Gyógyíthatatlan betegségek gyógyítása – hagyományos kínai orvoslás 2/2.

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), kínai orvoslás

A cikk első része itt érhető el.

Azonnal meghatározható a legfontosabb szervek energia állapota és a gócpont

A EAV Voll elektroakupunktúrában az endokrin (belső elválasztású mirigyek) rendszerét kötik a Hármas melegítőhöz (a fenti linken írtam már az alapokról). dr. Voll „új” meridiánokat is felfedezett pl. nyirok rendszer, vagy zsíros degeneráció stb. meridiánja. Ezt csak azok ismerik, akik elmélyednek az elektroakupunktúrában is.

Tehát a lényeg, hogy a dr. Voll EAV elektroakupunktúrás rendszernek köszönhetően azonnal kimérhető az egyes szerveink energia állapota fájdalommentesen és kezelni is lehet azokat (szedálni, vagy tonizálni, így beállítani az egészséges egyensúlyt). Homeopátiánál is ezzel szoktak tesztelni (pontosan milyen gyógyszerre van szüksége szervezetünknek).

Pálos nagy érzékenységű bőrellenállás-mérő készülékekről beszél (dr. Voll elektroakupunktúrás készüléke), mely képes kimérni az adott szerv energia állapotát és terápiát is tud végrehajtani. „Gyógyíthatatlan” betegségek légzésterápiával, relaxációval történő szanatóriumban történő hatékony gyógyításánál is kimérték Pálos szerint rendszeresen a páciensek állapotát kiváló eredményeket elérve.

Pálos megemlíti, hogy a volt Szovjetunióban és nyugaton, nagy érzékenységű bőr-ellenállásmérőt használnak, ám prof. Dr. Hegyi Gabriella (jóllehet ő részletesen az EAV-ról írt és, 33 évvel később publikálta írását: Bevezetés a dr. Voll féle elektroakupunktúrába: dr. Hegyi Gabriella, dr. Zolnay Zsuzsanna szerkesztette), szerint ez 1 V mérőáram hatására adott válaszreakcióját méri a műszer és nem a bőrellenállást, tehát reakciófeszültséget mér.

Pálos szerint a Voll mérő a vezetékek mentén azonos értéket mutat, azon kívül azonban megváltozik (R. Voll-Plochingen-féle „Elektroakupunkturapparat”).

A kínaiak a Voll mérőt nyílásmérőnek nevezik. Pálos szerint a megfelelő akupunktúrás pontokon lazább szerkezetű kötőszövet található, így a bőr ellenállását hullán is ki lehet mutatni (a fejen mintegy 400 pontot vettek alapul a kiméréshez).

Továbbá Pálos riasztópontnak hívja, amit vészjelző pontként szoktunk nevezni manapság, ugyanis minden fontos szervhez meridián tartozik, melyen vagy egy „Mu”, azaz vészjelző pont, mely, ha nyomásra érzékeny, akkor az adott szervet kezelni kell az energia hiány, vagy többlet miatt).

Vastagbél meridiánhoz tartozik: vastagbél betegségei, íny, fogbetegségek, asztma, bőrbetegségek (a Tüdő yang szerve)

Lép meridián: emésztés (Gyomor a yang szerve), cukor háztartás, rendellenesség, kedélybeli elváltozás, allergia, görcsös állapotok

A Lép-hasnyálmirigy vezeték (dr. Eőry Ajándok hibásnak tartja összevonni), de a nyugati megközelítésben (lásd Bachmann) összeköti a kettőt (Pálos szerint a Hasnyálmirigy pontjai megtalálhatóak a Lép meridián pontjain és a tünetek alapján is kezelhető a Hasnyálmirigy a Lép pontokon).

 

Meridiánok és akupunktúrás / akupresszúrás pontok

Beszélhetünk 744 akupunktúrás pontról, de ezek közül sokkal kevesebbet szoktak stimulálni. Részletesen 80-100 pontot kellett megtanulnunk akupresszőr szakvizsgára indikációkkal, kontraindikációkkal együtt, melyből rendszeresen 20-30 pontot használ általában az akupresszőr. Először a 12 fő meridiánt (energiavezetéket), majd a Befogadó és Kormányzó meridiánt, ezután pedig a 8 különleges vezetéket fedezték fel, és így sorban nevezték el őket. A pontok hozták létre a vezetékeket és nem fordítva.

 

Haladó szint (akupresszúra és akupunktúra)

– Csing pontok – vezeték kezdő és végpontjai (egybehangolásra)
– Mu pontok – vészjelző pontok
– Passzázs pontok – Összekötő pont (lo pont, de dr. Eőry Ajándok luo pontnak nevezi, melyből 15 pont van vezetékenként és a kisebb csatornaként köti össze a nagyobb energiavezetékeket) – kiegyenlíti az energiát
– A tonizáló és csillapító pontok a legfontosabbak (energia növelése vagy csökkentése)
– Jü pontok (húgyhólyag pontok, melyek csillapítanak, gerinc két oldalán, azt hiszem a shu pontoknak felelhetnek meg)
– Jüan (yuan) – forráspontok (ez az egész meridiánban kiegyenlíti az energiát)
– Ho pontok (másodlagos vezetékkel kötik össze, melyek szintén kiegyenlítik az energiát)

Ha pl. Epe működése gyenge és a Máj működése túl erős, akkor a Máj vezeték lo pontját kell ingerelni és így beáll a kiegyenlítődés. Ellenkező esetben az Epehólyag lo pontjára kell hatást gyakorolni. Ha pedig fokozott működésről beszélünk (jang állapot), akkor csillapítani kell a yüan pontot (itt a vezeték kezdő pontja) az Anya-Gyermek szabály alapján.

Fontos még megemlíteni az izomvezetékeket, mely a bőr és testfelszín szervezéséért felel, illetve az izom működése, irányítása tartozik hozzá (12 van belőle).
Pálos könyvében azért akad eltérés, mely nem egyezik azzal, ahogy a szakvizsgára kellett megtanulnunk a dolgokat. Pl. Szívburok, valójában a „Szív ura” és a vérkeringés perifériás részét képezi és nem azonos a Szívburokkal. A Szívburok a szexualitással függ össze. Egyes meridiánok sem pontosan úgy haladnak, lásd pl. Veb meridián az arcon stb.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
hagyományos kínai orvoslás, gyógyíthatatlan betegségek gyógyítása, gyógyíthatatlan betegség nincskínai medicina állapotfelmérés, kínai orvoslás, kínai medicina, keleti medicina titkai, kínai gyógyászat