Komplementer Medicina, Vega teszt, ingerterápiák

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), egészséges test, természetgyógyászat

Forrás: Természetes gyógymódok komplementer medicina, főszerkesztő: dr. Hegyi Gabriella
Szerzők: dr. Hegyi Gabriella, dr. Misz Irén Irisz, dr. Csermely Miklós, dr. Glázer Mária, dr. Rácz Gábor, dr. Ormos Gábor, dr. Daubner Béla, dr. Fadgyas Ildikó, Nagy Zoltán, dr. Csiszár Róbert, dr. Sarkadi Ádám, dr. Karácsony Ferenc, dr. Jakab Tibor, dr. Bandics István, Lednyiczky Gábor, dr. Tihanyi István, dr. Eőry Ajándok, dr. Walkowszky Attila, dr. Török Szilveszter, dr. Csikai Erzsébet, dr. Csermely Miklós, dr. Kapuváry András, dr. Rácz Gábor, dr. Lipóczki Imre, dr. Varjú Márta, dr. Ozsváth Mária

Csak vázlatszerűen írok most a fenti témákról belinkelve a bővebb leírást, melyeket korábban már részletesen kifejtettem.

A forrásban megjelölt könyvben az allopátián kívül a teljes, komplex gyógyítói rendszerek, mint az ajurvédikus és tibeti gyógyászat is bemutatkozik a kínai orvosláson kívül.

 

A két különféle megközelítésről, lásd nyugati és keleti medicina már sokat írtam:

A keleti és nyugati orvoslás találkozási pontjai

A kínai orvoslás (HKO) kontra nyugati medicina: az érzelmek kezelése

A kínai orvoslás (HKO) kontra nyugati medicina: az immunrendszer

A független és komplex keleti medicina

Természetgyógyászati diagnosztika a kínai medicina gyógyításának tükrében

Egy eset kapcsán hat (nyugati séma szerint azonos) gyomorfekéllyel diagnosztizált páciens a kínai gyógyászat segítségével más-más diagnózist kapott, hiszen figyelembe vették a kinézetet, étkezési és táplálkozási szokásokat stb., és így sikeresen gyógyították meg őket.

Mikro és makro területek osztályozása

Feloszthatjuk pl. típusok alapján ezt a kategóriát.

Típusok alapján történő felosztás

– mikrohullámmal történő kezelés
reflex területek masszázsa
lézerterápia
elektroakupunktúra

1mA áramerősségnél az áram érzete már megmutatkozhat, 10 mA-nél izomkontrakció, azaz izom-összehúzódás észlelhető, 50 mA már eszméletvesztéssel járhat. Ha különböző anyagokat viszünk be a bőrön keresztül elektromos árammal a szervezetbe, akkor iontoforézisről beszélünk.

– TENS- készülékkel történő kezelés (Nemrég teszteltem a gyártó villamosmérnökkel egy ilyen készüléket, mellyel a hölgyeknél ismeretes szülési fájdalomhoz hasonló stimulációt is létre lehet hozni, jóllehet ennek semmi köze ahhoz, amire hívatott ez a készülék, csak egy érdekesség…)

 

Ingerforrások szerint így oszthatjuk fel

– fényterápia (lásd elemterápiák)
– elektromos áram
hőterápia
– injekciós
– vákuumtechnika

Ingerelt terültek felosztása alapján

– makro rendszerek pl. akupunktúrás / akupresszúrás pontok (akupresszúra)
– mikro rendszerek pl. reflexológia: fül, kéz, láb, skalp, arc, tenyér
– NADA pontok, lásd fülakupunktúra

Külön léteznek terápiák, melyeket természetgyógyászok is elvégezhetnek, de akadnak olyan megoldások, melyek kritériuma az orvosi diploma. Pl. a neurálterápia, melynek a szövődményei lehetnek:

– sokk, allergia (lásd túladagolásnál)
– fertőzés
– bevérzés
– szöveti laesio
– idegi laesio

Ezen kívül fontos még megemlíteni a homeopátiát, antropozófiát, izopátiát (azonosat az azonossal gyógyítják, lásd homeopátiás irányzatok), gemmoterápia (élő növények rügyeit, szárcsúcsait stb. használják fel) stb.

 

Manuális medicina

Itt kell megemlíteni az ortopéd medicinát, vagy kiropraktikát. A különbségekről már írtam korábban: csontkovács, kiropraktőr, ortopéd stb. A kínai medicinához hasonlóan használják a:

– Megtekintést, lásd ortopéd, reumatológiai mozgásszervi vizsgálatokhoz hasonlóan
– Tapintást (először a felszín, majd a mélyebb rétegek következnek)
– Blokkok vizsgálata
– Lábrövidülés vizsgálata
– Végtagízületek és
– Farokcsigolyák, szalagok, egyes izmok vizsgálata

Vega teszt

A Voll-módszer a test felszínén lévő mérhető fizikai paraméterekkel rendelkező akupunktúrás pontokban méri a feszültségkülönbségeket és ebből következtet a szervek állapotára. A vega teszt regulációs terápiát, és gyógyszertesztelést is végez. Újabb gépekkel ugyanezt a Voll gépek is tudják biztosítani (diagnózis és terápia ill. homeopátiás szerek, allergének kitesztelése).

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
mikrobák jelentése, mikrobák világa, mikroorganizmusok jellemzése, mikroorganizmusok hasznos tevékenységeikínai gyógyászat, kínai gyógymódok, ödéma kezelése, hagyományos kínai orvoslás, hagyományos kínai gyógyászat