Természetes gyógymód, mely 100 féle betegséget gyógyít és előz meg – moxibució, moxa kezelés 2/1.

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), kínai orvoslás

 

Forrás: Kissné dr. Fügedi Agáta, Mészáros Endre – Gyógyító moxa

Ismét egy könyv, melyben a szerző őszintén vall életéről orvosként, hasonlóan Guzrány Ferenchez. Moxával kezelte férje fekélyét a nyolcvanas évek elején, mely gyógyulásnak indult (előtte számtalan orvosnál járt és egyik kezelés sem használt). Sokat tanult dr. Lipóczki Imrétől és dr. Nagy Lászlótól is és a moxakészítésre megkapta a szabadalmi engedélyt is. dr. Eőry Ajándok is ajánlja könyvét, egyedül a szemgolyó moxázását dióhéjon keresztül sem javasolja.

A legjobb, ha szakorvost keresünk fel, ha kezelésben akarunk részesülni, de segítségünkre lehet akupresszőr természetgyógyászati végzettségű szakember is. dr Fügedi Agáta felhívja a figyelmet arra, hogy a gyerekeket ne állítsuk választás elé (pl. tűszúrásos akupunktúrát vagy tapaszos, vagy moxakezelést, lézeres akupunktúrát stb. szeretnének-e), hanem csak fájdalommentes eljárást alkalmazzunk náluk.

A moxaterápia (moxibució), moxa kezelés hatása

A hő hatására a vér és Qi (energia) keringés fokozódik, mely az immunrendszert is erősíti és megszünteti az energiahiányt, megteremti az egészséghez nélkülözhetetlen egyensúlyt. Több, mint százféle betegséget gyógyít, nincs a szervezetre kedvezőtlen hatása. Az ehhez szükséges moxa füvet évekig szárítják és nem romlik meg. A moxaterápiáról már írtam pár gondolatot korábban, melynek lényege, hogy meggyújtott gyógynövény rúddal a bőr felületét égetik meg vagy csak fölé tartják a rudat, mely emeli az endorfin szintet és leukocytaszámot és a vörös vértestek számát. Ezen kívül hatására a sebgyógyulás gyorsul, az immunrendszer stimulálódik.
Megváltoztatja vér sejtes elemeinek arányát (lásd fehér- és vörösvértestek számának emelkedése). Ráadásul növeli az endorfin szintet, humorális és hormonális, valamint fájdalomcsillapító, energiakiegyenlítő és energiahiány pótlásának hatásával is bír. A kínai medicina része a moxakezelés.

 

Moxa kezelés indikációk – a szerzők által megadott indikációk közül

– asztma
– alulműködés, yin kórképeknél (energiahiány, alulműködés, alacsony vérnyomás, fázás, krónikus betegségek, mélységi fájdalmak, gyenge erőnlét stb.) az akupunktúránál is hatékonyabb lehet, hiszen energiát is pótol, nemcsak a „vezetékekben” lévő energia egyensúlyt állítja helyre
– bőrbetegség
– izzadás (HKO -ban energiavesztésnek minősül)
– idegbetegség
– menstruációs görcs
– nátha, megfázás
– tüdőgyulladás, légzési elégtelenség
– májbetegségek
– nyakfájás
– lelki (mentális) betegségek
– mellhártyagyulladás
– allergia
– köhögés
– isiász
– szexuális vitalitás
– légcsőgyulladás (bronchitis)
– alvászavar, álmatlanság

– alhasi fájdalom, görcs
– krónikus ízületi betegség
– bénulások
– izomsérülés
– anyatej minőségjavítás
– éjszakai ágybavizelő gyermekek gyógyítása
– farfekvéses magzat megfordítása (orvos a monitoron nézi a magzatot, mert túl is fordulhat!)
– álmatlanság
– feledékenység
– krónikus hasmenés
– tompa hallás
– ijedtség
– rossz látás
– aranyér
– rossz emésztés
– hirtelen hallásvesztés, fülzúgás
– féloldali bénulás, nyelv merev, nehezen beszél, félrehúzódott szem, száj, arcon rángatózás

– hányás, haspuffadás
– ödéma (vizenyő)
– erőtlenség
– csípő külső oldala fájdalmas, nehezen mozog a láb
– térd belső oldala dagadt, izomgörcs a lábszáron
– étvágytalanság
– merev nyak, váll
– fejfájás
– hideg és fájdalmas kar (elől-hátul fájdalom)
– kisujj zsibbadt, merev
– mellkasi fájdalom
– alhasi fájdalom
– herezacskó bőre összezsugorodik
– teltségérzet
– pihegő légzés

– sokk
– csepegő vizelet
– vérképjavítás
– ínhüvelygyulladás
– váll, hátfájás
– szédülés, vizeletelakadás
– térd, ugróízületi fájdalom
– hideghatás okozta betegség (megbénul a meriánrendszer)
– orrvérzés
– torokgyulladás
– vastagbélgyulladás
– viszketés
– székrekedés
– végtag izomsorvadás
– láz
– sokízületi gyulladás
– reumatikus fájdalmak
– szájkeserűség
– rekedtség
– izzadás
– végbél, méhelőreesés

 

Hogyan használják a moxát?

A meggyújtott moxánál füstgázok a bőrbe jutva, valamint az infravörös és hősugárzás fejtik ki hatásukat. Van, mikor az akupunktúrás pont közelében égetik el a füstölő moxát (nem érve a bőrhöz) és arra is van példa, hogy egyszer, vagy többször megégetik a bőrt, hogy hosszabban fejtse ki hatását (lásd heget hagyó és hólyagot nem hagyó, illetve hólyagképző eljárások).

Allergiás tünetek esetén azonnal abba kell hagyni a kezelést. A többnyire ürömfűből készült moxa égetése büdös, de fertőtlenítő hatású és léteznek ma már elektronikus moxák is (kevésbé természetes). A könyve egyik szerzője orvosként beszámolt arról, hogy páciensei naponta az általa bejelölt akupunktúrás pontot egy percig moxálták és pár hét után gyógyulás jelentkezett (persze ez függ az adott betegségtől is). Férjét pedig idővel elég volt fél évente „megégetni” a megfelelő pontokon moxával, ahhoz, hogy tünetmentes legyen.

 

Indirekt kezelés

Végezhető alátéttel (moxa és bőr közé helyezett természetes anyagok) vagy anélkül. És különféle mozdulatot hajtunk végre használatakor:

– vasalásos módszer
Nagyobb testfelületnél pl. hát, has, comb pl. moxátorral (eszköz, melybe be lehet erősíteni a moxarudat).

– forgó módszer
A parázsló végét a moxarudnak, moxahengernek körbe-körbe forgatjuk. Indikáció: idegrendszeri, bénulásos, bőrbetegségek, ízületi fájdalmak kezelése, keringési elégtelenség.

– madárcsipegető módszer
Amikor már elviselhetetlenül forró a moxa, akkor eltávolítjuk a ponttól és néhány másodperc múlva újra közelítünk és általában 10-20 percig végezzük ezt az eljárást. Indikáció: krónikus mandulagyulladás, sokk, vérkép javítása

– érintéses módszer
Gyógyszerrel átitatott papírcsíkot hozzáérintjük a kezelendő ponthoz és néhány mp-ig hozzányomjuk az égő moxarudat akár vászonkendőn keresztül is. 7-10 nap múlva meg kell ismételni a folyamatot. Indikáció: végtag atrophia, incontinentia

Leendő akupresszőrként az ujjunkat az adott aku pont mellé tettük és így tudtuk érzékelni, hogy mennyire forró a moxa melege és ezt vizsgán a bemutatásánál is nagyon fontos volt hangsúlyoznunk.

A cikk folytatása: 2/2. rész 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Segítsd kérlek támogatással a honlap fenntartását, kutatómunkámat

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
kínai dietetikamoxibució, moxa kezelés hatása, moxaterapia, moxa kezelés indikációk, moxa kezelés kontraindikációk, moxa terápia hatása