A keleti és nyugati orvoslás találkozási pontjai

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), kínai orvoslás

 

Forrás: Jennifer Harper, A tudatos test – kínai orvoslástan és természetgyógyászat az öngyógyítás szolgálatában

„Középszerű az az orvos, aki a betegséget akkor kezeli, amikor az már kialakult… az
igazi orvos akkor kezeli a betegséget, amikor az még meg sem kezdődött.”

A Sárga Császár Belső könyvei

Hát, igen, szomjasan kútat ásni nem a legjobb megoldás, így a megelőzésen van a hangsúly a keleti medicinában. A természetgyógyászat (naturopátia) egyébként szigorúbb, mint a nyugati orvostudomány, és már az apró jeleknek is nagy hangsúlyt tulajdonít.

A nyugati medicina és kínai medicina közös pontjai

Fontos, hogy ne végletesen csak az egyik oldalt nagyítsuk fel, hanem inkább találjuk meg azokat a pontokat, melyek azonosak és az emberek szolgálatába állíthatóak. Néhány ilyen közös pontot gyűjtöttem össze ebben a cikkemben. A HKO-ban (hagyományos kínai orvoslás) a Ko-ciklus alapján a fontos yin és yang szervek egymásra hatnak, mint a fogaskerekek.

A Vese (nagy betűvel írjuk ezzel utalva arra, hogy kínai és nem nyugati tipológiáról van szó) kontrollálja a Szívet (Tűz fázis). A megbetegedésnél érdekes egybe esés, hogy a szív és a vese között a nyugati orvostudományban is van összefüggés, mert vizelethajtót alkalmaz olyankor, ha a szervezetben felgyülemlett folyadék pangása túlzottan megterheli a szívet. Nemhiába, egy igazság van, mindegy milyen oldalról közelítünk felé…

A kínai medicinában nemcsak megfigyelés, kikérdezés, pulzus- és nyelvdiagnózis, megszagolás, de az érzelmi megnyilvánulások alapján is következtetni lehet az egyes szervek állapotára. Pl. a szomorkodó embernek gyakran a Tüdejével van problémája és ennek kezelése is visszahat az érzelmére. A nyugati medicinában is kezdik elismerni, hogy az érzelmekben szerepet játszó sejttípusok nemcsak az agyban és az immunrendszerben is fellelhetők. A kínaiak több ezer éve erre a megállapításra jutottak, hogy a gondolataink és érzelmeink jelentős befolyásolják egészségi állapotunkat.

 

Nem kell nyerset enni mindig

Sokan általánosítva, talán túl kevés tudással azt gondolják elég egy könyvet elolvasni pl. a pszichoszomatikáról és utána, ha fáj valakinek a gyomra, akkor mondhatjuk neki, hogy nem tudja „megemészteni” a dolgokat stb., de azért ez kevés önmagában. Ugyanígy sokan a természetgyógyászat kapcsán a táplálkozásról annyi következtetésre jutnak csupán, hogy sok nyers gyümölcsöt és zöldséget kell enni a gabona mellett.
Így elterjedt az az irányzat, hogy mindent nyersen fogyasszunk. A kínaiak azonban úgy tartják, hogy a túl sok nyers, azaz „hideg” étel kioltja az „emésztés tüzét”. Így egyensúlyra kell itt is törekednünk. A túl sok hűtő hatású táplálék ugyanis a „lép elnyirkosodásához” vezethet, és ödéma, elhízás, hasfelfúvódás, híg székletet okozhat. Természetesen a nyers étel nagyon jó, mert sokféle vitamint, létfontosságú enzimet, ásványi anyagot hasznosít belőle a szervezetünk. De ne csak ilyen ételt fogyasszunk…

Továbbá a melegítő hatású ételek a kínai felfogás szerint gyorsítják az anyagcsere-folyamatokat- mely előnyös lehet fogyókúránál is -, a hűtő hatásúak pedig lelassítják. Ha elmélyülünk a nyugati táplálkozástudományban (dietetika) akkor láthatjuk ezzel ellentétesen, hogy a gyümölcsöket és a salátákat, tehát a nyers (vagyis hűtő hatású, yin-esítő) ételeket ajánlják a fogyókúrához.

 

Ilyen edényekben érdemes főzni

Ha már táplálkozásról van szó, akkor pár szóban érdemes kitérni arra is, hogy milyen edényeket célszerű használni a főzéshez, sütéshez. A szakértők szerint a legjobb, ha nem nagyon használunk teflonbevonatú vagy alumíniumból, rézből készült edényeket, mert ezekből fémrészecskék kerülhetnek az ételbe. Inkább rozsdamentes acél, üveg vagy kerámia anyagú edényekben süssünk-főzzünk.

 

A megfelelő sportolás nem fárasztja ki a szervezetet túlságosan

A kínaiak a tai chi és chi gong-ot részesítik előnyben és mértéket tartanak a mozgás terén is. Nem fárasztják ki magukat feleslegesen, mert ilyenkor a hiányzó energiát a Veséből kell a szervezetnek pótolnia, mely energiaforma korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre. Valamit tudhatnak, mert 1-200 évig is képesek élni és nem szenilitásban, erőtlenül, hanem csillogó szemekkel, intelligens módon…

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
gerincfájdalom csillapítása, gerincfájdalom kezelése otthon, gerincfájdalom kisugárzása, nyaki gerinc fájdalom tünetei, ízületi és gerincfájdalmak, nyaki gerinc bántalmak, nyaki gerinc kezelése, nyaki gerinc okaitestelemzés, arcelemzés