A fülakupunktúrás addiktológia, fülakupresszúra, fülgyertya és testgyertya terápia menete és hatásai

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), kínai orvoslás

 

A fül a keleti gyógyászat szerint hasonlóan a nyelvhez, kézhez, lábhoz (lásd reflexológia, azaz hetvenkétezer talpon lévő idegvégződés stimulálása) stb. reflexzónákat tartalmaz. Ezek stimulálásával tudunk hatni az adott szervre, szervrendszerre természetes módon. A cikkben írt gyógymódok használat előtt beszéljünk szakorvossal.

Mire jó a fülakupunktúrás addiktológia és mit szúrnak meg a fülön pontosan?

A fülakupunktúrás addiktológus (természetgyógyászati ág, tehát nem orvosi végzettséget jelent) általában függőségi betegségekkel foglalkozik, tehát pl. szenvedélybetegségek leszoktatásában segít (dohányzás-, alkokol-, ételfüggőség, gyógyszerfüggőség, stb), méregtelenítés, stressz- és feszültségoldás tartozik még az indikációk közé, de fogyókúrára is szokták használni.

Konkrétan 5 (Nada) helyen szúrhatja meg a fület (Shenmen lélek kapuja, mely a Szív-7-es akupunkturás pontnak felel meg, a Szimpatikus idegrendszer, Vese, Máj, Tüdő pontokat). Ez általános erősítő hatással is bír (immunrendszer erősítése), de, aki le akar fogyni, annak meg is kell változnia. Tehát ez a terápia ráerősít, de azért ne gondoljuk, hogy megszúrják a fülünket 5 helyen és ezzel többet soha nem leszünk éhesek stb. Ráadásul az obesitas mögött állhat anyagcsere, hormonális, stressz jellegű stb. probléma is.

A fogyás népszerű témájáról már írtam korábban:

Hatékony zsírégetés laza sporttal

Konkrét ötletek: fogyókúra, prevenció, betegség megelőzés, egészség megőrzése, érzelmeink, egészséges, helyes táplálkozás

Pár napos méregtelenítés – fogyni gyorsan, természetes, hatásos drasztikus, turbó, fogyókúra, zsírégető, böjtkúra

Az ősi kínai tudás alapján a fülön lévő zónákban gondolkodtak a kínaiak, és nem pontokban. Legalább 80 fontos pontot, zónát (testrészek, betegségek gyógyításának pontjai) tanultunk meg mi is a fülön, mert az akupresszúra szakvizsga a fülakupresszúrát is magába foglalta.

 

Fájdalommentes fülakupresszúra, gyógynövény magok beragasztása

Szúrás helyett gyógymagvakat is beragaszthatunk a fülbe a megfelelő pontok helyére, melyet naponta 2-3-szor 20-30-szor nyomkod meg a páciens ezzel stimulálva az adott szervet a fülön keresztül. Többféle mag létezik, mely anyaga pl. gyulladáscsökkentő, vagy tüdő serkentő stb. Ez a fajta eljárás egyfajta mikro akupunktúrás pontok ingerlésével gyógyít, illetve előzi meg a betegségek kialakulását. Ezen kívül léteznek fülmasszázsok is.

Vannak előre elkészített gyógynövény magvak, de apró tűvel ellátott ragtapaszok is léteznek, melyeket szintén be lehet ragasztani a fülbe, mely szintén a fülakupresszúrás addiktológus dolga.

 

Fültyertya és testgyertya alkalmazása

E hengerkúp alakú gyertya méhviaszból és általában kurkumából van (gyulladáscsökkentő). Leendő akupresszőrként a fülgyertya használatából is vizsgáznunk kellett. Sokan úgy használják a testgyertyát, hogy a fájdalomas testrésznél égetik el, vagy a hozzá legközelebb eső akupunktúrás pontnál. Egyfajta szívóerő érvényesül, mely csökken, ahogy ég a gyertya, de a hő növekszik (egyre közelebb kerül a tűz a bőrhöz). Ha fülgyertyát használunk azt tapasztalhatjuk, hogy a fül légzése fokozódik és ezzel együtt az anyagcsere is. Így a fülgyertya, testgyertya tonizál és serkent.

 

A testgyertya, fülgyertya menete

Gézlap védelemmel kell ellátnunk a gyertyát a vékonyabbik felénél (sokszor ez már bele van építve) és egy kb. 40 x 40 cm-es négyzet alakú fémes alufóliát (alufóliás védelem) lyukasszunk ki középen és abba állítsuk a gyertyát miután egy kis tálkába vizet tettünk. Így, ha égéstermék esik le, akkor az nem találkozik a bőrrel, bár általában nem szokott ilyen előfordulni. Ráadásul a szem környékén történő testgyertyázás lángja is zavaró lehet. Ha fülgyertyát használunk oldalt fektetjük a pácienst és a feje alá párna kerül (értelem szerűen a másik fülét fogjuk kezelni). De mindig égessünk el fülgyertyát a másik fülénél is, mert a jobb és bal agyfélteke „szinkronban” tud így maradni. Akupunktúrában, vagy akupresszúrában is kezeljük mindig mind a két oldalt (így megfelelő az energiaáramlás). Maximum a jelig szabad égetni a fülgyertyát, de közben csipesszel le tudjuk csípni az elégedett gyertyát és a vízbe tesszük ezután.

 

Indikációk

– rekedtség (lásd Bef-22-es akupunktúrás pont)
– arcon kezelés pl. lezárás helye (3. szem)
– derékfájás
– torokfájás
– mandulagyulladás
– hátfájás
– fájdalom
– fülzúgás
– halláscsökkenés
– nagyothallás
– fülbetegségek
– fülcsengés
– fejfájás, migrén
– idegesség
– vesepanasz
– külső hallójárat dugulás

 

Kontraindikációk

– sérült dobhártya
– vírusfertőzés
– magas vérnyomás
– középfül gyulladás
– külső hallójárati sérülések
– gennyes és egyéb sebek, sérülések
– sérült dobhártya
– hallójáratba tilos betenni

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Miben segíthetek? Kérj konzultációt

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
köpölyözés hatása, köpölyözés menete, köpölyözés fajtái, köpölyözés házilaghagyományos kínai orvoslás, gyógyíthatatlan betegségek gyógyítása, gyógyíthatatlan betegség nincs