Természetgyógyászati diagnosztika a kínai medicina gyógyításának tükrében

 In kínai orvoslás, Pszichológia, medicina és egyéb (cikkek)

Forrás: dr. Simoncsics Péter, A kínai akupunktúra régen és ma

Akupunktúra, akupresszúra és egyéb eszközök

Akupresszőrként szakvizsgáztam (természetgyógyászat) és rengeteg cikket írtam már a hagyományos kínai orvoslás kapcsán. Az akupunktúra során az orvos tűt használ, akupresszúrában (pontnyomás) pedig ugyanazokat a pontokat stimuláljuk ujjunk (akár masszázsként), vagy lézer, köpöly, moxa, kristály esetleg elektroakupunktúrás stb. készülék segítségével. Rendelkezésre áll még az ultrahang- és lézerterápia is.

Természetgyógyászati diagnosztika megalkotása

A kínai medicinában egy tünet, nem tünet… Erről az jut eszembe, hogy szoktunk mondani, hogy „egy orvos nem orvos”… Visszatérve a keleti medicinára, ha látjuk a nyelv reflex zónáján, hogy a gyomorral probléma van, akkor azt vissza tudjuk ellenőrizni számtalan helyen pl. a páciens beszámolója alapján, vagy a reflexológia segítségével a talpon, esetleg a Gyomor meridián vészpontján stb. Így elég szépen és biztosan kirajzolódik a diagnózis…

 

Az akupunktúra története

Az akupunktúra és moxa kezelés együtt született meg hatékony, természetes terápiaként, itt érdemes Zhen Jiun vagy Jiu (ejtsd „Csen Csiun”) nevét megemlíteni. Valószínűleg háborúban vagy vadászaton véletlenül született meg ez a tudomány, mikor a nyílhegy valakinek a lábába fúródott és ezzel párhuzamosan a gyomorfájdalma megszűnt. Sok tudomány szökkent már szárba részletes elemzések helyett „spontán” módon…

Az akupunktőr / akupresszőr nyelv- és pulzusdiagnózis alapján fel tudja mérni a fontosabb szervek állapotát. Érdekességképpen jegyzem meg, hogy Wang Shu Ho (i. e. 317-ben született) nemcsak a csuklópulzusát, hanem a halántéki, nyaki, lábháti, combverőerek lüktetését is vizsgálta (nyelvdiagnosztika, pulzusdiagnosztika). A kínai orvoslás és gyógyszerészet történetéről további infót a linkre kattintva talál.

 

A természetgyógyászat mellékhatás nélküli hatékonysága

1984-ben Srí Lanka volt az egyetlen ország, ahol a népgyógyászatnak minisztériuma volt. És a költségvetés 5 %-ából a lakosság 75-80 %-át hatékony mellékhatásmentes távol-keleti és dél-ázsiai kezelésben részesítettek. A modern műszeres kezelés is nagyon fontos, ám ez a költségvetés 95 %-ából csak a lakosság 20-25 %-ánál volt hatékony.
A második világháborúban Kínában az átlagéletkor 35 év volt (nem sokkal több a homo sapiens átlagos életkora). 1945 után pedig miután a keleti-nyugati orvoslást egyesítették hozzávetőlegesen 63 év lett az átlagéletkor. Az akupunktúrában, akupresszúrában az a jó, hogy nem gond, ha valaki allergiás a gyógyszerre, de több előnye is van.

 

Hármas melegítő (három testüreg)

A Hármas melegítő a szövetek táplálását, energiaellátását végzi a távol-keleti felfogás szerint, mely így nem jelenik meg a nyugati medicinában. A felső melegítő az ég-nek, a középső melegítő az embernek, míg az alsó melegítő a földnek a szimbóluma. dr. Simoncsics szerint nem létezik a hat Fu szerv, melyet úgy tudom dr. Eőry Ajándok által kidolgozott akupresszúra oktatáson tanítanak.

Egyébként a nyugati medicinában is sok „hármas” szerepel, pl. az élet kialakulása kapcsán a sejt alkotórészei:

– sejtmembrán
– citoplazma
– sejtmag

De gondolhatunk a magzat legkorábbi fejlődésében kialakuló 3 csíralemezre is:

– ektoderma
– mezoderma
– entoderma

 

A Qi (energia) felosztása a kínai medicina alapján

Az emberi lény:

– „élő”
– „érzelmi”
„szellemi” lény

Az állatok:

– „élő”
– „érzelmi” lények

A növények pedig:

– „élő” lények

 

Az 5 fázis tana a kínai gyógyászatban

Erről sokat írtam már (5 fázis tana), hogy melyik elemhez, melyik tünetek és testi megnyilvánulások tartoznak. Pl., aki hirtelen felkapja a vizet (elönti az epe), zsörtölődő, vagy a látásával gond van, esetleg töredezett a körme, tik (neurotikus funkciózavar) jellemzi, vagy kerüli a szeles időt, huzatot, esetleg a savanyú ízt (vagy túlságosan preferálja) stb., ott a Máj és az Epehólyag funkciókörét kell megvizsgálni. De következtetni tudunk rengeteg tényező alapján. Az egyes szervek is a megfelelő elemhez tartoznak, így egymásra hat működésük.

Most ezt kiegészítve egyéb, elvontabb tényezőkkel, írom le a különféle elemekhez tartozó észrevételeket. Minden embert be lehet sorolni személyisége alapján a megfelelő elemhez.

Fa elem: kutya, szilva, 3-8-64, extrovertált, jóság
Tűz: ló, sárgabarack, 2-7-54, közlékeny, lelkiismeretes
Föld: szarvasmarha, jujuba, 5-10-81, meggondolt, tisztaság
Fém: tyúk, őszibarack, 4-9-72, introvertált, méltóság
Víz: sertés, 1-6-48, makacs, bölcsesség

A kínai medicina egyébként rendszerbe foglalta azt is, hogy miért alakulnak ki a betegségek: rossz táplálkozás, meteorológiai változások, színek hatása, érzelmek stb. Nagyon komplett rendszerről van szó, így érdemes elmélyedni benne.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Segítsd kérlek támogatással a honlap fenntartását, kutatómunkámat

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

keresés

AJÁNLOTT CIKKEK
gerincterápia, nyaki fájdalom okai, nyaki fájdalom kezelésekeleti medicina titkai, hagyományos kínai gyógyászat, hagyományos kínai orvoslás, keleti gyógyászat, természetgyógyászat