Pontosan mennyi dolga van a lenyűgöző testünknek? A test átlagéletkora országonként változó? A nap és a bőr

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), egészséges test, természetgyógyászat

Forrás: Prof. Robert Winston, Dr. Helena Cronin, Dr. Michael Richardson, Dr. Tom Schilling, Dr. Christopher Chippindale, Bob Lindstrom, Anthony Smith, Yoan Rumeau, Francois Rouzaud, BBC

Az emésztés csodája
Miért látszik pirosnak a szemünk, ha vakuznak fényképezéskor?
Monet szemének romlása hogyan befolyásolta azt, amit megfestett?
A nap hatása a bőrre
Hány szemöldökvonás vésődik be a bőrünkbe?
A hajhullás okai a nőknél és férfiaknál
Érdekességek, tudomány, tévhitek, hírek, a varázslatos, lenyűgöző emberi test titkai

 

Az évek során mennyi dolga van a testünknek pontosan? – a varázslatos, lenyűgöző emberi test titkai

Nem csoda, hogy a fényképezőgépek megkonstruálásánál a szemünket vették alapul. De testünk teljes egésze hihetetlen bölcsességről árulkodik, pl. a fülünkben is vannak szőrsejtek melyek az erősítő szerepét betöltik. De kezdjük az elejéről a témát, melynek szinte sosincs vége.

 

Valószínűleg soha nem lesz olyan gépezet, mely magától ilyen szorgalmasan, és intelligensen fog működni, mint a mi kis vegyi üzemünk, a testünk. Jóllehet a testünk meg is újul, különben biztosan „alkatrészt” kéne cserélni benne, hiszen 40.000 L vizelet kiválasztása példának okáért elég komoly feladat. Hiába a varázslatos, lenyűgöző emberi test szinte csodákra képes. Csak egy éves korunkig átlagosan 145 L verejtéket termelünk és 150 Km-t mászunk. Ettől kezdve 10 éven át átlagosan minden két órában megtanulunk egy új szót. Csodálatos, igaz?

10 éves korunkig 360 milliószor dobban a szívünk. Régebbi adatok szerint 12 évet töltünk tévézéssel, 20 évet telefonálunk és 2 hétig csókolózunk életünk során. 28 m-t nő a köröm mérete és 950 km lenne a hajszálaink hossza, ha sűrű hosszú, életerős hajkoronával rendelkezünk. 3,5 millió léggömböt lehetne 21 éves korunkig a belélegzett levegőnkkel megtölteni. Naponta 200 milliárd új vörösvértestet termel testünk. A bőrünkről 19 kg elszarusodott felszíni sejt válik le. 415 milliószor pislogunk és több, mint 1 millió színárnyalatot látunk szemünkkel. 65 L (1.850.000 csepp) könnycseppet ejtünk életünk során. Egyébként csak az ember képes örömében vagy bánatában sírni, mely könnynek a 99 %-a víz, ami vegyi anyagként 80 különféle komponenssel rendelkezik (cukor, baktériumölő anyag stb.). És ez még nem minden!

Az emésztés csodája – érdekes tudomány

Hozzávetőlegesen 4 óráig sósav és enzimek emésztik a gyomrunkban az ételt, utána átkerül a patkóbélbe, ahol epe folyik bele, melyet a máj termel. Ez segíti a zsírokat lebontani. A vacsoránk kb. 24 órán keresztül emésztődik bennünk, óriási energia és munka árán. Ezért néha érdemes szünetet tartani az emésztésünket illetően. Hogy ezt hogyan tehetjük meg egy másik cikkben írtam le: Megoldás, mely bárki számára elérhető és pár nap alatt tisztítja, fiatalítja meg lelkünket és testünket (felesleget leadva) – fogyni gyorsan, új, természetes, hatásos drasztikus, pár napos, méregtelenítés, turbó, fogyókúra, zsírégető, böjtkúra

Az emésztés során kb. 25 g sejt is távozik a testünkből, de ezek pótlódnak folyamatosan. Agyunk pedig 50 billió testi sejt munkájáról gondoskodik. Legtöbbjük csupán pár évig él. Agyunkról már írtam bővebben egy cikkben: A varázslatos, lenyűgöző emberi test titkai: az emberi agy – működése hogyan hat a gondolatainkra? Mit csinál probléma esetén az emberi agy?

 

Óránként 1 milliárd új test kerül pótlásra. A szívizomsejt azonban nem pótlódik. Ez kivételt képez. Egyébként külön érdekessége a dolognak, hogy a szívizomsejtek (több millióról beszélünk) egyszerre dolgozik egy ütemre. Mi is megtanulhatnánk ezt.:) A ritmust agyunk határozza meg.

Testünknek 36-37 celsius foknak kell lennie. Ezt is az agyunk szabályozza. Tehát szervezetünk egy pillanatra sem pihen meg. Ha nincsenek gondolataink, agyunk akkor is szorgosan dolgozik folyamatosan, éjszaka is. Ezért fontos, hogy megtanuljunk relaxálni, meditálni (boldogság eszközei) hogy, mely nagyon pihentető számunkra. Vajon életünk során csak idősebbek leszünk és egyre nagyobbak? Nem, nagy drámai átalakuláson esünk át, mely nagy részét nem is látjuk. Ez hasonlóan a hernyóhoz hihetetlen változásokon megy végbe.

A test átlagéletkora országonként változó

Régebbi adat. De az eltérés aránya figyelemre méltó, mely talán nem is változott meg. Angliában, nők átlagéletkora: 79 év. A franciák esetében 82-ről beszélünk, Észak-Amerikában pedig 80 évig élnek átlagosan a nők, Indiában pedig csak 55 évig.

Miért látszik pirosnak a szemünk, ha vakuznak fényképezéskor? – tévhitek, hírek, érdekességek

A pupilla mögött van a rózsaszín üveghártya, melyet erek hálóznak be, emiatt látjuk rózsaszínnek. Ezért fordult elő, hogy mikor vakúval fényképeznek le minket, akkor a szemünk vörösnek tűnik. Egyébként szemlencsénk fordított képet vetít a látóideghártyára, de ez köztudott információ.

Monet szemének romlása hogyan befolyásolta festményeit?

Idősebb korunkban agyunkra egyre több munka hárul. A szemlencse először a sárga felé tolódik el, idősebb korban pedig barnás árnyalatú lesz. A szemünk szép lassan egyre homályosabban lát. Szép lassan úgy, hogy észre sem vesszük. Hasonló ahhoz, ahogy a bőrünk is megváltozik, a folyamatot nem vesszük észre, hiszen nem hirtelen megy végbe a dolog. Ha túl homályosan látunk emiatt, akkor azt már sem az agyunk, sem szemüveg nem tudja korrigálni. Szürke hályognak hívják azt, amikor a szem már nagyon elhomályosult.

Ez nem vékony hártya, hanem az egész szemlencse szürkesége. Claude Monetnak is volt szürke hályoga. Mikor a kertet festette le, lehet látni, hogyan változott meg a szeme az évek során. Egyre vörösebbek lettek a színek, amiket használt. Mindkét szemén szürke hályog volt. Ez a hályog a színérzékelést és a látásérzékelését is befolyásolta. 1923-ban megoperálták és a beszürkült szemlencse eltávolítása után máshogy látta ugyanezt a kertet, de csak egyik szemét operálták meg. De már sokkal kékebbek voltak a festményei. Jobb szemével már tisztán látott. Meg is semmisített néhány képet és át akarta festeni a régieket emiatt.

 

A nap hatása a bőrre

A nap a kötőszöveteket folyamatosan elpusztítja, így ez nem jó a bőrnek. Egyre vékonyabb lesz a bőrünk idősebb korunkra (kb. 25 %-kal) csökken a vastagsága a bőrnek. Fehérjék hiánya miatt lép fel ez a folyamat, melyek kipárnázzák bőrünket. De a dohányzás és napsütés meggyorsítja ezt a folyamatot.

Hány szemöldökvonás vésődik be a bőrünkbe?

700.000 szemöldökvonás által bevésődik egy mély barázda. A bőrünk egyébként folyamatosan veszít rugalmasságából. Ezt úgy ellenőrizhetjük le, hogy a kézfejünkön felcsippentjük a bőrt és megfigyeljük, hogy mennyi idő alatt megy vissza. Fiataloknál azonnal, idősebb korban akár hosszú másodpercekig is eltarthat ez a folyamat.

A hajhullás okai a nőknél és férfiaknál

Tesztoszteronnak semmi köze nincs a férfiassághoz, jóllehet férfi nemi hormonról van szó és hatására megkopaszodunk. A hajhagymák ugyanis érzékenyebbek erre a hormonra. A hajhullás ellen a hormont illetően az lenne a megoldás, ha valaki a serdülőkor előtt kasztráltatja magát vagy gondosan választja meg a szüleit. Nyilván ezek őrült alternatívák. Egyébként valamennyi tesztoszteront a hölgyek is termelnek. És a változó korban ez felerősödhet így kiválthat hajhullást. Hajunk egyébként átlagosan 1 cm-t nő havonta, ha nem hullik éppen.:)

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
idősboldogság