A testünk összepréselve egy gombostűfejnyi nagyságú – kínai gyógyászat, gerincproblémák

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), kínai orvoslás

Forrás: dr. Simoncsics Péter, A kínai akupunktúra régen és ma

A kínai medicináról, gyógyászatról, akupunktúráról stb., már sok-sok cikket írtam, most folytatom ezt a kört néhány érdekességgel kiegészítve.


A testünk valójában „üres”

Ha összepréselnénk egy embert és a molekulák közti űrt is megszüntetnénk, sőt az atomokon belül sem hagynánk hézagot, akkor egy gombostű fejnyi méretű lenne testünk.

A szervekről néhány mondat a kínai gyógyászat megközelítéséből

A Szív a „császár legfőbb ellenőre”. Minden pszichológiai zavar hozzá köthető, lásd akupunktúrás / akupresszúrás pontok indikációi tünetkezelésre (minden aku pontnak vannak indikációi). A gondolatok végrehajtása, humorérzék, koncentráció is a Szívhez köthető.

A Hármas melegítő a szervezet egész bioenergetikai egyensúlyának a legfőbb biztosítója, a „hőmérséklet ellenőre”.

Az agy a „velő tengere”, de nem olyan fontos szerv, mint a nyugati medicinában pl. prof. Pálos István, Akupunktúrás kézikönyv A-tól Z-ig című könyvben is a parkinson kór kapcsán az agy nem kap jelentőséget a kezelésben (nem is szerepel a fontos yin vagy yang szervek között).
A szerv-szerv (viszcero-viszcerális) és szerv-bőr (viszcero-kután) reflexet is szépen leírja a kínai medicina, lásd pl. Tüdő és bőr kapcsolata (tüdőasztmás gyakran ekcémás, illetve vese rendellenesség kapcsán gyakran hallószervi rendellenességgel születnek meg az újszülöttek). Így több ezer évvel később a nyugati medicina szépen igazolja a hagyományos kínai orvoslás, gyógyászat létjogosultságát.

A Lép-hez (yang szerve a Gyomor) a sárga szín tartozik, mint étvágygerjesztő. A Tüdő az égből a Qi-t (energia) hasznos és haszontalan részét osztja szét, talán ez felel meg a nyugati medicinában a levegő oxigén és nitrogén részeinek. Minden „orrhoz köthető zavar” pl. orrviszketés, nátha, eldugult orr, arcüreggyulladás, orrvérzés stb. a Tüdő energiazavara.

 

Mértékegységek az akupunktúrában / akupresszúrában

1 cun = 1 hüvelyk (hüvelykujj szélessége), mely 10 fen, ami hozzávetőlegesen 2,54 cm (személyenként változó). 1 chang = 10 chih = 3,048 m (változó)

A Veséhez a kínai medicina a tehetséget, ügyességet köti, mely „mélyebben” van elraktározva és az ősöktől kerül átöröklődésre. De ide tartozik még a „teremtő erő felelőse”, ,,a haj ellenőre”, és a csontok, fogak fejlődési állapotát ellenőrzi, „legfontosabb beosztottja” a gerincoszlop (érdekesség a gerincbántalmak kapcsán).

Az Epehólyaghoz a mérgelődést (lásd „elönti az epe”), düh-öt kötjük, melyet már Hippokratész szintén megállapított. A fejfájás nagy része szintén ehhez az üreges (Fu) szervhez köthető. A kínaiak a teknős és kígyó hibridjeként ábrázolták, mely valóban hasonlít az Epehólyagra és az Epevezetékre.

A fejet illetően megtestesül az „alapelv”, a Princípium. Itt kell önmagunkat megtalálnunk a kínai szerint, így kerül a formanélküliség megformálásra. A „tárolt törvényeket” ezután a gerincvelő adja át a szervezetnek.

 

A középkori alkimisták nem az aranyat akarták előállítani

A középkori alkimisták nem az aranyat akarták előállítani, hanem az ember lényének átalakítása, „örök élet” megtalálása volt a cél, lásd cinóber (higany-szulfid) előállítása segítségével.

A gerincoszlopról néhány gondolat

A könnyű félrediagnosztizálás lehetőségeiről már írtam sokat a gerinc problémák kapcsán, mely tünetek nagyon összetéveszthetők egyéb más tünetekkel.

A gerinc, nyak és hátfájdalmak megelőzése és kihez fordulhatunk, ha baj van?

Gerinc problémák nélkül boldogan és a szűnni nem akaró gerinc fájdalmak, zsibbadás, pánik megszüntetése

Meditációban jelentkező gerincfájdalom, befeszült gyomorizom, gyomorfájás, hasnyálmirigy problémák kezelése

A csontkovácsolás, masszírozás megelőzheti a szívrohamot, gerincsérvet és a derékfájást, makacs fejfájást (migrént) is?

Gerincoszlop részei a kínai gyógyászat alapján

– csigolyák
– csontokon tapadó izmok
– erősítőszalagok
– csont belsejében „velő” – szilárd (yang) és folyékony (yin), ez felel meg a gerincvelőnek és gerincfolyadéknak

A gerinc összeköt minket az éggel (transzcendentális), mely egyfajta szellemi kapcsolatnak fogható fel (hinduizmusban itt áramlik a kundalíni energia, a kínaiban pedig a Kormányzó meridián található a gerinc helyén, de a Bibliában is megtalálható néhány hasonló utalás).

A csigolyáknál van beidegezve a legfontosabb szervek shu pontjai, mellyel stimulálni lehet azokat (lásd a csigolya tövisnyúlványa mellett, a Húgyhólyag meridián mentén).

Th
III. – Tüdő
IV. – Vérerek ura
V. – Szív

IX. – Máj
X. – Epehólyag
XI. – Lép
XII. – Gyomor

L.
I. – Hármas melegítő
II. – Vese

IV. – vastagbél

S.
I. Vékonybél
II. Húgyhólyag

A gerincpanaszok a vállízület, csípőízület kóros elváltozásaival is összefüggnek. De, amíg az ortopédia a statikai egyensúly irányvonalainak áthelyezése az elsődleges kórok, addig a kínaiaknál inkább energetikai jellegű a magyarázat. Pl. derékfájás: a yin nem képes behatolni a törzsből a végtagokba, így nincs meg az, ami kimozdítsa a yangot a végtagokból a törzsbe.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Segítsd kérlek támogatással a honlap fenntartását, kutatómunkámat

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
keleti medicina titkai, hagyományos kínai gyógyászat, hagyományos kínai orvoslás, keleti gyógyászat, természetgyógyászatmeridiánrendszer, nyak fájdalom, nyak problémák, hagyományos kínai gyógyászat