Vega vagy nem vega?

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), egészséges test, természetgyógyászat

Sokat írtam már a vegaság mellett, annak előnyeiről: Ami megváltoztatja pszichénk működését… – vegetáriánus élet, vegák, vegetarianizmus fajtái, étkezés hatásai

De mostanában sokat beszélgettem orvosokkal, természetgyógyászokkal az ő és a mi tapasztalataink segítségével szeretném ezt kiegészíteni, amikről korábban írtam. Sok embernek például vegetáriánusként magas lesz a koleszterinszintje. Mi ennek az oka? Az, hogy az epe, nincs meghajtva, amit a máj termel, és amíg a „lefolyóban” ez nem ürül ki, addig a máj nem termel új epét, így pedig visszaszívódik és megemeli a koleszterin szintet. Tehát az ember azt gondolná, hogy vegetáriánusként alacsony a koleszterinje, de emiatt mégis az ellenkezője következhet be. Ilyenkor olajokkal meghajthatjuk azt és általában rendezi a dolgokat. Erről részletesebben: Rutin vérkép és tumormarkerek értelmezése érdekes kiegészítéssel

A harcedzett természetgyógyászok azt szokták mondani, hogy állati eredetű zsír kell az epe meghajtásához (éhgyomorra teáskanálnyi minden reggel), legalábbis az nagyon hatékony: a kacsazsír (vagy mangalica zsír) meghajtja az epét és könnyen megemésztődik. Az a legjobb. A sertés zsír kevésbé igényesebb sokszor (helyette mangalica zsírt válasszunk), a liba zsírt nehezen emészti meg a szervezet.  Így elkerülhető a magas koleszterin. Nyilván nem is annyira a zsír fajtája, hanem az számít, hogy hogyan volt tartva az állat…

A vegaság fehérjehiányt is produkálhat, ha nem figyelünk oda a táplálkozásra, melyekre gyakran ropogó csontok is figyelmeztethetnek minket. Leegyszerűsítve a fehérjéből aminosav lesz a szervezetünkben, de ezt pótolhatjuk virágporral is, amiben lényegében minden fontos anyag megtalálható.

Ha nincs elég energiánk (ez testalkat kérdése is lehet), akkor nem javaslom, hogy magunkra erőltessük a vega étrendet. Sok tibeti szerzetes is eszik húst, mert fent a magas hegyekben nem is nagyon van lehetőségük mást enni. A kínai medicinában is 5 %-ban húsban gazdag étrendet javasolnak, ami egy nagyon komplex és hatékonyan működő tudomány. A halak elfogyasztását szokták javasolni ilyen körökben.

Emellett sokan arra hivatkoznak – akik akár 10-20 évet vegaként éltek -, hogy a különféle enzimek is kipusztulhatnak, ha nem eszünk húst és hiánybetegségek alakulhatnak ki, továbbá nem nagyon találkozunk Európában 100 évet megélt vegával. Ráadásul sokszor macera a megfelelő mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt, olajos magvakat stb. minden nap bevinnünk. Találkoztam olyan természetgyógyásszal, aki csak a hús leves levét issza meg és gyerekei miatt muszáj húst készítenie a családjának, de ő ezt nem bánja. Egyébként a húsleves óriási energiát ad, nem véletlen, hogy Kínában miután megszült az anya, hús levest adnak neki, hogy gyorsan megerősödjön. De gondolhatunk Gandhi feleségére is, akinek ugyanezt javasolták Indiában… Mindenkinek magának kell ráéreznie, hogy számára mi a legmegfelelőbb, de ne elveket, mások elképzeléseit kövessük, hanem csakis a belső érzéseinket, saját megtapasztalásaink tükrében, mert sosem a formán van a hangsúly, hanem rajtunk…

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
elgondolkodtató kérdéseka divat pszichológiája