Természetes gyógymód, mely 100 féle betegséget gyógyít és előz meg – moxibució, moxa kezelés 2/2.

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), kínai orvoslás

 

A cikk első része itt érhető el: 2/1. 

Alátét anyag

Növényi, állati, vagy speciális preparátumot (közvetítő anyagot) is használhatunk, mely fokozza a hatást pl. nehéz vizelésnél nagyon hatékony, mert vizelethajtó hatása van. Ide tartozik a gyömbérgyökér, fokhagyma, póréhagyma, sisakvirág gyökér, purgómag, fehérbors, zellergyökér, lepényfa, földigiliszta, zsázsafaj, szójabab, konyhasó, sárga agyag stb. Ha túl forró, akkor le kell cserélni az alátétet, a gyömbért pl. 3 mm vastagságura felvágtunk és megszúrkáltuk több helyen, majd felhelyezzük az aku pontra és azon égetjük el a kúpot, vagy kúpokat.

Direkt kezelés

Ilyenkor egy, vagy több kúpot égetnek el pl. és ezzel hozzák létre a heget, hólyagot.

– heget hagyó
Alkohol fertőtlenítés után (ez mindig megelőzi a moxázást) fokhagymapéppel bekenjük az adott akupunktúrás pontot, mely antibakteriális és ragasztó hatású. 3-4 kúp elégetése szükséges, de fontos a szenzáció élmény kiváltása. A hólyagot tisztán kell tartani pl. alkoholos törléssel, after shave-vel és meglétéig gyógyító hatást gyakorol. 40 nap után hegesedéssel gyógyul, használható sebhintőpor is mindeközben. Arcon ne alkalmazzuk. Indikáció: magas vérnyomás, asztma. Fehérjében gazdag táplálkozással segítsük a gyógyulást.

– heget nem hagyó
Hasonló a hólyagképző eljáráshoz, de a kúpot azelőtt eltávolítják mielőtt végigégne. Így píros lesz a bőr, de pár óra után elmúlik ez a jelenség. Indikáció: hideg húzat okozta betegségek, reumás és gyermek betegségek, impotencia, korai magömlés, szédülés, sokkhatás, szemölcs, bőrkeményedés eltávolítása

– hólyagképző
A heget hagyóhoz hasonló, ám itt csak egy kúpot égetünk, mely kiváltja a hólyagot. Indikáció: nátha, tbc, nyirokérgyulladás, ülőmunka, váll és hátfájdalmak.

– vattamoxázás
Ilyenkor vékonyraszelt moxagyapottal takarják be a kezelendő terültet. Ott szokták meggyújtani, ahol a hólyag először kijött. Fájdalmas eljárás. 2-3 nap alatt a hólyagok leszáradnak és a kezelést naponta 5 napig végzik el. Indikáció: övsömör

A kínaiak direkt moxa kezelésnek tartják, mikor tüzes tűt használnak akupunktúrára, így több ideig tart a hatása pl. epilepsziánál a V-1-et ezzel kezelhető (persze ezek csak kiragadott példák, több alakzat is van, ahol megszúrható a pont, melyet szakorvos végezhet el csak miután a diagnózis elkészült). Általában akkor használják, ha szelídebb megoldás nem hatásos.

 

Tonizálás-szedálás és a különféle visszajelző érzetek

Az energiát vagy pótolni kell, vagy csökkenteni. A tartósan, lassan ható langyos kezelés tonizál (erősít), a gyorsan, nagy hővel történő kezelés (égetés) szedál, csillapít. Mind a két oldalon lévő energiarendszert kezelnünk kell, tehát nemcsak az egyik oldalon lévő akupunktúrás pontokat. Érdemes az első vagy utolsó aktív pontokat egy napon elvégezni. Pl. L-1, T-11-es pont együttes kezelése megnyugtatásra, figyelemkoncentrálásra, köhögés megszüntetésére. Vab-1, Gy-45-ös pontok: Gyomor, Lép megbetegedése, kétoldali fejfájás, tarkó, fejtető fájdalomnál.

Nagyon hatásos a kezelés, ha van szenzáció érzet (zsibbadás, meleg, hideg, áramlás, lassú hullámzás stb). Ez természetesen az akupresszúrás masszázsra is igaz.

 

Moxafajták

1. Ürömmoxa (a moxa elégetése)

Langyos kezelésnél a moxa nem érintkezik a bőrfelülettel (lásd moxarúd, vagy henger van használatban köröző, forgó, vagy csipegető, esetleg vasaló mozdulatokat használva).

2. Égimoxa

Nincs valódi égetés, a felhasznált gyógynövények bőrre kenése vált ki ingert. Gézlapra hatóanyagot teszünk lefedve az aku pontot, majd leragasztjuk. Gyógynövényes pépet szoktak használni. A Shu és Mu pontokon egyszerre legyenek felrakva a moxa (pl. háti és hasi pontokon szemben legyen elhelyezve). Fajtái: nyityi, tyityi, hutyi, kaoyao

Van olyan, ami ragtapaszként működik, ecetbe, alkoholba van mártva stb. de ettől még kellhet melegítés. Indikáció: gennyedző bőrnekrózis, fekély, érgyulladás, fájdalomcsillapító

3. elektromos moxa (sajnos nem pótolja a természetes anyagokat és tűzet a tapasztalt szerzők szerint)

– kúp alakú moxa (moxagyapotból készül égetésre, melegítésre, háromféle mérete: bors, fél dió nagyságú stb. pl. impotenciára nagyméretűt használnak, bénulásra közepes méretűt, zsibbadásra, megelőzésre bors méretűre van szükség)

– henger alakú moxa (langyos kezelésre, tonizálásra, gyermekgyógyászatra, cigaretta méretű)

– rúd alakú moxa (langyos és égetéses kezelésre, vasalásos, intenzív melegképzéshez)

– moxacsipet (öntapadós koronggal ellátott)

– moxapamacs (töltés nélküli fűkeverékből, alátétként vagy teafőzetként akár pakolásként használható keringésjavításra)

Előfordul, hogy a bőrre növényi, állati vagy ásványi anyagot helyezünk és ezen keresztül melegítjük át (lásd moxakúp, csipet, henger, gyapot, pamacs segítségével).

 

Előkészítés, kellékek

Alkohollal (pl. arcszesz) letörlik az adott területet. Hamutálba hamuznak és felszelik késsel az alátét anyagokat: hagyma, fokhagyma, burgonya. Általában tálcára helyezik ezeket a kellékeket és sebhintőport és égést enyhítő gyógyszertári tömény alkoholt (ha égetés történt ezzel törölték le utána) is használtak a könyv szerzői. Akupresszőr gyakorlati vizsgán erre nem volt szükségünk. Komolyabb égési sérülés esetén 5-10 percig hideg folyó víz alá tették az adott testrészt.

 

A moxa egyéb csodái

Moxával lehet pácolni, füstölni is, vagy nádszállal füstölni a fülbe, de létezik moxavasalás vasalóval, vagy méhviasszal kombinált moxázás stb.

Moxa kezelés kontraindikációk

– szemgolyók
– yang (meleg) kórképek
– gennyes, sebes, fertőző bőrfelület
– gyulladás
– kismama hasának a kezelése
– nyúltagy
– Szív meridián pontjai (a Szív nem szereti a meleget)
– magas vérnyomás (paradox, de kezelhető is általa)
– mellbimbók
– herék
– arc
– szív fölött
– nagyobb erek felett
– Hh-1, 2, 15, 30, 40, Kor-15, 16, Ren Mai-15, 16, Gy-1, 9, Eh-22, 23, T-3 aku pontok
– lázas állapot (paradox, de kezelhető is általa)
– véredények közelében

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
moxibució, moxa kezelés hatása, moxaterapia, moxa kezelés indikációk, moxa kezelés kontraindikációk, moxa terápia hatásaköpölyözés hatása, köpölyözés menete, köpölyözés fajtái, köpölyözés házilag