A fülakupunktúrás addiktológia, fülakupresszúra, fülgyertya és testgyertya terápia menete és hatásai

 In kínai orvoslás, Pszichológia, medicina és egyéb (cikkek)

 

A fül a keleti gyógyászat szerint hasonlóan a nyelvhez, kézhez, lábhoz (lásd reflexológia, azaz hetvenkétezer talpon lévő idegvégződés stimulálása) stb. reflexzónákat tartalmaz. Ezek stimulálásával tudunk hatni az adott szervre, szervrendszerre természetes módon. A cikkben írt gyógymódok használat előtt beszéljünk szakorvossal.

Mire jó a fülakupunktúrás addiktológia és mit szúrnak meg a fülön pontosan?

A fülakupunktúrás addiktológus (természetgyógyászati ág, tehát nem orvosi végzettséget jelent) általában függőségi betegségekkel foglalkozik, tehát pl. szenvedélybetegségek leszoktatásában segít (dohányzás-, alkokol-, ételfüggőség, gyógyszerfüggőség, stb), méregtelenítés, stressz- és feszültségoldás tartozik még az indikációk közé, de fogyókúrára is szokták használni.

Konkrétan 5 (Nada) helyen szúrhatja meg a fület (Shenmen lélek kapuja, mely a Szív-7-es akupunkturás pontnak felel meg, a Szimpatikus idegrendszer, Vese, Máj, Tüdő pontokat). Ez általános erősítő hatással is bír (immunrendszer erősítése), de, aki le akar fogyni, annak meg is kell változnia. Tehát ez a terápia ráerősít, de azért ne gondoljuk, hogy megszúrják a fülünket 5 helyen és ezzel többet soha nem leszünk éhesek stb. Ráadásul az obesitas mögött állhat anyagcsere, hormonális, stressz jellegű stb. probléma is.

A fogyás népszerű témájáról már írtam korábban:

Hatékony zsírégetés laza sporttal

Konkrét ötletek: fogyókúra, prevenció, betegség megelőzés, egészség megőrzése, érzelmeink, egészséges, helyes táplálkozás

Pár napos méregtelenítés – fogyni gyorsan, természetes, hatásos drasztikus, turbó, fogyókúra, zsírégető, böjtkúra

Az ősi kínai tudás alapján a fülön lévő zónákban gondolkodtak a kínaiak, és nem pontokban. Legalább 80 fontos pontot, zónát (testrészek, betegségek gyógyításának pontjai) tanultunk meg mi is a fülön, mert az akupresszúra szakvizsga a fülakupresszúrát is magába foglalta.

 

Fájdalommentes fülakupresszúra, gyógynövény magok beragasztása

Szúrás helyett gyógymagvakat is beragaszthatunk a fülbe a megfelelő pontok helyére, melyet naponta 2-3-szor 20-30-szor nyomkod meg a páciens ezzel stimulálva az adott szervet a fülön keresztül. Többféle mag létezik, mely anyaga pl. gyulladáscsökkentő, vagy tüdő serkentő stb. Ez a fajta eljárás egyfajta mikro akupunktúrás pontok ingerlésével gyógyít, illetve előzi meg a betegségek kialakulását. Ezen kívül léteznek fülmasszázsok is.

Vannak előre elkészített gyógynövény magvak, de apró tűvel ellátott ragtapaszok is léteznek, melyeket szintén be lehet ragasztani a fülbe, mely szintén a fülakupresszúrás addiktológus dolga.

 

Fültyertya és testgyertya alkalmazása

E hengerkúp alakú gyertya méhviaszból és általában kurkumából van (gyulladáscsökkentő). Leendő akupresszőrként a fülgyertya használatából is vizsgáznunk kellett. Sokan úgy használják a testgyertyát, hogy a fájdalomas testrésznél égetik el, vagy a hozzá legközelebb eső akupunktúrás pontnál. Egyfajta szívóerő érvényesül, mely csökken, ahogy ég a gyertya, de a hő növekszik (egyre közelebb kerül a tűz a bőrhöz). Ha fülgyertyát használunk azt tapasztalhatjuk, hogy a fül légzése fokozódik és ezzel együtt az anyagcsere is. Így a fülgyertya, testgyertya tonizál és serkent.

 

A testgyertya, fülgyertya menete

Gézlap védelemmel kell ellátnunk a gyertyát a vékonyabbik felénél (sokszor ez már bele van építve) és egy kb. 40 x 40 cm-es négyzet alakú fémes alufóliát (alufóliás védelem) lyukasszunk ki középen és abba állítsuk a gyertyát miután egy kis tálkába vizet tettünk. Így, ha égéstermék esik le, akkor az nem találkozik a bőrrel, bár általában nem szokott ilyen előfordulni. Ráadásul a szem környékén történő testgyertyázás lángja is zavaró lehet. Ha fülgyertyát használunk oldalt fektetjük a pácienst és a feje alá párna kerül (értelem szerűen a másik fülét fogjuk kezelni). De mindig égessünk el fülgyertyát a másik fülénél is, mert a jobb és bal agyfélteke „szinkronban” tud így maradni. Akupunktúrában, vagy akupresszúrában is kezeljük mindig mind a két oldalt (így megfelelő az energiaáramlás). Maximum a jelig szabad égetni a fülgyertyát, de közben csipesszel le tudjuk csípni az elégedett gyertyát és a vízbe tesszük ezután.

 

Indikációk

– rekedtség (lásd Bef-22-es akupunktúrás pont)
– arcon kezelés pl. lezárás helye (3. szem)
– derékfájás
– torokfájás
– mandulagyulladás
– hátfájás
– fájdalom
– fülzúgás
– halláscsökkenés
– nagyothallás
– fülbetegségek
– fülcsengés
– fejfájás, migrén
– idegesség
– vesepanasz
– külső hallójárat dugulás

 

Kontraindikációk

– sérült dobhártya
– vírusfertőzés
– magas vérnyomás
– középfül gyulladás
– külső hallójárati sérülések
– gennyes és egyéb sebek, sérülések
– sérült dobhártya
– hallójáratba tilos betenni

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Segítsd kérlek támogatással a honlap fenntartását, kutatómunkámat

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

keresés

AJÁNLOTT CIKKEK
köpölyözés hatása, köpölyözés menete, köpölyözés fajtái, köpölyözés házilaghagyományos kínai orvoslás, gyógyíthatatlan betegségek gyógyítása, gyógyíthatatlan betegség nincs