Ayurvédikus és a nyugati orvoslás összefüggései: prána, tedzsasz, odzsasz és betegségeik

 In ayurvédikus orvoslás

Az alapokat már leírtam az ayurvéda kapcsán, most kapcsoljunk haladó szintre. Három értékről lesz szó, mely értékek növelésével a legtöbb pszichológiai probléma megoldható a legősibb indiai gyógyászat szerint.

Mik is ezek? Egész pontosan a váta, pitta, kapha finomabb megfelelői: prána, tedzsasz, odzsasz. És a három kiegyensúlyozása gátolja meg a betegségeket (gyógynövények, fitoterápia (pl. kínai fitoterápia és táplálkozástan), lelki gyakorlat, egyéb gyakorlatok segítségével fenntartva). Mivel árthatunk? Pl. helytelen túlzott szex, mind a hármat elpazarolja:

Prána

Az elsődleges életerő, a levegő finom energiája: légzésért, elméért, érzékekért felelős. Belsőbb szinteken a tudat kibontakozása társul hozzá. HKO-ban csí-hez (lásd qi) hasonlítható.

Ez jellemzi: szellem… Szellemi ösvény, alkalmazkodó, alkotó készség, motiváció, energia.

 

Tedzsasz

Belső sugárzás: levegő, benyomás, gondolatot emésztünk meg általa, a tűz finomabb energiája. Belsőbb szinten magasabb érzékelési képesség köthető hozzá. HKO-ban (kínai orvoslás) mindez a jang-hoz hasonlítható.

Ez jellemzi: Akarat, életerő… Hogy jól döntsünk, tudjunk választani és ne féljünk.

 

Odzsasz

Elsődleges erő, tárolt életerő, víz finomabb energiája, fizikai és mentális fennmaradás alapja: víz, levegő, megemésztett táplálék, benyomások, gondolkodás lényege. Belsőbb szinten táplálásért és magasabb képességért felel. HKO-ban jin-hez hasonlítható.

Ez jellemzi: Kitartás, akaraterő… Magabiztosság, türelem , lelki fejlődés.

A nyugati medicinára, endokrin rendszerre (belső elválasztású mirigyrendszer) vonatkoztatva: prána irányítja az egyensúlyt, alkalmazkodó készséget és növekedést. Az agyalapi- és tobozmirigy (növekedés, értelem fő szabályozói), a prána uralma alatt állnak. Ezért pl. növés rendellenessége általában váta probléma. A tedzsaszhoz tartozik az anyagcsere, emésztés, pajzsmirigy, hasnyálmirigy. Anyagcsere betegség nagy része tedzsasz eredetű…

Odzsaszhoz tartozik a szaparodás, energia uralása (here, petefészek, mellékvese, stressz kezelése adrenalin emelésével). Ide tartozik az immunrendszer, de a mérgek elégetése már tedzsaszhoz tartozik (láz).

Idegrendszer: összes testi rendszert uraló, fő rendszer. Remegés, túlérzékenység prána eredetű probléma. Tedzsasz: érzés kifinomultsága tartozik ide, idegszövet gyulladás, hegesedés a patológiája. Odzsasz: idegi csatorna „kenése”, kitartás biztosítása, patológiája az idegkimerültség.

 

A légzés és a prána, tedzsasz, odzsasz

Az odzsasz a nádikat bélelő folyadék. A tedzsasz a rajtuk átáramló hő. Ez a hő termelte energiamozgás a prána. Ha a légzés zavart, felületes az a párna rendezetlenségére utal. Ha a légzés hőtartalmával van baj, az tedzsasz probléma és, ha a légzés elnyelt energiájával van gond, az pedig odzsasz probléma. A pránajáma segít rendbe tenni ezeket a problémákat.

– Prána: érzékek kiegyensúlyozottsága (fül, bőr) – váta
– Tedzsasz: érzékelő funkciók kifonomultsága (szem, tűz) – pitta
– Odzsasz: érzékek állandósága, kenése (nyelv, orr) – kapha

– Prána – érzelmi harmónia, öröm, lelkesedés
– Tedzsasz – bátorság
– Odzsasz – béke, nyugalom, szeretet

A tedzsasz (kundalini) és az odzsasz (amrit) egyesülése hozza létre a legmagasabb szintű halhatatlan pránát, amit a kundalini hordoz.

 

Odzsasz fokozása

– helyes étrend
– (szexuális) energia szabályozása
– gyógyfüvek használata pl. ginzeng
– odaadás (bhakti jóga)
– érzékek szabályozása (pl. szórakozással sok energia elmehet főleg szemen, fülön keresztül egyes médiumoknak köszönhetően és a beszéd nagyon sok odzsaszt elvisz, pratjáhárával tudjuk szabályozni)

Ha az odzsasz elegendő, akkor tedzsásszá alakítjuk át. Először odzsaszt kell termelnünk és utána gyakorolni a pránajámát, mely megtartja ezt a fajta energiát. A pránajáma pedig az összes dosát kezeli.

 

Tedzsasz fejlesztése (pitta a durva formája)

– a beszéd szabályozása (pletyka, bíráskodás), egyéb apák (mértékletesség)
– összpontosító gyakorlatok (dhárana)
– mantra (om, hrim, hum mantra pl. bővebben: mantrameditáció)
– dzsnána jóga (megismerés, önvizsgálat jógája)

A böjt, az éjszaki fennmaradás (néha), heti egy napos beszédnélküliség növelhetik az elszántságot (vivéka) a tedzsaszt. Ha az odzsasz és tedzsasz fejlett, akkor kialakulhat a magasabb prána minősége.

A prána pl. a pránajáma, rádzsa jóga segítségével fejleszthető. Az űr kapcsolatban van a pránával, így az ürességen való meditáció is erősíti a pránát. A pránát az odzsasz tartja fenn, így, ha csak pránát növelünk, akkor az elmét, idegrendszert szétzilálhatjuk.

Ha pedig odzsasz nélkül növeljük a kritikai készség, megkülönböztető képesség (tedzsasz), akkor elégetjük magunkat… És, ha az egyik dósa megnő, akkor az az összeset meggyengítheti. Magas váta (mint szél) gyengíti a tüzet (tedzsasz) és vizet (odzsasz). Magas pitta elégeti az odzsaszt, gyengítve a pránát (pl. láz gyengíti az energiánkat).

A magas pitta érték dühöt és félelmet hoz. A legtöbb meditációs problémát az odzsasz hiánya okozza pl. túlzott meditáció. Nő a tedzsázs és feléget mindent. A túlzott pránajáma gyakorlat prána problémákat okozhat, amikor a prána egyenetlen utakon kezd el mozogni.

Ez hasonló ahhoz, mint amit a kínai orvoslásban is tapasztalhatunk, illetve a különféle elmélyülésekben. A tai chi finom energiával dolgozik, de a qigong, ha rosszul gyakorlunk kárt okozhat, mert az energia rossz útra tévedhet és nem tud áramolni…

Érdemes elmélyülni kicsit a természetes medicinában és a gyakorlatok segítségével megismerni a testünket, illetve a különféle energiákat.

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
ayurvéda, jóga, ayurvéda az élet művészete, ayurvéda az öngyógyítás tudományaayurvédikus gyógyítás