Ayurvédikus és a nyugati orvoslás összefüggései: prána, tedzsasz, odzsasz és betegségeik

 In ayurvédikus orvoslás

Az alapokat már leírtam az ayurvéda kapcsán, most kapcsoljunk haladó szintre. Három értékről lesz szó, mely értékek növelésével a legtöbb pszichológiai probléma megoldható a legősibb indiai gyógyászat szerint.

Mik is ezek? Egész pontosan a váta, pitta, kapha finomabb megfelelői: prána, tedzsasz, odzsasz. És a három kiegyensúlyozása gátolja meg a betegségeket (gyógynövények, fitoterápia (pl. kínai fitoterápia és táplálkozástan), lelki gyakorlat, egyéb gyakorlatok segítségével fenntartva). Mivel árthatunk? Pl. helytelen túlzott szex, mind a hármat elpazarolja:

Prána

Az elsődleges életerő, a levegő finom energiája: légzésért, elméért, érzékekért felelős. Belsőbb szinteken a tudat kibontakozása társul hozzá. HKO-ban csí-hez (lásd qi) hasonlítható.

Ez jellemzi: szellem… Szellemi ösvény, alkalmazkodó, alkotó készség, motiváció, energia.

 

Tedzsasz

Belső sugárzás: levegő, benyomás, gondolatot emésztünk meg általa, a tűz finomabb energiája. Belsőbb szinten magasabb érzékelési képesség köthető hozzá. HKO-ban (kínai orvoslás) mindez a jang-hoz hasonlítható.

Ez jellemzi: Akarat, életerő… Hogy jól döntsünk, tudjunk választani és ne féljünk.

 

Odzsasz

Elsődleges erő, tárolt életerő, víz finomabb energiája, fizikai és mentális fennmaradás alapja: víz, levegő, megemésztett táplálék, benyomások, gondolkodás lényege. Belsőbb szinten táplálásért és magasabb képességért felel. HKO-ban jin-hez hasonlítható.

Ez jellemzi: Kitartás, akaraterő… Magabiztosság, türelem , lelki fejlődés.

A nyugati medicinára, endokrin rendszerre (belső elválasztású mirigyrendszer) vonatkoztatva: prána irányítja az egyensúlyt, alkalmazkodó készséget és növekedést. Az agyalapi- és tobozmirigy (növekedés, értelem fő szabályozói), a prána uralma alatt állnak. Ezért pl. növés rendellenessége általában váta probléma. A tedzsaszhoz tartozik az anyagcsere, emésztés, pajzsmirigy, hasnyálmirigy. Anyagcsere betegség nagy része tedzsasz eredetű…

Odzsaszhoz tartozik a szaparodás, energia uralása (here, petefészek, mellékvese, stressz kezelése adrenalin emelésével). Ide tartozik az immunrendszer, de a mérgek elégetése már tedzsaszhoz tartozik (láz).

Idegrendszer: összes testi rendszert uraló, fő rendszer. Remegés, túlérzékenység prána eredetű probléma. Tedzsasz: érzés kifinomultsága tartozik ide, idegszövet gyulladás, hegesedés a patológiája. Odzsasz: idegi csatorna „kenése”, kitartás biztosítása, patológiája az idegkimerültség.

 

A légzés és a prána, tedzsasz, odzsasz

Az odzsasz a nádikat bélelő folyadék. A tedzsasz a rajtuk átáramló hő. Ez a hő termelte energiamozgás a prána. Ha a légzés zavart, felületes az a párna rendezetlenségére utal. Ha a légzés hőtartalmával van baj, az tedzsasz probléma és, ha a légzés elnyelt energiájával van gond, az pedig odzsasz probléma. A pránajáma segít rendbe tenni ezeket a problémákat.

– Prána: érzékek kiegyensúlyozottsága (fül, bőr) – váta
– Tedzsasz: érzékelő funkciók kifonomultsága (szem, tűz) – pitta
– Odzsasz: érzékek állandósága, kenése (nyelv, orr) – kapha

– Prána – érzelmi harmónia, öröm, lelkesedés
– Tedzsasz – bátorság
– Odzsasz – béke, nyugalom, szeretet

A tedzsasz (kundalini) és az odzsasz (amrit) egyesülése hozza létre a legmagasabb szintű halhatatlan pránát, amit a kundalini hordoz.

 

Odzsasz fokozása

– helyes étrend
– (szexuális) energia szabályozása
– gyógyfüvek használata pl. ginzeng
– odaadás (bhakti jóga)
– érzékek szabályozása (pl. szórakozással sok energia elmehet főleg szemen, fülön keresztül egyes médiumoknak köszönhetően és a beszéd nagyon sok odzsaszt elvisz, pratjáhárával tudjuk szabályozni)

Ha az odzsasz elegendő, akkor tedzsásszá alakítjuk át. Először odzsaszt kell termelnünk és utána gyakorolni a pránajámát, mely megtartja ezt a fajta energiát. A pránajáma pedig az összes dosát kezeli.

 

Tedzsasz fejlesztése (pitta a durva formája)

– a beszéd szabályozása (pletyka, bíráskodás), egyéb apák (mértékletesség)
– összpontosító gyakorlatok (dhárana)
– mantra (om, hrim, hum mantra pl. bővebben: mantrameditáció)
– dzsnána jóga (megismerés, önvizsgálat jógája)

A böjt, az éjszaki fennmaradás (néha), heti egy napos beszédnélküliség növelhetik az elszántságot (vivéka) a tedzsaszt. Ha az odzsasz és tedzsasz fejlett, akkor kialakulhat a magasabb prána minősége.

A prána pl. a pránajáma, rádzsa jóga segítségével fejleszthető. Az űr kapcsolatban van a pránával, így az ürességen való meditáció is erősíti a pránát. A pránát az odzsasz tartja fenn, így, ha csak pránát növelünk, akkor az elmét, idegrendszert szétzilálhatjuk.

Ha pedig odzsasz nélkül növeljük a kritikai készség, megkülönböztető képesség (tedzsasz), akkor elégetjük magunkat… És, ha az egyik dósa megnő, akkor az az összeset meggyengítheti. Magas váta (mint szél) gyengíti a tüzet (tedzsasz) és vizet (odzsasz). Magas pitta elégeti az odzsaszt, gyengítve a pránát (pl. láz gyengíti az energiánkat).

A magas pitta érték dühöt és félelmet hoz. A legtöbb meditációs problémát az odzsasz hiánya okozza pl. túlzott meditáció. Nő a tedzsázs és feléget mindent. A túlzott pránajáma gyakorlat prána problémákat okozhat, amikor a prána egyenetlen utakon kezd el mozogni.

Ez hasonló ahhoz, mint amit a kínai orvoslásban is tapasztalhatunk, illetve a különféle elmélyülésekben. A tai chi finom energiával dolgozik, de a qigong, ha rosszul gyakorlunk kárt okozhat, mert az energia rossz útra tévedhet és nem tud áramolni…

Érdemes elmélyülni kicsit a természetes medicinában és a gyakorlatok segítségével megismerni a testünket, illetve a különféle energiákat.

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
ayurvéda, jóga, ayurvéda az élet művészete, ayurvéda az öngyógyítás tudományaayurvédikus gyógyítás