A hagyományos kínai orvoslás és az égetési gyógymódok (akupunktúrás pontok) 2/2.

 In kínai orvoslás, PSZICHOLÓGIAI ÉS TERMÉSZETGYÓGYÁSZATI CIKKEK

1. rész

Betegségmodellek

Nyolc alapmodell

– Külső és belső
– Forró és hideg
– Többlet és hiány
– Yang és Yin

Qi- és Vér modellek

– Qi hiány
– Qi pangás
– Qi vesztés
– Qi ellenáramlás
– Vér hiány
– Vér pangás
– Vér forróság

[adrotate group=”4″]

Zang-fu modellek

Szív, Lép, Tüdő, Gyomor és Lép, Vese, Máj, Gyomor, Vékonybél, Vastagbél, Epehólyag, Húgyhólyag

Külső meleg modellek (4)

1. Hat csatorna modell

– Shaoyang
– Taiyang
– Yangming
– Taiyin
– Jueyin
– Shaoyin

2. Négy aspektus modell

– Védő (wei)
– Qi
– Szerkezet (ying)
– Vér

3. Hármas melegítő modell

– Felső Melegítő (Tüdő, Szívburok)
– Középső Melegítő (Gyomor és Lép)
– Alsó melegítő (Máj és Vese)

4. Szívburok modellek

– A kórokozó a Szívbe hatol
– A Szívburok elfelhősödése a zavaros váladék miatt
– Gyomor hő nyomasztja a Szívburkot

Kórokozó modellek

– Szél
– Hideg
– Nyári meleg
– Forróság és Tűz
– Nedvesség
– Szárazság
– Emésztési felhalmozás
– Váladék

[adrotate group=”6″]

 

A lelki és egyéb kórtünetek kezelése akupresszúrával / akupunktúrával

 

Érdekességképpen írom le, hogy pl. cukorbetegségre a kínai medicina mit kezel: Felső melegítő, Tüdő Forróság eloszlatására H-13, T-11, Vab-4 pontok érintettek. Az ellenáramlás megtörésére a Forróság eloszlatására: Gy-36, L-6 és yin feltöltése, yang nedvesítése: M-2, V-1. A Vesék feltöltése: Bef-4, H-23, M-2, V-6, V-1. A mellkasi nyomás csökkentése és a vizeletkiválasztás szabályozása: L-6, Szb-6.

Továbbá sokan állítják, hogy lelki eredetű dolgokat nem kezel hatékonyan a kínai medicina, mert esetleg nem mélyedtek el ebben a tudományban kellőképpen. Pl. melankóliára lehet hatékony a Máj nyugtatása (M-2), a Felső melegítő megszabadítás a nyálkától és a torok qi leülepítése (Szb-7, Bef-22). De ugyanígy a hisztériával kapcsolatos fulladásérzésre hatékony lehet a Szb-6, Bef-17-es akupresszúrás / akupunktúrás pontkombináció.
Mániás depresszióra az elme tisztítására a Kor-26, a Forróság eloszlatása a Kormányzó és Yangqiao csatornában (Kor-23, Kor-16, H-62), a Yangming csatornákban pedig a Vab-11, Gy-6-os pont oszlatja el a Forróságot. Depresszióra az angol forrás javasolja a: Ht-7, Pc-6, Sp-6, Cv-20 pontokat.

A hisztériára az angol nyelvű irodalom javasolja a: Bl-1, M-Hn-8, Cv-23, Gb-2, Gv-20, Gv-15, Lv-2, Pc-6, Ht-7, Tb-5, Sp-6, Ki-3-as pontokat.

Álmatlanság, depresszió, ingerlékenység esetén a Máj és az Epehólyag megnyugtatása a H-18, H-19 pont segítségével kiegészítve a fej megtisztítását a Máj tűzétől az Eh-12-es ponttal.

Ödémára (vizenyő), bár ez nem lelki eredetű betegség a HKO szerint: Lép, vese yang feltöltése (H-20, H-23), a qi feltöltése és a víz mozgatása (Bef-6, Bef-9), az akadály eltávolítás a víz útjából (H-39), a Gyomor és Lép erősítése a nyálka átalakítására (Gy-36, L-6).
Herpes zoster (angol forrás alapján): Ll-11, Bl-18, Lv-11, Sp-10

Obesitas (elhízás) az angol irpdalom alapján: Lu-7, Lu-9, Li-15, Li-11, Li-4, St-41, St-32, St-36, Gb-31, Gb-34, Gb-30

 

[adrotate group=”4″]

 

Keresztes Attila

Keresztes Attila, bölcsész, akupresszőr-természetgyógyász, gyógymasszőr, a cikkek írója. 2005 óta foglalkozom emberekkel, orvosi szaklapokban publikálok legújabb felfedezéseimről, 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (nyugati és keleti medicina). 300+ a nyilvános ajánlások száma a honlapon.

De nem vagyok pszichológus, sem orvos és nem rendelkezem tudományos fokozatokkal. Nem gyógyítók, nem tartok pszichológiai kezelést!

Iratkozz fel most!

Akciók, izgalmas előadások, online és offline programok és könyvek, cikkek egy helyen

Cikk kategória (angol, magyar)

Attention

I’m not a psychologist or a doctor, I do not have a degree in science, what I do have is an individual attitude to life I have given interviews and published articles … So this is not a psychological treatment and not a cure! Please turn to your doctor with any psychological problems and for treatments. User’s and customer’s conditions and privacy policy valid for all visitors of our pages

AJÁNLOTT CIKKEK

A KERESENDŐ SZÖVEGET ITT KELL BEGÉPELNI ÉS UTÁNA ENTER-T NYOMNI

akupunktúra, távolkeleti-gyógyászatHKO, hagyományos kínai orvoslás, akupunktúra, akupresszúra, természetes gyógymódok, természetgyógyászat