Egy utazás az igazi szabadság, spiritualitás és boldogság felé a csakrák segítségével

 In Filozófiai cikkek, keleti pszichológia, energiagyógyászat

Forrás: Sri Vasudeva tanításai, Egy utazás az igazi szabadság és boldogság felé

Sri Vasudevában “modern jógi” nemcsak a tudatfeletti szintről beszél, hanem az elme uralmáról, a szeretet erejéről, illetve a kundalini áramoltatásáról, csakrák működéséről. Ez elég komplex tudás, ráadásul ugyanúgy két lábbal állva a földön is megmutatkozik, menedzselve nemzetközi non-profit, hét országban jelen lévő központját. A fény és tisztaság egyik méltó példája. Ez az előadása nagyszerű volt, ahol nemcsak a szavak, hanem energia szintjén is továbbította  a tudását, öröm vele együtt énekelni bhadzsanokat – csakra, boldogság, spiritualitás.


Csakra áttekintés

Az első csakra felelős abban, hogy megtaláljuk gyökerünket itt a Földön. A második csakra segít elmélyíteni a szexualitást bennünk, a harmadik csakra megtanít arra, hogy bízzunk önmagunkban, a negyedik csakra pedig a szeretetet hozza el számunkra. Az ötödik csakra a tiszta hangot hozza ki belőlünk, a hatodik csakra pedig megtanít minket az elme uralmára, a hetedik csakra ezután Isten erejével ruház fel minket. Csodálatos utazás…

Sri Vasudeva, guruji azt mondja, hogy a harmadik csakrával indul el a spirituális utazásunk, mert ekkor már uralmunk alá hajtottuk az első két csakránkat, ami befelé irányul. A hatodik csakra segítségével elkezdjük az isteni szikrát önmagunkban felfedezni és kiteljesíteni. Ekkor már nem Istenhez könyörgünk, hanem elkezdjük önmagunkban megérezni őt. Már nem a mesterhez, guruhoz könyörgünk, hanem mi is guruvá akarunk válni. A guru nem egy férfi vagy nő, hanem egy alapelv: guruelv.

A fény imádói helyett, elkezdünk a fénnyé válni. Így tudunk a legjobban kedveskedni gurunknak is. És az alatta lévő ötödik szív csakrának is szüksége van arra, hogy megnyíljon a hatodik csakra, hogy vezetést kapjon, ne vigyenek el minket az érzelmek. Hiszen milyen hajó az, amit senki nem irányít? Egyébként ez a hatodik csakra kezeli a többi csakrát is. Ez a gurucsakra. Az önmagunk uralásának csakrája. Az OM hangot rendeljük hozzá.

Sri Vasudeva beszámol arról a szintről, amikor gyakorlásai során eljutott odáig, hogy uralni tudta a hatodik csakrát. Ekkor már többé nem volt nyugtalan és unott és uralni tudta az összes gondolatát.

Bővebben a csakrákról, pszichológiai értelmezésben, egyesítésben: A lelki fejlődési szakaszai a keleti pszichológia alapján, melyet mindannyian végigjárunk. A jógatudomány komplexitása, pszichológiája egyesítve a nyugati megközelítésekkel – paranoia kezelése, energia központjaink 7/1 csakra, gyökércsakra

Több infó a csakrákról spirituális értelmezés alapján: A lélek fejlődésének hét fokozata 7/1. csakra, napfonat, szakrális, korona, torok, szív, harmadik szem, gyökér csakra, csakra színek, csakra térkép

 

Az igazi guru működése

Bennünk az erő, mindig erre emlékeztetnek a guruk. Mi önmagunk guruja vagyunk és mások alázatos szolgálója. Egy igazi guru a barátunk akar lenni. Isten egyik legtisztább megnyilvánulásaként, aki felcsatlakozott a forrásra és mindig abból működik közre. Követi azt a csatornát, eggyé válik vele. És nem az a feladata, hogy függőséget alakítson ki bennünk, hanem hogy segítsen minket abban, hogy saját belső gurunkat, mesterünket megtaláljuk.


Rabszolgaság vagy szabadság? Boldogság és spiritualitás

De mi sokszor inkább az érzékszerveinket követjük. Ha az pl. szemünk meglát valamit, azonnal akarjuk azt. A függőség ellenére. Sőt, azt is tudjuk, hogy sokszor egészségtelen, mégis követjük ezt az utat. De miért? Megszakad a szívünk, de mégis függünk a másik embertől, de miért?

Nem akarunk igazi szabadságot? Nem szeretnénk erre törekedni? Nem akarjuk, hogy ne telepedjen ránk a nyomorúság, ha kevés a pénzünk? Hogy ettől se függjünk? Hogy ne függjünk attól sem, ha testünk megöregszik, elhasználódik? A megoldás, hogy megtanuljuk pl. a meditáció segítségével uralni az elménket. Így elindulhat az átalakulás és egyre boldogabbak leszünk. Máskülönben olyan, mintha a két kezünk ki lenne kötve és az egyik az egyik, míg a másik a másik irányba rángatná azokat… Ez sehova nem vezet minket el.

A spiritualitás nem elszakít a valódi élettől, hanem jobb emberré tesz. Csak a rabszolgaságunkat, függőségeinket kell feladnunk, semmi mást. Fontos, hogy a szeretetet ne másoktól akarjuk megkapni, hanem mi rendelkezzünk vele, amit a belső térből hozhatunk létre.

 

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

keresés

AJÁNLOTT CIKKEK
jövő, jóslatdrágakő