Kínai táplálkozástudomány és egészséget károsító tényezők

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), kínai orvoslás

Forrás: dr. Simoncsics Péter, A kínai akupunktúra régen és ma

A kínai táplálkozástudomány és az ételek hatásai

Az akupunktúra / akupresszúra lényege, hogy a diagnózis megalkotása után a többletet szedáljuk (lecsapoljuk), vagy a hiányt tonizáljuk (serkentjük), hogy helyre álljon a harmónia. Pl., ha túl sok a Gyomorban az energia, akkor csökkentjük azt. Ezt számtalan módon elérhetjük, pl. a kínai dietetika segítségével is a megfelelő táplálkozással:

– Máj, eloszlatás jellemzi, így szétszóró hatású csípőssel tonizáljuk, savanyúval nyugtatjuk (kevés használ, de a túl sok savanyú árt neki)

– Szív, hajlékonyságot szereti, így lágyító sóssal tonizáljuk, ellazító édessel pedig nyugtatjuk (kevés használ, de a túl sok keserű árt neki)

– Lép, „kényelmességet szereti”, így lazító édessel tonizáljuk, csillapító keserűvel nyugtatjuk meg (kevés használ, de a túl sok édes árt neki)

– Tüdő, összehúzódást szereti, így zsugorító savanyúval tonizáljuk, szétszóró csípőssel nyugtatjuk meg (kevés használ, de a túl sok csípős árt neki)

– Vese, szilárdságot szereti, így keményítő keserűvel tonizáljuk, lágyító sóssal nyugtatjuk meg (kevés használ, de a túl sok sós árt neki)

Egészséget károsító tényezők

A kínai gyógyászatban a Wei Qi (védő energia) hasonló a nyugati felfogás szerint az immunrendszerhez. Ha az elég erős, akkor nem tud behatolni a kórokozó a szervezetünkbe. Összeírtam a többi energiarendszer lényegét, lásd Yong Qi, Shen, Yuan Qi, Zong Qi. És, most nézzük meg, hogy a Wei Qi-t, mi nyírbálja:
– külső tényezők (időjárás, kozmikus behatások)
– kívülről jövő kórokozók (vírus, mikrobák, táplálkozási, pszichés behatások, szerkezeti behatások, sérülések)
– meteorológiai változások (légnyomás, napsugárzás, ionizáló sugárzás, szél, páratartalom stb.)

A Wei-Qi keringése yang jellegű és az ín-izom meridiánt futja be (a Veséből származik a Wei Qi):

– 6 óra (kifelé halad, ez a tavasz nimbusza)
– 12 óra (kívül van többnyire, nyár reprezentánsa)
– 18 óra („összegyűlik”, az ősz szimbóluma)
– 24 óra („belül rejtőzködik”, a tél megjelenési formája)

Külső kórokok

– klimatikus hatás
– rossz táplálkozási szokások
– pszichés problémák
– kígyómarás, rovarcsípés stb.
– sérülés
– bélférgek
– veszett állatok harapása stb.

 

A Lép meghatározása a kínai gyógyászatban

Az emésztésben fontos szerepet játszik és a nyál, nyák és gyomorral (yang szerve) az anyatej képződésért felel.

 

A Tüdőről néhány mondat a hagyományos kínai orvoslás szemszögén keresztül

A bőrrel áll összefüggésben. A „víz útját tisztítja meg”. A Szívhez továbbítja az energiát és részt vesz a „vörös vér” készítésében. Az izzadtságot és orrváladékot szabályozza. Yang irányba, „lefelé” pedig „váladékot” juttat. És valóban a nyugati medicinában is összefügg a vizelet és izzadtság mennyisége…

 

A különleges folyadékok

– Vese „vizeletté”
– Máj „könnyé”
– Tüdő, Szív „izzadtsággá”
– Lép „nyállá, nyákká, anyatejjé” alakul

Ezért is rendeljük az 5 fázis alapján pl. a májhoz a könnyet, dühöt, frusztráltságot, tavaszt stb. Így függ össze ez a nagyszerű, empirikus (gyakorlati) orvostudomány egymással és láthatjuk, hogy pl. a dühős embernek melyik szervével van probléma. De az arcszín, testrészek állapota, vagy ízek stb. preferálása alapján is könnyen elkészül a diagnózis.

Az ízek, amiket kívánunk, vagy elkerülünk elárulják a szerveink állapotát – kínai orvoslás és a gyógyszerészet története

Valamennyi folyadék, energia, illetve a vér különböző viszonylatokban megjelenő speciális formája a szervezetet „öntözi” és létrehozásukban, átalakításukban valamennyi szerv részt vesz.

A meridiánok (energiapályák) egymás és a szervek között közvetítik az infót, melyek a mágneses erővonalakhoz hasonlatosak.
A 72 meridián

– 12 fő meridián
– 12 ín-izom meridián
– 12 kitérő meridián
– 12 hosszanti meridián
– 12 haránt meridián
– 4 speciális meridián
– 8 különleges meridián
A diagnózis megalkotásában egyre nagyobb szerepet kap a pszichoaffektív környezet (klíma, táplálkozás, érzelmi hatás).

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
meridiánrendszer, nyak fájdalom, nyak problémák, hagyományos kínai gyógyászatpulzusdiagnózis, pulzusdiagnosztika, nyelvdiagnózis, nyelvdiagnosztika, hagyományos kínai orvoslás, hagyományos kínai gyógyászat