Az összes bűnünk azonnal felszámolható, valóság és álom – önismeret, pszichológia, boldogság, önmegvalósítás fejlesztése

 In Filozófiai cikkek, önismeret, önmegvalósítás

Forrás: Sri Vasudeva: Belül keresd Istent, önmagunk felfedezésének útja

A bűnök felszámolása a Bhagavad-gíta szerint– önismeret, pszichológia, boldogság

A Bahagavad-gíta szerint, aki megvilágosodik az elveszti bűneit: ,,S ha a bűnösök legbűnösebbje vagy is, annak tudása, hogy ki vagy te, önmagában elég lesz, hogy tutajként átszelje a szenvedések óceánját.”

 

De, hogyan lehet a bűnöket likvidálni? Megbocsátással. De, hogyan lehet megbocsátani? Úgy, hogy megértjük, hogy mit miért tettünk. Pl. ha látunk egy vásott kölyköt akkor haragudhatunk rá. De elképzelhető, hogy ennek komoly oka van. Pl. nemrég vesztette el a szüleit. Ha ezt megtudjuk, már nem fogunk felette ítélkezni -önismeret, pszichológia, boldogság, önmegvalósítás fejlesztése, álom.

A különféle állapotok egymáshoz viszonyítva sokszor álomszerűnek tűnnek. Mikor alszunk a mindennapi életünk nem létezik, álomszerű, mikor éjszaka alszunk, akkor pedig az ébrenléti tudatállapot tűnik ugyanúgy álomszerűnek. Nem véletlenül ihlette meg Szabó Lőrincet ez a felfedezés és írta meg a Dsuang-dszi álma című versét. Az első és utolsó versszak:

,,Kétezer évvel ezelőtt Dsuang Dszi,
a mester, egy lepkére mutatott.
– Álmomban – mondta – ez a lepke voltam
és most egy kicsit zavarban vagyok.”

Utolsó versszak:

,,és most már azt hiszem, hogy nincs igazság,
már azt, hogy minden kép és költemény,
azt, hogy Dsuang Dszi álmodja a lepkét,
a lepke őt és mindhármunkat én.”

 

Az alvás állapotairól már egyébként írtam korábban, konkrét technikákat is felkínálva: Az álom jelentése és néhány gyakorlat, mely segítségével bármit álmodhatunk vagy tanulhatunk, meditálhatunk, kapcsolatba léphetünk elhalálozott szeretteinkkel az álom irányítással – álom fejtés, mi az álom világ, álom jelentések, álom munka, tudatos álom, meditáció

Sri Vasudeva szerint ahogy a megszabadulás felé halkadunk egyre jobban érezni fogjuk azt, hogy a fizikai testen kívül létezik még három másik állapot. Az egyik az, amiben álomállapotban tartózkodunk (asztráltest). És magát az elmét is ezekben a finomabb rétegekben találjuk meg, csupán a fizikai manifesztációja az agy, mely a fizikai testben jelenik meg. A harmadik szint a kauzális testnek felel meg. Mélyálomban tartózkodunk itt. A tudattalan események, vágyakat raktározzuk el itt. Ez nem tudatos, de előhozható és tudatossá tehető. És a negyedik szintre akkor jutunk, ha egyre jobban elmélyül a béke, boldogság mibennünk. A megszabadulással a transzcendentális tudatban találjuk magunkat. Ez minden értelmet meghalad. Ezt kéne fenntartanunk folyamatosan (tudatfeletti). Ez a negyedik szint.

 

 

Valóság vagy álom? – önmegvalósítás fejlesztése

Felmerül a kérdés, hogy amit mi valóságnak hiszünk, az nem álomszerű? Van egy klassz házunk, ami idővel megkopik, a társunk és mi is megöregszünk. Minden változik és az előző pillanat már nem is létezik. Pont, mint az álomban. Csak puszta emlék marad. Ezért az intelligens emberek arra jutnak, hogy felesleges ebbe a világba túl sok energiát fektetni, inkább olyan dolgot keressünk, ami örök érvényű. Jézus is utalt erre:

“Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, hol a rozsda és a moly megemészti, és a hol a tolvajok kiássák és ellopják; Hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket mennyben, a hol sem a rozsda, sem a moly meg nem emészti, és a hol a tolvajok ki nem ássák, sem el nem lopják. Mert a hol van a ti kincsetek, ott van a ti szívetek is.”

Az Istennel való találkozás annak számít.

Lásd, Istenről, aki bennünk van és folyamatosan vár minket és a boldogság kapcsolatáról – Isten háta mögött, van Isten, Isten szeretete, Isten neve, Isten igéje, van-e Isten, Isten segít, Isten szeretet, Isten szava

Azonban, ha nem kommunikálunk Istennel (nem ápoljuk vele a kapcsolatot), akkor eltávolodunk tőle. Ahogyan, ha partnerünkkel nem beszélünk ugyanaz történik. Kezdjük a napot és zárjuk a napot Istennel: Ő rá gondoljunk, imádkozzunk, meditáljunk, keressük őt önmagunkban. Énekeljünk vele (ezeket az énekeket rengetegen feltöltjük nap, mint nap energiával, érdemes ezzel együtt rezegni), Lásd:

Gyönyörű bhadzsan a cikkben, mely azonnal felemel minket. És az önmegvalósítás fejlesztése kitartó folyamatos munkával, mely az emelkedett állapotot hozza el számunkra napról napra az önismeretünk fejlődésével és pszichológia segítségével a boldogság jegyében – Gajatri, Gayatri Mantra és egyéb mantrák, szent énekek ereje

A másik dolog, ami közel visz hozzá, de nem könnyű megvalósítani, hogy mindenkiben Istent lássuk, hiszen Jézus ezt mondta: ,,Szeresd embertársaidat, mint tenmagadat.” Ha szeretjük Istent, akkor az ő világát is szeretjük, igaz? Érdemes olyan emberekkel barátkozni, akik szeretik őt, hiszen így egymást emeljük fel, erősítjük meg. Ugyanis a világ létrehozza a hamis öntudatot, éntudatot az egót (elhatárolódást) de, ha befelé megyünk önmagunk világába, akkor a béke és öröm vár ránk (az egység), melyet tanúként tapasztalunk, megfigyelőként, ezekkel a tapasztalatokkal sem azonosulva. A hamis éntudatot legkésőbb a halálunkkor tapasztaljuk meg, ezért is félünk annyira a haláltól. Érdemes még a halál előtt szembenézni ezzel. Idővel nem azonosulunk a testünkkel sem, mint egy fárasztó nap alkalmával, mikor annyira el vagyunk foglalva munkánkkal, hogy meg is feledkezünk róla.

 

És akár még enni is elfelejtünk. Ami az egót (melyhez a bűntudatot kötjük) illeti, és annak hamis voltát, arról a Siva-szútrák egyik versében is olvashatunk. A vers címe a Nartaka átma, ami arra utal, hogy a lélek egy színész. És mi tévesen azonosulunk vele, mely létrehozza a hamis éntudatot. Bensőnkben eggyé válhatunk Istennel, így kint már nem keresünk semmit sem. A jóga szó emiatt utal az egyesülésre. Ismét Jézus jut eszembe: ,,Én és az atyám egyek vagyunk.” Mindenkiben ott ez a felismerés e feltételezés alapján. Továbbá azt is mondja: ,,Legyetek tökéletesek, éppen úgy, mint Atyátok a mennyek országában.”

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
mantra, bhadzsantudatosság, felemelkedés