Az óm jelentése a tudatos álmodás és tudatállapotok kapcsolata terén az upanisadok alapján – óm jel, om jel, aum

 In Filozófiai cikkek, tudatos álmodás

A-U-M – Az óm, az éber álmodás és a különféle tudatállapotok – óm jelentése, óm jel, om jel, aum, ॐ

Ismétlésként először néhány cikkem linkjét adom közre: az óm jel és annak jelentése itt található meg: Hogyan tudunk nyaralni a munkahelyünkön? A lelki fejlődés, tudatfejlődés evolúciója az ősi upanisadok alapján – óm jelentése, ॐ, óm jel, om jel, aum

Az éber álmodásról pedig itt írtam:
Az álom jelentése és néhány gyakorlat, mely segítségével bármit álmodhatunk vagy tanulhatunk, meditálhatunk, kapcsolatba léphetünk elhalálozott szeretteinkkel az álom irányítással – álom fejtés, mi az álom világ, álom jelentések, álom munka, tudatos álom, meditáció

Napi 2-3 óra alvással is kialudhatjuk magunkat, ha a pszichénk jól funkcionál – alvás fázis, alvás, túl sok alvás, mély alvás, kevés alvás, rossz alvás ellen, sok alvás, pihentető alvás, REM alvás, jóga nidra, Mándúkja Upanisad

A különféle tudatállapotok kapcsán pedig itt lelhető fel információ:

A jógit érzéstelenítés nélkül operálták meg. A Mándúkja-upanisad és Muktiká-upanisad (4 tudatállapot) leírja, hogyan oldódhatunk fel az Abszolút Állapotban – hinduizmus, jóga

Az „a” hang a nevek és formák világával hasonszőrű. Ez mindent áthat. Az „u” a köztes hang, mely az emelkedésre utal, az álomállapotra. Az ébrenlét és alvás közötti tudatállapotra. Az „m” hang pedig a álomvalóság nimbusza: a mélyalvás állapota (prádnya).

Érdekes dolog, hogy többünk van, mint ami szükséges, mégis félünk az ismeretlentől. A külvilág az öröm és fájdalom ellentétpárok világa. A törekvő az ettől való szabad akaratot akarja elérni. Megvizsgálja a külvilágot, de nem talál benne beteljesedést. A tudatosság más dimenziói iránt kezdünk el hát kutatni. A tudat többi állapotait kell feltárnunk vallják a bölcsek. A gyakorló (szádhaka) mikor az érzékeken keresztül nincs kapcsolatba a világ tárgyaival, azt tapasztalja, hogy elfojtott, elnyomott dolgok jönnek elő a tudattalanból. Szubtilisebb (finomabb) lenyomatokkal kerül tisztába, ami az álombeli tárgyakat is létrehozza. Olyan ez, mintha feltárnánk, majd kidobnánk a szőnyegünk alatti piszkot.

És az alvás minősége fontosabb a hosszúságánál. A mélyalvás alkalmával ürességet tapasztalunk, amikor megpihen az agy, test, elme és az idegrendszer. A jógi aparnává válhat (csak levegőn él). De előbb az elme működéséhez meg kell értenünk és tanulmányoznunk kell elménket, melyben a légzés megfigyelése sokat segíthet. A szent iratok beszélnek a szusumnáról is. Jelentése: szukha mana = békés elme, szusumná = derűs légzés állapota, mikor mind a két orrlyukon keresztül ugyanúgy áramlik az energia (levegő). Ekkor összhangba kerül a jobb és bal agyfélteke.

A jóga segít ebben, ami egyesülést jelent: a Brahman (bennünk lévő valóság) és dzsíva (lélek) egyesülését. Itt a légzést a test és elme barométerének tartják. Koncentrációval még a bénultság is gyógyítható – vallják a bölcsek. Megfelelő módon rá történő koncentrációval az elzáródott artéria is megváltoztatható, lásd pszichoszomatika.

És emellett felszínes légzésnél a szén-dioxid nem ürül ki teljesen, így az fáradtságot és idegességet hozhat létre. A jógi megtisztítja az energiavezetékeit (nádí sódhana). Egységet teremt a belső (antar) és külső (bahir) világ között. Csak magával a légzésszünettel (kumbhaka) növelhető, illetve csökkenthető a vérnyomás. Óriási ereje van a légzésnek, ami visszafelé is elsülhet…

És a kundalini (kígyóenergia) is felébreszthető, ami otthona a medenceközpont (szvádhisthana csakra), de helyette a múládháránál alszik. Jelentése: szva = saját, adhistha = lakóhely. Hozzávetőlegesen 75 cm és 3,5-szer van feltekeredve.

Ami pedig a meditációt illeti, itt sem a hosszúság, hanem a mélység, a minőség a cél. A bölcsek szerint 10 perc alatt szamádhiba lehet jutni.

7 szintet különítünk el a megszabadulás, megvilágosodás tekintetében a Véda:

– turíja (megszabadult állapot)
– szamádhi (átmeneti állapot mélyalvás és turíja között)
– prádnya (mélyalvás, azaz tudatos alvás, álmodás)
– áhládiní (átmeneti állapot álmodás és mély alvás, azaz tudatos alvás között)
– taidzsasza (álmodás, azaz álomállapot)
– unmaní avasztha (átmeneti állapot az ébrenléti és álomállapot között)
– vaisvánara (ébrenlét)

A jóga nidra (jóga alvás) segítségével sikerülhet végigjárni ezeket a szinteket, ami kiegészíti a meditációt és gyorsan juttat el a különféle tudatállapotokba, megtanulva a tudatos álmodást, melynek vége egy asztrális projekció lényegében.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
valódi jólétKrishna, krisnások