Mi a valódi boldogság? – meditációk, relaxációk, a boldogság kék madara nyomában

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), pszichológiai érdekességek


Tévhitek: Mi a valódi boldogság? A boldogság nyomában

Vajon tényleg boldoggá tesz minket: Egy klassz partner? Kedves család? Egy jó állás? Egy impozáns ház autóval a garázsban? Szeretetre méltó emberek? stb. Hány ember rendelkezik ezekkel és napjainkban mégis erkölcsi, gazdasági és pénzügyi válság van…

 

A mai nap egy üzletben sétáltam és rengeteg holmit láttam magam előtt és figyeltem azt, hogy mit miért teszek. Szükségem van rá? Hiányzik valami az életemből? Ez fogja ezt megadni? Meddig? Vajon, ha ürességet érzek magamban (negatív értelemben), akkor tényleg ez fogja ezt hosszútávon megváltoztatni, hogy valamit elkezdek birtokolni? Ez az, ami megadja a boldogságot, vagy ez csak annak pótléka? Hányszor vásároltam magamnak csillogó, érdekes dolgokat, de végül kacatokként lettek eltemetve egy szekrény mélyén… Hányszor kell ezt megismételnem, hogy észrevegyem?

 

Ha látom, hogy arról van szó, hogy mindig több kell, régen pl. a Trabant az egyik legjobb kocsi volt az országban, még régebben pedig a királyoknak nem volt hűtőszekrénye, fűtőrendszere a palotában, most meg az öko fűtés az alap. Természetesen nem kívánom eltagadni a természetbarát megoldások nagy érdemét, sőt. Ez csupán egy példa. De, ha ezt már tudja a kedves olvasó, akkor miért nem alkalmazzuk a gyakorlatban is? Ha alkalmazza, akkor mi újat adhat ez a cikk? Talán azért vásárlunk, mert nincs jobb megoldás a „fogyasztásnál” a folyamatos birtoklásnál? De van, a cikk végén megadom a gyakorlati megoldást. Szóval, ott tartottunk, hogy mindig több kell. És az nem lehet tökéletes boldogság, amiből valami hiányzik. Ez kábítószer, mely talán bepillantást ad egy-egy állapotba, de tönkre teszi a testet és a lelket.

A marketing pszichológusok nagyon jól tudják ezt, ezért mindig valami új modellt adnak el. Ez már a fejlettebb változat, erre is szükségünk van – sugallják. Ha ezt tudjuk, akkor miért hajszoljuk mégis ezeket a jövőbeli dolgokat, amik a boldogságunk zálogai lehetnek – legalábbis azt hisszük? Mert nem tudunk ennél jobb megoldást. Még.

A boldogság ára (hogyan csúszik el a dolog)?

Figyeljük meg, hogy min múlik a boldogság. Sok pénzen? Aki nyer a lottón sokszor idővel depressziósabb lesz és kevesebb pénze lesz idővel, mert ő nem változott meg, csak külső változás történt. Lehet egy klassz, nagy motorom, de ha nem tudom vezetni, lehet, hogy elszállok vele, mint a győzedelmi zászló… Fel kell nőnöm hozzá. Másrészről, ha a lottó nyeremény nem tett boldoggá, akkor már az a remény (utópisztikus szindrómának hívja a pszichológia) is kámforrá vált, hogy boldog leszek, ha megnyerem a lottót. Csak az választ el tőle, hogy kihúzzák a nyertes számokat. És ez bármikor megtörténhet. De, most már, hogy nyertem ez a remény is elszállt. Pedig ez sem adta meg a boldogságot…

 

Hajrá boldogság (konkrét eszközök) – relaxációk, meditációk

Ne akarjunk erőszakkal változni, mert az csak még jobban összekavarja a dolgokat. Csak figyeljünk intelligensen. Ahogyan a cikk elején feltettem kérdéseket. Legyünk objektívek. Gondoljuk végig, hogy az elmúlt 20 évben hány dologról gondoltuk, hogy boldogságot fog adni nekünk. Most vizsgáljuk meg, hogy így lett-e és, ha igen mennyi ideig tartott ez a boldogság. Döntsük el, hogy magát az érzést, mely nem a birtoklott dologban, hanem bennünk van, előhívhatjuk-e úgy, hogy a tárgyat (amit birtokoltunk) kihagyjuk a dologból. Ez egy izgalmas játék.

A másik megoldás, hogy az ok helyett az okozattal kezdünk, hiszen sokszor a kórházban lévő ember vigasztalja meg a látogatókat. Ritka, de előfordul. Tehát nem a helyzeten múlik, az, ami döntés kérdése. Ne függjünk a helyzetektől. Erről a módszerről itt írtam: Belépés a boldogságba MOST az önismerettel – 2 gyakorlati lépés

Meditációk, relaxációk

Emellett mindenkinek ajánlom a meditációkat. Vannak dinamikus fajták, vannak mozgásos lassúbb meditációk és vannak olyanok is, amikhez meg sem kell mozdulnunk. Rendkívül széles a paletta, olyan embertől érdemes tanulnunk, aki személyre szabott megoldással lát el és a habitusunkhoz és mostani fejlődési szintünknek megfelelő meditációt, relaxációt adja át nekünk. A meditáció segítségével egy módosult tudatállapotba kerülünk és a tudattalan információkat tudjuk feldolgozni, mely hétköznapi állapotban szinte lehetetlen. A tudatállapotok szintjeiről ebben a cikkemben írtam: Hozzávetőlegesen 10 %-ban használjuk ki a lehetőségeinket a problémák megoldása és a boldogság elérése kapcsán (konkrét módszer a cikkben, mely segít megnövelni ezt az arányt) – kollektív, kozmikus tudattalan, tudatalatti fogalma, használata, befolyásolása, átprogramozása, kozmikus tudatfeletti, tudatelőttes

 

Így sokszor egy-egy gyakorlat megfelel több hónapi pszichoterápiának. És, ahogy szép lassan kitisztul a tudatunk, egyre nagyobb béke és boldogság köszönt ránk. Megtanuljuk az elme működését és megtaláljuk a helyünket a világban és önmagunkban.

A boldogság kék madara eljön, ha…

A jó és a rossz folyamatosan váltakozik (hiszen, ha én kapok valamit, akkor a másik ezzel elveszíti azt), lehetetlenség fenn tartani csak az egyik állapotot. De mi mégis erre törekszünk. Így függve a dolgok alakulásától. De mi lenne, ha elfogadnánk azt, ami történik, nem ellenállva. Hiszen a boldogság kék madara egy pillangó és akkor száll a vállunkra, ha nem kergetjük, hanem elfogadjuk a világot olyannak, amilyen.

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
emberi testFélelem, szorongás, cápasimogató