Természetes gyógymód, mely 100 féle betegséget gyógyít és előz meg – moxibució, moxa kezelés 2/1.

 In kínai orvoslás, PSZICHOLÓGIAI ÉS TERMÉSZETGYÓGYÁSZATI CIKKEK

 

Forrás: Kissné dr. Fügedi Agáta, Mészáros Endre – Gyógyító moxa

Ismét egy könyv, melyben a szerző őszintén vall életéről orvosként, hasonlóan Guzrány Ferenchez. Moxával kezelte férje fekélyét a nyolcvanas évek elején, mely gyógyulásnak indult (előtte számtalan orvosnál járt és egyik kezelés sem használt). Sokat tanult dr. Lipóczki Imrétől és dr. Nagy Lászlótól is és a moxakészítésre megkapta a szabadalmi engedélyt is. dr. Eőry Ajándok is ajánlja könyvét, egyedül a szemgolyó moxázását dióhéjon keresztül sem javasolja.

A legjobb, ha szakorvost keresünk fel, ha kezelésben akarunk részesülni, de segítségünkre lehet akupresszőr természetgyógyászati végzettségű szakember is. dr Fügedi Agáta felhívja a figyelmet arra, hogy a gyerekeket ne állítsuk választás elé (pl. tűszúrásos akupunktúrát vagy tapaszos, vagy moxakezelést, lézeres akupunktúrát stb. szeretnének-e), hanem csak fájdalommentes eljárást alkalmazzunk náluk.

[adrotate group=”4″]

A moxaterápia (moxibució), moxa kezelés hatása

A hő hatására a vér és Qi (energia) keringés fokozódik, mely az immunrendszert is erősíti és megszünteti az energiahiányt, megteremti az egészséghez nélkülözhetetlen egyensúlyt. Több, mint százféle betegséget gyógyít, nincs a szervezetre kedvezőtlen hatása. Az ehhez szükséges moxa füvet évekig szárítják és nem romlik meg. A moxaterápiáról már írtam pár gondolatot korábban, melynek lényege, hogy meggyújtott gyógynövény rúddal a bőr felületét égetik meg vagy csak fölé tartják a rudat, mely emeli az endorfin szintet és leukocytaszámot és a vörös vértestek számát. Ezen kívül hatására a sebgyógyulás gyorsul, az immunrendszer stimulálódik.
Megváltoztatja vér sejtes elemeinek arányát (lásd fehér- és vörösvértestek számának emelkedése). Ráadásul növeli az endorfin szintet, humorális és hormonális, valamint fájdalomcsillapító, energiakiegyenlítő és energiahiány pótlásának hatásával is bír. A kínai medicina része a moxakezelés.

 

[adrotate group=”6″]

Moxa kezelés indikációk – a szerzők által megadott indikációk közül

– asztma
– alulműködés, yin kórképeknél (energiahiány, alulműködés, alacsony vérnyomás, fázás, krónikus betegségek, mélységi fájdalmak, gyenge erőnlét stb.) az akupunktúránál is hatékonyabb lehet, hiszen energiát is pótol, nemcsak a „vezetékekben” lévő energia egyensúlyt állítja helyre
– bőrbetegség
– izzadás (HKO -ban energiavesztésnek minősül)
– idegbetegség
– menstruációs görcs
– nátha, megfázás
– tüdőgyulladás, légzési elégtelenség
– májbetegségek
– nyakfájás
– lelki (mentális) betegségek
– mellhártyagyulladás
– allergia
– köhögés
– isiász
– szexuális vitalitás
– légcsőgyulladás (bronchitis)
– alvászavar, álmatlanság

– alhasi fájdalom, görcs
– krónikus ízületi betegség
– bénulások
– izomsérülés
– anyatej minőségjavítás
– éjszakai ágybavizelő gyermekek gyógyítása
– farfekvéses magzat megfordítása (orvos a monitoron nézi a magzatot, mert túl is fordulhat!)
– álmatlanság
– feledékenység
– krónikus hasmenés
– tompa hallás
– ijedtség
– rossz látás
– aranyér
– rossz emésztés
– hirtelen hallásvesztés, fülzúgás
– féloldali bénulás, nyelv merev, nehezen beszél, félrehúzódott szem, száj, arcon rángatózás

[adrotate group=”4″]

– hányás, haspuffadás
– ödéma (vizenyő)
– erőtlenség
– csípő külső oldala fájdalmas, nehezen mozog a láb
– térd belső oldala dagadt, izomgörcs a lábszáron
– étvágytalanság
– merev nyak, váll
– fejfájás
– hideg és fájdalmas kar (elől-hátul fájdalom)
– kisujj zsibbadt, merev
– mellkasi fájdalom
– alhasi fájdalom
– herezacskó bőre összezsugorodik
– teltségérzet
– pihegő légzés

– sokk
– csepegő vizelet
– vérképjavítás
– ínhüvelygyulladás
– váll, hátfájás
– szédülés, vizeletelakadás
– térd, ugróízületi fájdalom
– hideghatás okozta betegség (megbénul a meriánrendszer)
– orrvérzés
– torokgyulladás
– vastagbélgyulladás
– viszketés
– székrekedés
– végtag izomsorvadás
– láz
– sokízületi gyulladás
– reumatikus fájdalmak
– szájkeserűség
– rekedtség
– izzadás
– végbél, méhelőreesés

 

[adrotate group=”6″]

Hogyan használják a moxát?

A meggyújtott moxánál füstgázok a bőrbe jutva, valamint az infravörös és hősugárzás fejtik ki hatásukat. Van, mikor az akupunktúrás pont közelében égetik el a füstölő moxát (nem érve a bőrhöz) és arra is van példa, hogy egyszer, vagy többször megégetik a bőrt, hogy hosszabban fejtse ki hatását (lásd heget hagyó és hólyagot nem hagyó, illetve hólyagképző eljárások).

Allergiás tünetek esetén azonnal abba kell hagyni a kezelést. A többnyire ürömfűből készült moxa égetése büdös, de fertőtlenítő hatású és léteznek ma már elektronikus moxák is (kevésbé természetes). A könyve egyik szerzője orvosként beszámolt arról, hogy páciensei naponta az általa bejelölt akupunktúrás pontot egy percig moxálták és pár hét után gyógyulás jelentkezett (persze ez függ az adott betegségtől is). Férjét pedig idővel elég volt fél évente „megégetni” a megfelelő pontokon moxával, ahhoz, hogy tünetmentes legyen.

 

Indirekt kezelés

Végezhető alátéttel (moxa és bőr közé helyezett természetes anyagok) vagy anélkül. És különféle mozdulatot hajtunk végre használatakor:

– vasalásos módszer
Nagyobb testfelületnél pl. hát, has, comb pl. moxátorral (eszköz, melybe be lehet erősíteni a moxarudat).

[adrotate group=”4″]

– forgó módszer
A parázsló végét a moxarudnak, moxahengernek körbe-körbe forgatjuk. Indikáció: idegrendszeri, bénulásos, bőrbetegségek, ízületi fájdalmak kezelése, keringési elégtelenség.

– madárcsipegető módszer
Amikor már elviselhetetlenül forró a moxa, akkor eltávolítjuk a ponttól és néhány másodperc múlva újra közelítünk és általában 10-20 percig végezzük ezt az eljárást. Indikáció: krónikus mandulagyulladás, sokk, vérkép javítása

– érintéses módszer
Gyógyszerrel átitatott papírcsíkot hozzáérintjük a kezelendő ponthoz és néhány mp-ig hozzányomjuk az égő moxarudat akár vászonkendőn keresztül is. 7-10 nap múlva meg kell ismételni a folyamatot. Indikáció: végtag atrophia, incontinentia

Leendő akupresszőrként az ujjunkat az adott aku pont mellé tettük és így tudtuk érzékelni, hogy mennyire forró a moxa melege és ezt vizsgán a bemutatásánál is nagyon fontos volt hangsúlyoznunk.

A cikk folytatása: 2/2. rész 

 

Keresztes Attila

Keresztes Attila, bölcsész, a cikkek írója. 2005 óta foglalkozom emberekkel, orvosi szaklapokban publikálok legújabb felfedezéseimről, 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (nyugati és keleti medicina). 300+ a nyilvános ajánlások száma a honlapon.

De nem vagyok pszichológus, sem orvos és nem rendelkezem tudományos fokozatokkal. Nem gyógyítók, nem tartok pszichológiai kezelést! Oktatással foglalkozom.

Iratkozz fel most!

Akciók, izgalmas előadások, online és offline programok és könyvek, cikkek egy helyen

Cikk kategória (angol, magyar)

Attention

I’m not a psychologist or a doctor, I do not have a degree in science, what I do have is an individual attitude to life I have given interviews and published articles … So this is not a psychological treatment and not a cure! Please turn to your doctor with any psychological problems and for treatments. User’s and customer’s conditions and privacy policy valid for all visitors of our pages

AJÁNLOTT CIKKEK

A KERESENDŐ SZÖVEGET ITT KELL BEGÉPELNI ÉS UTÁNA ENTER-T NYOMNI

kínai dietetikamoxibució, moxa kezelés hatása, moxaterapia, moxa kezelés indikációk, moxa kezelés kontraindikációk, moxa terápia hatása