A mantrameditáció használata egy hiteles himalájai jógi segítségével 2/1

 In meditációk és tudatállapotok, PSZICHOLÓGIAI ÉS TERMÉSZETGYÓGYÁSZATI CIKKEK

Forrás: Szvámí Rám, Meditáció, a Himalája ajándéka, Élet-elmélet-tapasztalat

A mantra meditációról, illetve meditációs gyakorlatokról szeretnék írni, melyet sokan otthon végeznek el többnyire. Ezen kívül a transzcendens illetve transzcendentális meditáció mantrák lényegéről is fogok írni részletesen. Ezek az irányzatok a himalájai jógik vonalához tartoznak és én Swami Rama útmutatásait veszem alapul, megosztva néhány mantrát is. Ám gyakorlás előtt mindig kérjük ki megfelelő szakember véleményét.

Tehát a meditációról és annak napi gyakorlásának fontosságáról fogok írni ebben a cikkben. Egyébként Swami Rama bölcs jógitól rengeteget tanulhatunk, aki orvosok előtt tudta megváltoztatni a kezei között a hőmérsékletet, vagy mély “alvó” állapotban szóról szóra megjegyezni egy hosszú szövegrészt, ha jól emlékszem fél óra hosszú volt mindez. Sőt, tojás nagyságú tumort tudott létrehozni pár másodperc alatt, majd eltüntetni azt… Teljesen uralta tudata segítségével a testét. Kórházat és számtalan ashramot hozott létre az emberek segítésére…

A meditációról már sokat írtam: Arra várunk, hogy valami történjen. Miért? És kik vagyunk valójában? – 2 egyszerű egység meditáció

Csak jelen és nyitottnak lenni – hindu meditációs technikák és az igazság keresése, szabadság

[adrotate group=”4″]

Mi a meditáció és mikor érdemes meditálnunk?

A meditáció nem elmélkedés, vagy gondolkodás, hipnózis (tudat tartalmára irányuló utasítás), vagy önszuggesztió, természetesen ez is hasznos lehet, de ehelyett meditációban hagyjuk ezeket “kilazulni”.

A bölcsek a meditációt az ellenkezőjének tartják, ahol inkább ellazul a tudat és nem feladatot adunk neki.
A Himalájai tradíció előszeretettel használ személyre szabott mantrákat, hasonlóan a transzcendens meditációhoz. Kultúrától független, tiszta tudatállapot elérésére… A vallás pedig azt tanítja, hogy miben higgyünk, a meditáció pedig önmagunk megtapasztalásáról szól.

Érdemes mindig ugyanott meditálni, valami csendes helyen, de lehetőleg ne az ágyban, mert “a megszokott álmosság” bekavarhat. A már elcsendesülő világ estéjén, vagy hajnalán (mikor maghoz tér a világ) érdemes meditálni, de tulajdonképpen bármikor és bárhol meditálhatunk. A legjobb minden nap, ugyanabban az időben meditálni.

 

Előkészületek a meditációhoz és maga a meditáció

A különféle szintekről már írtam korábban, lásd Rádzsa jóga (Ptanjalit Swami Rama is hitelesnek tartja)

Zuhanyzás után érdemes meditálni, de először végezzünk nyújtó gyakorlatokat, majd lazítást (pl. hatha jógát, ami ellazítja a testet és energiával tölti azt fel). Max. 10 percig végezzük ezt el, savászanában tudunk lazítani. A következő lépés a tudat és az idegrendszer megnyugtatása. Erre használjunk megfelelő meditációs pózokban légzőgyakorlatokat.

[adrotate group=”6″]

Ezután kezdődik a meditáció: elménk tudatosítja a mantránkat, vagy a so-ham mantrát (soham shivoham, azaz vagyok, aki vagyok), szo: levegő beszívásakor, hám: levegő kifújásakor. Hagyjuk a légzésünket egyenletessé válni, tudatunkat a mantrára irányítani.

Csináljuk addig, amíg jólesik, vagy amíg időnk engedi. Utána először a légzésünkre, majd a testünkre figyelve zárjuk le a meditációt. Tenyerünket tegyük a szemünk elé és ez legyen az első, amit meglátunk, mikor kinyitjuk szemünket.

Az étkezés is befolyásolja meditációnkat. Az étkezés (vegetáriánus étrend) legalább 4 órával a szex, meditáció, alvás előtt kellene megtörténnie, javasolja a jógi a együtt. Persze nem kell mind a hármat minden nap elvégezni, ha kimarad az alvás, az sem katasztrófa.:)

 

Testhelyzetek meditációban- szilárd, könnyed testhelyzet

– megfelelő légzés kialakítása
– tudatunk összpontosítása egy tárgyra az ellazuláshoz

A test elvonhatja a figyelmet, ha fáj, sajog stb. A lényeg, hogy fejünk, nyakunk, törzsünk egy vonalban legyen, hogy könnyedén tudjunk lélegezni. Csukjuk be a szemünket és ne erőltessük a felfelé nézést közben, mert az megerőltetheti a szemizmokat. Szánk zárva van.

Az állunk nem feszes és az orrunkon keresztül lélegzünk, mondjuk csukott szájjal nehéz is lenne a szánkon keresztül lélegezni ugyebár.:) Karunk lazán a lábunkon pihen, és a mutató és hüvelykujj összeérhet (kis áramkört képezve, lásd dzsnyána mudra).

Használhatunk törökülést, svasztikászanát stb.
Nincs értelme lótuszban meditálni a bölcs jógi szerint, mert a bandhákat (zárásokat) sem lehet bennünk megcsinálni megfelelően. A haladó jógik a sziddhászanát alkalmazzák. Nem tanácsos hanyatt fekve meditálni (alváshoz van köze és a lefelé történő energiaáramoltatás gyakorlásával).

[adrotate group=”4″]

 

A helyes hozzáállásról meditációban és a mantrák erejéről, konkrét használatáról pár szó

Nem érdemes erőszakkal, elvárással telve bármit is csinálni meditációban, mert annál nagyobb lesz az ellenállás. A tudatot nem lehet kiüríteni, mert természetéből adódóan folyamatosan változik (kivétel az álomtalan alvás), infót gyűjt stb.

Nem a tudat kiürítése, hanem megnyugtatása a cél, hogy egyetlen tárgyat kínálunk fel neki. Az összpontosítást, mint ellazult, éber figyelmet használjuk ilyenkor. Más irányzatokban képekre, mandalára fókuszálnak, és nem mantrát használnak, ahol nem a szó jelentése, hanem a rezgése a lényeg, mely formákat “hoz létre”, így régen a bölcsek először ezeket a rezgéseket, hangokat hallották meg…

A so-ham és omkara és om mantrán kívül más mantrát ne hangoljunk össze a légzéssel, mert ártalmas lehet, ahogy a ritmust megzavarja. Ma már azt hisszük, hogy csak a szavaknak van igazság értéke, pedig a mantra tömör ima, vibráció, egyfajta tudatállapotot hoz létre…

A cikk itt folytatódik 2/2. rész: a mantrameditáció használata egy hiteles himalájai jógi segítségével 2.

 

[adrotate group=”6″]

 

Keresztes Attila

Keresztes Attila, bölcsész, a cikkek írója. 2005 óta foglalkozom emberekkel, orvosi szaklapokban publikálok legújabb felfedezéseimről, 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (nyugati és keleti medicina). 300+ a nyilvános ajánlások száma a honlapon.

De nem vagyok pszichológus, sem orvos és nem rendelkezem tudományos fokozatokkal. Nem gyógyítók, nem tartok pszichológiai kezelést! Oktatással foglalkozom.

Iratkozz fel most!

Akciók, izgalmas előadások, online és offline programok és könyvek, cikkek egy helyen

Cikk kategória (angol, magyar)

Attention

I’m not a psychologist or a doctor, I do not have a degree in science, what I do have is an individual attitude to life I have given interviews and published articles … So this is not a psychological treatment and not a cure! Please turn to your doctor with any psychological problems and for treatments. User’s and customer’s conditions and privacy policy valid for all visitors of our pages

AJÁNLOTT CIKKEK

A KERESENDŐ SZÖVEGET ITT KELL BEGÉPELNI ÉS UTÁNA ENTER-T NYOMNI

orvosi masszázs, frissítő, svéd, relaxáló masszázs, gyógymasszázsmantra meditáció, meditációs gyakorlatok otthon, transzcendens meditáció, transzcendentális meditáció mantrák