Az óm jelentése a tudatos álmodás és tudatállapotok kapcsolata terén az upanisadok alapján – óm jel, om jel, aum

 In Filozófiai cikkek, tudatos álmodás

A-U-M – Az óm, az éber álmodás és a különféle tudatállapotok – óm jelentése, óm jel, om jel, aum, ॐ

Ismétlésként először néhány cikkem linkjét adom közre: az óm jel és annak jelentése itt található meg: Hogyan tudunk nyaralni a munkahelyünkön? A lelki fejlődés, tudatfejlődés evolúciója az ősi upanisadok alapján – óm jelentése, ॐ, óm jel, om jel, aum

Az éber álmodásról pedig itt írtam:
Az álom jelentése és néhány gyakorlat, mely segítségével bármit álmodhatunk vagy tanulhatunk, meditálhatunk, kapcsolatba léphetünk elhalálozott szeretteinkkel az álom irányítással – álom fejtés, mi az álom világ, álom jelentések, álom munka, tudatos álom, meditáció

Napi 2-3 óra alvással is kialudhatjuk magunkat, ha a pszichénk jól funkcionál – alvás fázis, alvás, túl sok alvás, mély alvás, kevés alvás, rossz alvás ellen, sok alvás, pihentető alvás, REM alvás, jóga nidra, Mándúkja Upanisad

A különféle tudatállapotok kapcsán pedig itt lelhető fel információ:

A jógit érzéstelenítés nélkül operálták meg. A Mándúkja-upanisad és Muktiká-upanisad (4 tudatállapot) leírja, hogyan oldódhatunk fel az Abszolút Állapotban – hinduizmus, jóga

Az „a” hang a nevek és formák világával hasonszőrű. Ez mindent áthat. Az „u” a köztes hang, mely az emelkedésre utal, az álomállapotra. Az ébrenlét és alvás közötti tudatállapotra. Az „m” hang pedig a álomvalóság nimbusza: a mélyalvás állapota (prádnya).

Érdekes dolog, hogy többünk van, mint ami szükséges, mégis félünk az ismeretlentől. A külvilág az öröm és fájdalom ellentétpárok világa. A törekvő az ettől való szabad akaratot akarja elérni. Megvizsgálja a külvilágot, de nem talál benne beteljesedést. A tudatosság más dimenziói iránt kezdünk el hát kutatni. A tudat többi állapotait kell feltárnunk vallják a bölcsek. A gyakorló (szádhaka) mikor az érzékeken keresztül nincs kapcsolatba a világ tárgyaival, azt tapasztalja, hogy elfojtott, elnyomott dolgok jönnek elő a tudattalanból. Szubtilisebb (finomabb) lenyomatokkal kerül tisztába, ami az álombeli tárgyakat is létrehozza. Olyan ez, mintha feltárnánk, majd kidobnánk a szőnyegünk alatti piszkot.

És az alvás minősége fontosabb a hosszúságánál. A mélyalvás alkalmával ürességet tapasztalunk, amikor megpihen az agy, test, elme és az idegrendszer. A jógi aparnává válhat (csak levegőn él). De előbb az elme működéséhez meg kell értenünk és tanulmányoznunk kell elménket, melyben a légzés megfigyelése sokat segíthet. A szent iratok beszélnek a szusumnáról is. Jelentése: szukha mana = békés elme, szusumná = derűs légzés állapota, mikor mind a két orrlyukon keresztül ugyanúgy áramlik az energia (levegő). Ekkor összhangba kerül a jobb és bal agyfélteke.

A jóga segít ebben, ami egyesülést jelent: a Brahman (bennünk lévő valóság) és dzsíva (lélek) egyesülését. Itt a légzést a test és elme barométerének tartják. Koncentrációval még a bénultság is gyógyítható – vallják a bölcsek. Megfelelő módon rá történő koncentrációval az elzáródott artéria is megváltoztatható, lásd pszichoszomatika.

És emellett felszínes légzésnél a szén-dioxid nem ürül ki teljesen, így az fáradtságot és idegességet hozhat létre. A jógi megtisztítja az energiavezetékeit (nádí sódhana). Egységet teremt a belső (antar) és külső (bahir) világ között. Csak magával a légzésszünettel (kumbhaka) növelhető, illetve csökkenthető a vérnyomás. Óriási ereje van a légzésnek, ami visszafelé is elsülhet…

És a kundalini (kígyóenergia) is felébreszthető, ami otthona a medenceközpont (szvádhisthana csakra), de helyette a múládháránál alszik. Jelentése: szva = saját, adhistha = lakóhely. Hozzávetőlegesen 75 cm és 3,5-szer van feltekeredve.

Ami pedig a meditációt illeti, itt sem a hosszúság, hanem a mélység, a minőség a cél. A bölcsek szerint 10 perc alatt szamádhiba lehet jutni.

7 szintet különítünk el a megszabadulás, megvilágosodás tekintetében a Véda:

– turíja (megszabadult állapot)
– szamádhi (átmeneti állapot mélyalvás és turíja között)
– prádnya (mélyalvás, azaz tudatos alvás, álmodás)
– áhládiní (átmeneti állapot álmodás és mély alvás, azaz tudatos alvás között)
– taidzsasza (álmodás, azaz álomállapot)
– unmaní avasztha (átmeneti állapot az ébrenléti és álomállapot között)
– vaisvánara (ébrenlét)

A jóga nidra (jóga alvás) segítségével sikerülhet végigjárni ezeket a szinteket, ami kiegészíti a meditációt és gyorsan juttat el a különféle tudatállapotokba, megtanulva a tudatos álmodást, melynek vége egy asztrális projekció lényegében.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
valódi jólétKrishna, krisnások