Ayurvédikus gyógyítás: jadzsna, dósák területei, finomtestek, ízek és ételek hatásai

 In ayurvédikus orvoslás

Az ayurvéda alapjairól már sokat írtam, most vázlatszerűen tovább fejtegetem a témát.

 

Tűzszertartás és a nádik tisztítása

Jadzsna (áldozás) segítségével tartanak a Védák tűzszertartást. Ez az Isteneknek felajánlott módon az energia átalakításáról szól. A világra áldást kérve imádkozhatunk, mantrázhatunk stb. A tűz a hírvivő a fizikai és szellemi világ között. Az asztráltestet tisztítják meg általa. A baszma (hamu) is gyógyító erővel rendelkezik. A pránagni a legerősebb agni (tűz), mely a finomtestet is meg tudja tisztítani.

Az ászanák (jóga testtartások) is hatnak a tűzre pl. emésztés tüzét a különféle ülőhelyzetek vagy uddijána bandha kiválóan csökkenti. A pránajáma célja a pránagni fejlesztése, mely izzadást okozhat (nádik tisztulnak). Emiatt a panchakarma tisztítás alkalmával a masszázson, olajos beöntésen, személyre szabott táplálkozáson és sok-sok más eljáráson kívül meditáció és jógázás is van.

Területek

– belégzés, evés – kapha területe (víz cseppfolyósítja az ételt)
– kiválasztás, kilégzés – váta területe
– fizikai agni – beszéd (száj területe)
– vastagbél salakanyag kiválasztás (váta)
– vékonybél (emésztés fő helye) – pitta területe

A prána nélkül működésképtelenek vagyunk (az egész Univerzum így nyilvánul meg). A prána a bevitt anyagokat irányítja a szamáma a bevitt anyagok emésztését uralja, a vjána pedig a tápanyagok keringésének irányítója. Az udána irányítja a felszabadult pozitív energia keringését és az apána a salakanyagokat választja ki.

 

A finomtestek

A finomtest hetvenkétezer nádit tartalmaz. Gerincben a 3 legfontosabb nádi: ida (női, hűtő hatás), pingala (férfi minőség, motivációs erőről gondoskodik), szusumna (asztrális gerinc). Van még további tizenegy fontos nádi. A csakrákról pedig már írtam korábban. Hőterápiával, masszázzsal, gyógyfüvekkel, olajokkal tudjuk őket stimulálni.

 

Ayurvéda táplálkozás

Az ayurvéda táplálkozásról már írtam korábban. A nyers ételek tisztító hatásúak, de nem érdemes túl sokat fogyasztani belőlük, a meleg ételeket könnyebben meg tudjuk emészteni. A tejtermékek fontosak, de a kapha típus nehezen tudja megemészteni.

 

Az ízek hatása az ayurvédában

A kesernyés, keserű ízek tamaszikus hatásúak, de tisztító és fogyasztó hatásuk is lehet. A csípős, savanyú, sós ízek (izgató) radzsaszikus hatásúak. A túl sok csípős, fűszeres íz kimerültséget okozhat. Az édes (tiszta) szattvikus íz, mely harmonizáló, de túlzásba víve tamaszikussá tesz minket (főleg a mesterséges édességek). Mindegyik ízre alkat szerint szükség van helyes arányban. A gyömbér, fahéj, menta, citrom, zöld citrom szattvikus hatású.

A túl sok étel tamaszikussá, a túl könnyű, kevés vagy izgató étel radzsaszikussá tesz minket. A szattvikus étel mellett fontos a harmonikus táplálkozás, ami rendszeresnek mondható, továbbá a gyomrot csak félig töltjük meg étellel a hatékony emésztés jegyében.

Reggel és este kerüljük a nyálkaképző ételeket. Reggeli étel lehet könnyű és serkentő. A pránajáma és jóga a vátát szaporítja fel. Ezt is figyelembe kell venni. Lehet például, hogy éppen odzsaszt kell növelnünk és a vátát lecsendesíteni az étkezéssel.

 

Pránikus ételek

– zöld leveles zöldség és hajtások (tavasszal nőnek gyorsan, mikor sok a prána) – serkent, hűt, tisztít
– levélzöld, füvek (prána növekedése)

Gyömbér, koriander, mentával kiválóan fűszerezhető.

 

Apánikus ételek

Föld alatt növő élelmiszerek pl. gyökerek: burgonya, répa, édesburgonya, földből kinövő gombák (odzsaszt növeli) – Maharishi Ayurvédában nem ajánlják a tejtermékekkel és burgonyával, padlizsánnal, paradicsommal, hagymákkal, szójával együtt ezeket az ételeket.

Különféle hatások kiváltására is előszeretettel használják a különféle ízeket. A ginzenggel például a nemző erőt erősítik meg. Ezen kívül általában a vátának van szüksége belőle többre a zöldségekből, gyökérfűvekből.

 

Szamána ételek

Kiegyensúlyozó hatásuk, könnyen emészthető, tápláló ételek pl. rizs, egész gabonaszemek (étrend alapja), tej, nyerscukor, méz.

 

Vjána ételek

Talajon teremnek, serkentők, gabonaszemekkel fogyaszthatjuk: tök, dinnye, eper, paradicsom.

 

Udána ételek

Fákon termő gyümölcsök és diófélék: dió, gyümölcs (éter elem: elmét, szívet táplálja)

A jóga a szattvikus, pránában gazdag ételeket ajánlja főként (föld felett termő gyümölcs és dióféle), mely prána, száma, udána táplálékokat tartalmaz. Radzsasz képző a talajon termő ennivaló pl. földieper és paradicsom. A fokhagyma, hagyma, gomba tamaszikus hatású lehet. A böjt pedig az emésztés tűzét fokozza. Gondoljunk a frizsiderünk tartalmára, mi lesz vele, ha napokig nem eszünk és utána belekukkantunk.:)

 

Ezeket a természetes élelmiszereket válasszuk

Csírás babfélét, szójababot nem ajánlják. Az olajos magvak ne legyenek agyon pirítva, sózva, szezám-, oliva és napraforgó olaj és ghí javasolt. Jó minőségű joghurt, túró, gyömbér, fahéj, kardamom, kömény, édeskömény, koriander, kurkuma, menta, bazsalikom, természetes nyerscukor, méz, citromos víz, gyógyteák, gyümölcslé, de ne használjunk sok fűszert.

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
ayurvédikus orvoslás, prána, tedzsasz, odzsaszayurvéda