Ayurvéda, ebből alakult ki minden orvostudományi irányzat: a táplálkozásról 2/2.

 In ayurvédikus orvoslás, Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek)

Forrás: Pál Tamás és Dr. Pál Dániel előadásai (Maharishi Ayurvéda)

A cikk első része itt található meg: ayurvéda táplálkozás (1.)

Az Agni tüze télen a legnagyobb, hogy fűteni tudjon minket a hidegben (kint hideg lesz, így bent pedig meleg). A pitta szorosan kapcsolatban áll az Agnival, így ősszel nagyobb éhséget érezhetünk. A tavasz, ősz a gyomorbetegségeket hozhatja el számunkra.

Kávé, fekete tea, drogok nem kívánatosak az ayurvéda szerint. A krumpli (váta minőséget emeli, max. hetente egyszer együk), és a paradicsommal együtt nem jó az ízületnek.

A (szintetikus dolgok) pl. C-vitamin nem jó az ayurvéda szerint. És, ha kívülről jövő nyomelemeket viszünk be, akkor a nehézfémek kiürítését is gátolhatjuk, mert kevesebb „hely marad a számukra”… Kiegyensúlyozott táplálkozásra van szükség.

Mindent meg kell főzni (kíméletesen, hogy maradjon benne prána, azaz energia), mert 35-40 éves kor felett már nem tudjuk teljesen a nyers ételeket megemészteni.

 

A tejről néhány gondolat az ayurvéda szemszögből

A tej bármivel keverve ámát hoz létre (méreganyag), főleg sós étellel keverve (felső légúti problémát okoz és az ízületnek sem jó).

Normális (ne a zsírszegény) tejet (igazi tehéntej, nem bolti) igyuk, és vízzel fel tudjuk hígítani, ha akarjuk (rakhatunk bele nádcukrot, házi mézet vagy tejberizst is csinálhatunk belőle): vátának, pittáknak jó lehet mindez.

A tej komplex tápanyag (táplálék összes finom minősége benne van) megfelelően fogyasztva (friss házi tej). Mindig forraljuk fel. Édes, aromás italt készíthetünk belőle(pl. gyömbér, fahéj, kardamom, sáfrány, pici kurkuma segít a megemészthetőségében). Sáfrány szívre, érzelmekre, női minőség emelésére hatékony, de picit használjunk belőle és ujjainkkal morzsoljuk össze és öntsük le vízzel használat előtt. A tejet összekeverhetjük természetes módon édesítő dolgokkal: pl. gabonaféle, füge, datolya, mazsola.

 

Mennyi ételt együnk és mikor az ayurvéda szerint?

Reggel 1-2 pohár langyos vizet igyunk (megindítja az emésztést). A széklet megindításához akár friss citromlevelet is beletehetünk. Lehetőleg 8-ig reggelizzünk (könnyed reggelit) pl. aszalt almát, fahéjat, szegfűszeget (tisztító, egyensúlyoz, melegít, mint gyógyszer).

12-13 a fő étkezés (ilyenkor van a legmagasabban a Nap): krém és egyéb leves, főzelék, használhatunk nádcukor, agavé szirup stb.

17-18-kor könnyed vacsora, párolt zöldség, levesek stb. A kapha típusút nyákosítja a tej, de a levegős típusú váta típusúnak gyógyszer lehet (fűszerrel elegyítve, hogy emészthető legyen, lásd fenti leírás).

Kerüljük a hús származékokat, inkább halat, szárnyasokat (könnyebb) húst együnk, ha húsra van szükségünk, és ezt ebédre együk. Sajt, tojás, cukor, fehér liszt kivezetése a táplálkozásból (a tej és tojás, illetve a gyümölcs a joghurttal való összekeverése nagyon rossz, illetve a tej a hússal, vagy hallal történő keverése). Mindig örömmel főzzünk.

Az olajos ételek jók székrekedésre: fahéj, gyömbér, bazsalikom fogyasztása. Növelik az anyagcserét, ezáltal melegen tartják a testet. A kurkuma, római kömény elősegíti az emésztést. Akár az emészthetetlen salakanyagok hatására is megfázhatunk.

Ha pl. répát eszünk a váta (mozgás, levegő, tér) típusú ember lehet nehezen emészti meg, de a pitta (tűz, víz) típusú ember emésztő tüze erős, így ő simán megemészti főzés nélkül is.

 

Ghi (tisztított vaj) elkészítése

Fél kg teavajat, edényben kis lángon felmelegítünk. Amikor rotyog a fehér habot levesszük a tetejéről. Ezt addig csináljuk, amíg el nem fogy a fehér hab. Ezután befőttes üvegbe tesszük, miután kihűlt, de még meleg: fém szűrőt teszünk és abba anyagpelenkát, és alján lévő „trutyi” nem kell bele. Ez már nem romlik meg, hűtőben sem kell tárolni. Jó tisztító és szövetépítő, összeszedi a méreg anyagokat.

Éhgyomorra reggelente első nap: 20 ml, második nap: 30 ml, harmadik nap: 40 ml, negyedik nap: 50 ml ghi felmelegítés után fogyasztható „italként”. Utána, amíg nem vagyunk éhesek ne együnk semmit. Pár napos kúrát csinálhatunk belőle, ha utána van folytatása a tisztítókúrának. Önmagában nincs értelme megcsinálni ezt a kúrát, mert ki kell vezetni a szervezetből a méreganyagokat utána…

 

Mit ne együnk az ayurvéda szerint

Túlpörgő vátának: olajos tészta, tejföl segíthet ideiglenesen. A gomba (idővel rothad, tamaszikus, nincs tápértéke és mérgező, májnak nem jó), a szója (női hormonokat tartalmaz és férfiaknak szívproblémákat okozhat). A penészes sajtok szintén „punnyadt” energiát, lustaságot erősíthetik bennünk, mert tamaszikus hatásúak. Tejfölt is óvatosan együnk.

 

Folyadék ivása evés előtt vagy után egy órával

Érdemes 1-2 dl meleg folyadékot (rétegelve) inni evés közben. De ne igyunk folyadékot evés előtt nagy mennyiségben (gyomorsavat felhígítja), vagy evés után ne igyunk közvetlenül (gyakorol a gyomrunkra). Pár órára kitett víz a napon jó lehet számunkra, vagy a forrásvíz.

 

Egyéb érdekességek a táplálkozás kapcsán felsorolásszerűen

Érdemes az ételt megáldani és étkezés után 5-10 percet pihenni ülve és utána pár percet sétálni friss levegőn (így nem a tompaság irányába megy ez energia). Főzés, sütés közben ne kóstolgassuk túl sokat az ételt (Agninak nem jó).

A fakanalat jobbra kevergetve készítik el az ételeket (természetes körforgás). Kb. 1 mm vastagságban tartalmazhat, vegyszereket a zöldség, gyümölcs. Meditatív állapotban együnk, ne rohanva. Ne vitatkozzunk, veszekedjünk evés közben. Jól rágjuk meg az ételt (ne együnk túl lassan sem). A sós étel még nagyobb étvágyat csinál.

Evés után a kezünket töröljük bele szalvétába és picit a szemhéjra kenni (ha nem csípős), így felkészül a megemésztésre az Agni. Édes, sós, savanyú, keserű, fanyar, csípős íz benne lehet az étkezésben (HKO-ban is), de adott prakriti függő, hogy éppen melyik ízre van szükségünk. Amikor úgy érezzük most jó, hagyjuk abba az evést, ne legyünk mohók. A kesudió, avokádó, tej fűszerekkel (fahéj, méz) sok energiát, boldogságot adhat számunkra. A vörös lencse, zöldborsó, sárga lencse, mungó bab sok fehérjét tartalmaz pl. vegáknak basmati rizzsel nagyon komplex étel.

A kis hús, vagy tojás, tej, ebédre néha jó az esszenciális aminosavak pótlása miatt. Édes étellel érdemes kezdeni az ebédet (testtel tudatja, hogy „érkezik az étel”), utána rizzsel zöldségek pl., végén leves (meleg leves beindítja az emésztést). A fűszer az orvosság az ayurvédában és tudatosan használják azt is. Sose együnk állva. Az olívaolaj („stabil”, nem jó hevíteni, rákkeltő anyagot hozhat létre). A váta, kaphának kókuszzsír nem jó, mert lehűti. Ne várjuk meg, amíg megéhezünk, előtte együnk. Ez is összecseng a kínai orvoslással. Reggel érdemes könnyűt enni, meleg vizet inni. A krumpli ízületekre nem jó.

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
ayurveda táplálkozás, ghi készítése, ghi vaj, tridósa, maharishi ayurvedaelektroszmog elleni védekezés, elektroszmog tünetei, mobiltelefon sugárzás elleni védelem, épület biológia