Harvardon erény, nálunk bűn: alternatív gyógyászat – „álpszichológus, álpszichiáter, önjelölt pszichológus, guruk, sarlatánok” 3/1

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), pszichológiai érdekességek

Ezek a cikkek sajátságos életszemléletemről szólnak, kérem ne tekintse őket szakpszichológiai írásoknak.

Aki nem szakpszichológus vagy szakorvos azt akár azonnal feljelenthetik, ha pszichológiai problémákat óhajt kezelni vagy gyógyításba fog? – álpszichológusok, álpszichiáterek, önjelölt pszichológusok, , önjelölt guruk, pszhisebészek, aurahegesztők, sarlatánok

„A szemet szemért elv csak oda vezet, hogy az egész világ megvakul.” Mahatma Gandhi

A pszichológusok egy része (ugyanis állítólag belső berkekben nem mindenki ért vele egyet) szeretne kamarát alapítani önmaga számára, hogy jó hírüket, szakmájukat megvédjék, mert állítólag ugyanannyi „álpszichológus, sarlatán, aurahegesztő” van, mint amennyi pszichológus (lásd tízezer szakember). És hárommillió embernek van szüksége hazánkban a segítőkre évente (ebben a visszajáró emberek is benne vannak). Emellett ötszáz pszichológus végez az öt hazánkban működő egyetemeken évente. Valószínűleg 2013 év végén jogosan meg is alakul a kamara, mely megvédi ennek a nemes szakmának a presztízsét – pszichológus, sarlatánok, önjelölt pszichológusok, önjelölt guruk, aurahegesztő, pszhisebészek

Ám szomorú lehet segítőként azt tapasztalni (2013 év végén), hogy az ember őszinte szándékkal szolgálja az embereket, akik örömmel veszik mindezt, maximálisan elégedettek vele, aztán egyszer csak feljelentik, amiért nem szakorvos vagy szakpszichológus. Jóllehet a pszichológus alapképzés után még legalább 3-5 évet kell tanulnia valakinek, hogy szakpszichológus lehessen. És az orvosi 6 éves alap képzés után is hosszú éveket kell még tanulni ahhoz, hogy valaki szakorvos lehessen. És az alapos szaktudás valóban nagyon fontos. De számomra az objektivitás azt jelenti, hogy nem ragadunk ki néhány mondatot az egyik oldalról, hanem mindkettőt egyszerre vizsgáljuk meg. Ez a cikk csak saját véleményemet tükrözi. Jómagam abban hiszek, hogy az ügyfélnek a joga eldönteni, hogy mi valós segítség és mi nem az és jogában áll választani.

Persze a dolog ennél összetettebb, mert komoly károkat okozhat egy laikus. Jóllehet minden szakmában van szélhámos és jó szakember is. „Azonban biztos, hogy pl., ha egy közlekedési eszközt szeretnék vásárolni, akkor az autógyárnak kellene megmondania egyedüli uralkodóként, hogy milyen járművet kell választanom és hol kell azt megvásárolnom? És, ha másfele húz a szívem?” Úgy gondolom, többek között a pszichológusok segíthetnek minket abban, hogy az empátiát, megértést, konszenzust válasszuk a háborúskodás helyett… Megdöbbentő tapasztalat lehet néhány segítőnek – tisztelet a kivételnek -, mikor konszenzus, tárgyalás lehetősége nélkül feljelentik őket, ha nem tudja magát szakpszichológusként igazolni. Talán nem biztos, hogy a más utakat járó segítők tehetnek arról, hogy még nincs meg a megfelelő szabályozás… És nem biztos, hogy minden esetben negatív szándék vezérli őket. Művelődésszervezőként felhívnám a figyelmet arra, hogy nyugaton minden országban, de Amerikában is van alternatív lelki segítői világ, mely egyre jobban virágzik és a preventív (megelőző) problémákra hívja fel a figyelmet elsősorban. Nagyon jól tudjuk, hogy a világunk rohamos léptekkel változik és mire végzünk az egyetemen, főiskolán már akár a tudás egy része elavulttá válhat, így új trendeket érdemes követnünk, lásd pl. andragógia élethosszig tartó tanulás elvét és nyitottnak lenni az új megoldásokra, konszenzusra, nem pedig egymást támadni. A régi trendek már elavultak…

Az American Psychological Association – melyhez Európa is igazodik -, elfogadja az alternatív segítőket mi mégis üldöznénk őket?
.
Egy zen mestert, aki egész életét végig meditálta, nem tarthat meditációt vagy nem beszélhet az elme működéséről, ha nem klinikai szakpszichológus? Ez kissé abszurd… Sok ezer módszer van, amiknek mind meg kell szűnniük, ha valaki nem pszichológusként sajátította el őket? Vajon, aki nem pszichológus vagy szakorvos, az mind sarlatán? Rengeteg kereslet van a lelki fejlődésre és a segítség nyújtására egyaránt. Pl. life coach, Mindfullness Based Stress Reduction practitioner,  NLP practitioner, dramatista, Louis Hay módszere,  Lonard Orr féle rebirthing lélegeztető stb. És, ha csak pszichológusok tanulhatnak ilyen technikákat, akkor a pszichológusokat tovább képző intézményeknek valószínűleg befellegzett, melyek sokkal több nyitott – ugyan pszichológiai diplomával nem rendelkező – embereknek is kínálnak képzést, melyből meg tudnak élni.

Ezeknek a segítőknek az a dolguk, hogy egészséges emberekkel dolgozzanak és a további kiteljesedésben, önismeretben segítség őket, mely igény is lett a nyugati társadalomban, ahol  nem csak a beteg meggyógyítása a cél,  hanem az egészséges emberek önfejlesztő, önmegvalósító, magasabb humán potenciáljait kiteljesítő folyamat támogatása is.   Legjobb tudomásom szerint ez a nyugatról eredő  tendencia – ahonnan a pszichológia is ered -, ötven éve zajlik már. Gondoljunk az Esalen Intézetre, ahol Maslow, Perls (Gestalt), Grof (transpersonal) és sok száz más új módszerű szakember lépett fel, és sokan ott váltak híressé.

Ken Wilber – elismert szakember, a nemzetközi Integrál Intézet megalapítója -, saját szellemi útjára lépve önállóan olvasta és foglalta szintézisbe a nyugati és keleti tudományos, filozófiai és pszichológiai irányzatokat miután az egyetemeken tanulva kiábrándult az orvostudomány anyagközpontúságából. Rendszerében a pszichológiai problémák megoldása után egy spirituális utazás veszi kezdetét, mely a teljes kiteljesedés irányába mutat.

Az Esalen vezetőjét (Michael Murphy) 2005-ben megkérdezte Ken Wilber, hogy hány módszer van szerinte ma a piacon: Murphy szerint közel tízezer. Ez tartalmazza az APA (American Psychological Association) által elfogadott iskolákat, amik az alternatív módszereket is magukba foglalják. Az APA által kimondott dolgokat követi egyébként Európa és Ausztrália. Tehát elég komoly szervezetről van szó. Az APA nincs az alternatív segítők ellen, de természetesen védi a pszichológusokat,illetve az ezzel kapcsolatos fogalmakat,  lásd MFT (marriage and family therapist) stb. és fellép, ha visszaélést tapasztal.

Érdekességképpen jegyzem meg, hogy az Integrál Akadémia hazánk és Európa első szisztematikus integrál pszichológiai képzőhelye, mely nemzetközi szinten ismert. Képzésük ötvözi a felsőoktatási tudásszintet, a professzionális pszichológiai kultúrával, az önfejlesztő-terápiás világgal és a meditatív spiritualitással. Módszerében és megközelítésében innovatív és kulturálisan kreatív.

Jómagam nagy lelkesedéssel tartottam előadást az Integrál Akadémián, melyet egy immár klinikai szakpszichológus, nagy tudású ember, Gánti Bence hozott létre hazánkban. Aki folyamatosan járja a nagy világot és Ken Wilber tudását közvetíti többek között, aki az integrál pszichológiát megalkotta. Bence egyébként buddhista gyakorló is és azért tűnt hitelesnek az ő felnőttoktatási intézete, mert ha pl. szufizmusról tanultak a diákok, akkor azt egy szufi misztikus tartotta.  Ez az igazi hiteles oktatás…
.

Az igazság, csak igazság marad és nem kötekszik senkivel sem

Sok ezer elmélet áll rendelkezésünkre, ám még abban sem vagyunk teljesen biztosak, hogy hol található meg az elménk. Szerintünk a fejünkben, a Japánok szerint a hasunkban stb. Ha életünket kockáztatva kellene meghatározni, mit mondanánk? Tele vagyunk elméletekkel az igazságról, de a kutya sosem mondta magáról, hogy kutya, mégis az… Mi pedig abban sem értünk egyet, hogy hogyan ugat a kutya és mégis a nagy igazságra keressük a választ, aztán tűzzel vassal hirdetjük? Tudniillik nálunk ,,Vau!” a hiteles kutyaugatás:), de a kínaiak szerint „Wo!”, a lengyelek szerint „How!”, amerikaiak szerint „Woof!”, koreaiak szerint „Wong!”, de valójában minden emberi lény maga hozza létre a  formákat… Más ideák, máshogy hangzanak, más-más nyelven szólnak, de az igazság egy és fel-oszthatatlan. A csokigyárban sokféle formájú csoki figura készül, ezek különbözőek. De, ha a számba teszem őket – sokszor próbálgattam már:) -, akkor mindegyik ugyanolyan ízű. Mindegyik egy forrásból ered. Egy forrásból ered a Buddha, a démonok, Belzebub, az Istenek stb. Mi hozzuk őket létre… Ebben a világegyetemben minden ugyanaz a szubsztancia. Ezért mondja bölcsen a japán kensho: ,,Nézd a természetet és válj Buddhává!”

A cikk itt folytatódik: 3/2. rész.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
tisztitókúrasarlatánok, aurahegesztők, guruk