A rák, cukorbetegség, skizofrénia gyógyíthatóak? – ayurvéda, természetes gyógymód, orvostudomány, gyógyír 4/3.

 In ayurvédikus orvoslás, Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek)

Forrás: dr. Robert Miller és Ayurvéda, a létezés művészete című kultúrtörténeti ismeretterjesztő film, rendező Nalin Pan

4/2 rész: ayurvéda.

Szemelvények az ayurvédáról:

Az ayurvéda szerint bennünk és körülöttünk a mikro és makro kozmosz egy. Erről az ősi Hermészi bölcsesség jut eszembe miszerint: „Ahogy lent, úgy fent.” Vagyis, ahogy bent, úgy kint. És mély meditációban megélhetjük az egységélményt (lásd jobb agyfélteke stimulálása) – ayurvéda, természetes gyógymód, orvostudomány, gyógyír.

Mérje le játékunkkal egy pillanat alatt, hogy ön a jobb vagy bal agyféltekéjét használja-e előszeretettel– női és férfi agy, önismeret, önmegvalósítás

Tovább szőve a gondolat fonalát, az ayurvéda orvos közvetít e kettő között (mikro és makro kozmosz) természetes módon, olajokkal, masszázsokkal, gyógynövényekkel, a gondolkodás megváltoztatásával stb. A test pedig alkalmazkodik ehhez, miután az ayurvéda orvos pótolja azt, ami hiányzott a testünkből. Egy kis tasak természetes gyógyír, akár egy hónapra is elég orvosságot tartalmazhat. Az ayurvéda az embert és nem a betegséget kezeli, holisztikus, természetes gyógyszerekkel: ásványok, gyökerek, növények stb. segítségével.

Az ayurvéda arról szól, hogyan tudunk a természettel harmóniában élni. Tanácsot, életmódra vonatkozó bölcsességet és gyógyszert is kapunk az ayurvéda orvosoktól.

A betegségek kialakulásának oka – ayurvéda, természetes gyógymód

A normális arány az ayurvéda szerint a 3 dósát illetően, ami egyensúlyt, egészséget hoz létre:

–  váta (1/1 arány)

–  pitta (1/2 arány)

–  kapha (1/4 arány)

 

Pl. a túl sok egyoldalú élelmiszer fogyasztás (lásd fogyasztói társadalom), mértéktelenséghez vezethet és a betegségek kialakulásához. Emellett mai világunkban túl sok hatás ér minket. Idegrendszerünk túlterhelődik. Pihentessük a vegetatív idegrendszerünket, pl. meditációval:

A depresszió, kedvetlenség, rossz kedv, levertség, fáradékonyság, fáradtság egyik hatásos ellenszere, amit azonnal kipróbálhat a kedves olvasó

A túl sok egyoldalú táplálkozás pl. egy artériás problémát idézhet elő, vagyis az ízületben leragadt felesleges dolgok létrehozhatják az arthritist. Az ayurvéda megváltoztatja a gondolkodásunkat. Nem követi azt a gondolkodásmódot, hogy mindig többre vágyjunk, mert ennek sosem lesz vége, azzal, ha beteljesítjük. Mindig lesz újabb dolog, amire vágyni fogunk. Sőt, csak tovább fokozódik ez a jelenség, mint egy ösztön…

Mikor a forrásban megjelölt filmet néztem, elhangzott az, hogy az emberek 43 %-a stresszben él. És ez a hatodik helyen van, a halált kiváltó okokat illetően. A kutatás szerint az orvosok a második helyen vannak az alkohol betegségek és öngyilkosságok lajstromán világszinten. Tehát sajnos sok esetben az orvos, aki gyógyít minket, betegebb nálunk (tisztelet a kivételnek). Ennek valószínűleg az az oka, hogy folyamatosan „betegekkel” vannak körbe véve, akik hatnak rájuk.

Egy lehetséges gyógymód a nevetés lehet, mert ilyenkor abba hagyjuk a kényszeres gondolkodást. A gyerekek rengeteget nevetnek a felnőttekkel ellentétben. A hahotaklubról itt írtam:

A tudomány és a valóság mikor találkozik – hány ismerősön keresztül érhetünk el bárkit? – megdöbbentő hírek Karinthy-ról


A „köröm-diagnózis” az ayurvéda orvostudományban – orvostudomány, gyógyír

Az íriszből (lásd íriszdiagnosztika) is kiolvasható minden. Pl. mikor a kötőhártya sárgás (nem pedig fehér), akkor az magas koleszterinre utal. Az íriszből a veleszületett rendellenességek és a pillanatnyi állapot is kiolvasható a szemből. Gondoljunk a vérszegénységre, amit úgy is meg tudunk nézni, ha a szem alatti bőrt (alsó szemhéj) lehúzzuk és megnézzük, mennyire piros ez a terület. Ezt mi, nyugatiak is szoktuk használni, akkor mi itt a különbség? Miért húznánk meg itt a határt?

Ezen kívül az alkar kitapintását használják még diagnosztikai célból az ayurvédában. A hüvelyk ujj felel meg a vátának, a mutató ujj a pittának, és a középső ujj pedig a kaphának. A stressz, félelem, mentális betegségek is kitapinthatóak. Ugyan más megközelítéssel, de hasonlóan működik e tekintetben legalábbis a kineziológia (izomtesztelés) is.

A köröm alapján pedig megállapítható, hogy ha, sötét az árnyék, akkor váta probléma lépett fel. Ha pedig sárgás elszíneződés észlelhető a körmön, akkor pitta betegséggel állunk szemben, ha pedig fehér árnyalatú a köröm (vérhiány), akkor kapha betegség kapcsán kell gyanakodnunk.

A frenológia tudománya is levont utólag következtetéseket az emberi koponya alapján az egyes emberek tulajdonságát illetően. Vagy gondoljunk a kínai medicinára, ahol a fej elemzése határozza meg az egyes tulajdonságokat. Pl. az összenőtt szemöldök érzékeny emberre utal. A nagy ajkak a kommunikációs képesség fejlettségére utalnak, a kampós orr arra utal, hogy illető kiszagolja hol van a pénz stb.

Az ayurvéda orvosok versként jegyezték meg az orvosságok neveit, mert így sokkal könnyebben fel tudják azokat idézni, íme egy példa erre: ,,Miért halnál meg a köhögéstől, ha szedhetsz a mezőn imborált?”

Folytatás 4/4 rész: ayurvéda.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Segítsd kérlek támogatással a honlap fenntartását, kutatómunkámat

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
laborcukorbetegség, rák