A távol-kelet világvallásairól: buddhizmus, hinduizmus (brahmanizmus), kínai univerzizmus

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), vallások

Erről az izgalmas témáról már írtam korábban:

Mindenki Jézusnak, Buddhának született a Biblia és a Dharma szerint? Egy buddhista irányzat, melyben Isten is előtérbe kerül. A távol keleti és egyéb vallások egyesítéséről – dzsainizmus, szíkh vallás, hínajána, mahájána, vadzsrajána buddhizmus 

Buddhizmus

A buddhizmusról már szintén sokat írtam, mely a jó értelemben vett tétlenség, nyugalom megtestesítője lehet számunkra. Mikor nem idegesen mindig mást akarunk, mint, ami van, hanem látszólag passzívan hagyjuk, hogy a dolgok maguktól áramoljanak maguktól, velünk együtt…

A buddhizmus tanai, mely nem az eredendő bűnt, hanem jóságot keresi bennünk- buddhizmus alapjai, buddhizmus kialakulása, buddhizmus vallás

Egy ateista világvallásról és a balgáról, aki fejlettnek látja társadalmunkat – keleti vallások, buddhizmus, buddhista tanok

Hinduizmus (brahmanizmus)

Ennél a vallásnál fontos, hogy indiai születésű legyen az, aki belekerül ezáltal is a különféle kasztokba. A 20. században Magyarországon a Krishna tudatú hívők követték ezt a vallást bizonyos értelemben. Emellett fontos megemlíteni a különféle szanszkrit (egyik legősibb indoeurópai nyelv) szövegek éneklésének csodálatos erejét, ami szintén egyfajta meditációt jelent. Csoportban szoktuk ezeket énekelni, mely hihetetlen élményt nyújt mindenki számára. Csodálatos mikor felcsendül reggel a Guru Gíta és este a Shiva Mahimnah Stotram dallama Indiában, melyről már írtam korábban:

Ősi vallások (hinduizmus, buddhizmus, kereszténység) és a transzcendens pszichológia egyesítése – Bhagawad-gíta, Guru Gíta, Shiva Mahimnah Stotram, Biblia, Buddha tanításai

Egyébként a szanszkrit nyelv, ma is használatban van a hindu, dzsainista és buddhista hagyományokban.  És szoros szabályok közé szorított, ám választékos és művészi liturgikus nyelvként lelhető fel ebben a kultúrában. Költői nyelvként olyan Indiában, mint Európában a latin és az ógörög.

Kisebb alfajokról is beszélhetünk, mint a dzsainista, szíkh vagy a többféle buddhista irányzat megtestesítőiről: zen vagy tibeti buddhizmus.

 Kínai univerzizmus – a nyugati és a keleti felfogás egyesítése

A nyugati kultúrában az anyag segítségével lehet az anyagot megváltoztatni és már az ipari forradalomban nagy fejlődésen mentünk át. De kimaradt mindebből sok esetben a gyarapodásból a belső világ megismerése. És keletet nem szabadna lebecsülnünk, hiszen megelőzte nyugatot mind technikai (lásd pl. Japán), mind művészeti, mind a lelki fejlődés tekintetében. Kínában például szokványos, hogy összegyűlnek az emberek az utcákon tai chizni és a fa alatt meditálnak és emellett technikai értelemben is nagyon fejlettek. Természetesen nem tisztem, hogy valamit jobban kiemeljek, csupán azt gondolom a jó pap (legyen szó egyénről, vagy akár országokról) holtig tanul, hiszen ezért vagyunk itt.

Kínábna a taoizmus a tétlenség művészete, mely azt hirdeti, hogy ne törekedjünk a megismerésre és az indiai vágynélküliségből ered. Gondoljunk Lao-ce re a kínai bölcsre: ,,Ha keresed az utat, nem találod.” De, ha elcsendesedsz megtalálod, hiszen a meditációban eltűnik idővel a meditáló… Ahogy a Biblia mondja: „Csendesedj el, hogy megtudd én vagyok Isten”.

Az 5-6. században a csan-buddhizmus kolostori vallásként létezett Kínában. Teljes önfenntartás zajlott itt. Dolgos emberek voltak, akik komoly lelki életet is éltek. Innen ered a mondás, hogy „aki nem dolgozik, ne is egyék”. A kolostoron kívül is dolgoztak, tárgyakat pl. lampionokat, fáklyákat gyártottak ebben az időben. Szorgalmasan vagyont halmoztak fel, így elkezdték kirabolni őket. Ezért a szerzetesek létrehozták a kung fut, hogy megvédhessék magukat. Nagy tudású emberek voltak, ahogyan a zen kolostorok is egy időben átvették az oktatás szerepét. Ezen kívül a japán nagyon toleráns, a vallásokat illetően. Pl. külön szentély található a lakásokban, amiben megfér a meditáció és az imádkozás is.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
kalligráfiamuszlim