A hagyományos kínai orvoslás és az égetési gyógymódok (akupunktúrás pontok) 2/2.

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), kínai orvoslás

1. rész

Betegségmodellek

Nyolc alapmodell

– Külső és belső
– Forró és hideg
– Többlet és hiány
– Yang és Yin

Qi- és Vér modellek

– Qi hiány
– Qi pangás
– Qi vesztés
– Qi ellenáramlás
– Vér hiány
– Vér pangás
– Vér forróság

Zang-fu modellek

Szív, Lép, Tüdő, Gyomor és Lép, Vese, Máj, Gyomor, Vékonybél, Vastagbél, Epehólyag, Húgyhólyag

Külső meleg modellek (4)

1. Hat csatorna modell

– Shaoyang
– Taiyang
– Yangming
– Taiyin
– Jueyin
– Shaoyin

2. Négy aspektus modell

– Védő (wei)
– Qi
– Szerkezet (ying)
– Vér

3. Hármas melegítő modell

– Felső Melegítő (Tüdő, Szívburok)
– Középső Melegítő (Gyomor és Lép)
– Alsó melegítő (Máj és Vese)

4. Szívburok modellek

– A kórokozó a Szívbe hatol
– A Szívburok elfelhősödése a zavaros váladék miatt
– Gyomor hő nyomasztja a Szívburkot

Kórokozó modellek

– Szél
– Hideg
– Nyári meleg
– Forróság és Tűz
– Nedvesség
– Szárazság
– Emésztési felhalmozás
– Váladék

 

A lelki és egyéb kórtünetek kezelése akupresszúrával / akupunktúrával

 

Érdekességképpen írom le, hogy pl. cukorbetegségre a kínai medicina mit kezel: Felső melegítő, Tüdő Forróság eloszlatására H-13, T-11, Vab-4 pontok érintettek. Az ellenáramlás megtörésére a Forróság eloszlatására: Gy-36, L-6 és yin feltöltése, yang nedvesítése: M-2, V-1. A Vesék feltöltése: Bef-4, H-23, M-2, V-6, V-1. A mellkasi nyomás csökkentése és a vizeletkiválasztás szabályozása: L-6, Szb-6.

Továbbá sokan állítják, hogy lelki eredetű dolgokat nem kezel hatékonyan a kínai medicina, mert esetleg nem mélyedtek el ebben a tudományban kellőképpen. Pl. melankóliára lehet hatékony a Máj nyugtatása (M-2), a Felső melegítő megszabadítás a nyálkától és a torok qi leülepítése (Szb-7, Bef-22). De ugyanígy a hisztériával kapcsolatos fulladásérzésre hatékony lehet a Szb-6, Bef-17-es akupresszúrás / akupunktúrás pontkombináció.
Mániás depresszióra az elme tisztítására a Kor-26, a Forróság eloszlatása a Kormányzó és Yangqiao csatornában (Kor-23, Kor-16, H-62), a Yangming csatornákban pedig a Vab-11, Gy-6-os pont oszlatja el a Forróságot. Depresszióra az angol forrás javasolja a: Ht-7, Pc-6, Sp-6, Cv-20 pontokat.

A hisztériára az angol nyelvű irodalom javasolja a: Bl-1, M-Hn-8, Cv-23, Gb-2, Gv-20, Gv-15, Lv-2, Pc-6, Ht-7, Tb-5, Sp-6, Ki-3-as pontokat.

Álmatlanság, depresszió, ingerlékenység esetén a Máj és az Epehólyag megnyugtatása a H-18, H-19 pont segítségével kiegészítve a fej megtisztítását a Máj tűzétől az Eh-12-es ponttal.

Ödémára (vizenyő), bár ez nem lelki eredetű betegség a HKO szerint: Lép, vese yang feltöltése (H-20, H-23), a qi feltöltése és a víz mozgatása (Bef-6, Bef-9), az akadály eltávolítás a víz útjából (H-39), a Gyomor és Lép erősítése a nyálka átalakítására (Gy-36, L-6).
Herpes zoster (angol forrás alapján): Ll-11, Bl-18, Lv-11, Sp-10

Obesitas (elhízás) az angol irpdalom alapján: Lu-7, Lu-9, Li-15, Li-11, Li-4, St-41, St-32, St-36, Gb-31, Gb-34, Gb-30

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
akupunktúra, távolkeleti-gyógyászatHKO, hagyományos kínai orvoslás, akupunktúra, akupresszúra, természetes gyógymódok, természetgyógyászat