Ayurvéda, minden medicina alapja

 In ayurvédikus orvoslás

Megjelent: Medicina és practicum

 

Az ayurvéda komplex megoldásai

Az ayurvéda az élet tudománya, egyfajta életmód. A legősibb orvostudomány, mely szelíd gyógymódokat alkalmaz és nem véletlen, hogy Hippokratész is tanulmányozta. Több ezer éves tudásról van szó, mely nem divatként pár évig felkapott dolgot takar, hanem kikristályosodott, letesztelt, esszenciális gyakorlati tudást és személyre szabott terápiát. Kiválóan kiegészíti a nyugati medicinát, egyes országokban pedig „fő” medicinaként szolgál.

Külön kezeli az egészséges embereket (svastha vritta) és a betegeket (atura vritta). Megdöbbentő, de ez az ősi eljárás a plasztikai sebészetet is természetes módon magában rejti. Az ayurvéda leírja, hogy hogyan tudunk a természettel harmóniában élni, annak részeként. Komplex megoldásként tanácsot, életmódra vonatkozó bölcsességet és gyógyszert is kapunk ettől az Indiából származó orvostudománytól.

Az ayurvéda szerint a test a tudat kivetülése, és a valódi gyógyuláshoz idő kell, ennek köszönhetően jóval lassabban hat, mint a gyógyszerek, elsősorban nem a tünetkezelés a cél. Ez a figyelemre méltó tudomány magában foglalja a megfelelő táplálkozáson túl a különféle egyéb prevenciós megoldásokat is, mint a tisztítókúrák, gyógymasszázsok, jóga és meditáció tudománya.

 

Az ayurvédát 8 ágra osztjuk

– szemészet
– gyermekgyógyászat
– pszichiátria
– belgyógyászat
– sebészet
– toxikológia
– geriátria (idősgyógyászat)
– fiatalító kezelés

 

Tridósa, avagy minden ember besorolható egy kategóriába

Három kategóriába sorolja az embereket, hogy személyre szabott terápiával szolgálhasson. Ezek a típusok más-más százalékos arányban is fellelhetőek bennünk. A konzultáció és vizsgálatok alkalmával, illetve különféle tesztek segítségével az, hogy melyik kategóriába tartozunk, hamar kideríthető.

A Váta (éter és levegő) a mozgás, kiürítés, az idegrendszer, Pitta (emésztés, tűz, víz, máj, epe, lép, bőr, szem, éles elméjűség), Kapha, ejstd kafa (víz és föld) minőségeket rejti magában, mely felépíti testünket.

– Váta típusú ember: sok esetben nagyon vékony testalkat, lehet magas vagy alacsony testfelépítésű, szeszélyesség, rendszertelenség, új ötletek, lelkesedés, bőbeszédűség jellemzi. Nekik édes, savanyú, sós ízekre van szükségük. A váta vezérli az idegrendszert, ez a dósák királya, mert a többi dósát is irányítja. Idegekre hat, kiürítő funkciók (folyadékok) tartoznak ide többek között.

– Pitta típusú ember: közepes magasságú és testalkatú, gyors mozgású, tüzes, nem szereti a meleget, vezető típus, önismereti deficit esetén düh jellemezheti cselekedeteit. Emésztés, bőrrel kapcsolatos dolgok, epe, máj szervei tartoznak ebbe a kategóriába.

– Kapha (ejtsd kafa) típusú ember: elhízásra hajlamos, őszinte, nyugodt természetű, lassú mozgású, nehezen változtat, de kitartó. Ez a fajta minőség olajozza az ízületet, felépíti a testet, védelmi funkciókat lát el (agyvíz, szívburok stb.), beburkol és véd.

A bennünk lévő dósa aránya egész életünkben megmarad és rengeteg érdekes információ érhető el ezzel kapcsolatosan a fenti nagyon általános, rövid információkon túl.

 

Betegségek, állapotok, összefüggések a tridósa alapján

A betegségeket a test és a tudat tisztátalansága, helytelen életmód hozza létre. Típustól függetlenül, érdes, száraz bőr pl., utal arra, hogy a váta dominál. Ilyenkor nehéz ételre és melegre, akár édesre van szüksége a vátának pl. édes köménytea, mely a kaphát erősíti (puffadásra, gyomorkorgásra, csuklásra, böfögésre ajánlott).

A fájdalmas furunkulus (váta), gyulladt része (pitta) és a genny (kapha) minőségre utal, tehát az is fontos, hogy mihez képest viszonyítunk valamit, ahogyan a kínai gyógyászatban tesszük ezt a jin és jang tekintetében.

 

Az akupresszúra és ayurvéda kapcsolata

Az akupresszúra a hagyományos kínai gyógyászat része, de hasonló bölcsességgel találkozhatunk az ayurvédában is. Ahol 108 fő élet-pontot (lásd mármá pontok) találhatunk testünkön. Ezek a pontok az izmok, csontok, ízületek, idegek és artéria találkozásánál lelhetőek fel. Ezen pontok megnyomásával „agydaganatokat” is meg lehet állapítani. Ezt azért inkább bízzuk a nyugati medicina CT felvételére és szakorvosra, mely lehet, hogy inkább ödémás elváltozásra utal, hiszen az agysejt sokunk bánatára sajnos nem tud sejtszaporulatként elterjedni.

 

Egyéb érdekességek az ayurvédában

Előfordul, hogy sárga arzént, higanyt (ami önmagában halálos) is felhasználnak az orvosságok elkészítésében. Ezeknek a gyógyíroknak nincs szavatossági ideje az ayurvéda szerint.

Az ayurvédikus orvos is alkalmaz inspectiot, palpatiot, hiszen megnézi a delikvens pulzusát, de a páciens szaga, hangja, megjelenése és szavai alapján is rendkívül fontos információkat állapít meg. A pulzus alapján be tudja sorolni a megfelelő dósába az illetőt és a szervek állapotát, a lelki problémákat is fel tudja mérni, hasonlóan a hagyományos kínai orvosláshoz.

Az ayurvédában a rákot puttu-nak hívják és azt is megkísérlik gyógyítani. Fontos azonban leszögezni, hogy nem „összeollózott” tudáson alapszik. És akár egy komoly tisztító kúrával (panchakarma) képesek a skizofréniát gyógyítani az ayurvéda orvosok, mely során nem a tünetkezelés a cél.

Az ayurvéda szerint bennünk és körülöttünk a mikro és makro kozmosz egy. Erről az ősi hermészi bölcsesség juthat eszünkbe miszerint: „Ahogy lent, úgy fent.” Vagyis, ahogy bent, úgy kint. Mély meditációban vagy öntudatra ébredéssel megélhetjük az egységélményt megtapasztalva ezt a fajta tudást.

Egyéb diagnosztikai eljárás részét képezi a körömvizsgálat. Köröm alapján ugyanis, ha sötét elszíneződés, árnyék látható, akkor váta problémával állhatunk szemben. Ha pedig sárgás elszíneződés észlelhető a körmön, akkor pitta betegséggel állunk szemben. És, ha fehér árnyalatú a köröm (vérhiány), akkor kapha betegségre kell gyanakodnunk.
A frenológia tudománya is levon utólag következtetéseket az emberi koponya alapján az egyes emberek tulajdonságát illetően. És a kínai medicina is megállapít az emberi testfelépítés alapján fontos fizikai és lelki sajátosságokat.

 

Az ayurvéda legfontosabb életmódbeli javaslatairól és a megfelelő táplálkozásról néhány gondolat

Fontos, hogy a tridósa alkatunk alapján táplálkozzunk, mert ami egyikünknek gyógyszer, a másikunknak méreg is lehet. Lehetőleg élő, friss táplálékot fogyasszunk (aznap elkészített ételt) és nyugodtan elfelejthetjük a túlzott és egyoldalú zöldség, gyümölcs fogyasztását nyersen, mely előnyős hatása egy természetgyógyászati tévhit az egészséges táplálkozás tekintetében.

Reggel 7-8 órakor, 12-kor és 17-18-kor célszerű táplálkozni és 22 órakor érdemes az alvás pozícióját ágyunkban felvenni. Nehezebb ételeket pedig csak délben fogyasszunk el.

Reggel 1-2 pohár langyos vizet igyunk (megindítja az emésztést). A széklet megindításához akár friss citromlevelet is beletehetünk. Lehetőleg 8-ig reggelizzünk meg (könnyed reggelit) pl. aszalt almát, fahéjat, szegfűszeget (tisztító, egyensúlyoz, melegít, mint gyógyszer).

Reggel használjunk nyelvkaparót és ezt követően egy evőkanál szezámmag olajjal pár percig a szánkban (megrágva azt) a méreganyagokat eltávolíthatjuk. Ez után mossunk fogat.

Lehetőleg hideget soha ne együnk és ne igyunk. Tönkre teszi az Agni-t (emésztőtüzet) és a szívre is ártalmas, a gyomrot is „sokkolja”. A nyugati medicina is kimondja, hogy az enzimek – melyek segítenek lebontani a tápanyagot, és más kémiai folyamatokban is részt vesznek -, hatékony működéséhez meghatározó, hogy milyen hőmérsékletű a szervezet.

Ha reggel fél órán belül nem érzünk éhséget, akkor egyensúlytalanság van. Ilyenkor áma (méreg) van a szervezetben (tüzet kell felerősíteni).

Nem jó folyton nyers dolgokat enni. És hiába eszünk minőségi dolgokat, ha nem tudjuk megemészteni azokat, vagy nem vagyunk boldogok.

Az Agni tüze télen a legnagyobb, hogy fűteni tudjon minket a hidegben (kint hideg lesz, így bent pedig meleg). A pitta szorosan kapcsolatban áll az Agnival, így ősszel nagyobb éhséget érezhetünk. A tavasz, ősz a gyomorbetegségeket hozhatja el számunkra.

Mindent meg kell főzni (kíméletesen, hogy maradjon benne prána, azaz energia), mert 35-40 éves kor felett már nem tudjuk teljesen a nyers ételeket megemészteni.

Kerüljük a hús származékokat, inkább halat, szárnyasokat (könnyebb) húst együnk, ha húsra van szükségünk, és ezt ebédre együk. Sajt, tojás, cukor, fehér liszt kivezetése a táplálkozásból (a tej és tojás, illetve a gyümölcs joghurttal való összekeverése nagyon rossz, illetve a tej a hússal, vagy hallal történő keverése). Mindig örömmel főzzünk.

Az olajos ételek jók székrekedésre, például fahéj, gyömbér, bazsalikom fogyasztása javasolt ilyenkor. Növelik az anyagcserét, ezáltal melegen tartják a testet. A kurkuma, római kömény elősegíti az emésztést. Akár az emészthetetlen salakanyagok hatásaképpen is megfázhatunk.

Ha pl. répát eszünk a váta (mozgás, levegő, tér) típusú ember lehet, hogy nehezen emészti meg, de a pitta (tűz, víz) típusú ember emésztő tüze erős, így ő könnyedén megemészti főzés nélkül is. Érdemes továbbá tisztított vajat (ghi) fogyasztani illetve 1-2 dl meleg folyadékot (rétegelve) inni evés közben. De ne igyunk folyadékot evés előtt nagy mennyiségben (gyomorsavat felhígítja), vagy evés után ne igyunk közvetlenül (nyomást gyakorol a gyomrunkra). Érdemes ezeket a dolgokat betartani és tanulmányozni az ayurvédát, hogy egy megfelelő minőségű, egészséges életet élhessünk.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Segítsd kérlek támogatással a honlap fenntartását, kutatómunkámat

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
jóga fajták, kauzális test, ayurvéda, jóga, finom fizikai test, finomtestayurvédikus orvoslás, prána, tedzsasz, odzsasz