az Elégtelenség, Nedvesség kórkép jele. Ha puffadt is ezen kívül, akkor Elégtelen és gyenge Lép qi is jellemzi. A piros arc általában Hőség-Bőségre utal. A kék színű arc akkor jellemző, ha a Hideg felgyülemlett. Ha fekete az arcszín az Vese Elégtelenségre utalhat.

– Fekvő kis testsúlyú beteg: yang Hőség, Bőség
– Fekvő, nehéz testű, nehezen mozgó, levert beteg: yin, Hideg, Elégtelenség
– Összekuporodott fekvő beteg: Hideg tünet
– Erőtlen, lelassult mozgású kéz, láb: bénuláshoz köthető

Meg kell vizsgálnunk, hogy a test erejét, kövérségét, soványságát is. ne feledjük a külső összefügg a belsővel („Ahogy fenn, úgy lenn”). A kövér test, fénytelen fehér bőrrel Elégtelen yang qi-re utal. A kóros soványság (anorexia) a Jing jele.

A jó orvos nem rutinból figyel, hanem gondolkodás nélkül szemlél. Ez egyfajta meditatív állapot. Ha pl. Váladékok Tüze megzavarja a Szívet, akkor rendkívüli izgatottság, kiabálás (ami alap esetben Májhoz köthető, lásd „elönti az epe”) törés-zúzás a jellemző.

 

Nyelvdiagnózis

A Nyelvdiagnózisról már írtam korábban.
Alkati tényezőket pl. erősebb testalkatú embereknél a vastagabb lepedék a normális is figyelembe kell venni és azt is, hogy, ha az illető nyelve azért száraz, mert nyitott szájjal lélegzik.

Fejforma és fejtartás

A kidomborodó kutacs pl. Hőséget jelent. A haj színe és élénksége pl. száraz, fakó (Jing Xue, Esszencia és Vér) Elégtelenség jele lehet. A korai hajvesztés Vese Elégtelenség, Vér Hőség jele lehet.

A szem vizsgálata

Az íriszdiagnosztikáról már írtam korábban. A kínai medicinában a Májhoz köthető a szem. A besüppedt szemüreg Hőség-Nedvességet tükröz. A kitágult pupilla a Jing qi kimerülését jelezheti. A fül pedig a Veséhez, az orr a Tüdőhöz köthető.

 

Kikérdezés

„Vizsgálatot végezni kikérdezés nélkül őrültség.” Suwen

Akupresszőrként szakvizsgánál konkrétan ki kellett találni a betegséget és terápiát kellett rá javasolni. 10 kérdéssel operáltunk, de pl. a mellkasi érzetekre nem kellet rákérdeznünk és a pulzusdiagnózis is kimaradt a vizsgálódásnál.

1. Láz, borzongások
2. Verejtékezés (spontán módon)
3. Fájdalmak pl. fejfájás
4. Vizelet és széklet minősége
5. Étvágy
6. Mellkasi érzetek
7. Látás (a többi érzékszerv működése is fontos)
8. Szomjúság
9. Pulzusdiagnózis
10. Hallás és szaglás

Ezen kívül a kórtünetek, illetve egyéb páciens részéről fontos információ megszerzése is hangsúlyos, de a menstruáció minősége is nagyon meghatározó. Fontos megkérdezni továbbá, hogy a meleget vagy a hideget preferálja jobban a páciens (ételben, italban, szoba hőmérsékletet illetően stb.).

 

Hideg

Irtózik a hidegtől, borzong (yin bőség): Elégtelenség Hideg, vagy Bőség yin okozta Hideg.

 

Hőség

Meleget érez, vagy magasabb testhőmérséklet (a láz yang bőség jele). Ha a hőségtől irtózik a páciens, akkor a külső eredetű kórtényező már behatolt a qi Rétegeibe.

Fontos megtudni, hogy a láz együtt vagy külön jelentkezik az „irtózás a hidegtől” érzetet illetően.

 

Váltakozó Hideg és láz

Félig felszíni, félig mély tünetre utal.

 

Verejtékezés

Energiavesztésnek minősül. A verejték a Szív folyadéka (yang qi által desztillált Szerves Folyadékokból képződve). Milyen időpontban, konkrétan hol jellemző?

Spontán verejtékezés: Elégtelen qi
Alvás közben verejtékezés: yin Elégtelen

A fej verejtékezik: Felső melegítőben van a Hőség

A hideg verejték yang vagy qi Elégtelenségre utal.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
pszichoszomatika, lelki problémák testi tünetei, pszichológia, lélegygyógyászatjin jang, kinai orvoslas