Szemelvények a kínai gyógyászatból

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), kínai orvoslás

Forrás: prof. dr. Pálos István, A hagyományos kínai orvoslás

 

Ha valamiből túl sok van, akkor szedálni, ha pedig valamiből túl kevés van tonizálni kell. Hiszen a túl sok orvosság is lehet méreg… Így jön létre a harmónia testi, lelki szinten a kínai gyógyászatba. Az alapokról, érdekességekről már sokat írtam, ezt kiegészítve említek most meg néhány haladó szintű lényeges momentumot.

A hagyományos (ősi) kínai orvoslás (HKO) alapjai: jin és jang jelentése

Természetes gyógymód, mely 100 féle betegséget gyógyít és előz meg

Nyelvdiagnosztika alapján következtetni lehet a szerveink állapotára

 

Az akupunktúra, akupresszúra érdekességei

A vegetatív idegrendszer az endokrin (belső elválasztású) mirigyekkel áll kapcsolatban. Így az akupunktúrás / akupresszúrás pontok ingerlése a vegetatív idegrendszerre hat, ahogyan a meditáció is jó hatással van erre. De fontos az összefüggésekre is figyelnünk.

Ha pl. a Májat tonizáljuk, az a Lép-et csillapítja és, ha a Lép-et csillapítjuk, az a Májat tonizálja.

A pulzus diagnózis 79 %-os pontosságú volt prof. Pálos szerint, de tudjuk, hogy a röntgen kb. 60-70 %-os, hiszen nincs tökéletes megoldás, ezért van szükség több szakorvosi vizsgálatra egyszerre, hogy teljes képet kapjunk.

 

A betegségek okai a kínai orvoslásban

A betegségek kialakulásáról a kínai medicina felfogásában már írtam. Különféle sérülések, élősködök is kialakíthatnak természetesen betegségeket. De leggyakoribb a természeti tényezők hatása. Vegyük pl. a tavaszi időszakot, amikor a szél (Máj, azaz Fa fázishoz tartozik) a rossz hőszabályozásnak köszönhetően náthát, köhögést, orrdugulást okozhat, vagy fejfájást. Ha ez tovább „mélyül” jönnek az ízületi bántalmak, vagy a hasmenés.

De ezen kívül a „tartós nézés” a „vérnek” árt, ahogyan a tartós állás a csontnak. A hosszú járás pedig az izomzatot terheli meg „Szu ven” tanítása szerint.
A túlzott agyalás, „beképzelés” a Lép-et támadja meg, melynek a yang szerve a Gyomor… A pszichoszomatikában is fontos, hogy „megemésszük” a dolgokat.

 

Diagnózis felállítása a keleti medicinában

A betegség yin vagy yang? Külső, vagy belső? Többlet vagy hiány? Hideg vagy meleg? Hipo- vagy hiper funkcióra utal (alacsony vagy túlműködés)? Látás, hallás, kikérdezés, nyelv- és pulzusdiagnózis stb. alapján mindez megállapítható.

Pl. yin (belső) betegség: hideg test, fejfájás, izzadás hiánya, ízületek fájdalma, lepedékes nyelv, ernyedten fekszik, nem akar senkit sem látni, szótlan, meleget kíván, késlekedő és mély pulzus

Yang (külső) betegség: meleg, kórosan fokozott működés, élénk, nem akar feküdni, lélegzete darabos, mindig szomjas, érverése szapora

Külső, hideg betegség: felületi hideg, fejfájás, izzadás hiánya, lepedékes nyelv

Külső, meleg betegség: izzad, szomjúság, szapora érverés

Belső, hideg betegség: lepedékes, nedves nyelv, szomjúság hiánya, hasmenés

Belső meleg betegség: piros nyelv sárga lepedékkel, szomjúság, bágyadtság

De a tünetek egyszerre is jelentkezhetnek pl. felületi meleg és belső hideg, lásd fejfájás lázzal hidegrázással együtt. A hideg kórképekre (yin) yangra (meleg) van szükség és fordítva. Ahogyan a hiánynál többletre, a többletnél hiányra…

 

A látás, mint vizsgálat a kínai gyógyászatban

Az arc-, bőrszín, száj, orr, nyelv, szem, fog stb. megtekintése alapján sok információ leolvasható testünkről.

 

Nyelv, lepedék vizsgálata a kínai medicinában

Általában vörös, kék, lilás, zöldes, sárga, szürke vagy fekete színezetű a nyelv, mely szintén fontos információval bír. Az 5 fázisnak megfelelően következtetni lehet az egyes szervek állapotára ez alapján is. Ezen kívül a nyelv formája, lepedéke, nedvesség tartalma, szervzóna stb. alapján is megvizsgáljuk a páciens nyelvét.

 

Hallgatózás, szaglás, mint vizsgálati eljárás

Légzés hangja, a páciens szaga, vizelete, ürüléke stb. alapján szintén megállapítható sok minden.

 

Kikérdezés

Szokási, étvágya, széklete, közérzete, a betegség kialakulása, illetve amit a páciens tud a problémájáról.

 

Pulzusdiagnózis

Utolsó feltétele a diagnózis felállításának. Gyenge működés esetén erősítők, izzasztók, hánytatók stb. alkalmazása, melyet kiegészít a gyógymasszázs, akupunktúra, köpölyözés, légzés gyógymódjai (krónikus betegségekre).

Prevenció (megelőzés): kínai diéta, masszázs, gyógytorna, napfürdő (helioterápia), hőforrás vízének alkalmazása (lásd alternatív fizioterápiás eljárások), és az időjáráshoz való alkalmazkodás szabályainak ismertetéséből áll.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
hagyományos kínai orvoslás, gyógyíthatatlan betegségek gyógyítása, gyógyíthatatlan betegség nincslégzésterápia, moxa, akupunktúra, hagyományos kínai gyógyászat, kínai medicina