Pár perc alatt következtetni tudunk a legfontosabb szerveink állapotára – a köpölyözés menete

 In kínai orvoslás, PSZICHOLÓGIAI ÉS TERMÉSZETGYÓGYÁSZATI CIKKEK

 

Forrás: Kissné dr. Fügedi Agáta, Mészáros Endre – Gyógyító moxa, dr. Eőry Ajándok, A test és fülakupresszúra tankönyve, Dr. Bittó Gyula, akupresszőr szakvizsga feladatgyűjteménye

A köpölyözés segítségével az egyes szervek állapotára is következtetni tudunk, erről is írok majd bővebben ebben a cikkben, de kezdjük az elején. Így teljesen érthető lesz a metódus. A kínai medicinában a pulzus vagy nyelvdiagnózissal szintén ránézésre meg tudjuk állapítani a szervek működését (lásd diagnózis felállítása a kezelés előtt).

[adrotate group=”4″]

Eltüntetnénk egy tünetet, betegséget, de a természet nem így működik

Néhány szó az elképzelésről és a valóságról. Előbb utóbb végig gondoljuk mi fontos az életben, ha nem, akkor jönnek az emlékeztető betegségek, negatív élethelyzetek stb. Persze ez nem azt jelenti, hogy csak az betegszik meg, aki valamit rosszul csinál, de egyes események tudnak minket motiválni… Előfordul pl., hogy nem sokat foglalkozunk életünkkel, egészségünkkel, de, ha jön a betegség, azonnal megtanuljuk az alázatot és mindent elkövetünk, hogy meggyógyuljunk.

A bölcsek szerint az élet misztérium, kifürkészhetetlen és a tanulás állandó… Mindenestre nem a tünet eltüntetése a cél, sőt az jelzi vissza, hogy még nem találtuk meg az okot. Érdemes szépen mindent átnézni a testünk, életmódunk kapcsán és, ha ez megtörtént, akkor az információ értékkel bíró tünet is megszűnik.

Szóval, nem külön az egyes betegségek tünetét kell kezelnünk, mert sok betegség van, de csak egyfajta egészség… Elég az egészségre törekednünk és így szépen beáll az egyensúly. Magyarul az egészséget „tanuljuk”, ne a betegséget, mert abba könnyű elveszni és minden hat mindenre (fő meridiánokon belül kisebb meridiánok kapcsolják össze az energiacsatornákat).

 

[adrotate group=”6″]

A tüzes és egyéb köpölyözés története, fajtái, hatása és menete

A köpölyözés lényege, a salakanyagok eltávolítása, a szervezet áthangolása, az egyensúly kialakítása. A köpölyözés hatására a hajszálerek (kapillárisok) kitágulnak és a vérkeringés, anyagcsere fokozódik.

Nemcsak Kínában, Erdélyben, Kárpát-Ukrajnában is sokan használták a köpölyözést (pohárvetés) széles peremű borospoharak segítségével (régen ilyen volt a borospohár) hátfájásra, elhúzódó köhögésre. Égő papírt, vagy rongydarabot dobtak bele, aztán gyorsan az adott helyre felrakták a bőrre (így szívták ki belőle az oxigént, hogy meglegyen a vákuum és feltapadjon a testre a pohár).

Mi, mikor leendő akupresszőrként vizsgáztunk az égő köpölyözést kellett bemutatni, tehát előtte alkohollal ki kellett kenni a köpölyt (fontos, hogy egy csepp alkohol sem maradhat az üvegben, ki kell csöpögtetni) és meggyújtott hurkapálcika végén lévő alkohollal bekent vattapamaccsal benyúlni a pohárba és utána kb. fél mp idő áll rendelkezésre, hogy a megfelelő pl. akupresszúrás pontra feltegyük a köpölyt. Az oxigént eltávolítva így vákuum hatást tudunk létrehozni. Ha az ujjunkkal alányúlunk, akkor le tudjuk venni a köpölyt, de a helyén sötétkék folt marad a bőrön, ami idővel eltűnik. De egy kicsit el kell masszírozni a köpöly levétele után.

[adrotate group=”4″]

A szerző leírja, hogy ma ő is tüzes köpölyözést tanult és mestere 10-12 köpölyt helyezett el egyszerre 20-30 percre. Létezik műanyag, mágnes és más anyagból készült kisebb és nagyobb köpöly is, melyeken szelep is van és egy eszköz segítségével állítható, hogy mennyi vákuum legyen a köpölyben (a szívóhatás erőssége állítható) és van olyan is, amelyiknek a végén kisebb pumpa található.

Ez a csúszóköpöly egyik fajtája, mely kisebb szívóhatású és mozgatni lehet, ami a masszázst is kiegészítheti (persze a normál köpölyt, ha kevesebb vákuum hatást hozunk létre benne, akkor azt is használhatjuk erre a célra). Ezt az eljárást nyuvasztásnak is szokták hívni és előtte krémmel bekenik a bőrt és akár a köpöly szélét is (régen étolajat használtak).

De sportkrém is megteszi és mindig kérjük ki szakorvos véleményét mielőtt elkezdjük használni a köpölyt. A könyv írója orvosként nemcsak hátfájásra, elhúzódó köhögésre használta, hanem mikor az antibiotikum eredménytelen volt (egy hétig naponta csúszóköpölyözött a háton).

Ha a gerinc menti (paravertebrális) izomzatnál található háti shu pontokat köpölyözzük, akkor megállapítható, mely szervek milyen állapotban vannak, mert a bőrből a gerincvelőbe, majd a zsigeri szervekbe megy az ideg, tehát stimulálja az egyes szerveket. Ha jobban, vagy kevésbé kipirosodik a bőrfelület, akkor következtetni tudunk az adott szerv működésére. Ha könnyen bepirosodik, akkor valószínűleg az alsó végtagok keringése nem tökéletes stb. Keleten szokták azt is csinálni, hogy a hüvelyk ujj körmét végighúzzák és figyelik ugyanezt a jelenséget (lásd Húgyhólyag meridián mentén).

 

[adrotate group=”6″]

Köpölyözés indikációk

– akupresszúrás pontok és háti shu pontok
– gyomor, has környéke
– lumbágó
– csuklyás izom
– ízületi panaszok

 

Köpölyözés kontraindikációk

– anyajegy (irritálja és megnőhet a vákuum hatására)
– ha látszik az előző köpöly helye
– ájulás
– vérzékenység
– kóma
– sérült testrész
– szív és nagy erek fölött
– fej, arc
– szívbetegség
– mellkas, női mell
– várandós mama hasa
– beteg bőrfelszín
– ödéma
– daganat
– trombózisos láb

 

[adrotate group=”4″]

 

Keresztes Attila

Keresztes Attila, bölcsész, a cikkek írója. 2005 óta foglalkozom emberekkel, orvosi szaklapokban publikálok legújabb felfedezéseimről, 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (nyugati és keleti medicina). 300+ a nyilvános ajánlások száma a honlapon.

De nem vagyok pszichológus, sem orvos és nem rendelkezem tudományos fokozatokkal. Nem gyógyítók, nem tartok pszichológiai kezelést! Oktatással foglalkozom.

Iratkozz fel most!

Akciók, izgalmas előadások, online és offline programok és könyvek, cikkek egy helyen

Cikk kategória (angol, magyar)

Attention

I’m not a psychologist or a doctor, I do not have a degree in science, what I do have is an individual attitude to life I have given interviews and published articles … So this is not a psychological treatment and not a cure! Please turn to your doctor with any psychological problems and for treatments. User’s and customer’s conditions and privacy policy valid for all visitors of our pages

AJÁNLOTT CIKKEK

A KERESENDŐ SZÖVEGET ITT KELL BEGÉPELNI ÉS UTÁNA ENTER-T NYOMNI

moxibució, moxa kezelés hatása, moxaterapia, moxa kezelés indikációk, moxa kezelés kontraindikációk, moxa terápia hatásafülgyertya hatása, fülgyertya hallójárat, fülgyertyázás, fülgyertyázás menete, testgyertya kezelés, fülgyertyázás ellenjavallatai, testgyertya használata, testgyertya ellenjavallatai, testgyertya hatásai, fülakupunktúrás addiktológia, fülakupunktúra fogyás, fülakupunktúra hatásai, fülakupunktúrás fogyókúra, fülakupunktúrás fogyás