Sok érdekeset tanulhatunk testünk működéséről – edzésterv, testépítés, izomfajták, ízületi betegségek

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), egészséges test, természetgyógyászat

A csodálatos emberi test és a jó pap, aki holtig tanul

A csodálatos, intelligens testünk kapcsán, amit a természettől kaptunk ajándékba, kölcsön, már írtam pár cikket:

A varázslatos, lenyűgöző emberi test titkai: az emberi agy – működése hogyan hat a gondolatainkra? Mit csinál probléma esetén az emberi agy? 2/1. rész

Pontosan mennyi dolga van a testünknek? A test átlagéletkora országonként változó? A nap és a bőr – érdekességek, tudomány, tévhitek, hírek, a varázslatos, lenyűgöző emberi test titkai

Az európai hamarabb őszül? Az idősek azért rémülnek meg gyakrabban meg… A por nagy része a bőrünkről származik? – tévhitek, hírek, érdekességek, a varázslatos, lenyűgöző emberi test titkai

Most pedig a jó pap holtig tanul elgondolás alapján (vagy ahogy a felnőttoktatásban dívik megnevezni ezt life-learning long néven) nézzünk néhány új, érdekes információt. A jó pap azért tanul holtig, mert van benne alázat, mert nem hiszi magát tökéletesnek, mert tudja 100 élet is kevés lenne ahhoz, hogy mindent megtanuljunk, illetve a mindenséget átlássa… – edzésterv, testépítés, ízületi betegségek, csontkovács, izomfajták.

Bencze István (3. danos karatemester, karate szakedző) 30 éves tapasztalatai a gyógyításban és a szakszerű, egészséges izomnövelésben

 Jómagam szeretek olyan információkról, emberekről tudósítani, akiket hitelesnek tartok. Akik igazi segítők. Bencze István, aki 1983 óta karatézik és hozzávetőlegesen ennyi ideje foglalkozik csontkovácsolással a Testnevelés Egyetemen közel 10 évet tanult különféle szakokon, így megkapta a testnevelő tanár, a karate szakedzői, a karate sportedzői és karate sportoktató diplomáit. Na jó, nem unalmas önéletrajzot szeretnék írni:), csak tovább adni azon szerény emberek hírét, akikkel esetleg érdemes találkoznunk.

Bencze István karatemester 3. dan

Bencze István karatemester 3. dan

 

Egyébként a TF azért is kedves számomra, mert Kmetykó János tanár úr szobra dédapám emlékét őrzi, és az őt ábrázoló festmény még mindig ott lóg az igazgatói szobában. Éljen az ősök szelleme, hálleluja!:)

De visszatérve Bencze Istvánra, azt tapasztaltam párommal, mikor először találkoztunk vele, hogy nem szenved kiégésben (burn-out szindróma a pszichológiában), és játékosan, örömmel végzi munkáját 30 év után is. István a minőség és önmaga örömére dolgozik, elkerülve az egyoldalú profitszerzés szempontjait. Nevéhez fűződik egyébként az Észak-Balatoni Karate Sportegyesület megalapítása.

Bencze István karatemester 3. dan

Bencze István karatemester 3. dan

Sok dojo-ban (harcművész edzőterem) jártam és sokat változott a világ az elmúlt 20 évben e téren is, de számomra a jó szamuráj, a hiteles harcművész nem néz le másokat, vagy más harcművészeteket és tisztelettel bánik a másikkal, kellő határozottsággal, önuralommal és fegyelemmel. És jól tudja, hogy a test „csak” eszköz, melyet az elme irányít. Így az jól visszatükrözi hozzáállásunkat. Ez persze koránt sem jelenti azt, hogy akinek teljesen rendben van a teste annak elméje is tökéletesen funkcionál, függetlenül a pszichoszomatikától. Hiszen vannak rákban elhunyt nagy tudású jógik is, akiknek elkopott a teste és már máshol van dolguk, másra fektetve a hangsúlyt, de tőlük is sokat tanulhatunk: Van, aki a legnagyobb élménynek éli meg a test halálát. Gyakorlat a cikkben – jógi, bógi, rogi, samadhi, a halál művészete

 

Vajon nagy (gyorsan, rövid ideig, pl. nagy súlyt megmozgatni képes) izomzatra, vagy inkább szívósabb, kisebb (pl. kisebb súlyt több ideig megmozgatni képes) izomra van szükségünk valójában? –testépítés, izomfajták

Először ehhez át kell gondolnunk, hogy milyen izomzatokkal rendelkezünk:

Átmeneti, gyors, lassú és sima izom közti különbözőségek

Az átmeneti rost semleges, de ha megeddzük, akkor átalakítható gyors vagy lassú izommá. A gyors izom pl. súlyzós edzéssel jön létre. Ilyenkor gyorsan nagy súlyt tudunk megemelni, de hamar kifáradunk. De ebbe a kategóriába tartozik a sprinter is. Azonban az átmeneti izmot lassú izommá is alakíthatjuk, ami látszatra nem olyan nagy izomzatot eredményez, ám hosszú távon, kitartóan tudjuk használni. Gondoljunk a hosszú távfutóra példának okáért.

A gyors izomrost tehát nagy felvevő képességű. De, ha nem használjuk nagy része visszafejlődik, mert a szervezet intelligens, minek használja azt, amire nincs szüksége? Ugyanis sok energia fenntartani ezt az izmot.

A lassú izomzat pedig hosszú távon működik. Lassan fárad el, de kevesebb munka kifejtésére képes egy azon idő alatt a gyors izommal összehasonlítva.
Mindenki rendelkezik gyors és lassú izommal és van valamennyi átmeneti izmunk is, ami a használat alapján módosul lassú, vagy gyors izommá, amolyan „jolly joker”-ként.

A sima izom pedig fáradhatatlan, ezért ez a belső szerveink izomzata.

Szívizom (sima és gyors izom egyben)

Létezik a szívizom, ami egyesíti magában a gyors és a sima izomrost pozitív tulajdonságait. Ha ebből épülne fel csak a szervezetünk, akkor 50 km-et tudnánk gyorsan lefutni óriási sebességgel…

Vázizomzat

Ez a fajta izom, gyors, lassú, és átmeneti izomrostokból áll.


Egy jó példa az izomfajták összehasonlítás kapcsán

Gondoljunk arra, hogy gyolcsot és kötelet a vízbe tesszük. A gyors izom (gyolcs) ötször annyi vizet tud beszívni, mint a sima kötél, de sok víz is jön ki a gyolcsból.

Úgy van megszerkesztve a szervezet, hogy, ha az összes energiánk 60 %-a elfogyott, akkor elájulunk, mert a szervezetnek az életben maradáshoz kell az energia (lásd szervezet életben tartása). Akaraterővel még 20 % kihozható belőle, pl. felgyullad egy épület és el kell szaladni stb. Ilyenkor azt mondja a pszichológia, hogy organizálja a cselekvésünket és megadja az indítékot (motivációt) ez az esemény. Ha azonban 30 %-ra csökken az összes energiánk, akkor nem biztos, hogy túléljük a megpróbáltatásokat. Ezért, ha valaki drogot használ és így nyer pl. egy versenyen, akkor szó szerint halálra sportolja magát és nem veszi figyelembe a szervezet jelzését. Az aksink lemerül teljesen és nem tudja beindítani a motort többet…


Izomnövelés, csak megfontoltan, hogy ne süljön el fordítva a dolog – edzésterv, ízületi betegségek, csontkovács

 A gyors és lassú izom mindenkinél egyénileg, máshogy van elosztva. Ha valaki vékony testalkatú, annak több a lassú izma. Súlyzózással több nagyobb (gyors) izmot tudunk növelni, de megfelelő edzésterv alapján, mert először az ízületet, tüdőt stb. kell erre felkészítenünk. Így nem használunk különféle szteroidokat, amik a vesét is tönkretehetik (tisztelet a kivételnek).

Először hozzá kell szoktatni a szervezetet (ízületet, tüdőt, vérkeringést) és utána izmot növeszteni. Így tudunk nem csak látszattal bíró gyors izmokat, hanem stabil, lassan felépített izomzatra szert tenni. István 10 évig építette fel izomzatát ezzel a szakszerű hozzáállással. Ha az első lépéseket már régóta csináljuk pl. bicajozás, futás, akkor természetesen kezdhetünk a második szinttel. Álláspontja szerint illik hetente min. 4-5-ször sportolni 1-2 órát, mert másfél óránál több sport egészségtelen. Azonban mielőtt belefogunk ebbe a tevékenységbe beszéljük át a dolgot szakemberrel, és természetesen mindenki a saját felelősségére kezdhet hozzá mindehhez.

1. hónap: bicajozás, evezés, zsákolás, lépcsőzés, a tüdő, szív, vérkeringés felkészítésére, az erő fejlesztése… Az erő-állóképesség fejlesztéséhez már több időre van szükség. Utána a gyorsaság-állóképesség fejlesztése következik.

2. hónap: ez az ízületi edzés. Nagy darabszámú edzést értünk alatta. 30, 25, 10-os sorozatokról van szó, egyre nagyobb súllyal.

3. hónap: a köredzésről szól. Mindenből 1 sorozatot hajtunk végre, aztán ismétlünk: mellre, lábra, hátra 4-5 körön keresztül.
Így érjük el a piramis tetejét, aztán visszafelé megyünk. Jön a lemenő piramis.

Ezután az egészet elölről kezdjük, hogy fejlődjön a test is mindehhez pl. vérhálózatunk. István segít edzéstervet elkészíteni, sőt ki is dolgozott több ilyen tervet és emellett csontkovácsolással is foglalkozik. Olyanoknak is tudott segíteni, akiknek már műtéti időpontja volt, ám már nem volt rá szükség, hogy elmenjenek rá. Nem azért, mert nem élték túl a csontkovácsolástJ, bár valamennyi fájdalom azért tapasztalható nála, de ahogy a nők szokták mondani, a szépségért meg kell szenvednünk.:) István saját technikát alkalmaz arra, hogy először fellazítsa a testet és csak utána csontkovácsol. Jártas a svéd (általános, gyógy), thai (ízületekre ható), sport masszázs (izomra ható) és kiropraktikában is (csontra hat).

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
vérplazmalégzőgyakorlat, pránajáma