Több ezer éves hangulatváltó eszközök – pránajáma, légzőgyakorlatok, légzés, légzőtorna

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), egészséges test, természetgyógyászat

 Forrás: Scott Shaw, Pránajáma dióhéjban

Hogyan tölthetjük fel testünket energiával azonnal evés és alvás nélkül? Hogyan nyugtathatjuk meg elménket akár meditáció nélkül?

Scott Shaw rövid zen könyvei jó meditációs témának bizonyulnak. Ezúttal a jógában megtalálható pránajámáról (légzésszabályozás, életerő kiterjesztése) szeretnék írni, melyről ő is írt egy gyakorlati kis könyvecskét jógatanárként. Miért fontos a pránajáma, a légzés csodája? Nemsokára kiderül – pránajáma, légzőgyakorlatok, légzés, légzőtorna.

Néhai nagyanyám kérdezte tőlem, hogy mit csinálok mindig. Erre azt feleltem kamaszként, hogy lélegzem.:) Ez tűnt az egyetlen normális válasznak. És már akkor nagyon tetszettek a transz légzés tudatra gyakorolt hatásai. És később félévente a shank prakshalana tisztítása a jógában, ahol kiegészítésként az orrjáratokat is neti csészével, katéter csővel (áthúzva a nyelv feletti részig) és egy 8 cm hosszú saválló pálcával – amit a koponyáig be lehetett nyomni -, megtörtént az orrjárat tisztítása. Ez borzalmasnak tűnik, de általában amit nem ismerünk az szokott ilyen hatást kiváltani belőlünk – valójában klassz, hasznos és egyszerű dolgokról van szó. Azért szükség van egy szakavatott jógatanárra ettől függetlenül.

És ezeket – amikről említést tettem eddig – a mostani cikkemben leírt gyakorlatokkal együtt nem győzöm hangsúlyozni, hogy mindenki saját felelősségére próbálhatja ki! Első lépésben beszéljünk szakértővel a dologról. De visszatérve az eredeti témára, ezek után a tisztítókúrák után olyan volt, mintha háromszor annyi levegő, energia jutott volna a testembe. Egy harcművész mesélte nekem egyszer, hogy egy műtéti eljárás során az orrába dugtak egy csövet és utána  (miután hazaengedték az érzéstelenítő még hatott), egy szippantás olyan volt, mintha százszor annyi levegő jutott volna szervezetébe. Neki is nagyon tetszett a dolog, mert itt a lélegzettel arányosan több energiára teszünk szert.

A légzés mindig stimulálja hangulatunkat – pránajáma és a légzés

Napokig élhetünk víz, étel nélkül (lásd böjtölés), de levegő nélkül nem túl sokáig. Ahogyan nem mindegy mit és hogyan eszünk (lásd vegetarianizmus), az sem mindegy, hogy hogyan és mit lélegzünk be, igaz? Így a helyes légzés az élet minőségét javítja. Ez hat a keringési és mentális rendszerünkre is.

Vajon miért van annyi légző gyakorlat a jógában a pránajámában, lásd pl. váltott orrlyukú légzés? Hogy ezen az úton nyugtassuk meg az elménket és kerüljünk meditációba, módosult tudatállapotba. Vajon miért lélegzünk automatikusan intenzívebben sportolás közben? Hogy több energiára tudjunk szert tenni. Vajon miért mondjuk, hogy elakad a lélegzetünk, ha valami nagyon impozánsat, vagy csúnyát látunk? Mert a légzés és az elme között szoros kapcsolat áll. Állítólag erre utal a lélegzés, amit régen lélek-zésnek hívtunk.

Ezért is szokták pánikosoknak azt mondani, hogy vegyen mélyen és lassan levegőt, és erre figyeljen, mert ez megnyugtat minket. Ha csak erre figyelünk – figyelmen kívül hagyva az érzéseket, gondolatokat -, akkor ez olyan, mint egy zen meditáció.


Légzőgyakorlatok, légzőtorna alapok

Érdemes a reggelt egy jó kis pránajámával, légzőtornával kezdeni. Ezeket a légzőgyakorlatokat mindenki saját felelősségére tudja gyakorolni, a légzés gyakorlat nem játék, érdemes előtte szakemberrel pl. szakavatott jógaoktatóval konzultálni.  A légzés segítségével a vérnyomás is megváltoztatható (lásd kumbhakával, légzésszünettel a jógában). A jógik jól ismerik ezt, akik akár pár másodperc alatt tumort tudnak létrehozni testükön, majd eltűntetni azt, lásd Swami Rama kísérletei orvosok körében. A „prána” az életerőre utal, az „ajáma” pedig a növelésre, kiterjesztésre.

Mit érzünk miközben beárad a levegő, életenergia a testünkbe? Meddig szívjuk be (mellkasig, hasig)? Hol akad el pontosan a levegő a légzőgyakorlat közben? Ott érdemes fokozni a légzés intenzitását, áttörve mindezt. Mennyire lélegzünk lassan? A teknősre gondoljunk, lassan járj, tovább érsz… Meg kell érnünk…

Az orron keresztül történő légzés felmelegíti és megtisztítja a levegőt (gondoljunk a csillókra) és használjuk is őket. Emellett a tüdőben visszamaradó levegőt a felső hasizom összehúzásával tudjuk kipréselni, így távolítjuk el innen a szennyező anyagokat.

Konkrét légzőgyakorlatok, légzőtorna technikák

Először lazítsuk el nyakunkat, testünket, néhány fejkörzést is csináljunk, majd figyeljük meg a légzésünket, menjünk befelé. 3 sorozatot pl. 3×10 szoktunk csinálni, egyenes háttal. Szédülés, légszomj nem jó. Ilyenkor lassabban, kényelmesebben kell lélegezni, vagy pihenni, abbahagyni a légzést. De nem teljesen.:) Semmit ne erőltessünk!

Dirga szvászam (mély légzés), testünk feltöltése energiával

 Hasba szívjuk mélyen a levegőt az orron keresztül. Ez a 3. energiaközponthoz csatlakozik a keleti pszichológia szerint.

Kapalabháti (koponyafényesítés), testfrissítő és tudatemelő módszer

Orron keresztül veszünk, egyenes háttal mély lélegzetet, tüdőbe, hasba és a mellkas is kitágul mindeközben. Ha megteltünk levegővel, egy gyors erőteljes nyomással kifújjuk a levegőt és utána orron keresztül újra belélegzünk és újra kipréseljük azt. A ki és belégzés 1 másodperc legyen hozzávetőlegesen. 3×10 légzéssel érdemes kezdeni. Utána pár légzést természetesen is megcsinálunk, és közben végig csukva lehet szemünk.

 

Básztrika (fújtató légzés)

Energiát ad és serkenti a vérkeringést. Ha fázunk, felmelegít. Csukott szemmel, orron keresztül gyorsan ki-be lélegzünk, tehát gyorsan és felületesen. A kilégzés a hangsúlyos. Utána előre hajtjuk a fejünket (áll mellkashoz ér), így bent tartva a pránát testünkbe. Utána felemeljük fejünket és teljesen kieresztjük a levegőt. Majd gyorsan ismétlünk.

Murcha (megőrző légzés)

Eufóriát és mentális energiát ad számunkra ez a légzőgyakorlat. Először mély tudatos lélegzetet veszünk magunkhoz orron keresztül. Ezt újabb mély lélegzet követi tudatosan a testbe irányítva, de bent tarjuk ezt, közben fejet előre hajlítjuk, hogy az állunk a mellkashoz érjen. Ezután felemeljük fejünket és orrunkon fújjuk ki a levegőt.

 

Uddzsáji (sziszegő légzés)

Erősebb mentális erőt ad és növeli energiaszintünket. Akár asztmát, hörghurutot is gyógyíthat.

Mély lélegzet veszünk mindkét orron keresztül, mely lélegzetet leengedünk testünkbe a légzőtorna alkalmával, majd a mellkas közepébe és a torok közti területbe bezárjuk ezt a levegőt, amíg kényelmes. Kilégzésnél jobb hüvelykujjal jobb orrlyukat bezárjuk és balon át lélegzünk ki. A következő ciklusban fordítva a bal hüvelykujjal zárjuk be a bal orrlyukat. Szoktuk úgy is gyakorolni, hogy nem használjuk a hüvelykujjat és nem is fogjuk be az orrlyukunkat és közben egy óceán hangjára emlékeztető hangot adunk ki. Nagyon kellemes, megnyugtató érzés.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
edzéstervelképzelt valóság