A jógit érzéstelenítés nélkül operálták meg – a Mándúkja és Muktiká-upanisad, hinduizmus, jóga

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), pszichológiai érdekességek

Forrás: Szvámí Ráma, Óm, az örök tanú

Az érzékek visszavonása létező és fontos technika a jógatudományban, melyről bővebben a cikk végén fogok írni. Mindig tiszta forrást követek és ezeket a gyakorlat mércéjén szoktam lemérni és utána beszélek róluk – óm jelentése, hinduizmus, jóga, Mándúkja-upanisad, om jel, aum, Muktiká-upanisad.

A Mándúkja-upanisad és Muktiká-upanisad

A Mándúkja-upanisad 12 versből áll és a legrövidebb és mélyrehatóbb upanisad. Leírja a tudat 4 állapotát:

– ébrenlét (Béta tudatállapot)
– álmodás
– alvás
– turíja (ez túl van az elme samadhi állapotán is)

Lásd bővebben, Konkrét meditációs gyakorlatok, melyeket bárhol gyakorolhatunk, így nem kell külön időt szánnunk rá – tudatállapotok, a meditáció fogalma, jóga meditáció, zen meditáció, transzcendentális, mantra meditáció, zazen meditáció, meditáció otthon, alfa meditáció I.

Tehát ezek az állapotok meditáció segítségével elérhetőek és megtarthatóak bárki számára! A sruti (upanisadok kinyilatkoztatott tudása) leírja mindezt. De más nagyszerű vallásokban is találhatunk egyezést. Gondoljunk a Jelenések könyvére (János kinyilatkoztatásaira), aki nem volt Jézus tanítványa mégis megjelent számára ez a tudás. Ez arra utal, hogy bárkinek megjelenhet, aki hajlandó dolgozni azon, hogy megtisztuljon, illetve módosult tudatállapotba kerüljön.

A vallások egységeiről már írtam korábban.

A több ezer éves tudás (vidja) rendelkezésünkre áll és segít minket a tiszta forrás. Tehát nem vagyunk egyedül! A Muktiká-upanisad szerint, ha a Mándúkja-upanisadot tanulmányozzuk, akkor elérhetjük a Legfelsőbb valóságot. A kommentárok (tíka) is segítségünkre vannak, pl. Sankarácsárja írt feljegyzései az upanisadokhoz. Ami pedig a tudatállapotokat illeti, mély alvásban illúzió az álmodás és az ébrenlét állapota az upanisadok szerint. De ezt csak egy magasabb szintről láthatjuk meg. Hiszen magasról lehet látni, hogy valami alacsonyabb rendű. Pl. a hegy tetejéről látjuk, hogy először rossz úton próbálkoztunk felérni oda. Vagyis a harmadik dimenzióból tudunk hatni a második dimenzióra, de a másodikból nem. Ha az 5 érzékszervünk nem csapong, akkor nyugalom honol az elménkben és elérjük a samadhi állapotát a bölcsek szerint.

A 4 tudatállapot, mely bejárható – hinduizmus, jóga

Az ébrenléti állapot a tudat és nem az elme állapotai. Ilyenkor a tudat a külvilág felé fordul és a durva tárgyakat tapasztalja meg a 7 eszközön és 19 csatornán keresztül.

A 7 eszköz:

5 elem:

– föld
– víz
– tűz
– levegő
– és tér (ákása)
további 2 eszköz:

– légzés
– ego

A 19 csatorna:
5 megismerő érzék:
– látás
– hallás
– szaglás
– tapintás
– ízlelés

5 cselekvő érzék:
– beszéd
– megragadás
– járás
– szaporodás
– ürítés

5 prána (életerő):
– prána
– apána
– szamána
– vjána
– udána

antahkarana (belső eszköz 4 aspektusa):
– elme
– ego
– intellektus
– emlékek

E szent iratok szerint a külvilág összes tárgya a tudatosság erejének (sakti) projekciója, ami nem az elme „terméke”. Így a gyakorlónak, keresőnek (szádhaka) a jógatudomány szerint meg kell tanulnia a külvilágból visszavonni az érzékeket (szparsa). Ez az érintés jógája. Persze a Rádzsa-jógában a pratjáhárával, ami az 5. szint, elkezdjük ugyanezt megtanulni. A jóga egy folyamat, egy folyó nem elkülönült részekkel, hanem egymásból következnek, fejlődnek a szakaszai. Megtanuljuk a külső tárgyon tartani a figyelmet, majd ezt befelé visszük és szemlélődünk, de addigra már működik a koncentráció, a helyes testtartás (gyakoroltuk az ászanákat) és az energiákat is érzékeljük és nem teszünk olyat, ami hátráltatja a gyakorlásunkat (lásd jáma: hazugság, lopás, sóvárgás, erőszak, érzékiség) és nijáma (tisztaság, elégedettség, önfegyelem, befelé tekintés, tisztelettel történő odaadás a Legmagasabb iránt). A fenti linken erről írtam bővebben.

Visszatérve, az érzékek visszavonására, ennek segítségével a fájdalom is megszüntethető. Hiszen mikor valaki alszik, akkor nem érez fájdalmat, ha betegségben szenved. Létezik tehát egy szint, egy tudatállapot, ami sokkal mélyebb és teljesebb, mint a Béta (hétköznapi) tudatállapot, amiben általában vagyunk és gyakorlással ez elérhető. Az érzékek tehát olyanok, mint az ügynökök, tudunk rájuk hatni.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
indiánóm jel