A tudat evolúciója, átlagosan a felét járjuk be – Ken Wilber létra modellje, integrál pszichológia és szemlélet 2/1

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), elme és a nyugati, keleti pszichológia

Ezek a cikkek sajátságos életszemléletemről szólnak, kérem ne tekintse őket orvosi, szakpszichológiai írásoknak.

Forrás: Ken Wilber, A működő szellem rövid története

Ken Wilber létra modellje nemcsak a pszichológiai, hanem spirituális valóságot is taglalja

Nem szoktam szakaszelméletekkel foglalkozni, melyből elég sok van a pszichológiában lásd. Freud, Jung, Piaget, Melanie Klein stb. elméletei, ugyanis az elme szintjéről mindenki máshogy látja a valóságot… De most mégis szeretnék Ken Wilber (Integrál Pszichológia) létramodelljéről írni, ami szerintem nagyon találó és túlmutat a pszichológiai megközelítéseken, egyesítve a spiritualitást is. Ez csak egy szimbólum, térkép a valódi tudást a szívünkben kell megkeresnünk… – Ken Wilber létra, integrál pszichológia, szemlélet

Az Integrál Akadémián sok évvel ezelőtt nagy megtiszteltetés volt előadást tartani és nagyon hiteles volt számomra, hogy olyan oktatók voltak ott akkoriban, akik meg is élték amiről beszéltek. Ken Wilber így fogalmaz, mikor szakaszelméletét elénk tárja könyvében: a bal felső kvadránssal foglalkozunk, tehát a belső ÉN-nek a fejlődési állomásaival, ahogy az útján halad a legfelső identitás felé, és nem vesszük a jobb felső korrelátumait (függvényérték), tehát pl. az agyműködés jellemző mintázatait.

Természetesen a valóságot sokféleképpen fel lehet osztani, ahogyan a táncot is. Pl. kulturális megközelítés segítségével, de most csupán a tudat fejlődését vizsgáljuk, pontosabban, ahogy önmagára talál, mert a bölcsek szerint nincs fejlődés, hiszen minden egy, és csak az elménk játssza el ezt az utazást, ahogy próbálja a mindig jelen lévő valóságot megragadni, megérteni. De egyszer ráébred arra, hogy nincs mit elérni…

Ezek az állomások továbbá fontos csomópontok, de vannak alállomások is. És sokszor nem teljesen hagyjuk el az alsó szinteket, vagy leragadunk ott. Ezen kívül minden korszakban vannak kiemelkedő egyéniségek, bölcsek, spirituális vezetők, akik kiemelkednek a tömegből, mert a létrán magasabb szinten vannak.

A létra modell lépései az integrál pszichológia, avagy integrál szemlélet alapján

1. szenzoros-fizikai szint

A tudat kapacitása az érzékelésre és a percepcióra (észlelés) terjed ki. A fizikai ingerek érzékelésén van a hangsúly és az ÉN-tudaton. Ez egyfajta vegetálás

2. fantáziák-emóciók elme

Az érzelmek, impulzusok, ösztönzések, belső képek megjelenése a tudatban. Ekkor már az ÉN-tudat, egós állapota helyett a szellemvilág felé halad és kialakul a törzsi tudat.

3. leképező-elme (reprezentáló elme)

Fogalmak, gondolatok, szimbólumok megjelenése, ezáltal a külső világot leképezi, azaz reprezentálja önmagában az illető. Így elkezd az ego harcolni.

4. szabály/szerep elme (konkrét műveletek szintje)

Konkrét műveleteken, szimbólumokon és fogalmakon kívül a szabályok és szerepek megjelenése, követése. Ilyenkor a rendre törekszünk, mint egy iskolás korszakban, ahol meg vannak a szabályok, formális (külsőleges) műveletek amiket, ha nem tartunk be, akkor következménye van és kitaszítanak minket a többiek. A társadalom is szabályrendszerre épül. Így megértjük minek mi a következménye és ez egyfajta egyensúlyt hoz magával. Úgy látjuk végre megértjük mi miért és hogyan működik…

Folytatás: 2/2. rész

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
létezés, sikertudatfejlődés